AMZ – Branimirova godina – program u veljači (PRESS)

Nastavljamo s obilježavanjem Branimirove godine  – za Vas smo u veljači pripremili nova zanimljiva događanja, predavanja i radionice !

VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI,    petak 16. veljače u 18:00 sati
 U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održana Večer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti. U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda.

 

RADIONICA UREZIVANJE ORNAMENTALNIH MOTIVA,    subota 17. veljače u 11:00 sati
 U izradi raznih graditeljskih dodataka, umjetnici/ kipari/ građevinari htjeli su dodati jedan svoj osobni prepoznatljivi potpis. Također, razne naizgled pomalo dosadne, ali opet funkcionalne građevinske dijelove, uvijek su ukrašavali. U vrijeme ranog srednjeg vijeka vrlo je poznat pleterni ukras na raznim gredama, stupovima, ogradama i slično. Na radionici Urezivanje ornamentalnih motiva nećemo se baviti kiparenjem, ali zato ćemo pokušati u jednoj vrlo zabavnoj tehnici i sami urezivati razne motive te samim time biti umjetnici po uzoru na one srednjovjekovne. Radionica je namijenjena djeci od 9 godina na više, cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu:  tara.pivac@amz.hr
 
RADIONICA STAROHRVATSKI JEZIK,    četvrtak 22. veljače u 18:00 sati
Jeste li se ikada pitali kako se razvio naš hrvatski jezik kojim danas govorimo? Koje ima poveznice s ostalim slavenskim jezicima, odnosno po čemu se sve razlikuje? Koji jezik je koristio knez Branimir – hrvatski, latinski ili oboje? Zašto je latinski jezik imao prevlast u službenoj komunikaciji? Što se mijenja s braćom Ćirilom i Metodom? Sve ove odgovore i još poneke, kao i zabavni dio koji vas očekuje, možete saznati na radionici 22. veljače u 18h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, sudjelovanje je besplatno i nije ga potrebno najaviti.

Sve dodatne informacije slobodno pogledajte na našim stranicama: http://amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx

Izvor

AMZ PRESS

AMI – Noć muzeja 2018. (PRESS)

Arheološki muzej Istre
Radno vrijeme svih objekata tijekom Noći muzeja u petak, 26.01.2018. od 18,00 do 01,00


Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca,
Izložba „Gajba i tić. Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“
Galerija C8
Izložba „Archaeolim“
Augustov hram
Stalni postav
Amfiteatar u Puli
18,00 Stručno vodstvo po amfiteatru u 18,00 u 19,00 i u 20,00 sati
21,00 Rock koncert uz kuhano vino u podzemlju amfiteatra
Carrarina 4
18,00 Prozor u prošlost – vitrina mjeseca
Vjernost, blagost, poniznost… Simbolika životinja na keramičkom posuđu

POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ ISTRE-
MUSEO STORICO E NAVALE DELL’ISTRIA
Gradinski uspon 6

18:00 OTVORENJE IZLOŽBE „BOKS U PULI“
18:00 – 01:00 IZLOŽBA „BUZET NA STARIM RAZGLEDNICAMA“
18:00 – 01:00 IZLOŽBA „SLOBODA NARODU! ANTIFAŠIZAM U ISTRI“
18:00 – 01:00 DRUŽENJE UZ KUHANO VINO I ČAJ

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE / MACI
Sv. Ivana 1

18:00 – 01:00 TIJELOM I UMOM / O PERFORMANSU U ISTRI – POGLAVLJE PRVO / IZLOŽBA
zastupljeni autori: Petar Brajnović, Tomislav Brajnović,
Slavica Marin / featuring: David Mastikosa ,
Lara Ritoša Roberts (London-Pula) / featuring; Gordana Trajković, Tina Širec Džodan
Ivona Verbanac / featuring: RKUD Rudar -Raša, ŠIKUTI MACHINE

PERFORMANSI – LIVE IZVEDBE
19:00 – YUGO YOGA
Lara Ritoša Roberts (London – Pula) / featuring; Gordana Trajković, Tina Širec Džodan
19:30 – MOJ DOM
Slavica Marin / featuring; David Mastikosa
20:00 – YUGO YOGA
Lara Ritoša Roberts (London – Pula) / featuring; Gordana Trajković, Tina Širec Džodan
20:30 – CUKARANI TANAC
Ivona Verbanac / featuring: plesači RKUD-a Rudar –Raša
21:00 – YUGO YOGA
Lara Ritoša Roberts (London – Pula) / featuring; Gordana Trajković, Tina Širec Džodan
21:30 – ČOVJEK IZ BUDUĆNOSTI / MAN FROM THE FUTURE
Tomislav Brajnović

GLAZBENI PROGRAM:
22:00 – Nadia Ferfoglia, učenica Škole primijenjenih umjetnost i dizajna Pula
22.00 – 01:00 – CherryBombz / live koncert

18:00 – 01:00 ARTSTA(I)RS – prilog stalnom postavu / izložba
18:00 – 01:00 ARTSTEPS – igraonice / uz stalni postav
18:00 – 01:00 MUSEUM SHOP: ART2GO – promocija noviteta iz muzejske trgovine
18:00 – 01:00 NAGRADNA IGRA
18:00 – 01:00 DRUŽENJE uz kuhano vino, čaj i tradicionalne istarske slastice

Izvor

AMI PRESS

AMZD – Izložba “Franjo Nedved – Život kroz arheološku fotografiju” (PRESS)

U sklopu manifestacije „Noć muzeja 2018. “ u petak, 26. siječnja u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar otvara se izložba „Franjo Nedved – Život kroz arheološku fotografiju“.

