KNJIGA: GOSPA IZ VJEČNOG GRADA [osvrt Robert Jukić]

Kate Quinn
Lady of the Eternal City, 2015.
Prijevod Mladen Jurčić
Stranica 586
Znanje, 2019.

Pisanje povijesnih romana podrazumijeva temeljito i uporno istraživanje činjenica, a nakon istraživanja treba ih ukomponirati u privlačnu fikciju budućem čitatelju. U tome je uspješna američka spisateljica Kate Quinn. Glavni lik povijesnog romana ‘Gospa iz vječnog grada’ rimska je carica Sabina, supruga rimskog cara Hadrijana (latinski Publius Aelius Hadrianus 24. 01. 76. –10. 07. 138.), koji vladao od 117. do 138. godine nove ere. Hadrijan spada u pet ‘dobrih’ careva, dinastije Nerva – Antonina, koji su svoju vladavinu obilježili stabilnošću i učvršćivanjem granica države (Pax Romana). To su Nerva (96. – 98.), Trajan (98. – 117.), Hadrijan, Antonin Pio (138. – 161.) i Marko Aurelije (161. -180.), te uvijetno i Komod (180. – 192.) kao Aurelijev nasljednik.

Carica Sabina samo je naizgled glavni lik, jer uz nju i cara Hadrijana kroz roman ‘provlači’ se još nekoliko likova, a od kojih je bivši vojnik i Carev osobni čuvar Crveni Vercingetoriks, skraćeno Vix, koji u prvom licu govori o događajima. Uz Sabinu i Vercingetoriksa tu je još i Anija, djevojčica čije odrastanje pratimo kao i njezin utjecaj na neke bitne dogašaje koji će odrediti budućeg cara. A možda i najbitniji lik je Antinoj, Vercigetoriksov sin, ili točnije posinak, koji će postati Carev miljenik i ljubavnik. On mu postaje toliko bitan, da će u njegovu slavu diljem Rimskog carstva narediti izradu mnoštva kipova, a u Egiptu po njegovom imenu osnovati grad.

Roman započinje Hadrijanovim povratkom u Vječni grad, i njegovim obračunom s petoricom neistomišljenika. Jedan od njih izvući će živu glavu, dok će ostala četvorica nastradati, iako će Hadrijan tvrditi kako nije izdao naredbu za njihovim smaknućem, već su ga njegovi podređeni pogrešno shvatili. Čangrizav i nepredviljiv, opasan je najviše za svoje najbliže suradnike, Hadrijan želi ostati zabilježen u povijesti kao vladar koji je prenio slavu Rima u budućnost. Započet će neke od projekata koji su ga obilježili sve do danas, kao što je, primjerice, Hadrijanov zid u Velikoj Britaniji…

Kate Quinn dobro kombinira povijesne činjenice sa svojim viđenjem onoga što se moglo dogoditi. Na kraju knjige navedeno je koji su povijesni likovi, a koji plod njezine mašte. A u Povijesnoj bilješci daje zanimljive podatke o kontekstu događaja koji su se odigrali, kao i opservacije o likovima koji se pojavljuju u romanu. Hadrijan je bio zaslužan za ustoličenje budućih careva, od kojih je Antonin Pio (138. – 161.) slučajem postao car, i vladao 23 godine, dok je Marko Aurelije (161. – 180.) bio njegov ciljani nasljednik, ali u trenutku kada ga je odredio bio je premlad da zasjedne na prijestolje.

‘Gospa iz vječnog grada’ knjiga je koja vas može potaknuti na proučavanje povijesti, pa ako još pratite Mary Bierd i njezine opservacije o povijesti Rima, osvjedočit ćete se koliko je to zanimljiva materija te koliko se suvremena povijest malo razlikuje od antičke. Jer ljudska priroda nije se za dvije tisuće godina promijenila.

Robert Jukić, Oxford, 02.08.2019.

Popis rinskih careva – Wikipedija
Hadrijan – Wikipedija

Tekst je prenesen s portala www.film-mag.net

Portali – Arheološki portal Arhantis

Projekt Arhantis pokrenut je 2008. godine sa ciljem da populizira arheologiju na internetu, kao i da promovira upotrebu slobodnog softvera i otvorenih standarda u znanosti. Arheološki portal Arhantis je prvi i za sada jedini arheološki portal na srpskom jeziku te je postao centralno mjesto okupljanja svih ljubitelja arheologije iz Srbije ali i okruženja.

