AMZ – Međunarodni kolokvij ‘Razmatranje arheološke baštine Srednjeg Podunavlja između 3. st. pr. Kr. i 4. st.’ (PRESS)

Arheološki muzej poziva na Međunarodni kolokvij u sklopu istraživačkog projekta AMZ-a financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost / International colloquium of the AMZ research project funded by the Croatian science foundation IP-11-2013-1549 Cultural, economic, monetary and social transformations in view of the archaeological heritage of the Middle Danubian region 279 B.C. – A.D. 582

Reassessment of archaeological heritage of the Middle Danubian region 
3rd c. B.C. – 4th c. A.D.
Razmatranje arheološke baštine Srednjeg Podunavlja između 3. st. pr. Kr. i 4. st.

u petak, 26. svibnja od 10 sati

Program skupa

Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje dr.sc. Snježane Schuster ‘Križobolja danas vs Ozirisov đed – zdravlje humane kralježnice’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu poziva na predavanje dr. sc. Snježana Schuster, Zdravstveno veleučilište – Studij fizioterapije, Zagreb

KRIŽOBOLJA DANAS vs OZIRISOV ĐED
zdravlje humane kralježnice

u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine u 18 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predavanje ‘Arheološka baština Vinodola’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predavanje pod nazivom
Arheološka baština Vinodolakoje će u sklopu ciklusa događanja uz izložbu 845°C Ad Turres  održati Ranko Starac, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
u utorak, 23. svibnja u 19 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu

AMZ – Proslava Međunarodnog dana muzeja (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ priređuje proslavu Međunarodnog dana muzeja u četvrtak 18. svibnja. U sklopu „Muzejske ordinacije“ organiziran je raznolik program za sve uzraste od 11:00 do 20:00 sati, a ulaz u Muzej je besplatan.

U programu pod nazivom  „Biti zdrav nije tajna“ očekuje nas:

11:00  – Tajne našeg mozga – radionica je za predškolski uzrast u kojoj možemo naučiti tko nam to kaže koje mišiće koristimo za skakanje, tko zna kad smo gladni,  tko nam kaže kada smo umorni te da je vrijeme za spavanje; a da nije mama!

12:00 – Tajni balzami za mame i bebe – radionicu za djecu i odrasle vodi  Jelica Liščić, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Shea maslac odlično štiti kožu od isušivanja, zbog čega su ga afričke žene tradicionalno koristile za osjetljivu kožu beba već od prvih dana rođenja. Noćurak se koristi za njegu suhe i atopične kože, kod psorijaze, ali i općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana a ne sadrži alergene. Kako izraditi svoj balzam saznajemo na ovoj zanimljivoj radionici za velike i male.

13:00 – Pristup pacijentu u antičkoj Grčkoj – naziv je predavanja koje će održati dr. sc. Martin Kuhar, dr. med. s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU.  Hipokratska je medicina prva prava racionalna revolucija medicinske misli. Medicina u Grka prije Hipokrata bila je slična svim ostalim pretpovijesnim religijsko-magijskim sustavima u kojima su dominantnu ulogu igrali svećenici, a bolest se objašnjavala pomoću utjecaja nadnaravnih sila. U ovome će izlaganju dr. sc. Kuhar kontekstualizirati pojavu znanstvene hipokratske medicine i prezentirati njene najznačajnije osobitosti. Objasnit će njenu empirijsku komponentu i utjecaj na demistifikaciju bolesti na primjeru epilepsije. Također, prezentirat će osobitosti Hipokratove škole na Kosu u njenom davanju prednosti individualnom pristupu bolesniku, holizmu te prognozi u odnosu na dijagnozu. Razložit će fiziološku humoralnu teoriju kao osnovu za terapiju bolesti, te dati pregled najvažnijih spisa iz Corpusa Hippocraticuma, uz poseban osvrt na Hipokratovu zakletvu iz koje se može rekonstruirati tadašnji odnos između bolesnika i liječnika.

14:00 – Tajne izrade kozmetičkih pripravaka – radionica je za odrasle koju će održati Maja Vugrinec mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Upoznat ćemo građu kože, te što se na staničnoj razini događa starenjem kože. Saznat ćemo koje se aktivne tvari koriste u kremama i koja se ulja koriste u prirodnoj kozmetici. Starenje ne možemo zaustaviti ali ga možemo usporiti, saznajte kako na ovoj radionici za odrasle.

15:00 – Male tajne dobrog zdravlja –  uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi Jasminka Vugec Mihok, mag. pharm. iz  Gradske ljekarne Zagreb upoznati će nas s dijabetesom.
Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje preko 400.000 osoba, a tip 2 najčešći je oblik dijabetesa. Velik broj oboljelih, zapravo, ne zna da ima šećernu bolest. Kako prepoznati bolest te kako je kontrolirati te kakav je Vaš šećer u krvi saznajte na ovoj radionici za odrasle.

