MDC – 36. izložba hrvatskoga muzejskog nakladništva (PRESS)

36. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija održat će se od 7. do 12. studenog 2017. na Zagrebačkom velesajmu  u okviru 40. Interlibera. Organizator izložbe je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, koji će na svojim policama izložiti 681 novo izdanje – kataloge izložaba i muzejskih zbirki, vodiče kroz stalne postave, monografije, časopise te razna elektronička i promidžbena izdanja.

 

Popratni program Knjiga u gostima predstavit će izdavačku produkciju muzeja iz Bosne i Hercegovine – Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu, Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, Muzeja grada Zenice, Muzeja Republike Srpske iz Banja Luke, Zavičajnog muzeja Travnik te sarajevskih baštinskih ustanova – Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine, Muzeja ratnog djetinjstva i Zemaljskog muzej Bosne i Hercegovine. U sklopu Knjige u gostima u srijedu 8. studenog s početkom u 12 sati održat će se i promocije: Autobiografija fra Leonarda Čuturića (promotori fra Janko Ljubos, predstavnici Arhiva BiH i Miljenko Jergović) te publikacija Zavičajnoga muzeja Travnik i Rodne kuće Ive Andrića iz Travnika (promotori Fatima Maslić, Enes Škrgo, Matej Baškarad).

Na velikoj pozornici Zagrebačkoga velesajma održat će se i promocija novih likovnih monografija Muzeja likovnih umjetnosti Osijek – knjige o Oskaru Nemonu, osječkom kiparu koji je karijeru nastavio u Velikoj Britaniji i postao portretist Winstona Churchilla, kraljice Elizabete, Eisenhowera, Trumana i Margaret Thatcher te monografije Josip Alebić posvećene jednom od najvažnijih slikara osječke kulturne scene druge polovice prošlog i početka ovog stoljeća.

Ovogodišnja izložba donosi širok raspon muzejskih tema i njihovih realizacija

Među mnoštvom naslova i tema izdvajaju se katalozi gostujućih inozemnih zbirki – Muzej za umjetnost i obrt vodi posjetitelje na putovanje kroz umjetnost Venecije 18. stoljeća izborom najznačajnijih slika čuvanih u Pinakoteci grada Vicenze koja su predstavljena izložbi Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici, dok je Gradski muzej Vukovar objavio reprezentativnu monografiju Španjolsko barokno slikarstvo koja je predstavila do sada javnosti nedostupna djela značajnih umjetnika španjolskog „zlatnog vijeka“ iz toledske i madridske slikarske iz zbirke njemačkoga kolekcionara Jörga Wüllnera. 

Muzej grada Splita nastavio je svoj fotografsko-enciklopedijski rad o povijesti grada Splita drugom fotomonografijom Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adrianekoja objavom oko 3000 starih fotografija Splita po izboru muzejskoga savjetnika Gorana Borčića predstavlja prigradske predjele, njihove ljude i događaje. Pozornost privlači i vodič krozizložbu Hrvatskoga povijesnog muzeja Tko to tamo snima?koja je javnosti predstavila 29 fotografa, njihove radove i sudbine, ali i ratnu svakodnevicu od 1941. do 1945. godine koja je obuhvaćala izbjegličke kolone, ratne bolnice, zbjegove, rušenja i ubojstva, ali i fotografske zapise sportskih, zabavnih i kulturnih događaja. 

Pisana baština u svim njezinim oblicima i formatima također je predmet bavljenja muzeja – katalog izložbe Arheološkoga muzeja u Zagrebu Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja, svojevrstan je udžbenik o povijesti pisma, jednome od najznačajnijih civilizacijskih izuma, koji govori o razvoju ljudske svijesti i razvoju umijeća pisanja na raznim stranama svijeta uz tumačenje tehnika i metoda pisanja, dok Knjiga sjećanja na Miroslava i Belu Krležakoju je objavio Muzej grada Zagreba povodom 35. obljetnice smrti najznačajnijeg hrvatskog pisca 20. stoljeća, donosi brojne zanimljive uspomene suvremenika i prijatelja na druženja s Belom i Miroslavom.

Za one koje zanimaju magija i mitološka bića tu je opsežan katalog Etnografskoga muzeja u Dubrovniku U stabru ti ljuti zmaje, u granam’ ti soko siv: tragom pretkršćanskih elemenata u tradicijskoj kulturi dubrovačke okolice, koji predstavlja pretkršćansku mitologiju, božanstva i svetišta te obrede starih Slavena kao i knjiga Coprnički ceh u izdanju Muzeja Sveti Ivan Zelina, koja donosi priču o na smrt osuđenim ”zelinskim kmeticama” podsjećajući koliko su mitovi o vješticama nekada bili sastavni dio stvarnoga života

Detaljan raspored aktivnosti i katalog izložbe s popisom svih sudionika i njihovih publikacija, plakata i ostale građe, možete pogledati na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Izvor
MDC PRESS

(SLO) MGML – Otvorenje izložbe ‘Srednjeveška Ljubljana’ (PRESS)

Izjemna odkritja premikajo začetke srednjeveške Ljubljane v čas okoli leta 1000 in prinašajo zgodbo o vitezu plemenitega stanu.
Napovedujemo razstavo v Mestnem muzeju Ljubljana: 14. 11. 2017–2. 5. 2018.

V torek, 14. novembra 2017, v ljubljanskem Mestnem muzeju odpiramo razstavo Srednjeveška Ljubljana.

