Portali – Arheološki portal Arhantis

Projekt Arhantis pokrenut je 2008. godine sa ciljem da populizira arheologiju na internetu, kao i da promovira upotrebu slobodnog softvera i otvorenih standarda u znanosti. Arheološki portal Arhantis je prvi i za sada jedini arheološki portal na srpskom jeziku te je postao centralno mjesto okupljanja svih ljubitelja arheologije iz Srbije ali i okruženja.

>www.archanthis.org

Izvor

Arhantis PRESS

Portali - Arheološki portal Arhantis

Portali – Arheološki portal Arhantis

ARCHAEON – Arheološki portal Bosne i Hercegovine

Iz želje da se popularizira arheologija na području BiH, te da se pokuša promijeniti odnos prema ovoj važnoj znanosti, pokrenut je arheološki portal Bosne i Hercegovine, Archaeon. Ekipa Archaeona se nada da će kroz razne aktivnosti, stvaranjem baze podataka i pisanjem članka uputiti na probleme s kojima se arheologija danas suočava.

> Arheon.org

Izvor

ARHEON PRESS

ARCHAEON - Prvi arheološki portal Bosne i Hercegovine.

ARCHAEON – Arheološki portal Bosne i Hercegovine.

Portali – Projekt InterArch-Steiermark

 

Na internetskoj stranici projekta InterArch-Steiermark http://www.interarch-steiermark.eu/sl.html prezentirano je 7.200 nalaza iz zbirke Joanneuma, pronađenih na slovenskim arheološkim nalazištim kojih je zabilježeno više od 280, od Hrušice do Ljutomera.
Do kraja projekta u bazu podataka uključit će se nekoliko tisuća arhivskih dokumenata vezanih uz iskopavanja u 19. st., koji se nalaze u institucijama v Grazu i Beču.

Projekt InterArch-Steiermark pripremljen je 201. godine u suradnji Univerzalnega muzeja Joannum s partnerima iz Austrije i Slovenije te je kandidirao na 2. otvorenom natjčaju uokviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013. Program prekogranične uradnje Slovenija-Austrija pripada programima Europske teritorijalne suradnje (ETS), koji se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na internetskoj stranici prezentiran je projekt, popis partnerskih ustanova (s direktnim linkovima) i voditelji.

Zbirka podataka podijeljena na kategorije Predmeti, Arhiv i Arheološka istraživanja može se pretraživati prema riječi ili nalazištu. Rezultat pretrage obuhvaća opis i fotografiju nalaza koju se može preuzeti (zaštićena natpisom preko slike).

Posebna kategorija odnosi se na podatke o izložbama i priredbama u organiziaciji Projekta.

 

Izvor

ROSA, emailom Marko Mele

 

Portali – Conservation Research Laboratory (CRL)

 

Conservation Research Laboratory (CRL) jedan je od najstarijih laboratorija koji kontinuirano rade na području konzervacije arheološkog materijala iz brodoloma i drugih podvodnih lokaliteta. Djeluje unutar Centra za morsku arheologiju i konzervaciju (Center for Maritime Archaeology and Conservation), igra važnu ulogu u Programu morske arheologije na teksaškom A&M  sveučilištu (Nautical Archaeology Program at Texas A&M University) (TAMU) te surađuje na svim istraživačkim projektima Instituta za morsku arheologiju  (Institute of Nautical Archaeology). U radu Centra sudjeluju i studenti, kojima je na taj način omogućena praksa i iskustvo u konzervacijskoj znanosti.

Centrom upravlja dr. Donny L. Hamilton.

Portal CRL-a sadrži informacije o projektima, fotografije lokaliteta i postupaka konzervacije, izvještaje, priručnik o konzerviranju arheoloških artefakata po materijalu izrade, relevatne linkove i kontakt podatke.

 

Izvor

Prijedlog – via FB Sagita Mirjam Sunara

Odobrenje objave – emailom dr. Donny L. Hamilton

Portali – (Ne)Odkrita arheologija Ljubljane (SLO)

 

Na internetskoj stranici www.arheologijaljubljane.si objavljuju se obavijesti o najnovijim arheološkim otkrićima, projektima i događajima u Ljubljani i okolici.

Stranicu su omogućili >Muzej in galerije mesta Ljubljane te zavod Rekultura u suradnji s nizom ustanova, tvrtki i pojedinaca koji provode terenska istraživanja.

Sadrži brojne fotografije, video filmove, obavijesti o događajima i iskopavanjima, kartu projekata te članke o pojedinim  artefaktima pronađenim tokom arheoloških istraživanja.

 

Izvor

Emailom Metka Štrajhar.