PPMHP – Hrvatska i Slovenija zajedno u očuvanju kulturne i prirodne baštine kroz održivi turizam u projektu Claustra + (PRESS)

Projekt „Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, predstavljen je 7. 11. 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog Primorja. Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., a obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom. Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički vojno-obrambeni sustav zidina, utvrda, cesta i postaja uz ceste te opskrbnih postaja u zaleđu koji se proteže od centra Rijeke u Hrvatskoj pa sve do doline Bače u Sloveniji, a izgrađen je u drugoj polovici 3. stoljeća zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara te nadzora glavnih rimskih cesta na ovom području.

Kako je naglašeno na konferenciji, projekt „Claustra+“ primjer je kako zaboravljena arheološka baština može stručnjake iz područja arheologije, prirode i turizma ujediniti u zajedničkom cilju – prezentaciji kulturne baštine i prirode koja ju okružuje kroz aktivni turizam. Tako projekt uključuje ne samo arheološka i prirodoslovna istraživanja već je većina aktivnosti koncentrirana na stvaranje i obogaćivanje turističke ponude, a sve kroz održiv način, uključivanjem čim većeg broja lokalnog stanovništva, poduzetnika i ugostitelja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena. Vodeći partner na projektu je Javni zavod Republike Slovenije za očuvanje kulturne baštine, dok su ostali partneri Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.  

Projekt „Claustra +“ nastavak je projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013.

Na konferenciji je najavljena i izložba „Claustra Alpium Iuliarum – Skrivena ostavština starih Rimljana“, nastala u okviru projekta „Claustra“, koja će biti postavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka od 7. do 30. studenog 2017. godine. Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti. Nakon otvorenja izložbe, koje je će biti održano 7. studenog u 19 sati, slijedi predstavljanje projekta Claustra+ te projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus.

Više o Claustri Alpium Iuliarum možete pročitati na: www.claustra.org.

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum (www.claustra.org); kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum

Galerija fotografija (ustupio PPMHP PRESS)

Izvor

PPMHP PRESS

MDC – 36. izložba hrvatskoga muzejskog nakladništva (PRESS)

36. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija održat će se od 7. do 12. studenog 2017. na Zagrebačkom velesajmu  u okviru 40. Interlibera. Organizator izložbe je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, koji će na svojim policama izložiti 681 novo izdanje – kataloge izložaba i muzejskih zbirki, vodiče kroz stalne postave, monografije, časopise te razna elektronička i promidžbena izdanja.

 

Popratni program Knjiga u gostima predstavit će izdavačku produkciju muzeja iz Bosne i Hercegovine – Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu, Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, Muzeja grada Zenice, Muzeja Republike Srpske iz Banja Luke, Zavičajnog muzeja Travnik te sarajevskih baštinskih ustanova – Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine, Muzeja ratnog djetinjstva i Zemaljskog muzej Bosne i Hercegovine. U sklopu Knjige u gostima u srijedu 8. studenog s početkom u 12 sati održat će se i promocije: Autobiografija fra Leonarda Čuturića (promotori fra Janko Ljubos, predstavnici Arhiva BiH i Miljenko Jergović) te publikacija Zavičajnoga muzeja Travnik i Rodne kuće Ive Andrića iz Travnika (promotori Fatima Maslić, Enes Škrgo, Matej Baškarad).

Na velikoj pozornici Zagrebačkoga velesajma održat će se i promocija novih likovnih monografija Muzeja likovnih umjetnosti Osijek – knjige o Oskaru Nemonu, osječkom kiparu koji je karijeru nastavio u Velikoj Britaniji i postao portretist Winstona Churchilla, kraljice Elizabete, Eisenhowera, Trumana i Margaret Thatcher te monografije Josip Alebić posvećene jednom od najvažnijih slikara osječke kulturne scene druge polovice prošlog i početka ovog stoljeća.

Ovogodišnja izložba donosi širok raspon muzejskih tema i njihovih realizacija

Među mnoštvom naslova i tema izdvajaju se katalozi gostujućih inozemnih zbirki – Muzej za umjetnost i obrt vodi posjetitelje na putovanje kroz umjetnost Venecije 18. stoljeća izborom najznačajnijih slika čuvanih u Pinakoteci grada Vicenze koja su predstavljena izložbi Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici, dok je Gradski muzej Vukovar objavio reprezentativnu monografiju Španjolsko barokno slikarstvo koja je predstavila do sada javnosti nedostupna djela značajnih umjetnika španjolskog „zlatnog vijeka“ iz toledske i madridske slikarske iz zbirke njemačkoga kolekcionara Jörga Wüllnera. 

