AMN – Otvorenje izložbe ‘Vid Vidu – Kameni spomenici darovani Arheološkom muzeju Narona’ (PRESS)

Arheološki muzej Narona tematskom izložbom pod nazivom ‘Vid Vidu – Kameni spomenici darovani Arheološkom muzeju Narona’ završava program obilježavanja desete obljetnice od otvorenja muzeja za posjetitelje.

Tijekom desetogodišnjeg djelovanja Muzej je uspostavio dobre odnose s lokalnim stanovništvom te su u toj interakciji ostvarene brojne uspješne suradnje. Zbog razvijenog uzajamnog povjerenja mještani su Muzeju poklonili vrijedne arheološke predmete, među kojima su i spomenici kakvi do sada nisu registrirani u muzejskom fundusu. Osim novih spoznaja o povijesti i umjetnosti antičke i kasnoantičke Narone ovi nalazi nam daju i smjernice za buduća istraživanja urbanističke matrice ovog važnog antičkog lokaliteta.

Izložbom se želi potaknuti sve građane na području djelovanja Arheološkog muzeja Narona da slijede primjer građana Vida te da prilikom pronalaska arheoloških nalaza o tome obavijeste Muzej, jer samo zajedničkim zalaganjem i suradnjom možemo zaštititi brojne arheološke lokalitete neretvanskog kraja.

Izložba je postavljena u Arheološkom muzeju Narona u Vidu, a otvara se u subotu, 11. studenog 2017. u 17. sati.

Izvor

AMN PRESS 

AMZ – Otvorenje izložbe “Recikliraj, ideje iz prošlosti” (PRESS)

Arheološki muzej u zagrebu pozivama na otvorenje izložbe “Recikliraj, ideje iz prošlosti”
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu u utorak, 14. studenoga u 19 sati.

Saznajte kako su reciklirali naši davni preci. Iz bogate arheološke kulturne baštine u suradnji s Institutom za arheologiju i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pripremili smo izložbu o kulturi recikliranja.

Izložbom se nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

utorak, 14. studenoga u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebuotvara se izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti nastala kao rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Posvećena recikliranju i reupotrebi materijala kroz prošlost, izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima ukazujući na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta nastojeći potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u suvremenom načinu života.

Autorice izložbe Jacqueline Balen, Andreja Kudelić i Ina Miloglav odabrale su predmete iz bogate arheološke kulturne baštine napravljene od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) te ih postavile u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. S obzirom na iznimnu složenost i univerzalnost fenomena recikliranja, bilo iz sadašnjeg aspekta ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, autori se osvrću na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Uz izložbu, koja ostaje otvorena do 10. prosinca 2017. pripremljena je i on-line monografija posvećena temi recikliranja i ponovne upotrebe u prošlosti, a organizirana su i javna predavanja i radionice namijenjene djeci i mladima.

Galerija fotograija (ustupio AMZ PRESS).

Izvor
AMZ PRESS

PPMHP – Hrvatska i Slovenija zajedno u očuvanju kulturne i prirodne baštine kroz održivi turizam u projektu Claustra + (PRESS)

Projekt „Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, predstavljen je 7. 11. 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog Primorja. Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., a obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom. Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički vojno-obrambeni sustav zidina, utvrda, cesta i postaja uz ceste te opskrbnih postaja u zaleđu koji se proteže od centra Rijeke u Hrvatskoj pa sve do doline Bače u Sloveniji, a izgrađen je u drugoj polovici 3. stoljeća zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara te nadzora glavnih rimskih cesta na ovom području.

Kako je naglašeno na konferenciji, projekt „Claustra+“ primjer je kako zaboravljena arheološka baština može stručnjake iz područja arheologije, prirode i turizma ujediniti u zajedničkom cilju – prezentaciji kulturne baštine i prirode koja ju okružuje kroz aktivni turizam. Tako projekt uključuje ne samo arheološka i prirodoslovna istraživanja već je većina aktivnosti koncentrirana na stvaranje i obogaćivanje turističke ponude, a sve kroz održiv način, uključivanjem čim većeg broja lokalnog stanovništva, poduzetnika i ugostitelja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena. Vodeći partner na projektu je Javni zavod Republike Slovenije za očuvanje kulturne baštine, dok su ostali partneri Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.  

Projekt „Claustra +“ nastavak je projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013.

Na konferenciji je najavljena i izložba „Claustra Alpium Iuliarum – Skrivena ostavština starih Rimljana“, nastala u okviru projekta „Claustra“, koja će biti postavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka od 7. do 30. studenog 2017. godine. Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti. Nakon otvorenja izložbe, koje je će biti održano 7. studenog u 19 sati, slijedi predstavljanje projekta Claustra+ te projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus.

Više o Claustri Alpium Iuliarum možete pročitati na: www.claustra.org.

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum (www.claustra.org); kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum

Galerija fotografija (ustupio PPMHP PRESS)

Izvor

PPMHP PRESS