AMZ – Predavanje dr. sc. Željke Bedić ‘BIOARHEOLOGIJA – život i smrt starih Žumberčana’

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje dr. sc. Željke Bedić

BIOARHEOLOGIJA
život i smrt starih Žumberčana

u srijedu, 29. ožujka u 12 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja

Dr. sc. Željka Bedić iz Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ispričati će nam kako je živjela novovjekovna populacija na Žumberku i koji su bili svakodnevni izazovi s kojima se susretala. Osim uobičajenih pokazatelja zdravlja poseban naglasak će biti na rijetke i specifične bolesti od kojih su neke po prvi puta zabilježene u hrvatskom osteološkom materijalu iz arheološkog
konteksta.
Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Filipa Frankovića ‘Trojanski rat – Homerov mit i povijesna istina kasnog brončanog doba’

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje Filipa Frankovića

Trojanski rat – Homerov mit i povijesna istina kasnog brončanog doba

u utorak, 28. ožujka 2017. u 19 sati
u prostorijama Arheološkog muizeja
ULAZ SLOBODAN

Homerova djela Ilijada i Odiseja ostavila su neizbrisiv trag u kontekstu zapadne civilizacije. Od samih početaka arheologije kao znanstvene discipline, brojni istraživači posvetili su život pronalaženju dokaza za povijesnu utemeljenost Trojanskog rata. Iako njihovi napori nikada nisu uspjeli jasno potvrditi taj događaj, brojna istraživanja u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća otkrila su do tada zaboravljenu civilizaciju brončanog doba Grčke. Tijekom godina Homerovi epovi značajno su utjecali na percepciju arheološke građe kasnog brončanog doba Egeide. Ovo predavanje nastoji pojasniti odnos Homerovih epova i kasnog brončanog doba Egeide iz drugačije perspektive, istražujući povijesna zbivanja kasnog brončanog doba koja su mogla poslužiti kao inspiracija za stvaranje mita o Trojanskom ratu.

Predavanje drži Filip Franković, zaposlenik Arheološkog muzeja u Zagrebu i doktorski student Sveučilišta u Heidelbergu. Specijalizirao se za kasno brončano doba Egeide, a glavni istraživački interes su mu ikonografija te kontakti Egeide i Male Azije. Stalni je član istraživačkog tima te nadzornik sonde na kasnobrončanodobnom lokalitetu Knossos na Kreti.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’

četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu. 

Na izložbi će biti prikazan dio jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Pričom o liječenju u antičko vrijeme predstavljamo Zbirku povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave. U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Izložbu prati niz predavanja i radionica koje će biti realizirane uz podršku brojnih suradnika; Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zdravstvenog Veleučilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska te mnogih drugih. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Izložba je otvorena do 14. lipnja 2017. godine.

O izložbi „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku medicinskog i kozmetičkog pribora iz Siska, jednu od najvećih zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koju predstavljamo povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.

Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Taj proces započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, u kojem, uz božanstva, glavnu ulogu posrednika pri ozdravljenju imaju svećenici. Stoga se izložba otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higieja i dr.

Razvojem filozofije i znanosti, uzroci bolesti počinju se tražiti u prirodi ljudskog organizma. Hipokratov način razmišljanja promijenio je iz temelja antičku medicinu, a na njegovom tragu stoljećima ostaju brojni grčki i rimski liječnici. Pregled tog procesa prikazan je s naglaskom na antičko poimanje ljudskog organizma, što utječe na njega te kakav pristup liječnik ima prema bolesti i oboljelom.

Slijedeći Hipokratov nauk ulazi se u prostor posvećen farmaciji. Prikazom prikupljanja, pripreme i skladištenja sastojaka ukazuje se na niz ljekovitih pripravaka koji oboljelom stoje na raspolaganju.

Kao posljednji korak pri liječenju, onaj koji se primjenjuje samo kada je to neizbježno, navodi se nekoliko invazivnih zahvata. Izabrani su prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija). Kao potvrda prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje.

Obljetnica vezana uz Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska Arheološkog muzeja u Zagrebu veže se uz još jednu veliku obljetnicu, stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Stoga smo u Arheološkom muzeju u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja  2017. godine, za različite dobne skupine posjetitelja, pripremili niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja sa suradnicima Medicinskim fakultetom u Zagrebu, Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zdravstvenim Veleučilištem Zagreb, Školom za medicinske sestre Vinogradska, Gradskom ljekarnom Zagreb i mnogim drugima.