Muzej grada Splita nastavio je svoj fotografsko-enciklopedijski rad o povijesti grada Splita drugom fotomonografijom Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adrianekoja objavom oko 3000 starih fotografija Splita po izboru muzejskoga savjetnika Gorana Borčića predstavlja prigradske predjele, njihove ljude i događaje. Pozornost privlači i vodič krozizložbu Hrvatskoga povijesnog muzeja Tko to tamo snima?koja je javnosti predstavila 29 fotografa, njihove radove i sudbine, ali i ratnu svakodnevicu od 1941. do 1945. godine koja je obuhvaćala izbjegličke kolone, ratne bolnice, zbjegove, rušenja i ubojstva, ali i fotografske zapise sportskih, zabavnih i kulturnih događaja. 

Pisana baština u svim njezinim oblicima i formatima također je predmet bavljenja muzeja – katalog izložbe Arheološkoga muzeja u Zagrebu Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja, svojevrstan je udžbenik o povijesti pisma, jednome od najznačajnijih civilizacijskih izuma, koji govori o razvoju ljudske svijesti i razvoju umijeća pisanja na raznim stranama svijeta uz tumačenje tehnika i metoda pisanja, dok Knjiga sjećanja na Miroslava i Belu Krležakoju je objavio Muzej grada Zagreba povodom 35. obljetnice smrti najznačajnijeg hrvatskog pisca 20. stoljeća, donosi brojne zanimljive uspomene suvremenika i prijatelja na druženja s Belom i Miroslavom.

Za one koje zanimaju magija i mitološka bića tu je opsežan katalog Etnografskoga muzeja u Dubrovniku U stabru ti ljuti zmaje, u granam’ ti soko siv: tragom pretkršćanskih elemenata u tradicijskoj kulturi dubrovačke okolice, koji predstavlja pretkršćansku mitologiju, božanstva i svetišta te obrede starih Slavena kao i knjiga Coprnički ceh u izdanju Muzeja Sveti Ivan Zelina, koja donosi priču o na smrt osuđenim ”zelinskim kmeticama” podsjećajući koliko su mitovi o vješticama nekada bili sastavni dio stvarnoga života

Detaljan raspored aktivnosti i katalog izložbe s popisom svih sudionika i njihovih publikacija, plakata i ostale građe, možete pogledati na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Izvor
MDC PRESS

PPMHP – Projekt Claustra+ (PRESS)

Partneri na projektu Claustra+ vas pozivaju na dva događanja

utorak, 7. studenog 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka:

Konferenciji za medije, s početkom u 11 sati,

te

Otvorenju izložbe Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana i projekciji filma Claustra,  s početkom u 19.00 sati

Na konferenciji će biti predstavljen projekt Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum te devet partnera iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt Claustra+ i partnere predstavit će ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka dr. sc. Tea Perinčić, dr. Katharina Zanier, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, voditeljica projekta Claustra+, Valerij Jurešić, prof., pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Jure Kusetič, arheolog kustos, Narodni muzej Slovenije: predstavljanje izložbe, te arheologinja kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja.

***

Poštovani,

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati u utorak, 7. studenog 2017. godine s početkom u 11 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka.

Na konferenciji će biti predstavljen projekt „Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, akronimom „Claustra+“, koji obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena. Riječ je o nastavku projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. Vodeći partner na projektu je Javni zavod Republike Slovenije za očuvanje kulturne baštine, dok su ostali partneri Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Zavod Ivana Cankara za kulturu, sport i turizam Vrhnika, Prirodoslovni muzej Rijeka, Narodni muzej Slovenije, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod i Zavod Republike Slovenije za očuvanje prirode.

Pozivamo Vas i na otvorenje izložbe „Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana“ koje će se održati istog dana, 7. studenog 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, s početkom u 19.00 sati.

Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti. Nakon otvorenja izložbe, slijedi predstavljanje projekta Claustra+ te projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Više o claustri Alpium Iuliarum možete pročitati na www.claustra.org, a o projektu i aktivnostima koje slijede na PPMHP Claustra.

                  Unaprijed zahvaljujemo na odazivu.

S poštovanjem,

Ana Golja, uni. dipl. arheolog – kustos

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

M: 091 88 55 259

E: ana@ppmhp.hr

www.ppmhp.hr

 

Izvor

PPMHP PRESS