AMZD – Zadar čita 2019. (PRESS)

I ove godine Arheološki muzej Zadar u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. Zadar sudjeluje u manifestaciji Zadar čita 2019.

Program pod nazivom Prvi, drugi, treći… a tko je četvrti? održat će se u petak, 28. ožujka 2019. u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar .

U programu sudjeluju Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II., Zadar i mentori: Marina Maruna, viši knjižničar, Ana Raspović, mag. bibl., Mihaela Anđić, mag. informacijskih znanosti i dr. sc. Kornelija A. Giunio.

Sažetak programa

U primorskom dijelu rimske provincije Dalmacije očuvao se razmjerno veliki broj carskih portreta. Postoji i nekoliko skupina nalaza carskih statua koje čine cjelinu.

Prva takva, najpoznatija i najmonumentalnija skupina carskih statua otkrivena je još u 18. stoljeću na antičkom forumu grada Nina, a postavljena je u izložbenom prostoru Arheološkog muzeja u Zadru. Skupina je sadržavala najmanje osam skulptura, od kojih se danas u muzeju čuvaju četiri. Poznate su statue cara Tiberija, Augusta i Julija Cezara, no do danas ostaje nepoznato tko se krije iza četvrte?!

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar osmislit će priču o neidentificiranom rimskom caru. O kome se radi odlučit će sami nakon što poslušaju uvodno predavanje dr. sc. Kornelije A. Giunio o rimskim carevima čiji su kipovi identificirani. Po završetku radionice, svoje radove će predstaviti svim posjetiteljima.

Info:
AMZD PRESS

AMZD – Izložba ‘Arena i okolni parkovi – nekad i danas’ (PRESS)

U Arheološkom muzeju Zadar od 27. ožujka do 1. svibnja 2019. gostuje izložba Arheološkog muzeja Istre iz Pule Arena i okolni parkovi – nekad i danas, autorica Katarine Zenzerović i Monike Petrović.

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 27. ožujka u 12 sati.

Izložba daje pregled parkova i javnih zelenih površina koji se nalaze neposredno uz pulski amfiteatar, iz kojih su vizure ove građevine najljepše. Uz pomoć grafika, fotografija i razglednica iz muzejskog fundusa, te suvremenim umjetničkim djelima u tehnici akvarela i keramike, prikazan je prostorni razvitak okolice Arene. Cilj izložbe je povećanje svijesti i znanja o vrijednostima jednog od najreprezentativnijih primjera planski uređenog kulturnog krajolika.

Info:
AMZD PRESS

AMZ – Izložba ‘Abracadabra – Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu i Arheološki muzej Zadar imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

Abracadabra – Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar

u utorak 12. ožujka s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije. U antičkoj Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.

Kroz nalaze iz fundusa Arheološkoga muzeja Zadar predstavljena je ova malo poznata tema široj javnosti.

Impresum izložbe:

Autorica izložbe i likovnog postava: dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja Zadar
Stručni suradnici: Ksenija Perinić, Mario Duka, Slavko Šarčević, Filip Lukačević
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa: Marija Marfat
Oblikovanje i grafička priprema plakata izložbe: Srećko Škrinjarić (AMZ)
Konzervatorsko-restauratorski radovi: Josipa Lovrić

Fotografije: Zvonko Kucelin, Ivan Čondić Begov, Fototeka Arheološki muzej u Splitu (Tonći Seser), Fototeka Arheološki muzej Narona u Vidu (Toni Glučina), Národní Muzeum, Praha (Česká republika), Musei Civici di Palazzo Farnese, Piacenza (Italia), Roma – Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali – Musei Capitolini

Ilustracije/crteži: Robert Maršić
Tehnička realizacija postava: tehnička služba AMZ
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić (AMZ)

Plakat Izlozba Abracadabra AMZ Web

Info:
AMZ PRESS

AMZD – Izložba Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru Općine Pojezerje (PRESS)

Arheološki muzej Zadar poziva Vas na otvorenje gostujuće izložbe Arheološkog muzeja Narona „Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru Općine Pojezerje“ u petak, 15. ožujka 2019., u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar .

Ovom izložbom Arheološki muzej Narona predstavlja izabrane nalaze iz Prapovijesne zbirke. Radi se o nalazima pronađenim pri zaštitnim istraživanjima provedenim pri gradnji autoceste A1 na prostoru Općine Pojezerje (Dubrovačko-neretvanska županija) 2012. godine.

Na izložbi se donose osnovni podaci o tijeku i rezultatima istraživanja devet brončanodobnih kamenih gomila i jedne gradine. Prikupljeni podaci uvelike nadopunjuju dosadašnje spoznaje o životu i smrti brončanodobnih stanovnika širega područja Donje Neretve i Dalmatinske zagore

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja 2019.

Info:
AMZD PRESS

AMZD – Predstavljanje časopisa ‘Diadora 32’ (PRESS)

Čast nam je pozvati Vas na  predstavljanje časopisa „Diadora 32“, u petak, 22. veljače 2019.  u 13:00 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Novi broj časopisa „Diadora“, koji Arheološki muzej Zadar izdaje još od 1960. godine,  dolazi na 264 stranice i donosi 10 radova, a tiskan je u nakladi od 400 primjeraka.

Časopis će predstaviti doc. dr. sc. Martina Čelhar, dr. sc. Tomislav Bilić i prof. dr. sc. Pavuša Vežić.

Veselimo se Vašem dolasku.

Info:
AMZD PRESS

AMZD – Izložba ‘Pars pro toto – arheologija u minskom polju’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar i Muzej Like Gospić imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe Pars pro toto – arheologija u minskom polju , u srijedu, 20. veljače 2019., u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar

Izložba Muzeja Like Gospić Pars pro toto – arheologija u minskom polju, autorice dr. sc. Tatjane Kolak, muzejske savjetnice, prezentira arheološku građu pronađenu tijekom razminiranja na ličkom području u posljednjih desetak godina. Izložena su 52 artefakta, odnosno 62 uključujući ulomke prapovijesnih keramičkih posuda.

Većina predmeta datira u razdoblje srednjeg vijeka, od 9. do 16. st., i pripada opremi jahača i konja, hladnom oružju te osobnim predmetima, poput nakita i dijelova nošnje. Ovi predmeti nam govore o kontinuiranom komunikacijskom, gospodarskom ili naseobinskom iskorištavanju nekog prostora. Premda su nalazi zauvijek izgubili svoj arheološki kontekst, njihov pronalazak pruža podatke o novim lokalitetima koji su nam u najvećoj mjeri (bili) nedostupni. Obzirom na brojnost nalaza, može se uočiti povećan ili smanjen intenzitet korištenja u nekom trenutku, kao i snažnije veze između pojedinih naselja ili regija.

Razminiranje područja danas je uglavnom vezano uz potrebe infrastrukturnih projekata, poput izgradnje plinovodnog sustava, autocesta, obnove cestovne mreže ili eksploatacije šuma te agrarnih površina. Okruženi smrtonosnim uvjetima rada, u rukama pirotehničara često se, osim zaostalih minsko-eksplozivnih tijela, pronađu i brojni predmeti koje svoje ishodište imaju u nekom drugom vremenu i kulturološkom okružju.

Izložbom smo željeli i skrenuti pozornost da, u bespoštednoj borbi s crnim tržištem, postoje pozitivni primjeri prakse u očuvanju ovog segmenta hrvatske kulturne baštine.

Info:
AMZD PRESS