KF – Prezentacija istraživačko-obnoviteljskog projekta „Rekonstrukcija sakralno-profanog sklopa sv. Mihovila u Kloštru nad Limom“ u Kući fresaka u Draguću (PRESS)

Dragi prijatelji istarske baštine,

nastavljaju se radovi na promociji pozitivnih pomaka u obnovi naših spomenika. Slijedom toga organizirali smo prezentaciju zanimljivog istraživačko-obnoviteljskog projekta „Rekonstrukcija sakralno-profanog sklopa sv. Mihovila u Kloštru nad Limom“ u Kući fresaka u Draguću. Prezentacija će pokazati razvoj projekta na kojem radi niz stručnjaka i znanstvenika raznih profilacija (povjesničara, povjesničara umjetnosti, arheologa, restauratora, građevinara i arhitekata) a koji je doživio početak svoje realizacije, s obzirom na financijsku potporu Općine Vrsar, Istarske županije i Ministarstva kulture. U projekt će se uključiti i drugi sudionici, zahvaljujući naporima Općine koja urušeni sklop obnavlja unatoč tome što je on još uvijek u državnom vlasništvu. U posljednje tri godine restaurirane su zidne slike i arhitektura crkava sv. Marije i sv. Mihovila, čije se strukture datiraju od 6. do 11. stoljeća, u kojima će se odvijati društvene djelatnosti, a slijedi obnova samostanskih prostorija iz 15. stoljeća i dvorca Coletti s kraja 18. stoljeća, u kojima će se objediniti različite djelatnosti važne za razvoj Općine i Istre. Istraživanje kompleksa započeli su Filozofski fakultet u Zagrebu i Konzervatorski odjel u Puli, nastavili su arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda te su, na temelju rezultata ovih stručnjaka, radove preuzeli restauratori iz radionice Ars Restauro, te specijalizirani arhitekti i građevinari iz tvrtki Mezon d.o.o. (Poreč) i Macuka d.o.o. (Sv. Petar u Šumi). Vrijedne srednjovjekovne ulomke skulpture sklopa čuva Zavičajni muzej Poreštine, a opsežna arhivska i fotografska dokumentacija pohranjena je u raznim institucijama u Puli, Poreču, Pazinu, Rijeci, Zagrebu, Veneciji.

Bit će ovo lijepa prilika da se upoznate s povijesti samostana sv. Mihovila nad Limom, načinom pripreme radova na obnovi sakralno-profanih sklopova, svim vrstama radova,, ali i problemima na koje se nailazi prilikom realizacije projekata obnove s obzirom na novu namjenu i niz nepredviđenih situacija. Posebno su dobrodošli kritički raspoloženi slušatelji, kako bi prezentacija dobila novu dimenziju i kako bi daljnji radovi bili još uspješniji.

Susret će se održati 6.10. (petak) u 11 sati u Kući fresaka u Draguću. Nakon prezentacije očekuje nas zakuska u prostoru Kuće ili na pitoresknom trgu. Program pogledajte u privitku i nemojte oklijevati.

Srdačno

Sunčica Mustač

 

Izvor

KF PRESS

(SLO) NMS – Tjedni program Narodnog muzeja Slovenije 2. – 8. 10. 2017. (PRESS)

NAPOVEDNIK DOGODKOV V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Torek, 3. oktobra 2017, ob 18. uri

Tina Balant, V SREDNJEVEŠKI OPRAVI PO CAMINU

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

 

Arheologinja in zgodovinarka Tina Balant se je na znano romarsko pot Camino de Santiago odpravila malo drugače. Kot raziskovalko srednjega veka jo je zanimala bolj pristna izkušnja srednjeveške ženske popotnice, zato so bile priprave in doživetje v duhu raziskovalnega eksperimenta – po ohranjenem likovnem gradivu in pisnih virih je rekonstruirala del oprave in opreme. Skozi strokovne oči nam bo predstavila štirimesečno popotovanje na zelo svoj način.

 

Brezplačno.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Četrtek, 5. oktobra 2017, ob 17. uri

Noriaki Sangawa, O POJMU ORIGINALA IN KOPIJE V JAPONSKI UMETNOSTI

Predavanje ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

 

Dihotomija med originalom in kopijo, ki prevladuje v zahodnem diskurzu o vrednotenju umetniških del, zelo poenostavlja kompleksen razvoj možnosti, ki gredo od zavestnega ponaredka do konzerviranega originala. Na predavanju bodo ob primerih iz japonske in zahodne likovne umetnosti predstavljeni koncepti, kategorije in termini, ki se uporabljajo za redefinicijo različnih vidikov in stopenj (ne)originalnosti, s posebnim poudarkom na konceptu mosha, tj. pedagoškem posnemanju del kanoničnih avtorjev s ciljem globljega razumevanja likovnega dela.

 

Brezplačno.

 

***

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Petek, 6. oktobra 2017, ob 12. uri

KELTI SO TÜDI TÜ. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju

Odprtje razstave

 

Vljudno vas vabimo na odprtje gostujoče razstave Pomurskega muzeja Murska Sobota KELTI SO TÜDI TÜ. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Nedelja, 8. oktobra 2017, ob 11. uri

POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Vodeni ogled razstave

 

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

 

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.