AMI – Prezentacija časopisa HISTRIA ARCHAEOLOGICA, sv. 46. (PRESS)

ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE U PULI poziva na prezentaciju časopisa HISTRIA ARCHAEOLOGICA, sv. 46.

Časopis će predstaviti dr. sc. Višnja Bralić, ravnatelj Darko Komšo i članica uredništva Adriana Gri Štorga

U PETAK, 28. TRAVNJA 2017., U 12 SATI

IZLOŽBENI PROSTOR C8, Carrarina 8, PULA

Izvor

AMI PRESS

AMZ – Predavanje dr. Franka Rühlia ‘TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective’ (PRESS)

Dr. Frank Rühli, ravnatelj Instituta za evolucijsku medicinu u Zürichu i suvoditelj Švicarskog projekta mumija održati će 28. 4. 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje u sklopu izložbenog projekta Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu  pod nazivom TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective.

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom te napravio biopsiju paleopatoloških uzoraka vođenu računalnom tomografijom – CT. Radi se o radiološkoj metodi koja daje slojeviti prikaz dijela tijela koristeći ionizirajuće – rengensko zračenje.

Rühlijev tim je ustvrdio da kosti koje se nalaze u katedrali u Aachenu pripadaju Karlu Velikom poznatom „ocu Europe“, a analizirao je i poznatog Otzija – ledenog čovjeka iz Bolzana.

Rühli je sudjelovao u istraživanju Tutankamona za kojega se smatralo da je ubijen u dobi od 19 godina. No, Rühli je došao do spoznaje da je Tutankamon bolovao od malarije, dok CT skenovi sugeriraju da je vjerojatno imao i rijetki koštani poremećaj. Dugogodišnja proučavanja Tutankamonovih ostataka dala su zanimljive rezultate ali  je mnogo toga još ostalo nepoznanica.

U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se mumije na kojima su također vršene analize suvremenim medicinskim pristupom te koje su dale izuzetne rezultate, a istraživanja se nastavljaju i dalje. Predavanje vodećeg stručnjaka prof. dr. Frank Rühlija razjasnit će nam još neke nepoznanice koje skrivaju mumije, između ostaloga i čuvena  Tutankamonova mumija.

Više informacija na:
Branimir Ivić
djelatnik za poslove marketinga i odnosa s javnoću
bivic@amz.hr
095 432 3188

Izvor
AMZ PRESS

IARH – Predavanje Kelly Reed (Velika Britanija) ‘Biljke uz mrtve: Najnoviji arheobotanički nalazi iz 5. st. u Hrvatskoj’

Institut za arheologiju poziva na predavanje

Kelly Reed (Velika Britanija)

‘Biljke uz mrtve: Najnoviji arheobotanički nalazi iz 5. st. u Hrvatskoj’

28. travnja 2017. u 11.00 h

Knjižnica Instituta za arheologiju, Ljudevita Gaja 32, Zagreb.

Izvor

IARH PRESS