[SLO] SNG DRAMA – Premijera predstave ‘BIBLIJA, PRVI POSKUS’ [piše Vendi Jukić Buča]

Predstavu Jerneja Lorencija ‘Biblija, prvi poskus’ gledala sam premijerno u Ljubljani, dan prije nego su u Splitu organizirani prosvjedi protiv predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Olivera Frljića, predviđene u programu ovogodišnjih Marulićevih dana. Kada su tijekom Lorencijeve ‘Biblije’ dva glumca skinula odjeću, pa je mlađi k tome sjeo u krilo obučenom starijem kolegi, dok Boga glumi Žena, pitala sam se koje bi reakcije predstava s ovakvom scenom potaknula u Hrvatskoj. Jernej Lorenci u europskoj Ljubljani može skinuti glumca kao Adama bez smokvinog lista i posjesti ga u krilo drugog muškarca, slobodno izražavajući svoj umjetnički stil. Tako blizu.

U tri sata, koliko predstava traje s pauzom, dramaturški je predstavljeno nekoliko dijelova Starog zavjeta. Nije bilo riječi o uprizorenju cijele Biblije, a ova predstava je ionako ‘prvi poskus’, pa nije nerazumno očekivati i druge. Na pozornici je postavljeno toliko stolica koliko će se s vremenom pojaviti glumaca, a započinje ulaskom jednog od njih koji gradacijskim postupkom otpjeva dio ‘Sve ima svoje vrijeme’ iz knjige ‘Propovjednik’. Slijedi ‘Pjesma nad pjesmama’ koju izvodi nekoliko glumaca u paru, povremeno demonstrirajući tjelesne užitke i ljubavne radnje. Slijedi ‘Knjiga o Jobu’ i ‘Ezekiel’ s dramatičnim i vizualno efektnim završetkom.


Biblija, prvi poskus ; Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Scenografija obuhvaća stolice, odnosno dva nasuprotno postavljena reda stolica ispred publike, dok je stražnji dio scene ispražnjen kako bi se omogućio vizualni doživljaj dubine i širine prostora. Iz najdaljeg ruba scene postupno izviru glumci, jedan po jedan ili u paru. Kostimografija je suzdržanog izraza, dominiraju crna odijela s bijelim košuljama na glumcima Jerneju Šugmanu, Gregoru Zorcu, Marku Mandiću i Janezu Škofu, a iznimka je Aljaž Jovanović koji je obučen u rozu vestu i ‘starke’, sukladno svojim godinama i sportskom izgledu. Glumice su obučene znakovito: u bijeli kombinezon (Pia Žemljič), crvenu provokativnu haljinu (Tina Vrbnjak), zlatnu raskošnu haljinu (Nina Ivanšin) te neutralnu oker (Nataša Barbara Gračner).

Glumci recitiraju različite, uvjetno rečeno, uloge koje zapravo ne postoje, već su dijalozi teksta raspodijeljeni izvođačima. Predstavljanje onoga tko progovara omogućava praćenje radnje i uvid o kome se radi. Od rekvizita prisutni su kanta i pepeo koji se istrese na pozornicu i kojim se glumci posipaju. U nekoliko scena korištena je boja (plava i crvena) te zlatna gusta tekstura namazana po licu. Posljednje scene osobito su vizualno dojmljive. Troglavi entitet sastavljen od tria glumaca, naglašen svjetlom svjetiljke spuštene na njihovu razinu, izvire iz mraka i vraća se u mrak. Tijelo je kostim sam po sebi. Obnaženi Marko Mandić izvijanjem tjelesne skupture sjedi na jednom koljenu obučenog Jerneja Šugmana, dok Tina Vrbnjak sjedi na drugom. Uz pokrov od zlata i zlatnu haljinu, omotani krznenim kožuhom i umrljanom crvenom bojom, postaju jedno. Svjetlo usmjerava pažnju gledatelja i ograničava realnost u odnosu na ono što postoji izvan vidljivog snopa. Ograničenje na detalj potencira njegovu važnost i konturira cjelinu prikaza. Impresivna je i scena u kojoj Janez Škof u zgrčenom položaju, gol, izgovarajući tekst, nekoliko minuta na stolici održava ravnotežu.

Tekst snažnih i društveno zaštićenih vrijednosti dramatiziran je minimalističkom kazališnom infrastrukturom. Scenografska osnova djeluje poput pozornice dramskog pokusa (u skladu s naslovnom natuknicom, poskus), kostimi koji su mogli biti kreativna re-kreacija kostimografskog fundusa drugih predstava. Ukupni autorski pristup težište stavlja na pojedinačne metafore i glumački izražaj.

Naprej čakamo drugi poskus.

Vendi Jukić Buča 

Ljubljana, 24. 4. 2017.

Podaci o predstavi: SNG Drama Ljubljana

AMI – Prezentacija časopisa HISTRIA ARCHAEOLOGICA, sv. 46. (PRESS)

ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE U PULI poziva na prezentaciju časopisa HISTRIA ARCHAEOLOGICA, sv. 46.

Časopis će predstaviti dr. sc. Višnja Bralić, ravnatelj Darko Komšo i članica uredništva Adriana Gri Štorga

U PETAK, 28. TRAVNJA 2017., U 12 SATI

IZLOŽBENI PROSTOR C8, Carrarina 8, PULA

Izvor

AMI PRESS

AMZ – Predavanje dr. Franka Rühlia ‘TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective’ (PRESS)

Dr. Frank Rühli, ravnatelj Instituta za evolucijsku medicinu u Zürichu i suvoditelj Švicarskog projekta mumija održati će 28. 4. 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje u sklopu izložbenog projekta Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu  pod nazivom TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective.

