AMZ – Svjetski dan zdravlja: predstavljanje kataloga izložbe ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’

Povodom Svjetskog dana zdravlja Arheološki muzej u Zagrebu predstavlja katalog izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu u petak, 7. travnja 2017. godine s početkom u 12 sati.

Katalog prati novootvorenu izložbu Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu koja prikazuje jednu  od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Pričom o liječenju u antičkom svijetu predstavljena je Zbirka povodom tridesetipete godišnjice njezine prve stručne objave. U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas.

U prvom dijelu katalog upoznaje čitatelja s antičkim božanstvima vezanima uz bolesti i ozdravljenje. Kao najpoznatije liječničko božanstvo izdvaja se Asklepije, čiji su sinovi i kćeri također vezani uz liječenja. Slijedi  presjek razvoja antičke medicinske misli kojeg pratimo upoznajući se s najvećim liječnicima stare Grčke i Rima. Naglasak je na Hipokratu, njegovom nauku  i teoriji četiri tjelesne tekućine koju preuzimaju rimski liječnici, posebice Galen. Prikazan je  položaj liječnika u antici kao i položaj žena u antičkoj medicini. Donesen je opis najpoznatijih i najčešćih  epidemija i zaraznih bolesti s kojima su se liječnici susretali. Kratak osvrt dan je na razvoj farmacije, od prikupljanja sastojaka do njihove pripreme i primjene. Posebno poglavlje posvećeno je antičkim medicinskim instrumentima iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, gdje su uz kratke opise instrumenata i njihovu moguću primjenu isti prikazani u crtežu. Upotreba instrumenata vidljiva je i u poglavlju o izabranim operacijskim zahvatima; trepanaciji, amputaciji, prijelomima, tretiranju ratnih ozljeda, puštanju krvi, operaciji sive mrene i vađenju kamenca iz mokraćnog mjehura. Ovo poglavlje popraćeno je zanimljivim ilustracijama opisanih zahvata. Katalog završava kratkim osvrtom odnosa liječnika prema pacijentu. Na kraju kataloga nalazi se popis predmeta s izložbe u obliku kataloških jedinica, te popis bibliografskih jedinica.  Kao poseban dodatak ovog kataloga izdvajamo zanimljivosti, kratke crtice iz povijesti medicine koje će zabaviti čitatelja.

Predstavljanje kataloga održati će se na Svjetski dan zdravlja te je stoga druženje osmišljeno uz „zdrave radionice“. Posjetitelji će naučiti pripremati biljni čaj za detoksikaciju i prirodne energetske pločice.
Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2017. godine.

Izvor
AMZ PRESS