KF – Prezentacija istraživačko-obnoviteljskog projekta „Rekonstrukcija sakralno-profanog sklopa sv. Mihovila u Kloštru nad Limom“ u Kući fresaka u Draguću (PRESS)

Dragi prijatelji istarske baštine,

nastavljaju se radovi na promociji pozitivnih pomaka u obnovi naših spomenika. Slijedom toga organizirali smo prezentaciju zanimljivog istraživačko-obnoviteljskog projekta „Rekonstrukcija sakralno-profanog sklopa sv. Mihovila u Kloštru nad Limom“ u Kući fresaka u Draguću. Prezentacija će pokazati razvoj projekta na kojem radi niz stručnjaka i znanstvenika raznih profilacija (povjesničara, povjesničara umjetnosti, arheologa, restauratora, građevinara i arhitekata) a koji je doživio početak svoje realizacije, s obzirom na financijsku potporu Općine Vrsar, Istarske županije i Ministarstva kulture. U projekt će se uključiti i drugi sudionici, zahvaljujući naporima Općine koja urušeni sklop obnavlja unatoč tome što je on još uvijek u državnom vlasništvu. U posljednje tri godine restaurirane su zidne slike i arhitektura crkava sv. Marije i sv. Mihovila, čije se strukture datiraju od 6. do 11. stoljeća, u kojima će se odvijati društvene djelatnosti, a slijedi obnova samostanskih prostorija iz 15. stoljeća i dvorca Coletti s kraja 18. stoljeća, u kojima će se objediniti različite djelatnosti važne za razvoj Općine i Istre. Istraživanje kompleksa započeli su Filozofski fakultet u Zagrebu i Konzervatorski odjel u Puli, nastavili su arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda te su, na temelju rezultata ovih stručnjaka, radove preuzeli restauratori iz radionice Ars Restauro, te specijalizirani arhitekti i građevinari iz tvrtki Mezon d.o.o. (Poreč) i Macuka d.o.o. (Sv. Petar u Šumi). Vrijedne srednjovjekovne ulomke skulpture sklopa čuva Zavičajni muzej Poreštine, a opsežna arhivska i fotografska dokumentacija pohranjena je u raznim institucijama u Puli, Poreču, Pazinu, Rijeci, Zagrebu, Veneciji.

Bit će ovo lijepa prilika da se upoznate s povijesti samostana sv. Mihovila nad Limom, načinom pripreme radova na obnovi sakralno-profanih sklopova, svim vrstama radova,, ali i problemima na koje se nailazi prilikom realizacije projekata obnove s obzirom na novu namjenu i niz nepredviđenih situacija. Posebno su dobrodošli kritički raspoloženi slušatelji, kako bi prezentacija dobila novu dimenziju i kako bi daljnji radovi bili još uspješniji.

Susret će se održati 6.10. (petak) u 11 sati u Kući fresaka u Draguću. Nakon prezentacije očekuje nas zakuska u prostoru Kuće ili na pitoresknom trgu. Program pogledajte u privitku i nemojte oklijevati.

Srdačno

Sunčica Mustač

 

Izvor

KF PRESS

(SLO) NMS – Tjedni program Narodnog muzeja Slovenije 2. – 8. 10. 2017. (PRESS)

NAPOVEDNIK DOGODKOV V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Torek, 3. oktobra 2017, ob 18. uri

Tina Balant, V SREDNJEVEŠKI OPRAVI PO CAMINU

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

 

Arheologinja in zgodovinarka Tina Balant se je na znano romarsko pot Camino de Santiago odpravila malo drugače. Kot raziskovalko srednjega veka jo je zanimala bolj pristna izkušnja srednjeveške ženske popotnice, zato so bile priprave in doživetje v duhu raziskovalnega eksperimenta – po ohranjenem likovnem gradivu in pisnih virih je rekonstruirala del oprave in opreme. Skozi strokovne oči nam bo predstavila štirimesečno popotovanje na zelo svoj način.

 

Brezplačno.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Četrtek, 5. oktobra 2017, ob 17. uri

Noriaki Sangawa, O POJMU ORIGINALA IN KOPIJE V JAPONSKI UMETNOSTI

Predavanje ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

 

Dihotomija med originalom in kopijo, ki prevladuje v zahodnem diskurzu o vrednotenju umetniških del, zelo poenostavlja kompleksen razvoj možnosti, ki gredo od zavestnega ponaredka do konzerviranega originala. Na predavanju bodo ob primerih iz japonske in zahodne likovne umetnosti predstavljeni koncepti, kategorije in termini, ki se uporabljajo za redefinicijo različnih vidikov in stopenj (ne)originalnosti, s posebnim poudarkom na konceptu mosha, tj. pedagoškem posnemanju del kanoničnih avtorjev s ciljem globljega razumevanja likovnega dela.

 

Brezplačno.

 

***

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Petek, 6. oktobra 2017, ob 12. uri

KELTI SO TÜDI TÜ. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju

Odprtje razstave

 

Vljudno vas vabimo na odprtje gostujoče razstave Pomurskega muzeja Murska Sobota KELTI SO TÜDI TÜ. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju.

 

***

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Nedelja, 8. oktobra 2017, ob 11. uri

POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Vodeni ogled razstave

 

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

 

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

HAD – Program znanstvenog skupa Kaštela i Newsletter HAD-a #22 (PRESS)

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #22  18.9.2017.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup
„Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“
Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić
od 2. do 6. listopada 2017
Znanstveni skup „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Muzej grada Kaštela. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od od paleolitika, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Okolica Kaštelanskog zaljeva i danas je gusto naseljena, a ostaci prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine.