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi koji je snimio mumije magnetom te napravio biopsiju paleopatoloških uzoraka vođenu računalnom tomografijom – CT. Radi se o radiološkoj metodi koja daje slojeviti prikaz dijela tijela koristeći ionizirajuće – rengensko zračenje.

Rühlijev tim je ustvrdio da kosti koje se nalaze u katedrali u Aachenu pripadaju Karlu Velikom poznatom „ocu Europe“, a analizirao je i poznatog Otzija – ledenog čovjeka iz Bolzana.

Rühli je sudjelovao u istraživanju Tutankamona za kojega se smatralo da je ubijen u dobi od 19 godina. No, Rühli je došao do spoznaje da je Tutankamon bolovao od malarije, dok CT skenovi sugeriraju da je vjerojatno imao i rijetki koštani poremećaj. Dugogodišnja proučavanja Tutankamonovih ostataka dala su zanimljive rezultate ali  je mnogo toga još ostalo nepoznanica.

U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se mumije na kojima su također vršene analize suvremenim medicinskim pristupom te koje su dale izuzetne rezultate, a istraživanja se nastavljaju i dalje. Predavanje vodećeg stručnjaka prof. dr. Frank Rühlija razjasnit će nam još neke nepoznanice koje skrivaju mumije, između ostaloga i čuvena  Tutankamonova mumija.

Više informacija na:
Branimir Ivić
djelatnik za poslove marketinga i odnosa s javnoću
bivic@amz.hr
095 432 3188

Izvor
AMZ PRESS

IARH – Znanstveni skup ‘Paleoradiology meets Archaelogy’

Srdačno vas pozivamo da prisustvujete znanstvenom skupu pod nazivom Paleoradiology meets Archaelogy, koji će se održati 27. 04. 2017 u 12.00 - 16.00 h, u knjižnici Instituta za arheologiju, Gajeva 32, 10000 
Zagreb.

U ime organizacijskog odbora

dr. sc. Hrvoje Kalafatić

CONFERENCE FINAL PROGRAMME

12:00 – 12:30 h

Frank Rühli, Institute of Evolutionary Medicine, Zurich

Mummy and bone research in the 21st century: Methods and challenges

12:30 – 13:00 h

Fabio Cavalli*, Dario Innocenti*, Elsa Pacciani**
*Research Unit of Paleoradiology and Allied Sciences
Azienda Sanitaria Universitaria Integrata – Trieste
** Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana
Paleoradiology of etruscan cineraria: methodology, results and perspectives

13:00 – 13:20 h

Matija Črešnar
University of Ljubljana, Faculty of Arts, Department of Archaeology, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenia

Multidetector computed tomography and micro excavations as important parts of integrated studies of Iron Age cemeteries in Slovenia

13:20 – 13:35

Mislav Čavka
Katedra za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinička bolnica “Dubrava”

Review of Micro CT and MR in paleoradiological analysis of cremated urns from Croatia

13:35 – 13:50 h

Hrvoje Kalafatić, Institute of archaeology, Zagreb

Bronze Age mortuary practices reconsidered

13.50 h

Jadranka Boljunčić, Institute of archaeology, Zagreb

Issues with Radiographic Imaging of “Increased”/ ”Altered” Opacities in “Old” Bone Cavities or in the Bone Itself – Examples from Croatian Bioarchaeology

Discussion Coffee break

 

14:30 – 14:50 h

Institut za arheologiju

Mario Novak, Institute for anthropological research, Zagreb

Paleoradiological study of two artificially deformed crania from the Great Migration Period

14:50 – 15:10 h

Mario Vodanović, University of Zagreb, School of Dental Medicine, Department of Dental Anthropology
Ancient populations and orthodontic anomalies

15:10 – 15:30 h

Renata Chalas, University of Lublin

Microspectral analysis of enamel-dentine interface in human and ancient/recent animal teeth

15:30 – 16:00 h discussion

 

Izvor
IARH PRESS

IARH – Predstavljanje projekta ‘Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin’

U okviru Godine kulture 2017. Hrvatska-Austrija, na poziv Njene Ekselencije veleposlanice ddr. Vesne Cvjetković u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču održat ce predstavljanje projekta Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima „Iron-Age-Danube“, šifra projekta DTP1-1-248-2.2, koji se provodi u sklopu programa Europske unije, Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon predstavljanja projekta, dr. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik te voditelj projekta „Iron-Age-Danube“ iz Instituta za arheologiju u Zagrebu održat će predavanje o starijem željeznom dobu Hrvatske i srednje Europe.

Izvor

IARH PRESS

IARH – Predavanje Kelly Reed (Velika Britanija) ‘Biljke uz mrtve: Najnoviji arheobotanički nalazi iz 5. st. u Hrvatskoj’

Institut za arheologiju poziva na predavanje

Kelly Reed (Velika Britanija)

‘Biljke uz mrtve: Najnoviji arheobotanički nalazi iz 5. st. u Hrvatskoj’

28. travnja 2017. u 11.00 h

Knjižnica Instituta za arheologiju, Ljudevita Gaja 32, Zagreb.

Izvor

IARH PRESS