AMZ – Predstavljen projekt ‘Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja’ [PRESS]

Predstavljanje projekta

„Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“
Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin

Akronim: Iron-Age-Danube
Arheološki muzej u Zagrebu
28. 02. 2017.

Projekt Iron-Age-Danube predstavljen je javnosti u utorak, 28. veljače 2017., u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista, koji, iako impozantni,  ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturno-turističku ponudu. Projekt, ukupne vrijednosti 2.552.000,00 eura, provodi se u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. te je sufinanciran iz sredstava Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85% (2.169.000,00 eura).

U projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke. Vodeći partner projekta Iron-Age-Danube je Muzej Joanneum iz Graza. Djelatnosti institucija okupljenih oko projekta Iron-Age-Danube međusobno su komplementarne u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma, čime je stvorena jaka međunarodna mreža stručnjaka.

Glavna projektna inovacija leži u metodološkom pomaku koji će se temeljiti na partnerskom istraživanju pretpovijesnih krajolika, za razliku od dosadašnjeg individualnog pristupa. Zadani projektni ciljevi bit će testirani te implementirani u devet mikroregija (Großklein (AT), Strettweg (AT), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI), Dolenjske Toplice (SI), Százhalombatta (HU), Süttő (HU) i Sopron (HU)) iz pet partnerskih zemalja.

Kao projektni partneri iz Hrvatske na projektu Iron-Age-Danube sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima ‒ Ministarstvom kulture RH i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zagrebu g. Sanjin Mihelić, koji je istaknuo važnost projekta posvećenog upravo pretpovijesti, odnosno željeznomu dobu, te naglasio kako Iron-Age-Danube nije samo projekt koji gleda prema prošlosti već prema sadašnjosti i budućnosti naše baštine. Istaknuo je da je ovo početak dugoga i zahtjevnoga puta, no čvrsto je uvjeren da će rezultati daleko nadmašiti očekivanja.

Dr. sc. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju, rekao je kako su ciljevi projekta dio dugoročnih strateških ciljeva Instituta, a to je u prvome redu aktivno sudjelovanje u oblikovanju politike zaštite i prezentacije kulturne baštine i sustavno jačanje vidljivosti arheologije.

U ime ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek predstavljanju je prisustvovao državni tajnik gospodin Krešimir Partl, koji je istaknuo da Ministarstvo kulture podupire projekt u cjelost, kao i da samo sudjeluje u projektu kao pridruženi strateški partner, naglasivši da ovim projektom dobivamo mogućnost napraviti korak više od uobičajene prakse za našu arheološku baštinu.
„Ministarstvo kulture već dugi niz godina podupire, ali i vodi razne projekte istraživanja i prezentacije kulturne baštine poput projekta Vukovar – Vučedol – Ilok, koji je rezultirao izgradnjom Muzeja vučedolske kulture, a koji će uskoro dobiti i dodatne popratne sadržaje u vidu Arheološkoga parka, financiranoga sredstvima Europske Unije.“
Isto tako, Ministarstvo kulture kroz rad Uprave za zaštitu kulturne baštine godinama financijski podupire razne projekte, istraživanja i konzervacije arheoloških lokaliteta. Tako su i lokaliteti Jalžabet i Kaptol, kao dio ovoga projekta, također dobili potporu Ministarstva kulture“,
 rekao je državni tajnik gospodin Krešimir Partl.

Državni tajnik g. Krešimir Partl naglasio je kako je financijska potpora programima samo jedan segment brige Ministarstva kulture za arheološku baštinu, dok ostale aktivnosti poput pravne zaštite lokaliteta, zaštite kroz prostorno plansku dokumentaciju ili sustavne brige naših konzervatora ‒ ostaju manje vidljive.
„Krajnji cilj više nije samo znanstvena spoznaja i prezentacija u klasičnome poimanju te riječi već sada imamo priliku naučiti kako te lokalitete, na primjeren način, prezentirati s pomoću suvremenih tehnologija, kako ih turistički povezati sa sličnom baštinom u širem okruženju i kako primijeniti načelo održivoga korištenja arheološke baštine“, naglasio je državni tajnik g. Partl.

