AMZ – Otvorenje izložbe „OD ATINIANVMA DO VODNJANA“ (PRESS)

Srdačno Vas pozivamo na svečano otvorenje izložbe Arheološkog muzeja Istre i Osnovne škole Vodnjan – Scuole Elementare Dignano

„OD ATINIANVMA DO VODNJANA“
u srijedu 20. rujna 2017. u 12h
u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Zrinskog 19.

Izložba „Od ATINIANVMA do VODNJANA“ rezultat je suradnje Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre i Osnovne škole Vodnjan – Scuola elementare Dignano.
Vodnjanština je u rimsko doba pripadala širem području pod upravom kolonije Pole, današnje Pule. Vrlo vjerojatno i ime grada Vodnjana potječe iz rimskog doba. Predložili su ime Adinius ili Atinius, odakle je nastao Atinianum, od kojeg se razvio „Dignano“ i na kraju „Vodnjan“.
U izložbi se međusobno prožimaju arheologija i obrazovanje te je na znanstveno – popularan način prezentiran dio bogatog antičkog arheološkog nasljeđa Vodnjanštine. Ona je rezultat jednogodišnjeg projekta u kojemu su glavni sudionici bili učenici drugih razreda Osnovne škole Vodnjan – Scuola elementare Dignano.
Između ostalog, postav izložbe čine dječji radovi, tj. interpretacije arheoloških predmeta kao podnih mozaika, posuđa i amfora u glini, rimskog novca, crteža detalja rimskih, fresaka i amfora i portreta rimske carice Faustine Minor, ukosnice i ukrasi od metala te rimski epigrafski spomenici kje su izradili učenici drugih razreda Osnovne škole Vodnjan – Scuola elementare Dignano pod mentorstvom i vodstvom njihovih učiteljica tijekom cijele školske godine tijekom likovnih radionica.
Izvor
AMZ PRESS

Četvrta Ljetna škola povijesti Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije u Požegi za učenike osnovnih i srednjih škola 2017. (PRESS)

Organizatori: Povijesno društvo Požega i Katolička gimnazija u Požegi

Datum održavanja: 15. i 16. rujna

Tema: SREDNJI VIJEK

Mjesto održavanja: Katolička gimnazija u Požegi (prvi dan) i Zagreb (drugi dan)

Koordinator: Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega

Prvi dan

13.30 Otvorenje Ljetne škole povijesti (Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije – pozdravna riječ i Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega – program, ciljevi i zadaci Ljetne škole povijesti)

13.45 – 14.00 Odabir tema i kratak dogovor (Vinko Tadić i učenici)

14.00 – 14.45 Zdenko Samaržija, Uvod u srednji vijek – predavanje za sve sudionike

14.45 – 15.00 pauza za užinu

15.00 – 16.40 radionice:

Vera Ćuže Abramović, Crkvena umjetnost srednjovjekovnoga doba

Ivana Domanović, Tragovi identiteta – hrvatska kulturna baština srednjovjekovnoga doba

Ivana Drmić, Srednjovjekovna epigrafika

Klaudija Gašpar, Djeca u srednjem vijeku

Josip Katić, Vjerske zajednice u srednjem vijeku   

Mihaela Markovac, Kuga

Marijana Matijević, Rudina

Kristina Rupert, Obitelj u srednjem vijeku      

Zdenko Samaržija, Srednjovjekovne utvrde          

16.45 – 17.45 Zaključci pojedinih skupina i dodjela diploma, poklona…

Drugi dan

Terenska nastava u Zagrebu (185 kuna)

 Izvor

PDP PRESS

MAS – Otvorenje izložbe “U duhu Zadra” (PRESS)

U Muzeju antičkog stakla u Zadru, u utorak, 19. rujna 2017. godine s početkom u 12,00 sati otvara se izložba “U duhu Zadra”, autorica Istre L. Toner, Malgorzate Chomicz i Nine Dragan Belić.

No automatic alt text available.

Biografija

Tri umjetnice Nina Dragan Belić iz Hrvatske, Istra L Toner iz Engleske i Malgorzata Chomicz iz Poljske istražile su u staklu svoja iskustva posjeta Zadru.

Za svaku od njih Zadar je čarobno mjesto viđeno iz različitih perspektiva.

     Istra L Toner rođena je u Crnoj Gori, a živi u Engleskoj veći dio života. Nakon što je diplomirala psihologiju, većinu radnog vijeka provela je na akademiji kao predavačica i istraživačica.  Na kraju duge akademske karijere u psihologiji i neuroznanosti, zaljubila se u staklo, te je 2008. godine diplomirala na Sveučilištu Glyndwr u Walesu gdje se specijalizirala za umjetnost i dizajn u staklu. Antičko staklo je postalo njezina inspiracija. Vještina i kreativnost nužne u izradi predmeta i stvaranju umjetničkih djela oduvijek su je fascinirale i činile su osnovu njezinog rada, od čega je ponešto prikazano i na izložbi.

Eksponati se referiraju na antičke predmete, nakit, slike na panelima i slobodno stojeće instalacije izrađene u nizu tehnika od tiskanja i slikanja na staklu do staklene skulpture i stakla oblikovanog u peći.

