Arheološki muzej u Zagrebu jedan od osnivača novoosnovane „Udruge staza željeznog doba Podunavlja“

Arheološki muzej u Zagrebu jedan je od osnivača novoosnovane neprofitne, stručne, znanstvene i kulturne „Udruge Staza željeznog doba Podunavlja“. Udruga djeluje na području Republike Hrvatske, Republike Austrije, Mađarske i Republike Slovenije i ostalih država Podunavlja.

Spajajući postojeće izvore znanja te stvarajući čvrstu interdisciplinarnu međunarodnu mrežu institucija i stručnjaka iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije s područja arheologije, očuvanja kulturne baštine, turističkih djelatnika te lokalnih dionika, osnovana je Udruga Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton). Zajednički cilj stručnjaka okupljenih u Udruzi, vođenih visokim standardima zaštite, istraživanja te predstavljanja arheološke baštine, jest povezivanje te promocija podunavske regije kao i nalazišta te muzeja u kojima se ona nalazi i čuva.

Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) bavi se jednim izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim prapovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Karakterizirani monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, kao i elementima koji ukazuju na složenu organizaciju prostora, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije.

Udruga Staza željeznog doba Podunavlja, također će služiti kao platforma u sklopu koje će, na ovaj način uspostavljeno partnerstvo, ovu vrijednu arheološku baštinu učiniti vidljivijom i dostupnijom, istovremeno stvarajući gospodarsku i kulturnu dodana vrijednost današnjim stanovnicima regije.

Kao jedna od vodećih arheoloških institucija u Hrvatskoj, Arheološki muzej u Zagrebu dijeli viziju udruženog partnerstva te je prepoznao važnost ciljeva Udruge. Kao jedan je od osnivača Udruge Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton), Arheološki muzej u Zagrebu će svojim djelovanjem aktivno doprinositi njihovom ostvarenju.

Rad Udruge Staza željeznog doba Podunavlja moguće je pratiti na društvenim mrežama i mrežnoj stranici:
www.facebook.com/Iron-Age-Danube-Route-115262343567900/
www.instagram.com/ironagedanuberoute/
www.ironagedanuberoute.com

Suosnivači Udruge Staza željeznog doba Podunavlja:
Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska
Archaeolingua Alapítvány, Mađarska
Centrar za prapovijesna istraživanja, Hrvatska
Općina Kaptol, Hrvatska
Narodni muzej Slovenije, Slovenija
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Universalmuseum Joanneum, Austrija
Magyar Nemzeti Múzeum, Mađarska
Zavod za varstvo kulturne dedinščine Slovenije, Slovenija
JU „Park prirode Papuk“, Hrvatska
Dolenjski muzej, Slovenija


Ciklus radionica za odrasle – Kožarstvo u pretpovijesti

U sklopu aktivnosti projekta Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu Arheološki muzej u Zagrebu organizira Ciklus radionica za odrasle Kožarstvo u pretpovijesti

Program radionica

 • Uvod o kožarstvu u pretpovijesti (tehnike, uporaba kože, predmeti…itd.)
 • Upoznavanje s alatima te demonstracija izrade predmeta
 • Samostalna izrada predmeta od kože uz stručno vodstvo Ane Mrazek Horvat te razgovori vezani uz temu tijekom cijele radionice

Na svakoj radionici polaznici izrađuju drugi predmet od kože (novčanik, etui, korice za rokovnik) koji ostaje u njihovom vlasništvu. Prijava je moguća za pojedinu radionicu ili čitav ciklus radionica.

Raspored radionica u trajanju od 3 sata:
1. 1. srpnja 2020. u 18:00 sati
2. 8. srpnja 2020. u 18:00 sati
3. 22. srpnja 2020. u 18:00 sati

Mjesto održavanja
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.
Zbog ograničenog broja polaznika prijava sudjelovanja je obavezna na mail: mrakvin@amz.hr

Projekt Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu izvodi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020., a 85 % projekta sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR).


INA donira 2.400.000 kuna zagrebačkim kulturnim i znanstvenim institucijama stradalima u potresu

INA donira 2.400.000 kuna zagrebačkim kulturnim i znanstvenim institucijama stradalima u potresu

Financijska sredstva dobivaju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u ZagrebuINA je do sada za borbu protiv pandemije COVID-19 i sanaciju šteta nastalih potresom već donirala više od 1.500.000 kn 

Zagreb, 18. lipnja 2020. – Svojim svakodnevnim poslovanjem  i društveno odgovornim ponašanjem INA nastavlja biti partner i oslonac zajednici. Svjesna teške situacije u kojoj se našla povijesna jezgra grada Zagreba nakon razornog potresa, INA je odlučila dodatno donirati sa po 800.000 kn Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u Zagrebu i na taj način olakšati razdoblje neizvjesnost i nesigurnosti u kojem su se ove institucije našle.

U ime svih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i svoje osobno želim iskreno zahvaliti na velikodušnoj donaciji koju ste nam uputili, a koja nam je u ovim teškim trenucima stvarno potrebna. Potporom najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi INA je kao jedna od povijesno vodećih tvrtki u Hrvatskoj opet iskazala svoju društvenu odgovornost pruživši inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Neizmjerno cijenimo vašu vrijednu i brzu pomoć koja će biti od neprocjenjivog značaja pri obnovi Akademijinih dobara“, rekao je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u čijem vlasništvu su oštećene zgrade koje se nalaze u povijesnom zaštićenom dijelu grada.