Izložba je posvećena je desetoj godišnjici smrti muzejskog fotografa Franje Nedveda koji je od 1970. god. radio u Arheološkom muzeju Zadar. Narednih 38 godina dokumentirao je fotoaparatom sva zbivanja u koja je Muzej izravno i neizravno bio uključen. Izložba kroz 30 fotografija prikazuje presjek njegovoga rada. U dvije vitrine bit će izložen dio fotoopreme i ostalih predmeta kojima se koristio u obavljanju poslova. Autor izložbe je viši dokumentarist Arheološkog muzeja Zadar Ivan Čondić koji je priredio i dvojezični katalog izložbe, a tekstove u katalogu pisali su i dr. sc. Radomir Jurić i don Ante Žderić.

Izvor

AMZD PRESS

AMZD – Noc muzeja 2018. (PRESS)

NOĆ MUZEJA 2018.

PER ASPERA AD ASTRA

Po trnju do zvijezda

18:00-01:00

Izložba

Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju

Na ljeto 1970. god. u Arheološki muzej Zadar primljen je na mjesto fotografa Franjo Nedved. Narednih 38 godina dokumentirao je fotoaparatom sva zbivanja u koja je Muzej izravno i neizravno bio uključen.  Izložba kroz 30 fotografija prikazuje presjek njegovoga rada. U dvije vitrine bit će izložen dio fotoopreme i ostalih predmeta kojima se koristio u obavljanju poslova.  Izložbu prati dvojezični katalog  Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju. Tekstove u katalogu pisali su Radomir Jurić, Ante Žderić i Ivan Čondić.

Otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga izložbe na programu je u 19:00 sati. Izložbu će otvoriti Radomir Jurić i don Ante Žderić.

Autor: Ivan Čondić

 

18:00-01:00

Edukativni pano

Mens sana in corpore sano

Zdrav duh u zdravom tijelu

Ususret ovogodišnjim XXIII. Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati od 9. do 25. veljače 2018. u južnokorejskom gradu Pyeongchang-u, biti će predstavljena kratka povijest nastanka općenito olimpijskih igara. Nadalje, biti će predstavljeno bavljenje sportom u starom Rimu, kojim su to sportovima Rimljani održavali zdravo tijelo i zdrav duh.

Autor: Kornelija A. Giunio

 

18:00-23:00

Predstavljanje

Spectacvla gladiatoria

Ekspanzijom Rima na Italski poluotok i prožimanjem rimske kulture s kulturnim tekovinama drugih naroda Apeninskog poluotoka, gladijatorske se borbe od 264. pr. Kr. počinju prakticirati u rimskom svijetu. Isprva se borbe priređuju kao manifestacije posvećene preminulim članovima istaknutih obitelji na gradskom trgu, forumu. Širenjem rimske države Sredozemljem krajem 3. i u 2. st. pr. Kr. borbe dobivaju javni, politički karakter demonstrirajući moć i sposobnost vodećih krugova Rima. Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. U popodnevnim satima odvijao bi se vrhunac spektakla koji su činile borbe gladijatora. Do carskog razdoblja određeni se tipovi gladijatora standardiziraju i svrstavaju u dvije skupine, lako i teško naoružani gladijatori. Među najčešćim tipovima gladijatora ističu se teško naoružani murmillo i secutor te retarius, thraex i hoplomachus s lakim naoružanjem.

Organizatori: Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Istre i Udruga Spectacvla gladiatoria iz Pule

 

18:00-01:00

Izbor iz fundusa AMZd

Gladijatori u Muzeju

Prve svjetiljke izmislili su Feničani i radile su na kruto gorivo (mast). Tijekom vremena mijenjale su oblik i vrstu goriva, te su u rimsko doba bile već definiranog oblika i punile su se uljem.  Najčešće je ukrašen disk svjetiljke a jedna od kategorija prikaza jest i prikaz gladijatorske borbe. Uz svjetiljke u vitrini će biti izloženi i strigili koji su korišteni  u vrijeme antike od strane sportaša i gladijatora. Sastojali su se od ručke zakrivljenog i konkavnog dijela za struganje, a izrađivani su najčešće od bronce.  Ovi strugači su se koristili za skidanje ulja, prašine, znoja i ostalih nečistoća sa tijela nakon napornog dana u vježbalištu ili amfiteatru. Zajedno sa bočicom za ulje i spužvom činio je sastavni dio kompleta jednog sportaša ili gladijatora.

