Povijesno društvo Požega – Šesta Zimska škola arheologije za učenike osnovnih i srednjih škola (PRESS)

Poštovane prijateljice i prijatelji Povijesnog društva Požega, dragi članovi, suradnice i suradnici, sugrađani i sugrađanke,
čast mi je uputiti Vam poziv na otvorenje šeste Zimske škole arheologije za učenice i učenike u organizaciji Povijesnog društva Požega, Gradskog Muzeja Požega i Katoličke gimnazije sa suradnicima.
Tema ovogodišnje dvodnevne Zimske škole arheologije je “Životinje i arheologija”.
Otvorenje ćemo održati u petak, 15. ožujka u Katoličkoj gimnaziji u 13 sati.
Radujemo se Vašem dolasku!
Srdačan pozdrav,
Vinko Tadić, prof.,

Šesta Zimska škola arheologije za učenike osnovnih i srednjih škola

Vrijeme održavanja: 15. i 16. ožujka 2019.
Mjesto održavanja: Katolička gimnazija u Požegi
Tema: Životinje i arheologija
Organizator: Povijesno društvo Požega, Katolička gimnazija u Požegi i Gradski muzej Požega sa suradnicima

Prvi dan (15. 3. 2019.)

13.00 – otvorenje Zimske škole arheologije (prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, Vinko Tadić, prof.)
13.15 – 14.15 prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica: Uvod u arheologiju
14.30 – 15.15 prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica: Životinje u prapovijesti (lov, spiljsko slikarstvo, pripitomljavanje…)
15.25 – 16.55 Kristina Rupert: Crtanje i fotografiranje u arheologiji
17.00 – završetak prvog dana Zimske škole arheologije

Drugi dan (16. 3. 2019.)

09.30 – 10.15 dr. sc. Jacqueline Belen: Prikazi životinjskih ostataka na arheološkom materijalu
10.30 – 11.15 dr. sc. Jecqueline Balen: Pronalasci životinjskih ostataka
11.25 – 12.10 Mirela Pavličić Hein: Arheološka zbirka u Gradskom muzeju Požega
12.15 – Svečani završetak Zimske škole arheologije

Info:
Povijesno društvo Požega PRESS

AMZD – Predstavljanje časopisa ‘Diadora 32’ (PRESS)

Čast nam je pozvati Vas na  predstavljanje časopisa „Diadora 32“, u petak, 22. veljače 2019.  u 13:00 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Novi broj časopisa „Diadora“, koji Arheološki muzej Zadar izdaje još od 1960. godine,  dolazi na 264 stranice i donosi 10 radova, a tiskan je u nakladi od 400 primjeraka.

Časopis će predstaviti doc. dr. sc. Martina Čelhar, dr. sc. Tomislav Bilić i prof. dr. sc. Pavuša Vežić.

Veselimo se Vašem dolasku.

Info:
AMZD PRESS

HAD – Pozivnica na dodjelu nagrada Newsletter HAD-a #34 (PRESS)

 

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2017. godinu

Na znanstvenom skupu „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije”, održanom u Požegi od 8. do 12. listopada 2018. proglašeni su dobitnici nagrade za životno djelo „Don Frane Bulić“ i godišnje nagrade „Josip Brunšmid“ za 2017. godinu.

Nagrade će biti uručene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati
u svečanoj dvorani Matice Hrvatske 19.2.2019. u 13 sati
Dobitnica nagrade za životno djelo je
Dubravka Sokač Štimac,Dobitnici godišnje nagrade su:

  • stručni tim dr. sc. Tajana Pleše, Petar Sekulić, Teodora Kučinac, dipl. ing. arh. i pok. Kamenko Klofutar koji je sudjelovao u projektu obnove i prezentiranja pavlinskog samostana sv. Petra na Petrovoj gori.
  • Stručni tim: dr. sc. Ida Koncani Uhač, Marko Uhač i za Projekt „Zambratija – prapovijesni brod“, koji je rezultirao podvodnim arheološkim istraživanjem, konzervacijom, izložbom i publikacijom.
  • Jelena Jovanović i Željka Zorić za zajednički je interdisciplinarni projekt Arheološkog muzeja u Splitu i Odjela za matematiku Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Splitu pod naslovom Matematičari u muzeju.

Za novog počasnog člana HAD-a izabran je Borut Križ.