Mr.sc. Veljko Mihalić iz Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba istaknuo je kako uloga muzeja danas nadilazi funkciju čuvara kulturne baštine.  U društvenome razvoju zajednice postaju mjesta edukacije i zabave koja, kao neizostavni dionici kulturnoga turizma, postaju prava gospodarska snaga te turistički proizvodi bućnosti.

Muzejska savjetnica Arheološkoga muzeja u Zagrebu dr. sc.  Jacqueline Balen, voditeljica projektnog tima muzeja, istaknula je da je, između ostalog, u sklopu projekta planiran razvoj novih strategija:  strategije za zaštitu arheoloških krajolika i strategije turističke promocije, odnosno metodoloških alata za zaštitu, prezentaciju i promociju tih lokaliteta.
„Osnovni cilj projekta je popularizacija arheologije u široj javnosti, a posebice među djecom, pa je tako predviđen i razvoj novih programa posebno kreiranih za djecu školskoga uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijega željeznog doba i arheologija kao znanost, kao i metodološki alati za istraživanje i zaštitu prapovijesnih krajolika“ naglasila je dr. sc. Jacqueline Balen.
Tijekom provedbe projektnih aktivnosti pozornost Arheološkoga muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesnu arheologiju bit će usmjerena na prostor Požeške kotline, gdje, zbog njezinih specifičnih geografskih značajki, ostaju sačuvane i vidljive značajke raznih kulturnih krajolika od prapovijesti do danas. Projektne aktivnosti provoditi će na poznatom nalazištu Kaptol kod Požege.

Voditelj projektnog tima Instituta za Arheogiju dr. sc. Saša Kovačević istaknuo je da aktivnost Instituta treba gledati kroz nekoliko slojeva: od “primijenjene znanosti” koja uključuje manja, specijalizirana arheološka istraživanja (Kalnik) do velikih projekata u smislu izvrsnosti i kvalitete metodologije (virovitica, Donji Miholjac). Drugi sloj predstavlja tzv. “dostupnu znanost” koju predstavlja bogata izdavačka djelatnost Instituta za arheologiju od samog početka do danas. Treći sloj predstavlja “znanost za sve” koja uključuje različite popularizacijske aktivnosti poput radionica i predavanja. Dr. sc. Kovačević je potom predstavio nalazište Jalžabet kojim dominira tumul Gomila, najveći tumul na prostoru srednje Europe, koji će biti u središtu projektnih aktivnosti Instituta.

Održivost rezultata projekta ostvariti će se kroz četiri planirana programa revitalizacije postojećih infrastruktura zajedno s investicijama manjega opsega. Time će se zainteresiranoj javnosti pružiti mogućnost da doživi kulturne krajolike na potpuno nove i inovativne načine. Rezultati projekta predstaviti će se na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji koja će se održati u svibnju 2019. u Zagrebu, u oraganizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, a koja će problematizirati odnos arheologije i turizma. Konferenciju je u kratkim crtama najavio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu g. Sanjin Mihelić. Potom je dr. sc. Saša Kovačević održao predavanje o starijem željeznom dobu pod nazivom: „Arheologija krvi, željeza i soli? Svakodnevica, materijalna kultura i duhovni život populacija starije željeznog doba u središnjoj Hrvatskoj i Europi“.

Treba istaknuti kako su predstavljanju, također, nazočili dionici projekta iz Požeško-slavonske, Varaždinske županije te grada Zagreba: saborski zastupnik g. Anđelko Stričak, gđa mag. Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, gđa. Vesna Vlasić, pročelnica u Požeško-Slavonskoj županiji, mr. sc. Zoran Wiewegh, voditelj Odjela za arheologiju Ministarstva kulture RH,  g. Mirko Magić, nacelnik Jalžabeta, g. Josip Soudek , zamjenik načelnika općine Kaptol, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, gđa. Spomenka Vlahović, gđa. Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varažinske županije, gđa. Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice, g. Miran Bojanic Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, gđa. Lovorka Štimac Dedić, voditeljica Odjela za arheologiju Gradskog muzeja Varaždin, te gđa Željka Balun, iz Turističke zajednice grada Zagreba.