Konačni program skupa i knjigu sažetaka potražite ovdje.

REZERVIRAJTE SMJEŠTAJ ŠTO PRIJE!!!
Smještaj za sudionike skupa biti će u Hotelu Štacija, Šetalište Miljenka i Dobrile 34,
Kaštel Lukšić
Prijave za smještaj BILE SU do 1.9.2014. na mail Društva.
Predavačima Društvo snosi troškove jednog noćenja u dvokrevetnim sobama.
Kotizacija iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko su platili članarinu za 2017. godinu oslobođeni plaćanja članarine, a ako nisu, dužni su i oni platiti kotizaciju.
Cijene smještaja možete naći ovdje.
Prijavnicu možete naći ovdje. OBAVEZNO ISPUNITI!

IZBORI 2017

Kandidacijski postupak

Prošle godine morali smouskladiti naš statut sa Zakonom o udrugama pa je rezultat toga i promjena našeg izbornog sustava. U skladu sa zakonskim odredbama kao i sa demokratskim standardima prema našem statutu svi članovi Društva mogu biti izravno birani u Središnji odbor Društva bez obzira na geografsku zastupljenost. Radi toga treba pojasniti pravila kandidacijskog  postupka prema kojima ćemo provesti ovogodišnje izbore. Dokument možete pronaći ovdje.
NAGRADE DRUŠTVA ZA 2016. GODINU
 Molimo članove da u skladu s Pravilnikom o nagradama Hrvatskog arheološkog društva predlože kandidate za ove nagrade:
„Don Frane Bulić“ – Nagrada za životno djelo „
Josip Brunšmid“ – Nagrada za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu
Počasni članovi Društva Pismeno obrazloženi prijedlozi primaju se do 29. rujna, a mogu se slati na e-mailove (jbalen@amz.hr ili hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr) ili na adresu Društva.

Pljačka prapovijesnog tumula

Jalžabet


Na arheološkom lokalitetu u Jalžabetu, na položaju Bistričak, nalazi se jedinstveni lokalitet, odnosno jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi. Iskopavanja na vrijednom nalazištu trebala su uskoro početi, no lopovi su preduhitrili arheologe i sami prekopali, opljačkali i oštetili vrijedni lokalitet. Oštećenje i pljačka arheološkog nalazišta u Jalžabetu udarac je ne samo za to nalazište, već i za ukupnu kulturnu baštinu Hrvatske. Voditelj istraživanja je  Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju u Zagrebu,
Arheološki spomenik iz starijeg željeznog doba u Jalžabetu, star oko 2600 godina, naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 70 metara, a sačuvane visine više od 8 metara.

Vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu, a u njemu sudjeluju Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka i Hrvatska.

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primale su se do 1. travnja 2017. Naknadne radove pošaljite što prije.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primale  su se do 20. travnja 2017. Naknadne priloge pošaljite što prije.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Izvor
HAD PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘FORUM NARONITANVM’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva u srijedu, 27. rujna u 19 sati na otvorenje izložbe FORUM NARONITANVM  u suradnji s Arheološkim muzejom Narona.

27. rujna – 5. Studenog 2017.

Ova tematska izložba dio je niza događanja kojima Arheološki muzej Narona obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne ustanove. Izložbom se predstavljaju rezultati sustavnih arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, koja su provedena u razdoblju 1993. – 2001. godine pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina, tadašnjega ravnatelja Arheološkog muzeja – Split.

Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza datiranih od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr.

Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskoga kasnorepublikanskog razdoblja do ranoga srednjega vijeka.

Autori izložbe su Miroslava Topić i Toni Glučina.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva u srijedu, 27. rujna u 19 sati na otvorenje izložbe
Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku

Drevni Cipar iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku

  1. rujna – 5. studenog 2017.

Ciparska zbirka Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja broji 128 ukrasnih predmeta, nastalih na Cipru u rasponu od brončanog doba do helenizma. Većinu zbirke čine predmeti iz srednjeg i kasnog brončanog doba Ciparske kulture, nastali u periodu od 1900.-1050. godine prije Krista, dok je manji broj nastao u drugoj polovini 1. tisućljeća prije Krista.

Osim keramičkih zdjela, kultnih posuda i predmeta za svakodnevnu uporabu, u zbirci se nalaze terakotne i kamene glave, kao i cjelovite figure – Kourotrophos, nastale na Cipru tijekom 5. stoljeća prije Krista.

– U drugoj polovici 19. stoljeća započinju organizirana arheološka istraživanja, zahvaljujući kojima se, osim na samome otoku, zbirke ciparske umjetnosti formiraju i u svjetskim metropolama poput Londona, Pariza, New Yorka, Atene. Istovremeno se i kod nas budi svijest i interes pojedinaca za sakupljanjem i izlaganjem kulturnih dobara. Pomorci sa dugih putovanja donose antikvitete, a Antun Drobac među Dubrovčanima pokreće osmišljenu akciju prikupljanja predmeta za formiranje Domorodnoga muzeja. Predmeti od kojih je formirana Ciparska zbirka, jedna od najstarijih zbirki muzeja, u Muzej su dospjeli kao donacije. Nikakvih pobližih podataka o predmetima nemamo, osim imena dvojice donatora: Colucci i Božović te dvaju lokalitea: Larnaca i Kition – objasnila je Ivona Michl.

U pretpovijesno i ranopovijesno vrijeme Cipar je proizveo neke od najboljih keramičkih predmeta koje je Mediteran ikada poznavao, a što se od vrijedne ciparske građe krije u fundusu Arheološkoga muzeja moći će se otkriti do konca prosinca, do kada izložba ostaje otvorena.

Izvor

AMZ PRESS