>www.archanthis.org

Izvor

Arhantis PRESS

Portali - Arheološki portal Arhantis

Portali – Arheološki portal Arhantis

ARCHAEON – Arheološki portal Bosne i Hercegovine

Iz želje da se popularizira arheologija na području BiH, te da se pokuša promijeniti odnos prema ovoj važnoj znanosti, pokrenut je arheološki portal Bosne i Hercegovine, Archaeon. Ekipa Archaeona se nada da će kroz razne aktivnosti, stvaranjem baze podataka i pisanjem članka uputiti na probleme s kojima se arheologija danas suočava.

> Arheon.org

Izvor

ARHEON PRESS

ARCHAEON - Prvi arheološki portal Bosne i Hercegovine.

ARCHAEON – Arheološki portal Bosne i Hercegovine.

Portali – Projekt InterArch-Steiermark

 

Na internetskoj stranici projekta InterArch-Steiermark http://www.interarch-steiermark.eu/sl.html prezentirano je 7.200 nalaza iz zbirke Joanneuma, pronađenih na slovenskim arheološkim nalazištim kojih je zabilježeno više od 280, od Hrušice do Ljutomera.
Do kraja projekta u bazu podataka uključit će se nekoliko tisuća arhivskih dokumenata vezanih uz iskopavanja u 19. st., koji se nalaze u institucijama v Grazu i Beču.

Projekt InterArch-Steiermark pripremljen je 201. godine u suradnji Univerzalnega muzeja Joannum s partnerima iz Austrije i Slovenije te je kandidirao na 2. otvorenom natjčaju uokviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013. Program prekogranične uradnje Slovenija-Austrija pripada programima Europske teritorijalne suradnje (ETS), koji se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na internetskoj stranici prezentiran je projekt, popis partnerskih ustanova (s direktnim linkovima) i voditelji.

Zbirka podataka podijeljena na kategorije Predmeti, Arhiv i Arheološka istraživanja može se pretraživati prema riječi ili nalazištu. Rezultat pretrage obuhvaća opis i fotografiju nalaza koju se može preuzeti (zaštićena natpisom preko slike).

Posebna kategorija odnosi se na podatke o izložbama i priredbama u organiziaciji Projekta.

 

Izvor

ROSA, emailom Marko Mele

 

Portali – Conservation Research Laboratory (CRL)

 

Conservation Research Laboratory (CRL) jedan je od najstarijih laboratorija koji kontinuirano rade na području konzervacije arheološkog materijala iz brodoloma i drugih podvodnih lokaliteta. Djeluje unutar Centra za morsku arheologiju i konzervaciju (Center for Maritime Archaeology and Conservation), igra važnu ulogu u Programu morske arheologije na teksaškom A&M  sveučilištu (Nautical Archaeology Program at Texas A&M University) (TAMU) te surađuje na svim istraživačkim projektima Instituta za morsku arheologiju  (Institute of Nautical Archaeology). U radu Centra sudjeluju i studenti, kojima je na taj način omogućena praksa i iskustvo u konzervacijskoj znanosti.

Centrom upravlja dr. Donny L. Hamilton.

Portal CRL-a sadrži informacije o projektima, fotografije lokaliteta i postupaka konzervacije, izvještaje, priručnik o konzerviranju arheoloških artefakata po materijalu izrade, relevatne linkove i kontakt podatke.

 

Izvor

Prijedlog – via FB Sagita Mirjam Sunara

Odobrenje objave – emailom dr. Donny L. Hamilton

Portali – (Ne)Odkrita arheologija Ljubljane (SLO)

 

Na internetskoj stranici www.arheologijaljubljane.si objavljuju se obavijesti o najnovijim arheološkim otkrićima, projektima i događajima u Ljubljani i okolici.

Stranicu su omogućili >Muzej in galerije mesta Ljubljane te zavod Rekultura u suradnji s nizom ustanova, tvrtki i pojedinaca koji provode terenska istraživanja.

Sadrži brojne fotografije, video filmove, obavijesti o događajima i iskopavanjima, kartu projekata te članke o pojedinim  artefaktima pronađenim tokom arheoloških istraživanja.

 

Izvor

Emailom Metka Štrajhar.