U sklopu programa predstavljanja projekta Iron-Age-Danube održane su i dječje radionice „Obuci halštatskog ratnika“ i „Rekonstrukcija keramičke posude iz tumula“ na kojima su sudjelovali učenici gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Po završetku službenog dijela programa gosti pozvani na druženje uz degustaciju vina ponuđeni iz Požeške kotline te obilazak Zbirke stratijeg željeznog doba u Stalnom postavu Pretpovijesnog odjela, uz vodstvo Ivana Drnića, višeg kustosa Arheološkog muzeja u Zagrebu.

      

Izvor
AMZ PRESS

Zimska škola arheologije za učenike srednjih škola i osmih razreda osnovnih škola 2017. u Požegi [PRESS]

Uvod

Zimska škola arheologije namijenjena je učenicima srednjih škola i osmih razreda osnovnih škola. Predavači su požeški arheolozi i sveučilišni profesori. Radionica će potrajati dva dana. Predavači će upoznati učenike s  arheološkim ostacima s područja Požeške kotline te ih upoznati s temeljnim pojmovima u arheologiji kao i institucijama u kojima arheolozi rade. Ciljevi projekta su upoznavanje učenika s njima manje poznatom znanošću i dodatno motiviranje učenika za studij arheologije te u konačnici popularizacija arheologije, zatim razvijanje odgovornog ponašanja i svijesti o kulturnoj baštini ovoga dijela Hrvatske. Tema ovogodišnje Zimske škole arheologije je Rim I, a učenici će kroz predavanja i radionice biti upoznati s materijalnom kulturom Rima odnosno, pokretnim arheološkim materijalom i arhitekturom.

Otvorenje će se održati u petak 24. veljače u 14 sati u Katoličkoj gimnaziji.

Raspored

Termin održavanja: 24. i 25. veljače 2017.

Organizatori: Povijesno društvo Požega i Katolička gimnazija u Požegi

Mjesto održavanja: Katolička gimnazija u Požegi, Gradski muzej Požega

Tema: Rim I

Broj učenika: 35

Prvi dan (24. veljače 2017., petak) 

14.00 Otvorenje Zimske škole arheologije

Ivan Bedeničić, Pozdravna riječ

Vinko Tadić, Pozdravni govor  i program te ciljevi Zimske škole arheologije

Radionice i predavanja

14.30 – 15.20 Hrvoje Potrebica, Uvod u arheologiju (Što je arheologija i metode)

15.30 – 16.15 Ivana Drmić, Rimska epigrafika

16.25 – 17.10  Ivan Radman Livaja, Artes minores

17.20 – 18.05  Pokretni materijal rimskog razdoblja,  Gradski  muzej Požega

Završetak prvog radnog dana 

Drugi dan  (25. veljače 2017., subota)

9.45 -10.30 Vjekoslav Kramberger, Rimski novac

10.40  – 11.25 Vera Ćuže Abramović, Rimska skulptura

11.35 – 12.20  Vera Ćuže Abramović, Rimska arhitektura

12.30 – 13.30 Jacqueline Balen, Crtanje i fotografiranje u arheologiji

13.40  Dodjela diploma učenicima i završetak Zimske škole arheologije 2017.

Izvor

PDP PRESS

AMN – Otvorenje izložbe ‘Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona’ i premijera dokumentarnog filma Gorana Vukovića ‘Ideja, projekt, realizacija’ [PRESS]

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona i primijeru dokumentarnog filma Gorana Vukovića Arheološkog muzeja Narona ‘Ideja, projekt, realizacija’, u subotu, 25. veljače 2017. godine u 17 sati, u Arheološkom muzeju Narona, Naronski trg 6, Vid.

Izvor

AMN PRESS

AMZ – Prezentacija projekta ‘Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja’ [PRESS]

Arheološki muzej u Zagrebu i Institut za arheologiju imaju čast pozvati na prezentaciju projekta

“Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”
(Iron-Age-Danube)

u utorak, 28. veljače 2017. god.
u 12 sati
u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Projekt Europske unije  “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin” 

Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima „Iron-Age-Danube“, šifra projekta DTP1-1-248-2.2, provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijeme provedbe projekta je od 01.01.2017. do 30.06.2019. godine. Ukupni proračun projekta je u iznosu od 2.552.000,00 eura, od kojih je udio sufinanciranja Europske unije od 85%  iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.169.200,00 eura.

U projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke. Djelatnosti institucija okupljenih oko projekta „Iron-Age-Danube“ međusobno su komplementarne u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma, čime je stvorena jaka međunarodna mreža stručnjaka u svrhu što uspješnijeg ostvarenja ciljeva projekta.

U fokusu projekta „Iron-Age-Danube“ nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 9. i 4. stoljeća prije Krista, kada su zajednice koje su živjele na prostoru podunavske regije bile dijelom kulturne pojave koju nazivamo istočni halštatski krug.  Impozantni, iako fragilni te djelomično skriveni u prostoru, prapovijesni krajolici obuhvaćeni ovim projektom ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturno-turističku ponudu.

Glavna projektna inovacija leži u metodološkom pomaku koji će se temeljiti na partnerskom istraživanju prapovijesnih krajolika, za razliku od dosadašnjeg individualnog pristupa. U sklopu projekta planiran je razvoj novih strategija i metodoloških alata za zaštitu, prezentaciju i promociju prapovijesnih krajolika. Zadani projektni ciljevi bit će testirani te implementirani u devet mikroregija iz četiri partnerske zemlje: (Großklein(AT), Strettweg (AT), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI), DolenjskeToplice (SI), Százhalombatta (HU), Süttő (HU) i Sopron (HU). U tu svrhu organizirat će se međunarodni kampovi koji će usko povezivati istraživačke dijelove programa sa širokim spektrom javnih događanja te novih programa posebno kreiranih za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost, kao i metodološki alati za istraživanje i zaštitu prapovijesnih krajolika. Nakon istraživanja, sve prikupljene spoznaje bit će objavljene u studijama o krajoliku te će služiti kao temelj pri razvoju aplikacije koja će omogućavati nov način digitalne vizualizacije krajolika. Kroz četiri planirana programa revitalizacije postojećih infrastruktura zajedno s investicijama manjeg opsega, zainteresirana javnost bit će u mogućnosti doživjeti kulturne krajolike na potpuno nove i inovativne načine čime će se nastojati osigurati održivost rezultata projekta. Na taj način, monumentalni prapovijesni krajolici od sakrivenih točaka u pojedinim mikroregijama u pet partnerskih zemalja postaju centri inovativne, multidisciplinarne i primjenjene znanosti, a istovremeno, i atraktivna odredišta kulturno-turističke ponude u prostoru Podunavlja.

Kao projektni partneri iz Hrvatske, na projektu sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima: Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

Arheološki muzej u Zagrebu jedna je od vodećih arheoloških muzejskih institucija u Republici Hrvatskoj i direktni slijednik Narodnog muzeja, najstarije muzejske ustanove u Zagrebu. U muzeju se danas čuva više od 450 000 predmeta, među kojima i predmeti s jednog od najvažnijih nalazišta starijeg željeznog doba na području Hrvatske: Kaptola u Požeškoj kotlini istraživanog tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Također, muzej je vrlo aktivan na polju promocije i popularizacije arheologije, približavajući je široj javnosti svih uzrasta. Tijekom prethodnih godina organiziran je velik broj arheoloških škola, radionica i izložbi od kojih se posebno treba istaknuti one organizirane u aktivnoj suradnji s pripadnicima lokalne zajednice u primjerice, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji.

Članovi projektnog tima Arheološkog muzeja u Zagrebu su: ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, član Upravnog odbora projekta „Iron-Age-Danube“ Sanjin Mihelić; voditeljica projekta „Iron-Age-Danube“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu, muzejska savjetnica te voditeljica Pretpovijesnog odjela dr. sc. Jacqueline Balen;  viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu Ivan Drnić; stručnjak za financijska pitanja i oglašavanje Branimir Ivić; šefica računovodstva Arheološkog muzeja u Zagrebu Gorana Balenović te stručni suradnici Marta Rakvin i Filip Franković.

