AMI – Otvorenje izlozbe ‘Recikliraj, ideje iz prošlosti’ (PRESS)

Izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti otvara se 05. travnja 2018. godine u 12,00 sati u Galeriji Amfiteatar u Puli, te će biti otvorena do 13. svibnja.
Izložba je organizirana u suradnji Instituta za arheologiju, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Izložbom se nastoji prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.
Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.
Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

Autori izložbe: dr.sc. Andreja Kudelić, Institut za arheologiju, Zagreb
dr.sc. Ina Miloglav, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
dr.sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu
Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Izvor

IARH | AMI PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe “Ceste koje Carstvo znače II.” (PRESS)

POZIV NA OTVORENJE IZLOŽBE

„Ceste koje Carstvo znače II. – Rimskim cestama Srednje Dalmacije“

U petak, 6. travnja 2018. godine u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu

Izložba „Ceste koje Carstvo znače II. – Rimskim cestama Srednje Dalmacije“ tematska je izložba autora Lina Ursića, Ivana Šute, Mare Radan i Miroslava Gogala koja će se održati u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 6. travnja 2018. do 20. svibnja 2018. Izložba će biti postavljena na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu gdje će u tri sobe biti predstavljene tri tematske jedinice (Pretpovijesne komunikacije, Rimske ceste na području Srednje Dalmacije te Rimske ceste – turizam i valorizacija kulturne baštine).

Cilj izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu jest objediniti priču o rimskim cestama na području Splitsko-dalmatinske županije te ih predstaviti kao dio antičkog prometnog sustava rimske provincije Dalmacije. Priča počinje u Saloni i nastavlja se kroz sve inventarizirane arheološke lokalitete, a bit će prezentirana kao rezultat sinergijskog projekta kulturnog i turističkog sektora na tragu promoviranja arheološko-povijesne baštine.

Izložbi će prisustvovati župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a svečano će je otvoriti ministrica kulture Nina Obujen Koržinek.

Izložbu otvaraju:

dr.sc. Nina Obuljan Koržinek, ministrica kulture RH

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Lino Ursić, autor izložbe

Ceste koje Carstvo znače

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Vrijeme trajanja: 06. 04. – 20. 05. 2018.

Autori izložbe: Lino Ursić, Ivan Šuta, Mara Radan, Miroslav Gogala, Silva Kukoč i Anita Penović

Autor izložbenog postava: Nedjeljko Špoljar (Sensus Design Factory), Nina Gostinski (AMZ)

Koordinator izložbe: Nina Gostinski (AMZ)

Tehnička realizacija postava: tehnička služba Arheološkog muzeja u Zagrebu

Opseg: 4 kamena spomenika, 66 predmeta

Web: www.amz.hr

Vrsta: arheološka, povremena izložba, pokretna

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema:   Izložba „Ceste koje Carstvo znače II. – Rimskim cestama Srednje Dalmacije“ tematska je izložba autora Lina Ursića, Ivana Šute, Mare Radan i Miroslava Gogala koja će se održati u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 6. travnja 2018. do 20. svibnja 2018. Izložba će se odvijati na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu gdje će u tri sobe biti predstavljene 3 tematske jedinice (Pretpovijesne komunikacije, Rimske ceste na području Srednje Dalmacije te Rimske ceste – turizam i valorizacija kulturne baštine).

Potreba za razvojem selektivnih oblika turizma u zaleđu Srednje Dalmacije, potakla je inicijativu osmišljavanja projekata arheološkog turizma na prepoznatljivoj višestoljetnoj graditeljskoj ostavštini duboko ukorijenjenoj u identitet Zagore. Od prapovijesnih gradina, rimskih vojnih logora pa do starohrvatskih crkava, sve su to biljezi prošlosti u kamenu ruralne Dalmacije.

Izložba sažima već poznate činjenice o rimskim cestama te ih prezentira u okviru Splitsko-dalmatinske županije. Ceste koje će biti predstavljene na izložbi dio su antičkog prometnog sustava rimske provincije Dalmacije, također poznate i pod imenom Dolabelin sustav cesta. Ovaj sustav dobio je ime po carskom namjesniku koji je do 20. g. završio izgradnju prvih pet cesta u rimskoj provinciji Dalmaciji. Potreba za bržim razmještajem legijskih, pomoćnih i savezničkih postrojbi, tijekom teritorijalnog širenja Carstva, uvjetovalo je izgradnju i širenje mreže prometnica, čime se ocrtava njihov primarni vojni karakter. Za samu gradnju i obnovu cesta, kojih je u Rimskom Cartvu bilo izgrađeno više od 120 000 km,  korištene su prvenstveno legije, a po potrebi ratni zarobljenici, robovi i ostala pomoćna radna snaga.

Cilj izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu je objedinit priču o rimskim cestama na području Splitsko-dalmatinske županije. Polazišna točka kreće iz Salone te nastavlja svim inventariziranim arheološkim lokalitetima na njihovom pravcu kretanja, te će biti prezentiran kao rezultat sinergijskog projekta kulturnog i turističkog sektora na tragu promoviranja arheološko-povijesne baštine.

Izvor

AMZ PRESS