Autori izložbe su Slađana Latinović (Arheološki muzej Zagreb), Sunčica Nagradić Habus i Danijel Lončar. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Koncert renesansne i srednjovjekovne glazbe – Ansambl Marco Polo ‘Španjolska i talijanska renesansna večer’ [PRESS]

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na koncert renesansne i srednjovjekovne glazbe

Ansambl Marco Polo
Španjolska i talijanska renesansna večer

u petak ,24. ožujka u 20 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Na tragu vrlo uspješnih koncerata održavanih u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu tijekom proteklih nekoliko godina, Arheološki muzej odlučio je ponuditi svojim posjetiteljima i publici novi Glazbeni ciklus od 8 cjelovečernjih koncerata.

Na prvom koncertu nastupa Ansambl Marco Polo nastao 2008, a specijaliziran je za ranu, pretežno renesansnu vokalnu i vokalno instrumentalnu glazbu. U osam godina postojanja, Ansambl je održao niz koncerata u Hrvatskoj (Zagrebačke ljetne večeri, Klovićevi dvori; Večeri u Sv. Donatu, Rovinjski ljetni festival, Katedrala Sv. Eufemije; Lubeničke glazbene večeri, Eufrazijana i dr.) i Irskoj (Dublin). Okosnicu Ansambla čine profesionalni glazbenici i školovani pjevači, a pokretač i dirigent je Ante Milić.

Ansambl Marco Polo:

Barbara Suhodolčan, sopran
Martina Ožanić, sopran
Elena Roce, sopran, orgulje
Nataša Jović, sopran, blok flauta
Ana Jaklinović, alt
Sonja Gospodnetić, alt, blok flauta
Danijela Biondić-Vidaković, alt, udaraljke
Heda Gospodnetić, tenor, udaraljke
Mladen Končar, tenor
Goran Grčić, tenor
Boris Klarić, bas, blok flauta, udaraljke
Miro Labus, bas
Igor Mladinić, bas, lutnja
Ema Stein, lutnja, udaraljke
Ante Milić, dirigent

Naplaćuje se ulaz u Muzej
Broj mjesta je ograničen.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Igora Mihajlovića ‘Renesansni brončani topovi’ [PRESS]

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na
predavanje Igora MihajlovićaRenesansni brončani topovi
prema nalazima iz hrvatskog podmorja

četvrtak, 23. ožujka u 19 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu
ULAZ SLOBODAN

Igor Mihajlović iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda predstavit će nam brončane topove pronađene u hrvatskom podmorju.

Nalaze brončanih topova uglavnom vežemo u razdoblje 16. i 17. stoljeća. Do sada je dokumentirano osam brodoloma tijekom čijih je istraživanja pronađeno više desetaka brončanih topova različitih tipova, proizvodnje i veličine. Iako znatno skuplja od željeza, bronca je izrazito pogodna za korištenje na moru jer ne korodira. O trajnosti ovih topova najbolje govori činjenica da su bili kontinuirano upotrebljavani čak stotinu godina nakon lijevanja. Nažalost, radi svoje atraktivnosti i vrijednosti često predstavljaju predmete koji su prije svih ostalih otuđeni s arheološkog lokaliteta, stoga nam stvaran uvid u naoružanje trgovačkih brodova tijekom renesanse daju intaktni lokaliteti kojih je pronađeno nekoliko u zadnjih desetak godina.

Izvor

AMZ PRESS

IARH – Javno predstavljanje projekta HRZZ TrasFer [PRESS]

Institut za arheologiju poziva na javno predstavljanje

Istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (IP-2016-06-5047)

TransFER – Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba

Na predstavljanju će biti prezentirani ciljevi projekta, projektni tim te istraživanje koje će se provoditi kao i očekivani rezultati.

 

Projekt će predstaviti

dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan, voditeljica projekta (Institut za arheologiju, Zagreb),

doc. dr. Branko Mušič, univ. dipl. inž. geol., istraživač-suradnik (Univerza v Ljubljani),

izv. prof. dr. sc. Sibila Borojević Šoštarić, istraživač-suradnik (Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu),

Robert Čimin, istraživač-suradnik (Muzej grada Koprivnice)

 

Javno predstavljanje projekta TransFER održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. g. u 12 sati. 

Knjižnica Instituta za arheologiju, Ulica Ljudevita Gaja 32, Zagreb.

Izvor

IARH PRESS