Centar za prapovijesna istraživanja, pridruženi partner Arheološkog muzeja u Zagrebu, nevladina je udruga čiji su glavni istraživački interesi usmjereni prema sveobuhvatnom istraživanju stariježeljeznodobnih zajednica s prostora Požeške kotline.  U ime centra, na projektu sudjeluje predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja dr. sc. Hrvoje Potrebica, redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dugogodišnji voditelj arheoloških istraživanja na Kaptolu. Upotrebom modernih interdisciplinarnih metoda istraživanja krajolika (poput geofizikalnih metoda istraživanja, rekognosciranja terena putem zračnih fotografija i LiDAR-skih snimaka) te provedbom novih i revizijskih arheoloških istraživanja, djelatnosti Centra dovele su do velikog broja novih spoznaja o starijem željeznom dobu na prostoru Požeške kotline.

Tijekom provedbe projektih aktivnosti fokus Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesnu arheologiju bit će usmjeren na prostor Požeške kotline. Zbog svojih specifičnih geografskih značajki, na prostoru Požeške kotline ostaju sačuvane i vidljive značajke raznih  kulturnih krajolika od prapovijesti do danas. Tijekom starijeg željeznog doba krajolikom su dominirala utvrđena visinska naselja podno kojih su se nalazila velika groblja pod tumulima, poput onih na arheološkom nalazištu Kaptol. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je Kaptol bio jak gospodarski centar i kneževsko sjedište tijekom starijeg željeznog doba te vrlo dobro uklopljen u mrežu komunikacijskih puteva s ostalim središtima svog vremena, što ga čini idealnim poligonom za provođenje projektnih aktivnosti.

Osnovna zadaća Instituta za arheologiju (IARH) je znanstveno istraživanje arheološkog naslijeđa, kao i razvoj teorije i metodologije arheoloških istraživanja i njihove povezanosti u europskom kulturnom području. Uz znanstvenu djelatnost, IARH je nezaobilazna institucija u definiranju kulturne politike, posebno u odnosu na razvoj kulturnog turizma kao popularizaciji znanosti. Također, aktivno sudjeluje u zaštiti i prezentaciji arheološke baštine te u kreiranju kulturne politike.

Centar aktivnosti projekta akronima „Iron-Age-Danube“, od strane IARH-a je svjetski poznati arheološki krajolik starijega željeznog doba, naselje i groblje s gigantskom grobnom humkom u Jalžabetu, u Varaždinskoj županiji. Na lokalitetu Jalžabet će u rujnu/listopadu 2017. godine biti organiziran međunarodni znanstveni kamp i provedena arheološka i multidisciplinarna istraživanja s najnovijom tehničkom opremom, u kojima će sudjelovati svi projektni partneri, u svrhu boljeg pozicioniranja na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini. Rezultati arheoloških i interdisciplinarnih istraživanja bit će predstavljeni javnosti u obliku digitalnih rekonstrukcija prapovijesnih krajolika te uvršteni u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske i srednje Europe. To bi trebalo dati poticaj za razvoj kulturnog turizma u tom dijelu Hrvatske. U okviru projekta izradit će se i međunarodna strategija održive zaštite, istraživanja i uporabe arheoloških krajolika.

Na projektu „Iron-Age-Danube“ od strane Instituta za arheologiju sudjeluju ravnatelj, znanstveni savjetnik i član Upravnog odbora projekta dr. sc. Marko Dizdar, viši znanstveni suradnik, voditelj znanstvenog odjela Instituta za arheologiju, i voditelj projekta dr. sc. Saša Kovačević, stručna savjetnica i asistentica voditelja projekta Martina Jurišić te voditeljica odjeljka za financijske i računovodstvene poslove IARH-a Slavica Bartoluci Andrić. Djelatnici Instituta za arheologiju će iskustvom u znanstvenom i terenskom istraživanju na području arheologije, kao i iskustvom na provedbi projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije, osigurati kvalitetnu provedbu projektnih aktivnosti i realizaciju zadanih planova i rezultata projekta.

Pridruženi partneri i suradnici na projektu su Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, koje na projektu zastupa glavni konzervator za projekte arheoloških istraživanja, Zoran Wiewegh. Ministarstvo ima jednu od ključnih ulogu u kreiranju i realiziranju projektnih aktivnosti koji se odnose na izradu strategije održive zaštite, istraživanja i uporabe arheoloških krajolika.