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Z odkritjem lesene posode na Stritarjevi ulici se rojstvo Ljubljane pomakne v začetek 11. stoletja. Najdba usnjarskih izdelkov z današnje Krojaške ulice priča o zgodnji urbanizaciji Ljubljane na desnem bregu Ljubljanice. Presenetljiva najdba ‘vitezovega’ groba pomeni enkratno priložnost vpogleda v osebno zgodbo mladega moškega visokega stanu. Razstavo zaključujemo z reformacijo v Ljubljani. Ob razstavi bo med 16. in 18. novembrom v Ljubljani potekal 3. mednarodni arheološki simpozij Arheološki pogledi na srednjeveško urbanost.

Zlat novec iz vitezovega groba, najden na Njegoševi ulici, kovan leta 1559 v Kremnitzu. V 16. stoletju bi z njim lahko kupili konja. (M. Paternoster, dokumentacija MGML). Ustupio: MGML.

 

Link: http://www.mgml.si/mestni-muzej-ljubljana/mestni-muzej-ljubljana-389/prihodnje-razstave/srednjeveska-ljubljana-obcasna-razstava/ 
Izvor

MGML PRESS

GMVk – VINKOVCI: skup, izložba, promocija (PRESS)

Gradski muzej Vinkovci poziva na seriju događanja u Vinkovcima organiziranih u sklopu obilježavanja obljetnice samog Muzeja, ali i 45.-te obljetnice Zaštićene arheološke zone u Vinkovcima i 75.-te godine života Ivane Iskra-Janošić.

Ne propustite jedinstvenu priliku i posjetite zlatnu, jesenju Slavoniju, a usput možete saznati i puno toga o Zaštićenim arheološkim zonama i dr. sc. Ivani Iskri-Janošić, bilo da slušate predavanja na skupu ili razgledate izložbu, a moći ćete čuti i više o rimskoj keramici na promociji knjige dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić „Tipologija rimske keramike iz Vinkovaca“.

09.11.2017. 13:00-18:00 Međunarodni znanstveni skup, Hotel Slavonija

                                    19:00 Otvorenje izložbe, prizemlje Muzeja

10.11.2017. 09:00-17:40 Međunarodni znanstveni skup, Hotel Slavonija

                                    18:00 Promocija knjige, potkrovlje Muzeja

Izvor

MGVk PRESS

PPMHP – Projekt Claustra+ (PRESS)

Partneri na projektu Claustra+ vas pozivaju na dva događanja

utorak, 7. studenog 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka:

Konferenciji za medije, s početkom u 11 sati,

te

Otvorenju izložbe Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana i projekciji filma Claustra,  s početkom u 19.00 sati

Na konferenciji će biti predstavljen projekt Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum te devet partnera iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt Claustra+ i partnere predstavit će ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka dr. sc. Tea Perinčić, dr. Katharina Zanier, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, voditeljica projekta Claustra+, Valerij Jurešić, prof., pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Jure Kusetič, arheolog kustos, Narodni muzej Slovenije: predstavljanje izložbe, te arheologinja kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja.

***

Poštovani,

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati u utorak, 7. studenog 2017. godine s početkom u 11 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, Rijeka.

Na konferenciji će biti predstavljen projekt „Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“, akronimom „Claustra+“, koji obrađuje specifične probleme u području vrednovanja, zaštite i očuvanja zajedničke kulturne baštine na području dviju država, s ciljem aktivne zaštite baštine održivim turizmom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općine Kostrena. Riječ je o nastavku projekta „Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranoga u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. Vodeći partner na projektu je Javni zavod Republike Slovenije za očuvanje kulturne baštine, dok su ostali partneri Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Zavod Ivana Cankara za kulturu, sport i turizam Vrhnika, Prirodoslovni muzej Rijeka, Narodni muzej Slovenije, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod i Zavod Republike Slovenije za očuvanje prirode.

Pozivamo Vas i na otvorenje izložbe „Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana“ koje će se održati istog dana, 7. studenog 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1, s početkom u 19.00 sati.

Izložba, čiji su autori Jure Kusetič i Tina Lah iz Narodnog muzeja Slovenije, prikazuje digitalne rekonstrukcije, zemljovide i različite ilustracije koje pričaju o skrivenoj ostavštini starih Rimljana i upoznaju posjetitelje s kulturnom baštinom izuzetne važnosti. Nakon otvorenja izložbe, slijedi predstavljanje projekta Claustra+ te projekcija filma o Claustri, nastalog u produkciji udruga Žmergo i Ukus. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Više o claustri Alpium Iuliarum možete pročitati na www.claustra.org, a o projektu i aktivnostima koje slijede na PPMHP Claustra.

                  Unaprijed zahvaljujemo na odazivu.

S poštovanjem,

Ana Golja, uni. dipl. arheolog – kustos

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

M: 091 88 55 259

E: ana@ppmhp.hr

www.ppmhp.hr

 

Izvor

PPMHP PRESS

AMZ | PUV | ZUVKZ | MGŠ – Otvorenje izložbe ‘Velika Mrdakovica’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu, Pučko otvoreno učilište Vodice, Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu
i Muzej Grada Šibenika

pozivaju na otvorenje izložbe

VELIKA MRDAKOVICA – REZULTATI NAJNOVIJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA (2011. – 2013.)

autora Tonija Brajkovića (Muzej Grada Šibenika)

u subotu, 11. 11. 2017., u 12:30h,

u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U svečanosti otvaranja sudjeluju učenici OŠ Vodice igrokazom „I sretni su bili“ te mladi glazbenici Vita Vukov (glas) i Ante Sladoljev (klavir).

Izvor
AMZ PRESS