AMZ – Otvorenje izložbe “Recikliraj, ideje iz prošlosti” (PRESS)

Arheološki muzej u zagrebu pozivama na otvorenje izložbe “Recikliraj, ideje iz prošlosti”
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu u utorak, 14. studenoga u 19 sati.

Saznajte kako su reciklirali naši davni preci. Iz bogate arheološke kulturne baštine u suradnji s Institutom za arheologiju i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pripremili smo izložbu o kulturi recikliranja.

Izložbom se nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

utorak, 14. studenoga u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebuotvara se izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti nastala kao rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Posvećena recikliranju i reupotrebi materijala kroz prošlost, izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima ukazujući na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta nastojeći potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u suvremenom načinu života.

Autorice izložbe Jacqueline Balen, Andreja Kudelić i Ina Miloglav odabrale su predmete iz bogate arheološke kulturne baštine napravljene od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) te ih postavile u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. S obzirom na iznimnu složenost i univerzalnost fenomena recikliranja, bilo iz sadašnjeg aspekta ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, autori se osvrću na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Uz izložbu, koja ostaje otvorena do 10. prosinca 2017. pripremljena je i on-line monografija posvećena temi recikliranja i ponovne upotrebe u prošlosti, a organizirana su i javna predavanja i radionice namijenjene djeci i mladima.

Galerija fotograija (ustupio AMZ PRESS).

Izvor
AMZ PRESS

(SLO) MGML – Otvorenje izložbe ‘Srednjeveška Ljubljana’ (PRESS)

Izjemna odkritja premikajo začetke srednjeveške Ljubljane v čas okoli leta 1000 in prinašajo zgodbo o vitezu plemenitega stanu.
Napovedujemo razstavo v Mestnem muzeju Ljubljana: 14. 11. 2017–2. 5. 2018.

V torek, 14. novembra 2017, v ljubljanskem Mestnem muzeju odpiramo razstavo Srednjeveška Ljubljana.

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Z odkritjem lesene posode na Stritarjevi ulici se rojstvo Ljubljane pomakne v začetek 11. stoletja. Najdba usnjarskih izdelkov z današnje Krojaške ulice priča o zgodnji urbanizaciji Ljubljane na desnem bregu Ljubljanice. Presenetljiva najdba ‘vitezovega’ groba pomeni enkratno priložnost vpogleda v osebno zgodbo mladega moškega visokega stanu. Razstavo zaključujemo z reformacijo v Ljubljani. Ob razstavi bo med 16. in 18. novembrom v Ljubljani potekal 3. mednarodni arheološki simpozij Arheološki pogledi na srednjeveško urbanost.

Zlat novec iz vitezovega groba, najden na Njegoševi ulici, kovan leta 1559 v Kremnitzu. V 16. stoletju bi z njim lahko kupili konja. (M. Paternoster, dokumentacija MGML). Ustupio: MGML.

 

Link: http://www.mgml.si/mestni-muzej-ljubljana/mestni-muzej-ljubljana-389/prihodnje-razstave/srednjeveska-ljubljana-obcasna-razstava/ 
Izvor

MGML PRESS