AMZ – Predavanje dr. Margarite Glebe ‘Archaeological textiles and what we can learn from them’

četvrtak, 27. travnja 2017. godine u 12 sati
Predavanje dr. Margarite Glebe
„Archaeological textiles and what we can learn from them“

Dr. Margarita Gleba glavna je istraživačka suradnica na Institutu McDonald za arheološka istraživanja Sveučilišta u Cambridgeu te voditeljica projekta “Production and Consumption of Textiles in the mediterranean from 1000 to 500 BCE” financiranog od strane Europskog istraživačkog vijeća. Predavala je na mnogim europskim i američkim sveučilištima poput Sveučilišta Cambridge, Sveučilišta u Lundu, Sveučilišta u Kopehagenu te Sveučilišta Rutgers i Bryn Mawr. Koordinatorica je MA modula Textile Archaeology na UCL-u u sklopu kojeg održava niz kolegija. Autorica je i urednica niza publikacija od kojih važnije uključuju: Textile Production in Pre-Roman Italy (Oxford 2008), Making Textiles in Pre-Roman and Roman Times: People, Places, Identities (Oxford 2013), Textiles and Textile Production in Europe from Prehistory to AD 400 (Oxford 2012) te Communicating Identity in Iron Age Italic Communities (Oxford 2011).
Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Manifestacija ‘Noć knjige 2017.’

Noć knjige 2017
predstavljanje knjige “Kultna posuda” Omera Raka
ULAZ SLOBODAN

U Noći knjige 2017. predstavit ćemo novi roman jednog od najboljih suvremenih stilista i poznavatelja kultnoga i okultnoga Omera Raka “Kultna posuda”. O ovom uzbudljivom trileru u kojem se miješaju važne arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika govorit će Omer Rak, Milana Vuković Runjić, Damir Radić i Seid Serdarević, a ulomke iz romana čitat će Hrvojka Begović i Frano Mašković.
Hoće li matrijarhat iznova zavladati svijetom, koja je ulo­­ga hermafrodita, mogu li žene preokrenuti kotač povijesti, što predstavlja četveronožna neolitička kultna posuda iz Danila kod Šibenika, doznajte u petak 21. travnja u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘120 godina Vučedola’

Arheološki muzej u Zagrebu i Mala povijest AMZ-a pozivaju na otvorenje izložbe

120 godina Vučedola

u petak, 21. travnja u 12 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu
ULAZ SLOBODAN

Vučedol je jedan od najpoznatijih hrvatskih lokaliteta, a povijest njegovog otkrića i daljnjih istraživanja usko je vezana i uz povijest Arheološkog muzeja u Zagrebu. Prvo zaštitno iskopavanje na lokalitetu Vučedol provodi 1897. godine tadašnji ravnatelj Arheološkog odjela Narodnog muzeja profesor Josip Brunšmid, stoga ovom izložbom obilježavamo 120 godina od početka arheoloških istraživanja na Vučedolu.
Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Gordane Car ‘Prsluk plemkinje iz kripte crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku – najstariji restaurirani ženski odjevni predmet’

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predavanje Gordane Car pod nazivom

Prsluk plemkinje iz kripte crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku – najstariji restaurirani ženski odjevni predmet
u sklopu ciklusa događanja uz izložbu “Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši”

u utorak, 18. travnja u 12 h na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu
ULAZ SLOBODAN

Gordana Car iz Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda održati će predavanje o tijeku, izazovima i rezultatima izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova na svilenim nalazima plemkinja iz kripte župne crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku s naglaskom na radove vezane uz prsluk starije plemkinje. Važnost i doprinos ovih nalaza za hrvatsku kulturnu baštinu leži u činjenici da spadaju u kategoriju izrazito rijetkih, sačuvanih primjeraka ženske svjetovne barokne odjeće s kraja 17. st. na našem području.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Muzejska ordinacija zabave – Postani liječnik tijekom proljetnih praznika!

Muzejska ordinacija zabave
Postani liječnik tijekom proljetnih praznika!
od 18. do 22. travnja 2017. godine
od 10 do 14 sati

Saznaj koja su grčka i rimska božanstva zadužena za liječenje, što su antički liječnici znali o ljudskom organizmu, koje su najvažnije tekućine u tijelu i koje tajne skriva mozak. Kako su Rimljani liječili glavobolju i koje nam lijekove pruža priroda, kako pružiti prvu pomoć, zar je higijena baš nužna te kako sačuvati zdrav duh u zdravom tijelu.

Uz izložbu Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu kroz kreativne radionice, igru i pokuse stekni nova znanja i vještine te postani dr. zb. (doktor zabave).

Muzejska ordinacija zabave namijenjena je djeci od 7 do 13 godina koja su podijeljena u dvije grupe po petnaest polaznika, svaku grupu vode dva muzejska edukatora.

Možete sudjelovati u petodnevnom programu u iznosu od 400,00 kn ili jednodnevnom programu u iznosu od 100,00 kn.
Prijaviti se možete od ponedjeljka 10. travnja do petka 14. travnja 2017. godine na e-mail anamneza@amz.hr

Detaljna uputstva pročitajte u programu, a za kontraindikacije i nuspojave upitajte svog muzejskog edukatora ili dežurnog restauratora.

Program muzejske ordinacije
Prijavnica

Kontakt osoba: Sunčica Nagradić Habus
091/ 2100 908
anamneza@amz.hr

Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Predstavljanje knjige ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku – konzervatorsko-restauratorski radovi’

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predstavljanje knjige
Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši
crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku – konzervatorsko-restauratorski radovi

u utorak, 11. travnja 2017. u 12 sati.
<Knjigu predstavljaju:

Sanjin Mihelić, Arheološki muzej u Zagrebu, ravnatelj
dr. sc. Tajana Pleše, Hrvatski restauratorski zavod, v.d. ravnateljica
dr. sc. Krešimir Filipec, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni profesor
dr. sc. Ana Azinović Bebek, Hrvatski restauratorski zavod, urednica knjige

Izvor
AMZ PRESS