U svoje ime i u ime svih djelatnika MUO-a, i uvjeren sam, cjelokupne kulturne javnosti, izražavam veliku zahvalnost Ini na vrijednoj donaciji koja će nam biti poticaj da, usprkos svim nedaćama, što prije osposobimo muzejsku zgradu za posjetitelje i nastavimo s programima važnima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas. Hvala Ini što je prepoznala naš trud i viziju u nastojanjima da vratimo sjaj jednoj od najstarijih temeljnih nacionalnih kulturnih institucija u Hrvatskoj Muzeju za umjetnost i obrt“, izjavio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt koji je uslijed teških oštećenja zatvoren za javnost.

Hvala vam što ste svojim doprinosom omogućili da u što skorije vrijeme vratimo građanima grada Zagreba i svekolikoj javnosti mogućnost ponovnog izlaganja arheološke građe. Vjerujemo kako ćemo uz dobivenu pomoć i podršku uspjeti vratiti stalni postav u stanje prije potresa, poboljšati prezentaciju i osigurati sigurnost našim posjetiteljima. Osobito Vam srdačno zahvaljujemo na prepoznavanju hitnosti djelovanja, čime ste nam omogućili da što prije započnemo sa zahvatima na sanaciji zgrade, restauracijom i drugim intervencijama“ rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić. Palača Vranyczany-Hafner, izgrađena 1879. godine, a u kojoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu, dobila je žutu oznaku „privremeno neuporabljivo“ te je muzej zatvoren za posjetitelje zbog oštećenja nastalih u potresu.

 „Naftna i plinska industrija pogođena je krizom, koja ne zaobilazi ni Inu. Prilagođavamo naše poslovanje i primorani smo revidirati naše investicijske planove, no čak i u takvoj situaciji, u Ini i cijeloj MOL Grupi koja svjesni smo potrebe ulaganja u kvalitetu života društva u kojem živimo i radimo. Stanovnici Zagreba, kao i brojne institucije u zaštićenoj povijesnoj jezgri koje su stradale u potresu, susreću se s teškim okolnostima. Naša je dužnost pomoći, jer ovo je trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode. INA je na tom putu već godinama i kontinuirano pruža potporu znanstvenim, kulturnim i umjetničkim insitutcijama, a to ćemo nastaviti činiti i dalje“, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.
Kako bi pomogla u sanaciji šteta nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb INA je u travnju donirala 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ i 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb. Pored toga, za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa donirano je po 250.000 kn Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna, Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn. Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima koje je ta škola donirala hrvatskim bolnicama. INA je pomogla i u opskrbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske deficitarnim dezinficijensom za površine donirajući mu 720 litara INA Denizola, novog proizvoda koji proizvode INA MAZIVA koji je također doniran i zagrebačkim Domovima za starije osobe.

Korporativna odgovornost i društveni angažman sastavni su dio Ininog poslovanja i dugogodišnje tradicije koja je usmjerena na društveni i gospodarski napredak. Očuvanje kulturnog javnog dobra svakako je jedna od ključnih značajki za daljnji razvoj našeg društva.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.


Europski dani arheologije

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Europske dane arheologije!

Europski dani arheologije 2020

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije vam nudi digitalne sadržaje:

 • dvije virtualne izložbe:
  “Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega”
  “Iz školskih udžbenika povijesti – remix”
 • 3D virtualnu šetnju stalnim postavom
 • razgled 3D modela arheoloških predmeta
 • vodiče kroz pojedine zbirke u pisanom obliku popraćene fotografijama
 • edukacijske igre (video i kviz o vučedolskoj kulturi, puzzle o bakrenom dobu, puzzle Avari i Slaveni i mobilnu aplikaciju o arheologiji koja na zabavan način približava pojedinosti o detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti).

Svi sadržaji dostupni su u Virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu na linku:
https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/

Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije koje sudjeluju, publici nude mnoštvo aktivnosti kao što su to 3D rekonstrukcije, virtualni sadržaji, posebni izvještaji i ostale digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije.

Iz Hrvatske sudjeluju Muzej vučedolske kulture, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Institut za arheologiju i Muzej Grada Koprivnice.

Do sada prijavljeni program kako hrvatskih tako i svih ostalih europskih institucija možete potražiti na službenoj mrežnoj stranici:

https://journees-archeologie.fr/

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Zbog specifične ovogodišnje zdravstvene situacije Europski dani arheologije ovaj put obilježavaju se i u digitalnom obliku pod nazivom #Archeorama.

Novo u Virtualnom AMZ-u:
Virtualna izložba
Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, među više od četvrt milijuna predmeta, čuva i numizmatičku zbirku konfisciranu od strane režima kvislinške NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Numizmatičkom analizom dijela zbirke koji obuhvaća antički novac utvrđeno je da zbirka najvjerojatnije potječe iz područja istočnog dijela Savsko-Dravsko-Dunavskog međurječja, koje danas pripada Republici Hrvatskoj. Istovremeno, arhivsko istraživanje rezultiralo je pronalaženjem podataka i donošenjem zaključaka koji se podudaraju s onima dobivenima numizmatičkom analizom.

Moguće su dvije verzije rekonstrukcije okolnosti oduzimanja zbirke: prema vjerojatnijoj varijanti, ona je zaplijenjena u Iseljeničkom i useljeničkom logoru Slavonska Požega tijekom ljeta 1941. godine, no postoji i mogućnost da je oteta nekom lokalnom požeškom kolekcionaru židovske vjere i/ili etničke pripadnosti u gradskoj ispostavi Ustaškog pokreta.

Impresum:
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Autor virtualne izložbe: Tomislav Bilić
Stručni suradnici: Miroslav Nađ, Anja Bertol Stipetić
Fotografije: Igor Krajcar
3D virtualna šetnja: Powered by Matterport/Presented by Tornado 360
Platforma virtualne izložbe: Genial.ly
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Info:
AMZ PRESS