AMZD – Otvorenje izložbe ‘U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati na otvorenje izložbe „U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra“, koja će se održati u ponedjeljak, 31. srpnja 2017. godine u Arheološkom muzeju Zadar s početkom u 21:00 sat.

Živeći u neprekinutom kontinuitetu najmanje tri tisuće godina, grad Zadar je i dalje privlačan kao urbani centar i mjesto za život. Neminovne su promjene, a sve one nose i potrebu za popravcima, ažuriranjima infrastrukturnih mreža i novim izgradnjama. Svakim iskopom na Poluotoku otkriven je neki segment bogate prošlosti, a oni najstariji obično su najosjetljiviji. Rijetko pronalazimo sačuvane i netaknute slojeve iz prapovijesnog, željezno-dobnog odnosno liburnskog razdoblja Zadra, međutim, materijalni ostaci su brojni.

Ovom izložbom prikazuju se odabrana arheološka istraživanja provedena u posljednjih dvadesetak godina i nalaze pronađene u tim prilikama.  Izložbom se  želi prikazati Jadran i Zadar u 1. tisućljeću prije nove ere, a probranim importiranim i domaćim materijalom razotkriti dio svakodnevnog života zadarskih Liburna. Autorice izložbe su Natalija Čondić i Morana Vuković.

Izvor

AMZD PRESS

AMN – Rimska noć u Naroni 2017. (PRESS)

Rimska noć u Naroni održat će se u Vidu ispred Arheološkog muzeja Narona u petak 28.srpnja od 19:00 sati. tema ovogodišnjeg događanja je Rimska odjeća.
U nastavku donosimo program.
19:00-22:00 RADIONICE I IGRAONICE ZA DJECU
19:00-21:30 NAJAM I PRODAJA RIMSKE ODJEĆE
            IZRADA FRIZURA RIMSKOG DOBA
19:00-23:30 PREZENTACIJA ANTIČKIH ZANATA
19:30 PRIPOVIJETKE, GRČKI I RIMSKI MITOVI
19:30 PREDAVANJE O RIMSKOJ ODJEĆI U ARH. MUZEJU
20:00 SVEČANO OTVORENJE
20:15 UTAKMICA DELMATA I RIMLJANA
21:00 NATYA & VODORIGE FIRE SHOW
21:15 DEGUSTACIJA RIMSKIH DELICIJA
21:15 PRIPOVIJETKE, GRČKI I RIMSKI MITOVI
21:45 AUKCIJA RIMSKIH HALJINA
22:15 GLADIJATORSKE BORBE
22:30 NATYA & VODORIGE FIRE SHOW
22:45 FINALE GLADIJATORSKE BORBE
23:15 NATYA & VODORIGE FIRE SHOW
23:30 ZAVRŠNI POZDRAV
*Ulaz u Arheološki muzej Narona besplatan je za sve posjetitelje.
Izvor
AMN PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije ‘Osluškujući tintu – Hearing The Ink’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu, MEMU ART i Hrvatsko kinesko društvo prijateljstva Vas pozivaju na otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije
Osluškujući tintu – Hearing The Ink, 
triju umjetnika iz Kine – Liao Qipeng, Wang Linlin i Yang Yunlin
u petak, 21. srpnja u 19 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6

Izvor

AMZ PRESS

GMVk – Predstavljanje publikacije ’20 top arheoloških destinacija Hrvatske’ (PRESS)

Povodom Dana Grada Vinkovaca

Gradski muzej Vinkovci ima čast pozvati Vas na

Promociju publikacije

 „20 TOP ARHEOLOŠKIH DESTINACIJA HRVATSKE“

Izdavač: Ministarstvo turizma RH

u utorak, 18. srpnja 2017. god.

s početkom u 13,00 sati,

u Velikoj vijećnici grada Vinkovaca

 Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske određenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Ministarstvo turizma izdavanjem ove publikacije, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija. Zadovoljstvo nam je što su u ovoj publikaciji navedena dva lokaliteta s prostora naše županije: Vinkovci i Vučedol te je time dan značaj kvaliteti i mogućnostima razvoja turizma naše županije što podržavaju sve lokalne turističke zajednice.

U neprekinutom trajanju od 8 tisuća godina na području Vinkovaca nasljeđuju se naselja različitih stanovnika, zbog čega su Vinkovci jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Vinkovci se mogu pohvaliti i s dvije eponimne kulture – sopotskom i vinkovačkom kulturom, a od prvog stoljeća ovdje se razvija rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, u čijem je središtu 2012. pronađena jedna od najvećih ostava kasnoantičkog srebrnog posuđa.

Pozivamo Vas na predstavljanje publikacije „20 top arheoloških destinacija Hrvatske“ u utorak, 18. srpnja 2017. god. s početkom u 13,00 sati  u Velikoj vijećnici grada Vinkovaca.

