U sklopu programa Four Seasons of Czech Culture

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje i degustaciju

Pivovara Daruvar – priča o Česima i kuhanju piva

koje će se održati u utorak 29. siječnja s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

predavač: Krešo Marić, majstor pivar i voditelj proizvodnje u Pivovari Daruvar d.o.o.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Vjerojatno najstarija industrijska pivovara u Republici Hrvatskoj, Pivovara Daruvar, iduće godine slavi 180 godina neprekidne proizvodnje piva. Svoje osnivanje može zahvaliti grofu Jankoviću, osnivaču grada Daruvara ali i činjenici da je Daruvar i okolica u vrijeme osnutka bila „obećana zemlja“ brojnim češkim doseljenicima koji su sa sobom donijeli tradiciju proizvodnje i potrošnje piva.

Neprekinuta tradicija zadržana je u pivskom brandu, STAROČEŠKO, koji je vezan uz Pivovaru Daruvar još od osnutka u 19. stoljeću. Prijenos iskustva s generacije na generaciju radnika koji svoju strast, a često i češko porijeklo, ugrađuju u piva Pivovare Daruvar, osigurava održavanje češke tradicije u hrvatskom pivarstvu.

Kako u prošlosti, tako i danas, tradicija i strast pokretači su proizvodnje piva u Pivovari Daruvar koja se uspješno uključila u brzorastući trend ponude specijalnih, tzv. „craft“ piva, svojom novom pivskom linijom 5thELEMENT.

Rođeni Daruvarčanin Krešo Marić zaposlio se u Pivovari Daruvar d.o.o. 1993. godine u dobi od 25 godina, nakon što je u Zagrebu diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i nekoliko se godina bavio genetikom u renomiranoj farmaceutskoj tvrtki. No srce ga je vuklo u rodni grad, što vjerojatno ima veze i s obiteljskim naslijeđem. Početkom 20. stoljeća proizvodnju je u pivovari vodio brat njegova djeda Veno Orct, koji se u Daruvar doselio iz Češke poput mnogih svojih sunarodnjaka koji su kao zanatlije u potrazi za poslom dolazili u taj kraj. 2010. godine Krešo Marić postaje voditelj proizvodnje i autor je novih recepturi specijalnih, tzv. „craft“ piva u liniji 5thELEMENT (na tržištu od 2014. godine).

Predavanje i degustacija

Info
AMZ PRESS