    Małgorzata Chomicz

Rođena u Olsztynu, Poljska. 1995. g. diplomirala je na Likovnoj Akademiji u Poznanju s posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Preko 20 godina radi sa studentima u domeni tradicionalne grafike. Od 2007. g. izvanredni je profesor Sveučilišta Warminsko – Mazurskog (UWM) u Olsztynu. Bavi se tradicionalnom grafikom i art book kreacijama. Realizirala je preko 60 samostalnih izložbi. Umjetnica za svoj najveći uspjeh smatra individualnu izložbu o antičkim zidinama Dioklecijanove palače u Splitu (objekt na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine) u srpnju 2015. godine.

Sudjelovala je u preko 200 kolektivnih izložbi i natječaja u Poljskoj i diljem svijeta. Dobitnica je nagrada na Olsztynskom Likovnom Bienalu 1998., 2001. i 2005. godine. U godinama 2006., 2007. i 2011. dobitnica je posebnih priznanja na izložbama Premio Internazionale di Grafica del Pomero, RHO, Milano, Italija.

Godine 2009. dobitnica je nagrade Predsjednika Grada Olsztyna u domeni kulture. U 2012. g. osvojila je prvu nagradu na Drugom Bienalu suvremene grafike Diego Donati u Perugi, u Italiji, a iste godine je osvojila i nagradu Marszalka Varminsko-Mazurskog vojvodstva u natječaju Najbolji od najboljih. Godine 2013. Dobila je posebno priznanje na XII Biennal International de Grabada Josep De Ribera Xativa 2013., Valencia, Španjolska, a 2014. godine također je primila posebnu nagradu na natjecanju Excellent Mini-prints-Guangzhou International Exlibris and Mini-prints Biennal, Kina. Dobitnica je i posebnog priznanja na Drugom Garzapapel Engraving Contest “Works Reception” u Alcoyu u Španjolskoj.

Godine 2015. Nominirana je za Gran Prix “Premio Acqui” – Acqui Terme u Italiji, a iste godine je nagrađena za zasluge na području umjetnosti “Srebrnim lovorovim vijencem” Sveučilišta Varminsko-Mazurskog u Olsztynu. Počasni je član udruge grafičkih umjetnika “Stamperia del Tevere” u Rimu te član udruge “InSigna” također u Rimu.

Godine 2016. dobitnica je Prve nagrade na Likovnom Bienalu u Perugi – “Premio Assoluto”, a iste godine odlikovana je i Ordenom Ministarstva Republike Poljske za zasluge za poljsku kulturu.

Živi i djeluje u okolici Perugie, Italija.

 

Nives Dragan Belić – Nina

Umažanka rođena u Zagrebu, živi u Puli zadnjih 28 godina gdje je došla kao profesor matematike s PMF-a u Zagrebu. Više godina bavi se slikarstvom te ga je prije dvije godine i diplomirala na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani pod mentorstvom doc. mag. Mladena Jernejca i mag. lik. um. Matica Kosa, pod naslovom Monokromizam od Maljeviča do minimalista.

Zadnjih sedam godina bavi se fuzijom stakla uz primjenu drugih materijala, organizacijom i postavom izložbi. Sudjelovala je na više međunarodnih projekata. Uz dr. sc. Istru Lazarić Toner, ak. umj., organizatorica je međunarodnog projekta Sense of place, koji djeluje kao nastavak projekta Mapa moga kraja od 2013. godine u kojem trenutno sudjeluje sedam država, a sastoji se od fuzije raznih vrsta umjetnosti, tekstila, stakla, poezije, fotografije i video umjetnosti.

No automatic alt text available.

Izvor

MAS PRESS

 

 

 

8. Sabor glagoljaša SLOVO ROGOVSKO (PRESS)

Umjesto na arheološkom lokalitetu Dvorine…svečanost otvorenja 8. Sabora glagoljaša SLOVO ROGOVSKO održat će se u prostorijama Stare škole z Sv. Filip i Jakovu u 20 sati, uz scenski prikaz Glagoljaske madrikule Sv. Mihovila 1640-1817 iz Sv. Filip i Jakova u izvedbi amaterskog kazalista KUNTRATA iz Sv. Filip i Jakova

Organizatori su Mala škole glagoljice i Udruga glagoljaša Zadar uz pomoć Turističke zajednice s ciljem očuvanja kulturne baštine i produženja turističke sezone.

Izdvaja se program koji će se održati u Turnju u četvratk 14. rujna – otvorenje izložbe u Kuli Kaštel i predavanja u župnoj crkvi, u petak 15. rujna u Sv. Filip i Jakovu na virtualnoj izložbi, “Kaljski glagoljski rukopisi” i večeri klapske pisme „Pjev od glagoljaškog kora do kalete“, posvećene maestru Ljubi Stipišiću Delmati, u Kino dvorani.

U subotu 16. rujna na Rogovu, u crkvi Sv. Roka u 10,30 će se održati Glagoljaška Sv.Misa koju predvodi fra Izak Špralja.

Glagoljaške napjeve pjevati će Pučki pivači Župe Gospe od zdravlja iz Radovina i Župe Male Gospe iz Privlake, a nakon toga u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov održat će se DAN OTVORENIH VRATA –  DAN GLAGOLJICE.

Image may contain: text

FFZG – The 5th scientific conference ‘Methodology and Archaeometry’ (PRESS)

The 5th scientific conference  Methodology and Archaeometry will take place on 30th of November and 1st of December 2017 at the Faculty of Humanities and Social Sciences of the University of Zagreb.

https://www.academia.edu/34032062/MetArh_Call_for_papers_2017

Izvor

FFZG PRESS