U svojstvu pridruženih partnera nalazi se i Turistička zajednica Varaždinske županije koje predstavlja direktorica Elizabeta Dolenec. Jedan od ciljeva projekta je razvoj kulturnog turizma i promocija kulturne baštine na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, što će uz pomoć ostalih sudionika projekta, biti glavna uloga Turističke zajednice Varaždinske županije.

  

Izvor

AMZ PRESS

 

AMI – Otvorenje izložbe ‘Izrada i pečenje keramike na neolitički način’ [PRESS]

Arheološki muzej Istre srdačno poziva 24.02.2017. godine u 12 sati u Galeriju C8, Carrarina br. 8 u Puli, na otvaranje izložbe „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“. Autor izložbe je arheolog i viši kustos Arheološkog muzeja Istre, Romuald Zlatunić.

U suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, Romuald Zlatunić nastojao je rekonstruirati tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda u neolitičkom razdoblju Istre. Cijeli proces zabilježila je kamera Kristijana Burlovića čiji će dokumentarni film biti prikazan na izložbi.

Posjetitelji će moći vidjeti keramičke posude nastale u suvremenom vremenu kao rezultat analiza ulomaka neolitičke keramike i korištenja različitih etnoarheoloških i antropoloških podataka o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima.

Eksperimentalni proces izrade keramičkih posuda trajao je osam mjeseci tijekom 2009, 2014. i 2015. godine, a sastojao se od vađenja prirodnog zemljanog sedimenta, oblikovanja glinene smjese, ukrašavanja posuda i figurica, te njihovog pečenja na otvorenom.

Izložba se može pogledati od 24.02.2017. do 04.04. 2017. Ulaz je slobodan.

Izvor

AMI PRESS

HAD – Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2015. godinu [PRESS]

HRVATSKO ARHEOLOŠKO DRUŠTVO i ODJEL ZA ARHEOLOGIJU I ETNOLOGIJU MATICE HRVATSKE pozivaju na

Dodjelu nagrada Hrvatskog arheološkog društva

Nagrada za životno djelo Don Frane Bulić
Kornelija Minichreiter (Zagreb)

Godišnja nagrada Josip Brunšmid
Tatjana Bradara (Pula)
Ondina Krnjak (Pula)

U glazbenom dijelu programa nastupit će
Tamara Jurkić Sviben, klavir
Hrvoje Pintarić, rog

Laura Mjeda Čuperjani: Horn play
izvode: Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
C. Debussy: Reflets dans l’eau (Images, I)
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
A. Kabiljo: Kasno jutro
Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir

Utorak, 21. veljače 2017. u 13 sati

Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb
www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr
www.matica.hr

Pozivnicu preuzmite OVDJE.

 

 

GODIŠNJA DODJELA NAGRADA HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA 

Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu, ali i cjeloživotni profesionalni rad.

Svečana dodjela nagrada za 2015. godinu biti će upriličena 21. veljače 2017. godine u svečanoj dvorani Matice hrvatske. Uz redovitu nagradu ‘Josip Brunšmid’ koja se dodjeljuje za godišnja postignuća na polju arheologije, u iznimnim godinama dodjeljuje se i nagrada ‘don Frane Bulić’.

Riječ je o nagradi za životno djelo koja se časno dodjeljuje visoko istaknutim arheolozima koji su svojim nesebičnim davanjem struci posvetili svoj život i mnoga odricanja te je zadužili svojom iznimnom znanstveno-istraživačkom ostavštinom. Ona će biti uručena dr. sc. Korneliji Minichreiter, znanstevnoj savjetnici koja je svoju profesionalnu karijeru izgradila kao zaposlenica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku te Instituta za arheologiju u Zagrebu.

Nagrada ‘Josip Brunšmid’ dodjeljuje se za jednokratni doprinos na području arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Nagrada ‘Josip Brunšmid’ za 2015. godinu. dodijeljuje se dr. sc. Tatjani Bradara i Ondini Krnjak za projekt ‘Istra, lav i orao’ koja je rezultirala impresivnom izložbom s popratnim katalogom. Svečanost dodjele nagrada glazbeno će obogatiti pijanistica Tamara Jurkić Sviben i hornist Hrvoje Pintarić.

Izvor

HAD PRESS