(SLO) DMNM – Praznik situl 2018 (PRESS)

Program

Letošnji Praznik situl bo zaradi prenove Glavnega trga potekal na Muzejskih vrtovih.

od 18.00 dalje
• Tržnica – prikaz starodavnih obrti in izdelkov
• Gostinska ponudba s pridihom prazgodovinske kulinarike in napitkov

18.00–21.00
• Prazgodovinska kuhinja – delavnica peke rib / obvezna predhodna prijava
• Izbor knezovih vojščakov – tekmovanje v metu sulice in streljanju z lokom
• Delavnice za otroke:
Lonček skuhaj – peka prazgodovinskih kruhkov
Izdelava miniaturnih situl
Izdelava usnjenih zapestnic

19.00–21.00
• Osrednji program s pozdravnim nagovorom in predstavitvijo prazgodovinskega dogajanja – tržnica z rokodelskimi izdelki, delavnice, tekmovanja, glasba, plesi, urjenje vojščakov

21.00–22.00
• Vrnitev kneza z zmagovitega pohoda – odrska uprizoritev s plesom, glasbo in prazgodovinskimi boji z ročkami
• Izbor knezovih vojščakov – razglasitev s podelitvijo nagrad

22.00–24.00
• Koncert skupine Beer Belly, ki izvaja tradicionalno irsko, škotsko in keltsko glasbo

22.30–23.30
• Stalna arheološka razstava – vodstvo po situlskih spomenikih

Informacije in prijave na delavnico peke rib: 07 373 11 30 ali recepcija@dolenjskimuzej.si. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Vstop je prost.

Izvor

DMNM PRESS

AMZ – Radionica ‘A sad malo o glagoljici’ (PRESS)

U subotu, 16. lipnja 2018. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održava se radionica “A SAD MALO O GLAGOLJICI“.

Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Sigurno već znate kako je 2018. godina posvećena knezu Branimiru. U sklopu cjelogodišnjeg programa, 16. lipnja organiziramo radionicu na temu glagoljice. Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je knez Branimir živio. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. st., a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik – Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice je u 9. st., vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.

Radionica se održava u subotu, 16. lipnja, s početkom u 11 sati. Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Branimirova godina - radionica "A sad malo o glagoljici"

Izvor

AMZ PRESS

 

AMZ – Predavanje prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF) „Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“ (PRESS)

U sklopu projekta „Mend the Gap/Premosti jaz“,
Arheološki muzej u Zagrebu
poziva na predavanje
prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF)
Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“,
koje će se održati u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 19 sati
u Velikoj dvorani muzeja.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Branimirova godina – Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe (PRESS)

U srijedu, 20. 6. 2018. godine s početkom u 20 sati, u susret Svjetskom danu glazbe, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, u sklopu cjelogodišnjeg programa „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – Branimirova godina“, darujemo posjetiteljima Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo.

ULAZ JE BESPLATAN!

Program: Defte lai (Bizant, XI. st.), Evo je prišal (Hvar, XV. st.), O Virgo splendens (Libre Vermell, Španjolska, XIV. st.), Joan Ambrosio Dalza, Bartolomeo Trombocino, Luys de Narvaez, Alonso Mudarra, Mateo Flecha, Alfonso X el Sabio, Marizapalos (Španjolska, XVII. stoljeće)

Branimirova godina - Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe

Izvor

AMZ PRESS

MGST – Predavanje ‘Mozaici antički i ranokršćanski u Dalmaciji’ (PRESS)

HISTORIA MAGISTRA VITAE

PREDAVANJE

Dr. sc. Marija Buzov

Institut za arheologiju, Zagreb

Mozaici antički i ranokršćanski u Dalmaciji

MUZEJ GRADA SPLITA

Papalićeva palača – Gotička dvorana, četvrtak,14. lipnja 2018. u 20h

Dr. sc. Marija Buzov na izboru primjera antičkih i ranokršćanskih mozaika vezanih uz kasnu antičku arhitekturu u Dalmaciji govoriti će o njihovim osobinama, ali i o natpisima koji se na njima pojavljuju. U zapaženoj monografiji koju je objavila ona je na primjerima kao što je Eufrazijeva bazilika u Poreču donijela sveobuhvatna saznanja o umjetnosti mozaika, osobito omiljenoj slikarskoj tehnici kršćanske umjetnosti, Polivalentno je obradila temu ove stare slikarske tehnike, prateći rasprostranjenost mozaičkog slikarstva u antičkom vremenu i prostoru, dvojnu primjenu ukrašavanja podnih i zidnih površina, baveći se ikonografijom, vrstama materijala i tehnikom izrade. Dragocjeno je također i njezino poznavanje kulturne baštine Boke i čitavog prostora Zapadnog Balkana.

Izvor

MGST PRESS

AMZD | AMI – Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre  imaju čast pozvati vas na otvorenje izložbe „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ koja će se održati u petak, 8. lipnja 2018. u 20:00 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre u Arheološkom muzeju Zadar kojom će biti  predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.

Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.
Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.
Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko – francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) – Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre – Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Izvor

AMZD PRESS