Glazbeni program
Tamara Jurkić Sviben, glasovir (dr.sc., mr.art.)Program

Nikola Strmić  (Nicolò de Stermich di Valcrociata), hrvatski skladatelj i violinist (Zadar, 17. II. 1839 – Zadar, 16. IV. 1896). Jedan od najobrazovanijih glazbenika u Dalmaciji njegova doba. Osnove glazbe naučio je u rodnome gradu, na Konzervatoriju u Milanu studirao je (1852–57) i diplomirao violinu, a kompoziciju je učio privatno. Nakon povratka u Zadar djelovao je kao upravitelj gradskoga kasina, zatim kao upravitelj kazališta i direktor Filharmonijskoga društva. Već je u Milanu skladao svoju prvu operu Desiderio, istarski vojvoda (Desiderio, duca d’Istria, 1856). Druga opera, Slavenska mati (La madre slava, 1864), požnjela je više uspjeha. U Kuhačevoj ostavštini sačuvane su njegove skladbe za glasovir, romantička trostavačna sonata za violinu i glasovir te nekoliko orkestralnih i zborskih djela.

Dvije Novellette:
4. Novelletta op. 58
1. Novelletta op. 55

 

Info:
HAD PRESS

AMZ – Predstavljanje monografije FARIJA – RIMSKI GRAD I OTOK (PRESS)

U četvrtak, 14. veljače 2019. u 18 sati., u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, bit će predstavljena monografija FARIJA – RIMSKI GRAD I OTOK, autora mr. sc. Vinka Tarbuškovića.

Monografiju će predstaviti akademik Tonko Maroević i arheolog Ante Rendić – Miočević.

Predstavljanje monografije

Info:
AMZ PRESS

AMZ- Predstavljen projekt ‘Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu’ (PRESS)

Dana 14. siječnja održano je u Arheološkom muzeju  u Zagrebu predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turističa organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Predstavljanju projekta nazočili su brojni visoki uzvanici, posjetitelji te predstavnici medija. U ime domaćina okupljene je pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te je naglasio da je Muzeju izuzetna čast biti partnerom na ovom značajnom projektu te da ga izrazito veseli što će Muzej imati priliku surađivati s brojnim međunarodnim stručnjacima u razmjeni iskustava i znanja na projektu. Pozdrav okupljenima uputio je i načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec koji je istaknuo da mu je čast raditi s eminentnim institucijama na ovom projektu. Nadodao je kako općina Donja Voća nastavlja širiti svoje iskustvo stečeno na prijašnjim Interreg projektima i da se nada usmjeriti snagu i pažnju projekta na jedno od najpoznatijih hrvatskih nalazišta koje se nalazi na području općine, a to je špilja Vindija.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića okupljenima se kratko obratio Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu koji je prenio pozdrave gradonačelnika i pohvalio rad Arheološkog muzeja u Zagrebu koji svojim sudjelovanjem u europskim projektima širi značenje pojma muzej i  njegove temeljne funkcije. Saborski zastupnik Davor Ivo Stier naglasio je povijesno vrlo dobre odnose Hrvatske i Slovenije te ih istaknuo kao svijetli primjer u Europi. Suradnju kroz EU projekte vidi kao produžetak dobrih odnosa u kojoj obje države pronalaze korist i prednosti za sebe. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar istaknuo je kako ga ovaj projekt i osobno veseli jer mu je špilja Vindija vrlo bliska te ju često posjećuje. Pohvalio je rad općine Donja Voća koja dokazuje da ne postoje mala mjesta kada su veliki projekti u pitanju. Ujedno je  zaželio sreću projektnim partnerima.

Predstavljanje projekta nastavljeno je prezentacijama projektnih partnerima. Prednost su imali naši slovenski gosti, tako je Občinu Zreče predstavio župan Boris Podvršnik koji je istaknuo da općina vidi svoju budućnost u EU projektima. Občinu Radenci predstavila je gđa Mojca Marovič koja nam je pružila zanimljiv prikaz razvoja općine okrenute lječilišnom turizmu. Profesor Matija Črešnar s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani na primjeru nedestrukvinih metoda u arheologiji prikazao je ulogu svoje ustanove u projektu. U ime Muzeja Turopolja govorila je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla koja je osobito ponosna što je njezin muzej pozvan da sudjeluje u projektu te ga vidi kao izuzetnu priliku da Muzej Turopolja prezentira brončanodobnu baštinu Turopolja.

