AMZ | MHZ DVT – Otvorenje izložbe ‘Iz bronce u željezo – Gradina Špičak’ (PRESS)

Arheološki muzej u ZagrebuMuzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor imaju čast pozvati na otvorenje izložbe “IZ BRONCE U ŽELJEZO – GRADINA ŠPIČAK”, koje će se održati u četvrtak, 1. ožujka s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor

AMZ PRESS

Studentska škola arheologije u Novom Sadu (PRESS)

Studentska škola arheologije u Novom Sadu, u Srbiji, namenjena je studentima osnovnih, master i doktorskih studija iz zemalja bivše Jugoslavije. Predavači će biti eminentni stručnjaci iz tih zemalja, sa fakulteta, instituta i muzeja.

Na ovom linkom može se detaljnije videti program i ciljevi škole:
https://drive.google.com/file/d/1vmJpXTwlJpfO7pxcb-3j4hP0hLPMcxkG/view

Izvor

Emailom Tamara Pavlović

FFZG – Poziv za sudjelovanje na I. skupu hrvatske ranokršćanske arheologije (HRRANA) [PRESS]

Arheološki zavod Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

poziva Vas da sudjelujete na

I. skupu hrvatske ranokršćanske arheologije (HRRANA)

koji će se održati

na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

15.– 17. ožujka 2018.

Razlog organiziranja I. skupa o hrvatskoj ranokršćanskoj arheologiji leži u činjenici da se takav skup do sada nije održao iako je područje Hrvatske prebogato lokalitetima i spomenicima iz tog antičkog razdoblja. Neki od njih predstavljaju nezaobilazne točke i u međunarodnim istraživanjima određenih ranokršćanskih tema. A zasluge za internacionalizaciju hrvatske ranokršćanske arheološke baštine, uz inozemne, pripadaju i istraživanjima hrvatskih arheologinja i arheologa. K tomu, nakon gotovo stoljeća i pol istraživanja ranokršćanskih lokaliteta, znanost uvijek iznova dolazi do novih važnih otkrića. Glavni cilj ovoga skupa je prezentacija aktualnog stanja u našoj znanstvenoj disciplini i njezino unaprjeđivanje. Kroz izlaganja sudionika skupa promovirat će se ranokršćanski lokaliteti, spomenici, arhitektura, krajobrazi, ikonografija, epigrafija i recentna arheološka istraživanja te razmatrati različiti istraživački i metodološki problemi.

Uvjereni smo da će 20-minutne prezentacije, rasprave i interakcije sudionika opravdati pokretanje ovog skupa, koji će se u budućnosti održavati u redovitim intervalima. Namjera je organizatora i objava zbornika radova sa skupa.

Sažetke prezentacije (maksimalno 300 riječi) molimo poslati organizatorima elektronskom poštom do 1. lipnja 2017. god. na email: hrrana@ffzg.hr

Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija.

Organizatori skupa

M. SanaderD. TončinićI. KaićV. Bubić

Link na službenu stranicu skupa: http://hrrana.ffzg.unizg.hr/

Izvor

FFZG PRESS