DB – Predavanje “Izakov epitaf s Lopuda: novo čitanje kamenog spomenika iz 5. stoljeća” (PRESS)

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u utorak, 24. listopada 2017. godine u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II (bivši samostan sv. Klare) organizira predavanje pod naslovom “Izakov epitaf s Lopuda: novo čitanje kamenog spomenika iz 5. stoljeća” koje će održati dr. sc. Ivan Basić sa Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Maja Zeman sa Sveučilišta u Zagrebu.

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u sklopu svoga redovitoga programa organizira u utorak, 24. listopada,  u 19:30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II (nekadašnji samostan sv. Klare) javno predavanje pod naslovom “Izakov epitaf s Lopuda: novo čitanje kamenog spomenika iz 5. stoljeća”. Predavanje će održati mladi znanstvenici dr. sc. Ivan Basić iz Splita i dr. sc. Maja Zeman iz Zagreba.

Tema predavanja je kasnoantički kameni natpis pronađen tijekom arheoloških istraživanja crkvice sv. Ilije na Lopudu 1973. godine. Riječ je o nadgrobnome natpisu Sirijca Izaka, datiranom u 5. stoljeće, koji se čuva u Župnoj zbirci na Lopudu. Od njegova pronalaska do danas natpis je ostao gotovo u potpunosti zaboravljen, uz tek rijetke spomene u objavljenoj literaturi, a izostala je i njegova cjelovitija stručna i znanstvena obrada. Nova, opsežnija istraživanja autorâ pokazala su kako je riječ o jedinstvenome povijesnom spomeniku od višestruke važnosti. Uz arheološko-topografski kontekst ovog nalaza, na predavanju će se javnosti iznijeti prijedlog preciznije datacije spomenika te novo čitanje natpisa kojim je ustanovljeno kako je riječ o prvoj pouzdanoj epigrafskoj potvrdi pripadnosti pokrajine Dalmacije zapadnome dijelu Rimskoga Carstva u 5. stoljeću.

Dr. sc. Ivan Basić docent je na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i predstojnik katedre za staru i srednjovjekovnu povijest, a dr. sc. Maja Zeman, viša je asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na katedri za antiku, kasnu antiku i rani srednji vijek.

Izvor

DB PRESS

MDC – Simpozij Fotografska baština u muzejima – kako sačuvati i vrednovati vrijedna svjedočanstva o povijesti jedne lokalne sredine, grada ili nacije (PRESS)

Simpozij „Fotografska baština u muzejima“ održat će se u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra iz Zagreba 25. i 26. listopada 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ciljevi simpozija su bolje vrednovanje muzejske fotografske baštine, poticanje njezina sustavnog dokumentiranja i istraživanje strategija digitalizacije fotografske baštine u hrvatskim muzejima.

U gotovo svim hrvatskim kulturnim institucijama – muzejima, arhivima, knjižnicama, galerijama i fotoklubovima te u privatnim kolekcijama nalaze se sačuvane relevantne zbirke hrvatskih fotografija. Namjera je organizatora upoznati javnost s vrijednošću fotografske baštine, stvoriti model suradnje baštinskih institucija radi populariziranja fotografije u sklopu europskih baza podatka te potaknuti osnivanje nacionalnog muzeja fotografije u kojemu bi se skupljala, obrađivala i prezentirala cjelokupna nacionalna fotografska baština.

Program dvodnevnog simpozija podijeljen je u deset sekcija: muzeološka uloga i mjesto fotografije u muzeju, istraživanje fotografske baštine kao segmenta ili teme stalnog postava ili povremenih izložaba, skupljanje fotografije: otkupi i donacije, radionica: prepoznavanje povijesnih fotografskih procesa s osnovnim uputama za preventivnu zaštitu, istraživači i teoretičari fotografije, fotografija u digitalnom okruženju, fotografija kroz izdavačku djelatnost, korisnici fotografske baštine te pravno reguliranje korištenja fotografske baštine.

Simpozij je zamišljen kao platforma za razmjenu iskustava vodećih muzejskih stručnjaka i profesionalaca s područja fotografije, istraživača povijesti fotografije i fotografskih povijesnih tehnika, autora fotografije te vizualnih antropologa. Pri tom će poseban osvrt biti na fotografskoj baštini kao nezaobilaznom korpusu vizualnih izvora za istraživanja na području povijesti umjetnosti, arheologije i zaštite spomenika te na važnosti prikupljanja i obrade fotografija ne samo kao muzejskih predmeta već i kao iznimno vrijednog svjedočanstva o povijesti jedne nacije, grada ili lokalne sredine.

Dio izlaganja bit će fokusiran na posebnosti prezentacije analogne fotografije u digitalnome mrežnom okružju kao i na mogućnosti njezina promicanja i popularizacije upotrebom interaktivnih multimedija i digitalnog pripovijedanja.

Cijeli program simpozija i raspored izlaganja možete pogledati ovdje.

 

Image may contain: text

Izvor

MDC PRESS

 

Uz članak MDC – Simpozij Fotografska baština u muzejima – kako sačuvati i vrednovati vrijedna svjedočanstva o povijesti…

Posted by Arheologija on 23. listopada 2017

CISP – Tukidid i ideja povijesti – poziv na predavanje (PRESS)

CISP poziva na gostujuće predavanje pod naslovom “Tukidid i ideja povijesti” koje će prof. dr. Neville Morley sa Sveučilišta u Exeteru (UK) održati u petak 27. listopada 2017. u 11.30 h u predavaonici A-201 Filozofskog fakulteta u Zagrebu (I. Lučića 3).

Za studente diplomskog studija stare povijesti gostujući će profesor održati i istraživački seminar o primjeni metodologije društvenih znanosti u staroj povijesti.

Link: http://www.ffzg.unizg.hr/pov/cisp/?p=789

Izvor

AMZ PRESS

AMZ | HRZ – Predavanje Miroslava Jelenčića “O konzervatorsko-restauratorskim radovima na fragmentima antičkih zidnih slika iz Murse” (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski restauratorski zavod imaju čast pozvati vas na predavanje Miroslava Jelenčića “O konzervatorsko-restauratorskim radovima na fragmentima antičkih zidnih slika iz Murse” koje će se održati u velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, u utorak 24.10. u 12 sati.

Izvor

AMZ PRESS