Katalog – Čarolija igre [osvrt Vendi Jukić Buča]

Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb, 2012.
AMZ
Za nakladnika: Jacqueline Balen
Urednik: Dubravka Balen-Letunić
Autori tekstova: Dubravka Balen-Letunić, Ante Rendić-Miočević
Autori kataloških jedinica: Dubravka Balen-Letunić, Dora Kušalj Špalj, Ante Rendić-Miočević
Prijevod: Tomislav Bilić, Ivan Mirnik
Fotografije: Marcel Burić, Alfio Klarić, Igor Krajcar, Daria Ložnjak Dizdar, Kristina Mihovilić
Crteži: Miljenka Galić
Jezici: hrvatski, engleski
Stranica: 64

ISBN 978-953-6789-64-1

Galerija fotografija [foto: VJB]

Katalog – Čarolija igre. Foto: VJB.

Katalog – Čarolija igre. Foto: VJB.

Katalog ‘Čarolija igre – Igračke u pretpovijesti i antici iz zbirki Arheološkoga muzeja u Zagrebu’ prati istoimenu izložbu otvorenu u Arheološkom muzeju u Zagrebu na Noć muzeja 2012. godine. Radi se o remake-u izložbe iz 1982. godine, autora Dubravke Balen-Letunić i Ante Rendića-Miočevića, koja je bila realizirana u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja u Varaždinu.

Zahvaljujući navedenim okolnostima potpisani autori pripremili su izložbu, priskrbivši joj posve novo ruho. Izložba je time svakako dobila na vrijednosti i privlačnosti, pa se treba nadati da će je prihvatiti i današnje generacije muzejskih posjetitelja. I u sadržajnom je pogledu učinjeno niz promjena i, nadamo se, određenih poboljšanja. Pritom ne mislimo samo na povećan broj izložaka i pratećega ilustrativnog materijala, nego i na činjenicu što je tiskan ‘pravi’, ambicioznije koncipiran katalog izložbe, a što prije nije bilo moguće.

Iz Uvoda, Dubravka Balen-Letunić i Ante Rendić-Miočević

Katalog je podijeljen na tri cjeline. Prve dvije odnose se na poglavlja ‘Igre i igračke u pretpovijesti’, autorice Dubravke Balen-Letunić i ‘Igre i igračke u antici’, autora Ante Rendića Miočevića, dok se treća odnosi na Katalog.

U navedenim poglavljima opisane su metode igre i forme igračaka te načini izrade igračaka uz prezentaciju idealnih rekonstrukcija preuzetih iz literature. Najčešće se radi o keramičkim, staklenim, koštanim i metalnim nalazima. Priložene su fotografije arheoloških artefakata s prikazima igre, poput keramičkih vaza i kamenih sarkofaga.

U kataloškom dijelu publikacije prezentirani su izloženi artefakti. Ističu se malo olovno ogledalo, životinjske figurice izrađene od olova i bronce te koštane kocke i oplate zvrka te stakleni, keramički i metalni žetoni. Brojne keramičke posudice malih dimenzija imitiraju veće uporabne forme te se smatra da su bile namijenjene dječjoj igri.

Publikacija sadrži ilustrativne priloge – fotografije i crteže rekonstrukcija.

Na kraju Publikacije nalazi se Popis literature.

Zahvaljujem Arheološkom muzeju u Zagrebu na ustupljenom primjerku.

Vendi Jukić Buča

Split, 6. 3. 2017.

AMZ – Predavanje ‘Viški boj 1866. – podvodna arheološka istraživanja olupina brodova Re d’Italia, Palestro i Radetzky’ [PRESS]

Scena AMZ i Arheološki muzej Vas pozivaju na predavanje Jurice Bezaka

Viški boj 1866. – podvodna arheološka istraživanja olupina brodova Re d’Italia, Palestro i Radetzky

u četvrtak, 9. ožujka u 19 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu
Trg N. Šubića Zrinskog 19
ULAZ SLOBODAN

Arheolog Jurica Bezak iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda donosi nam prikaz dokumentiranog stanja olupina brodova koji su sudjelovali u čuvenoj Viškoj bitci 1866. Sama bitka odvijala se 20. srpnja, a u njoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije. Bitka je završila pobjedom habsburške mornarice, a bila je dijelom austro-pruskog rata.

Ovo je bila prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Također, to je i prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru. Bila je to i jedna od zadnjih, ako ne i zadnja bitka, koja je koristila probijanje broda kljunom kao ratnu taktiku, tehniku koja se koristila još u doba Ilira, u ranom starom vijeku.

Bilanca sukoba bila je 38 mrtvih i 4 ranjena časnika, 574 mrtva i 32 ranjena mornara na talijanskoj strani, i 3 mrtva i 15 ranjenih časnika, 35 mrtvih i 35 ranjenih mornara na austrijskoj strani. Dvije talijanske oklopnjače, “Palestro” i “Re d’Italia”, u potpunosti su uništene, dok je na austrijskoj strani najteže stradao neoklopljeni brod “Kaiser”.

Tijekom proteklih desetak godina u podmorju viškog akvatorija otkriveni su i istraživani ostatci tri broda sudionika Viškog boja 1866. g., olupine talijanske oklopne fregate Re d’Italia, oklopne topovnjače Palestro i austro-ugarske fregate Radetzky. Iako su približne lokacije brodoloma bile poznate iz brojnih povijesnih izvora i opisa slavnog boja, znanstvena identifikacija ovih olupina potvrđena je tek nakon što su na njima provedena podvodna arheološka istraživanja. Izlaganje donosi prikaz dokumentiranog stanja olupina i metodologije koja je primijenjena prilikom ovih, do sada najdubljih istraživanja u hrvatskom podmorju.

Izvor

AMZ PRESS