AMZ – Otvorenje izložbe ‘FORUM NARONITANVM’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva u srijedu, 27. rujna u 19 sati na otvorenje izložbe FORUM NARONITANVM  u suradnji s Arheološkim muzejom Narona.

27. rujna – 5. Studenog 2017.

Ova tematska izložba dio je niza događanja kojima Arheološki muzej Narona obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne ustanove. Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, koja su provedena u razdoblju 1993. – 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjega ravnatelja Arheološkog muzeja – Split.

Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr.

Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasnorepublikanskog razdoblja do ranoga srednjega vijeka.

Autori izložbe su Miroslava Topić i Toni Glučina.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva u srijedu, 27. rujna u 19 sati na otvorenje izložbe
Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku

Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku

  1. rujna – 5. studenog 2017.

Ciparska zbirka Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja broji 128 ukrasnih predmeta, nastalih na Cipru u rasponu od brončanog doba do helenizma. Većinu zbirke čine predmeti iz srednjeg i kasnog brončanog doba Ciparske kulture, nastali u periodu od 1900.-1050. godine prije Krista, dok je manji broj nastao u drugoj polovini 1. tisućljeća prije Krista.

Osim keramičkih zdjela, kultnih posuda i predmeta za svakodnevnu uporabu, u zbirci se nalaze terakotne i kamene glave, kao i cjelovite figure – Kourotrophos, nastale na Cipru tijekom 5. stoljeća prije Krista.

– U drugoj polovici 19. stoljeća započinju organizirana arheološka istraživanja, zahvaljujući kojima se, osim na samome otoku, zbirke ciparske umjetnosti formiraju i u svjetskim metropolama poput Londona, Pariza, New Yorka, Atene. Istovremeno se i kod nas budi svijest i interes pojedinaca za sakupljanjem i izlaganjem kulturnih dobara. Pomorci sa dugih putovanja donose antikvitete, a Antun Drobac među Dubrovčanima pokreće osmišljenu akciju prikupljanja predmeta za formiranje Domorodnoga muzeja. Predmeti od kojih je formirana Ciparska zbirka, jedna od najstarijih zbirki muzeja, u Muzej su dospjeli kao donacije. Nikakvih pobližih podataka o predmetima nemamo, osim imena dvojice donatora: Colucci i Božović te dvaju lokalitea: Larnaca i Kition – objasnila je Ivona Michl.

U pretpovijesno i ranopovijesno vrijeme Cipar je proizveo neke od najboljih keramičkih predmeta koje je Mediteran ikada poznavao, a što se od vrijedne ciparske građe krije u fundusu Arheološkoga muzeja moći će se otkriti do konca prosinca, do kada izložba ostaje otvorena.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predavanje “Europe’s oldest cities: the emergence of urbanism in the Iron Age” (PRESS)

29. rujna u 12 sati u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu

predavanje “Europe’s oldest cities: the emergence of urbanism in the Iron Age”

Dr. Manuel Fernández-Götz

Dr. Manuel Fernández-Götz je predavač na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta u Edinburghu, član izvršnog odbora Europske udruge arheologa te dobitnik nagrade Philip Leverhulme za arheologiju u 2016. godini. Autor je više od 130 publikacija o društvima željeznog doba u srednjoj i zapadnoj Europi, o arheologiji identiteta te o arheologiji rimskih osvajanja.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predavanje – dr. Manuel Fernandez “Goetz The Heuneburg on the Upper Danube Rise and Fall of an Early Iron Age centre of Power” (PRESS)

26. rujna 2017. u 19 sati

Predavanje dr. Manuel Fernandez – Goetz
The Heuneburg on the Upper Danube Rise and Fall of an Early  Iron Age centre of Power
Gradska knjižnica i čitaonica Požega
Antuna Kanižlića 1, Požega
ULAZ SLOBODAN

Izvor

AMZ PRESS