AMZ | HRZ – Predavanje Miroslava Jelenčića “O konzervatorsko-restauratorskim radovima na fragmentima antičkih zidnih slika iz Murse” (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski restauratorski zavod imaju čast pozvati vas na predavanje Miroslava Jelenčića “O konzervatorsko-restauratorskim radovima na fragmentima antičkih zidnih slika iz Murse” koje će se održati u velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, u utorak 24.10. u 12 sati.

Izvor

AMZ PRESS

MGK – Otvorenje izložbe ‘Vlastelinstvo Gorbonok’ (PRESS)

Otvorenje izložbe „Vlastelinstvo Gorbonok“ u Muzeju grada Koprivnice održat će se 20. listopada 2017. (petak) u 18,00 sati.

Nakon petogodišnjih arheoloških istraživanja na području općina Kloštar Podravski i Podravske Sesvete ovog petka otvaramo Vlastelinstvo Gorbonok!
Izložba predstavlja život i razvitak tog srednjovjekovnog vlastelinstva, prikazuje osnovne rezultati iskopavanja na utvrdi Gorbonok i trima selištima (Zgruti, Ruškova greda, Crlenika), kao i prikupljena saznanja o prehrambenim navikama onodobnog stanovništva, položajima i razvoju podravskih naselja te njihovoj svakodnevici od 11. stoljeća pa sve do pojave osmanlijske opasnosti krajem 15. stoljeća.

No automatic alt text available.

Izvor

MGK PRESS

 

ZMB – Otvorenje izložbe ‘Usamljeni divovi’ (PRESS)

Povodom Međunarodnog dana arheologije koji se održava treće subote u listopadu ZAVIČAJNI MUZEJ BENKOVAC i ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU, uz pokroviteljstvo GRADA BENKOVCA,  imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

USAMLJENI DIVOVI KAMENA SVJEDOČANSTVA

– IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TOMISLAVA ROSANDIĆA –

U petak, 20. listopada 2017. u 12 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac (Kaštel Benković (Obitelji Benković, Benkovac).

Izložba je otvorena do 20. studenoga 2017.

Image may contain: camera

Izvor

ZMB PRESS

AMZ – Izložba ‘Laval Nugent – ratnik i kolekcionar’ (PRESS)

Od 25. listopada do 3. studenoga u Galeriji AMZ u ulici Pavla Hatza 6 otvorena je izložba
Laval Nugent – ratnik i kolekcionar
Ove godine obilježava se 240. godišnjica rođenja grofa Lavala Nugenta, jedne od najdinamičnijih osoba hrvatske i europske povijesti 19. st. Porijeklom irski plemić, ovaj feldmaršal austrijske vojske te strastveni kolekcionar umjetnina bio je prije svega veliki zaljubljenik u Hrvatsku i njenu povijest. Otkrijte s nama na koji način je Laval zadužio Habsburšku monarhiju, zašto je bio miljenik rimskog pape te kako je svojim kolekcionarstvom utjecao na formiranje zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Irac u Hrvatskoj? Neobično, zar ne?

Izvor

AMZ PRESS

MGT – Erotska scena iz čuvaonice Muzeja grada Trogira (PRESS)

Od 2013. godine, svake 3. subote u listopadu, obilježava se Međunarodni dan arheologije, posvećen arheologiji i arheološkim otkrićima.

Tim povodom donosimo priču o jednom zanimljivom otkriću iz čuvaonice Arheološke zbirke Muzeja grada Trogira, koje je pronašla kustosica Lujana Paraman prilikom nedavne obrade materijala iz istraživanja provedenog u kući Berislavić 1991. godine: http://muzejgradatrogira.blogspot.hr/2017/10/erotska-scena-iz-cuvaonice-muzeja-grada.html

Riječ je o ulomku luksuzne posude za posluživanje vina, ukrašenog erotskim scenama koja je u Trogir doputovala iz grčkog grada Knida smještenog na maloazijskoj obali (današnji poluotok Datça u JZ Turskoj). Erotski motivi na posudama su nešto manje zastupljeni, pa je trogirski primjerak za sada jedini pronađeni na istočnoj obali Jadrana.
Izvor
MGT PRESS