GOVORNICI:

Anita Rapan Papeša, zamjenica ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu

Bosiljko Domazet, voditelj odjela za informiranje i održavanje mrežnih stranica, Ministarstvo turizma RH

Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca

Image may contain: one or more people, text and food

Izvor

GMVk PRESS

AMI – Poziv na prezentaciju projekta ‘COME-IN!’ (PRESS)

COME-IN! Smjernica”
Utorak, 25. srpnja 2017. – 11.00 h
Višenamjenski prostor Gradske knjižnice i čitaonice Pula
Kandlerova 39, direktan ulaz u prostore sa ulice Sv Ivana
Kontakt osobe: Darko Komšo, ravnatelj; Đeni Gobić-Bravar, viši restaurator
e-mail: komsodarko@gmail.com; geni.gobic.bravar@gmail.com
Arheološki muzej Istre
www.ami-pula.hr
Carrarina 3, 52100 Pula

Pozdrav i uvodna riječ ravnatelja AMI-ja, Darko Komšo
Prezentacija projekta COME-IN! – Đeni Gobić-Bravar
Prezentacija projekta iz perspektive Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije – Zlatko Kuftić
Prezentacija “COME-IN! Smjernica” – Đeni Gobić-Bravar
Primjeri dobre prakse

Projekt COME-IN!
Arheološki muzej Istre, Pula aktivan je partner u Europskom projektu financiranom sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE naziva COME-IN!, Cooperating for Open access to Museums – towards a widEr INclusion.
Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine i trajati će 3 godine. Ukupna je vrijednost projekta malo više od 2.700.000,00 eura od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800,00 eura uz sufinanciranje od 15%.
Svrha COME-IN! projekta jeste otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Mnogobrojne muzejske ustanove željele bi prikazati svoje zbirke svim uzrastima i svim zainteresiranim osobama. Međutim, kada je riječ o osobama s invaliditetom često nemaju niti dovoljan stupanj opremljenosti niti dovoljno predznanja da bi pružale potpuni olakšati prezentaciju zbirki doživljaj bogatstva predmeta koje čuvaju. Projektom COME-IN! želi se djelovati na nekoliko nivoa:
– pružiti mogućnost institucijama da se sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi zgrade postale pristupačne osobama sa smanjenom mobilnošću
– omogućiti nabavljanje tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki
– djelovati na osvještenost institucija u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom
– posljednje, ali vjerojatno i najvažnije, educirati muzejsko i ostalo zainteresirano osoblje kako bi na najbolji mogući način učinili izložbe vidljivima i istinskim doživljajem za osobe s raznim vidovima invaliditeta.

Arheološki muzej Istre planira sredstvima projekta realizirati pristupne rampe u nekoliko objekata te nabaviti opremu kako bi mogao svoje zbirke približiti svima. Kroz edukaciju osoblja realizirati će privremenu izložbu koja će u svim svojim dijelovima biti pristupačna. Također će tijekom projekta aktivno sudjelovati na širenju dobivenih znanja, djelovanju s udrugama te na poboljšanju zakonodavstva.

Pristupačnost!
Muzeji su važne institucije za razvoj kulturnih osjećaja osoba koje ih posjećuju, bilo da se radi o turistima ili lokalnom stanovništvu. Iz tog osnovnog razloga važno je da muzeji u svoje prostore mogu prihvatiti svaku osobu i ponuditi joj doživljaj koji će je obogatiti. Termin pristupačnost,u sklopu ovoga projekta, ne odnosi se samo na fizičku pristupačnost već puno šire na pristupačnost u prihvaćanju sadržaja koje muzeji nude. Tema izložbe, zajedno sa izloženim predmetima, mora biti lako razumljiva, zanimljiva i donijeti u život posjetitelja nove spoznaje.
Samo ako posjetitelj kroz izložbu osjeti zainteresiranost i ispunjenost izložba se može smatrati pristupačnom.

Smjernice
Tijekom projekta prikupljene su mnogobrojne informacije koje su poslužile pri realizaciji “COME-IN! Smjernica”. Zabilježene su problematike muzeja središnje Evrope pri otvaranju svojih prostora prema osobama s invaliditetom; praćeni su lokalni i svijetski primjeri dobre prakse pri stvaranju pristupačnih muzeja; zajedničkom suradnjom svih partnera definirani su parametri od važnosti za pristupačnost muzejskih institucija osobama s invaliditetom.

Cjelokupna su saznaja sistematično i pregledno iznesena u “COME-IN! Smjernicama”.

Izvor

AMI PRESS

AMZ – 10. – 13. srpnja – Ljeto u AMZ-u – projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića (PRESS)

LJETO U AMZ
10.-13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu
Projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića

Arheološki muzej u Zagrebu otvara peto po redu Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30 u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove “Veliki muzej” i “Muzej nevinosti”, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

ULAZ SLOBODAN
Fotografije (download)

ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30
projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej
– pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču

“Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. “Veliki muzej” osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.”

utorak, 11. srpnja u 21:30
projekcija filma Muzej nevinosti
-kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

srijeda i četvrtak, 12. & 13.srpnja u 21:00
predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana “Corso”, Matoš, Krleža…

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke  Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane “Corso”, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u “Esplanadi”. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

Fotografije (download)

Više informacija na:

Branimir Ivić
bivic@amz.hr
095 4323188

Milana Vuković Runjić
mvr@dzepna.com
091 505 8215

Daniel Rafaelić
091 543 1315

Izvor
AMZ PRESS