Službeni dio konferencije zaokružili su domaćin Sanjin Mihelić te Krunoslav Jurgec koji su naglasili sa je ovo odličan početak jedne velike avanture te pozvali sve prisutne da prate projektne partnere i njihov rad kroz sve faze projekta.

Predstavljanje Projekta u AMZ-u – Foto RJ

Uslijedilo je predavanje dr.sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu upravo špilje Vindije u kojoj su između ostalog pronađeni ostaci najmlađih neandertalaca u Europi.

Prisutni su imali prilike posjetiti dvije tekuće izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu izložbenog projekta “Dvije prapovijesne riznice Portugala – arheološka nalazišta Coa i Lagar Velho” koje donose dva svjetski važna prapovijesna nalazišta čiji nalazi mijenjaju percepciju javnosti o prapovijesti.

Nakon kraćeg druženja uz domijenak okupljeni su se uputili u Galeriju AMZ-a u Hatzovoj ulici gdje su imali prilike pogledati izložbu “Majstor Giotto  – kapela Scoverni” u cijelosti realiziranu uz pomoć novih tehnologija.

Info
AMZ PRESS

U Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavljen projekt 'Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu', ≥http://film-mag.net/wp/?p=38092. Foto RJ

Objavljuje F.I.L.M.Ponedjeljak, 14. siječnja 2019.

AMZ – Predstavljanje projekta ‘“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
Predstavljanje projekta
“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”

  1. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati Vas na predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11:00 sati.

U ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Sama prapovijesna baština programskog područja do sada nije prezentirana kao dovoljno atraktivan sadržaj niti se s njom upravljalo na održiv način. Projekt “Prehistory Adventure” donijeti će promjenu u vidu primjene novih, zanimljivih sadržaja bez štetnih utjecaja na zaštićenu baštinsku jezgru. Uz pomoć moderne IKT tehnologije na području proširene stvarnosti “Augumented Reality” projekt će povezati i ujedno aktivirati prapovijesni potencijal u pet različitih regija programskog područja te ciljnim skupinama pružiti nezaboravno iskustvo susreta s udaljenim povijesnim razdobljima. Kompleksnost programskog područja te važnost i raznolikost arheoloških nalazišta preduvjet su za prijeko potrebnu međugraničnu suradnju hrvatskih i slovenskih stručnjaka čija je zadaća definirati nove metodološke pristupe da bi u konačnici stvorili sveobuhvatnu interpretaciju prapovijesti kroz različite inovativne i interaktivne elemente. U okviru projekta svaki projektni partner u suradnji s ostalima ostvaruje specifični vlastiti cilj stremeći prema onom zajedničkom, ostvarivanju punog potencijala programskog područja u prezentaciji prapovijesne baštine.

Elektronsku pozivnicu predstavljanja projekta s rasporedom aktivnosti donosimo u prilogu.

Interreg Znak

Predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu prilika je da se mediji i zainteresirana javnost upoznaju s planom rada i projektnim partnerima te njihovim specifičnim ciljevima.

Za sve prisutne pripremljen je bogat program:

POZDRAVNI GOVORI
11:00 – 11:02 Pozdrav moderatora
11:02 – 11:09 Pozdrav domaćina, ravnatelj Arheološkog muzej u Zagrebu g.
Sanjin Mihelić
11:07 – 11:14 Pozdrav vodećeg partnera, načelnik Općine Donja Voća g.
Krunoslav Jurgec

OBRAĆANJE VISOKIH UZVANIKA
11:14 – 11:21 Ministarstvo kulture, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica
11:21 – 11:28 Ministarstvo tehnologije SLO, glavna direktorica za turizam
Renata Martinčič
11:28 – 11:35 Ministarstvo turizma RH, državni tajnik Matiušić
11:35 – 11:42 Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, državna tajnica
Nikolina Klaić
11:49 – 11:56 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

PREDSTAVLJANJE PROJEKTNIH PARTNERA
11: 56 – 12:01 Općina Zreče
12:01 – 12:06 Općina Radenci
12:06 – 12:11 Filozofski fakultet Ljubljana
12:11 – 12:16 Muzej Turopolja Velika Gorica

ZAVRŠNA RIJEČ
12:16 – 12:25 Sanjin Mihelić i Kruno Jurgec

 

Info
AMZ PRESS