Autori: Dino Taras i Jakov Vučić

 

18:00-01:00

Izbor iz fundusa AMZd

Gladijatori u nekim djelima antičkih autora iz Zbirke starih i rijetkih knjiga Knjižnice AMZd

Život gladijatora i održavanje gladijatorskih igara opisano je u djelima pojedinih antičkih povjesničara. Neka od njih nalazimo i u fondu Knjižnice Arheološkoga muzeja Zadar i to: Plinius Secundus, Gaius. Historiae naturalis. Lib. 37; Appianus. De ciuilibus Romanorum bellis historiarum. Lib. 5; Cicero, Marcus Tullius. Opera : additis commentariis. T. 1; Tacitus, Publius Cornelius. Opera quae exstant omnia, ex recensione Ier. Iac. Oberlini. T. 2; Livius, Titus. Historiae Romanae. T. 1, 3, 4. Navedena djela tiskana su u periodu od 16. do prve polovine 19. stoljeća u europskim tiskarskim središtima toga vremena (Paris, Torino, Lyon, Padova). Ona su danas sastavni dio Zbirke starih i rijetkih knjiga te svjedoče o bogatstvu i vrijednosti knjižničnoga fonda Muzeja.

Autori: Marina Maruna, Antonia Bunja, Štefan Štivičić

 

18:00-24:00

Radionica

Kockica o ninskim gladijatorima

Priča o ninskim gladijatorima priča je o važnom otkriću. U podu rimske kuće u starom Ninu pronađeni su, izrađeni u tehnici mozaika, prikazi rimskih gladijatora u više varijanti. Pozivamo Vas da nam se pridružite u traženju odgovora na pitanja kako se radi mozaik, tko su gladijatori i što rade u Ninu. Umetnite svoju kockicu u dijelove slagalice, u tehnici kolaža ili quilling tehnici, i sudjelujte u nagradnoj igri!

Autori: Branka Miletić i Jelena Vekić Bašić

18:00-01:00

Prigodna prodaja publikacija i suvenira Arheološkoga muzeja Zadar

Nagradna igra u kojoj vas nagrađuju naši vjerni sponzori:

Boutique Hostel Forum, Caffe bar Forum, Vina Fiolić,  HNK Zadar

 

Izvor

AMZD PRESS

IARH – Dan Instituta za arheologiju (PRESS)

Dan Instituta za arheologiju

24. siječnja 2018. od 10.00 sati u knjižnici Instituta za arheologiju

U sklopu Dana instituta organizirani su popularno predavanje, poster prezentacija tekućih znanstvenih istraživanja, prigodna prodaja nakladničkih izdanja Instituta i radionica za djecu.

Day of the Institute of Archaeology

January 24th 2018, 10 am in the library of the Institute of Archaeology

During the Day of the Institute a popular lecture, poster presentations of current scientific research, sale of the Institute publications and a workshop for children are being organised.

Poštovani,

obavještavamo Vas da će se u srijedu, 24. siječnja 2018. održati Dan Instituta za arheologiju. Mjesto održavanja: Knjižnica Instituta za arheologiju, Gajeva 32, Zagreb.

U programu Dana Instituta za arheologiju, održat će se popularno predavanje pod naslovom Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka. Dodijeliti priznanja,za dugogodišnju suradnju zaslužnim kolegama i partnerima: dr.sc. Marija Mihaljević, Gradski muzej Nova Gradiška, za suradnju u 2017. godini: Ivan Marijančević, Selca, Brač. Održat će se i radionica za djecu pod nazivom Rimska škola. Održat će se prigodna prodaja izdanja Instituta za arheologiju.

Predavanje Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka, održat će dr.sc. Katarina Botić iz Instituta za arheologiju. Predavanje obuhvaća kraći prikaz paleoklimatskih uvjeta i klimatskih grafikona na nekoliko primjera s hrvatskih arheoloških lokaliteta u različitim razdobljima. Na lokalitetima koji će se predstaviti može se uočiti kako su klimatske prilike utjecale na formiranje ili napuštanje naselja, ali i mogući utjecaj čovjeka u njihovom neposrednom okolišu.

Kroz radionicu za djecu Rimska škola djeca će naučiti o razlikama u školovanju u rimsko doba i danas. U doba Rima školu su pohađali samo dječaci, nije bilo stanke za vikend, a loše vladanje i neznanje se kažnjavalo batinama. Djeca će naučiti kako su nastali rimski brojevi, kako su izgledale rimske bilježnice od voska koje liče na današnje tablete i pametne telefone i kako se radila tinta. Radionca je namijenjena osnovnoškolcima od 1. – 4. razreda.

PROGRAM

Srijeda, 24. siječnja 2018.

10.00. POZDRAVNA RIJEČ RAVNATELJA

10.15. Predavanje dr.sc. Katarina Botić: Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka

11.00. Dodijela priznanja: Za dugogodišnju suradnju: dr.sc. Marija Mihaljević,

Gradski muzej Nova Gradiška

Za suradnju u 2017. godini: Ivan Marijančević, Selca, Brač

13.20. Radionica za djecu „Rimska škola“

 

 

Izvor
IARH PRESS