IARH – 4. međunarodni skup srednjovjekovne arheologije ‘Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti’ (PRESS)

Poštovani,

Pozivamo Vas da prisustvujete na 4. međunarodnom skupu srednjovjekovne arheologije pod nazivom

Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti / Fortifications, defence systems, structures and features in the past

koji Institut za arheologiju organizira u suorganizaciji s Hrvatskim institutom za povijest.

Partneri Organizatora su i Arheološki muzej u Zagrebu te Muzej Grada Zagreba.

Skup će se održati u prostorima Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10, Zagreb) u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017.

Na skupu sudjeluje 123 izlagača (74 predavanja i 14 postera) iz 16 različitih zemalja, a tematika skupa osim srednjovjekovnog razdoblja pokriva i starija (prapovijest, antika) te mlađa razdoblja (novi vijek).

U sklopu znanstvenog skupa u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu održat će se 7. lipnja 2017. g. u 19 h otvorenje izložbe Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – strukturne odrednice (materijal kamen i opeke) autora Ratka Ivanušeca (Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH) i dr. sc. Zorislava Horvata.

U prostorima Hrvatskog instituta za povijest tijekom održavanja Skupa moći će se razgledati izložba fotografija Susreti s utvrdama autora Darka Antolkovića.

Program skupa i Knjiga sažetaka predavanja i postera dostupni su na web stranici skupa ma.iarh.hr – http://ma.iarh.hr/

Veselimo se Vašem dolasku!

U ime Organizacijskog odbora:

dr. sc. Tatjana Tkalčec

Izvor

IARH PRESS

IARH – 4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju ‘Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti’ [PRESS]

4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju “Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlostiodržat će se od 7. do 9.  lipnja 2017. u Zagrebu.

Tema skupa obuhvaća sva arheološka razdoblja i  nadilazi okvir arheološke discipline te stoga priželjkujemo multidisciplinarni susret različitih ideja, pristupa, metoda, rezultata i interpretacija.

– službeni jezici skupa su hrvatski i engleski,
– ako planirate izlagati na hrvatskom jeziku, molimo da naslov i sažetak izlaganja pošaljete na hrvatskom i engleskom jeziku,
– predviđeno trajanje izlaganja je 20 minuta.

**

Poziv na sudjelovanje na 4. međunarodnom znanstvenom skupu srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju ‘Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti’

Poštovane kolegice i kolege!

Pozivamo Vas na sudjelovanje na znanstvenom skupu Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti, koji će Institut za arheologiju organizirati u Zagrebu u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017. g.

Utvrda je svaki branjeni prostor, organiziran bilo iskorištavanjem prirodno zaštićenog položaja bilo organiziranjem različitih fortifikacijskih graditeljskih elemenata koji pružaju učinkovitu, trajnu ili privremenu, obranu branjenog mjesta.

Potreba za sigurnošću očitava se kreiranjem raznih oblika zapreka već kod najstarijih prebivališta ljudi. Zapreke su se gradile tijekom tisućljeća i stoljeća i to sve složenijim građevnim postupcima. Različiti obrambeni sustavi u prošlosti grade se ovisno o prirodi ili vrsti opasnosti, opremljenosti branitelja, prirodnim i ljudskim resursima, defenzivnim dostignućima branitelja, sredstvima i vremenskom roku, opremljenosti i navalnim vještinama i tehnikama neprijatelja. Pronalaženje odgovarajućih građevnih i obrambenih postupaka u svrhu obrane dinamičan je proces koji ovisi o prirodnoj utvrđenosti položaja, ali i o samome umijeću odabira povoljnog položaja za podizanje utvrde, kao i o učinkovitosti ljudskim radom podignutih zapreka i fortifikacija (drvenih ili suhozidnih ograda, palisada, kamenih bedema, iskopanih jaraka, zemljanih nasipa itd.). Osobito je zanimljivo promatrati sličnosti ili razlike kao i promjene u načinima organiziranja sustava obrane utvrda i područja u sličnom ili različitom prostornom i društvenom kontekstu. U tom smislu nas zanimaju:

– konkretni prikazi tehničkih rješenja određenih obrambenih elemenata,

– različite manifestacije i promjene u organizaciji obrambenih struktura i sustava tijekom vremena s osvrtom na uzroke tih promjena,

– prepoznavanje eventualnih obrazaca na nekom određenom području, regiji ili u određenom arheološkom, odnosno povijesnom razdoblju.

Potičemo sagledavanje obrambenih sustava i obrambenih struktura u širem nacionalnom i internacionalnom okviru, okupljanjem znanstvenika i stručnjaka iz različitih disciplina kako bi rasprava bila potkrijepljena različitim izvorima (arheološkim, povijesnim, antropološkim, etnološkim, povijesno-umjetničkim, povijesno-arhitektonskim, etimološkim, toponomastičkim…). Također nam je želja da konferencija bude mjesto susreta i izmjene iskustava stručnjaka koji se bave obrambenim strukturama u različitim razdobljima, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka pa sve do novog vijeka.

Molimo Vas da naslov i sažetak predavanja ili postera (maksimalno 1800 znakova) pošaljete do 15. veljače 2017. na e-mail adresu ttkalcec@iarh.hr. Sažeci će se objaviti u Knjizi sažetaka. U prijavi, molimo, uz Vaše ime priložite potpune podatke (afilijacija, adresa, e-mail) kako bismo ih ispravno naveli u Knjizi sažetaka (ispuniti obrazac za prijavu-Application form).

Službeni jezici skupa su engleski i hrvatski. Hrvatske predavače molimo da slajdovi budu organizirani s istaknutim informacijama na engleskome.

Sudjelovanje na skupu je besplatno. Jednodnevni izlet – obilazak utvrda na području Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije – je optimalan i dodatno se plaća. Molimo da u prijavi navedete zainteresiranost za izlet, kako bismo mogli izračunati troškove, o kojima ćete biti obaviješteni naknadno.

Radovi sa skupa će se objaviti u Zborniku Instituta za arheologiju / Serta Instituti Archaeologici. Molimo vas da rukopise predate do 31. listopada 2017. Svi tekstovi podliježu recenzijskome postupku, a objava se predviđa do kraja 2018. godine. Upute za pripremu rukopisa i načina citiranja iste su kao u časopisu Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, a dostupne su na:

http://hrcak.srce.hr/upute/upute_autorima_Prilozi_Instituta_za_arheologiju_u_Zagrebu.pdf

U slučaju dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Radujemo se Vašem sudjelovanju na znanstvenome skupu!

S poštovanjem,

Dr. sc. Tatjana Tkalčec, viša znanstvena suradnica

Institut za arheologiju

Ljudevita Gaja 32

HR – 10000 ZAGREB

tel: +385 (0)1 6151 905

fax: +385 (0)1 6151 290

gsm: +385 (0)98 1790 100

e-mail: tatjana.tkalcec@iarh.hr

www.iarh.hr

(u ime Organizacijskog odbora skupa)

Izvor

IARH PRESS