16:00 – Tajne farmacije od antike do danas – naziv je predavanja Emilije Horvat mag.pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb.
Koje su ljekovite biljne tvari poznavali Hipokrat, Dioskorid i Galen? Koju kozmetiku su koristile žene u antici? Koje su bile težnje alkemičara? Znate li kako je otkriće prvog pravog antibiotika, penicilina, bilo slučajno! Možemo biti ponosni da je i Hrvatska među rijetkim zemljama koja je razvila originalni antibiotik – azitromicin, poznat kao Sumamed.  A imamo i jedne od najstarijih ljekarni u svijetu, smještene u Dubrovniku i Zagrebu, koje od 14. stoljeća obavljaju ljekarničku djelatnost. Nekad se u ljekarni u Kamenitoj ulici u Zagrebu moglo kupiti pijavice. A danas? Posjetite nas i saznajte više…

17:00 – Poznata biljka – tajni lijek – radionica za školski uzrast u kojoj učimo koje  biljke poznajemo a možda nismo upoznati koliko su ljekovite.  Saznajte koje su mišljenje Rimljani imali o kupusu i što je ljekovito u našoj kuhinji. Vaši kreativni radovi postat će dio izložbe koju pripremamo u lipnju.

17:00 – Tajna zdrave hrane – radionica je za odrasle u organizaciji Zdravog Pinkleca.
Ana Balić podsjetit će nas na zaboravljene namirnice kao što je konoplja, njezine sjemenke i ulje, te kako ih sve danas možemo primjenjivati. Naučit će nas tajne izrade pročišćenog mliječnog masla (Ghee) te ćemo izraditi i kušati ukusan namaz od kikirikija.

18:00 – Tajna ljudskog mozga – naziv je predavanja doc. dr. sc. Gorana Sedmaka s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Hrvatski institut za istraživanje mozga istražuje još neotkrivene mogućnosti koje naš mozak skriva. U razvoj mozga uputit će nas doc. dr. sc. Goran Sedmak iz Zavoda za neuroznanost te nam otkriti neke nove spoznaje o mozgu koje istražuju hrvatski znanstvenici.

19:00 – Tajna pete mumije – filmska čajanka
Uz ukusan čaj posjetitelji mogu pogledati film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz Arheološkog muzeja u Zagrebu!

Program „Biti zdrav nije tajna“ organizira se u sklopu 22. Edukativne muzejske akcije „Tajne“ Hrvatskog muzejskog društva a biti će realiziran uz podršku Gradske ljekarne Zagreb, Medicinskog fakulteta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih drugih suradnika.

Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Manifestacija ‘Proljeće u Andautoniji’ (PRESS)

MANIFESTACIJA PROLJEĆE U ANDAUTONIJI
u ARHEOLOŠKOM PARKU U ŠČITARJEVU
14. i 21. svibnja 2017. od 12 do 18 sati

RADIONICE, IGRAONICE I

II. FESTIVAL EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE

ULAZ BESPLATAN

Program (download link)

Povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, održat će se u nedjelju 14. i nedjelju 21. svibnja 2017. manifestacija Proljeće u Andautoniji i II. Festival eksperimentalne arheologije.

U okviru manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda,  uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi i dr.)  te isprobati rimsku hranu i piće. U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi uz popratno predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.

U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju-CEXA ove godine organizira se i II. Festival eksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine od niti do tkanine (ručno predenje sirove vune, tehnike tkanja), izrada kamenih i metalnih sjekira, izrada predmeta od drvagradnja zidova i izrada opeka, demonstracija metoda paljenja vatre, keramičke kugle – čemu su mogle služiti(eksperiment i popratno predavanje),.

Od 14. svibnja u Arheološkom parku bit će predstavljena i izložba na otvorenom „Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu“ te izložba „Vodozemci- osobitosti životinjskog svijeta Turopolja“ u suradnji s udrugom Hyla.

Predavanja Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet i  Tajna povijest mongolskih žena i kraljica, održat će dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija- spisateljica i arheologinja Rujana Jeger.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba za Ščitarjevo (Zrinjevac-kod meteoroloskog stupa).:
Termini:
11:30 Zrinjevac- Ščitarjevo
14:30 Ščitarjevo – Zrinjevac
15:00 Zrinjevac – Ščitarjevo
18:00 Ščitarjevo – Zrinjevac

Više informacija:
Dora Kušan Špalj
099 4557571, dkusan@amz.hr,
Nikoleta Perok, 091 789 3622 nperok@amz.hr

      

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbi ‘845 °C Ad Turres’ i ‘Tragom Petra Hektorovića’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na otvorenje izložbi

845°C Ad Turres 
&
Tragom Petra Hektorovića

u utorak, 9. svibnja

u 12 sati
izložba 845 ͦC Ad Turres

Godinama su povjesničari i arheolozi pretpostavljali da se antička cestovna postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, no osim spomena u nekoliko povijesnih izvora i male količina pokretnih nalaza, pravih materijalnih dokaza za ovu tvrdnju nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkih nalaza na području nogometnog igrališta bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja te povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi i granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na karti antičkih arheoloških nalazišta Europe.

u 18 sati
Izložba fotografija „TRAGOM PETRA HEKTOROVIĆA“
Izložba fotografija „Tragom Petra Hektorovića“ rezultat je fotoradionice za mlade koju je Hrvatski fotosavez priredio 2016. godine u suradnji s Osnovnom školom Petra Hektorovića, Stari Grad i Osnovnom školom Jelsa.
Sudionici fotoradionice bili su učenici osnovnih škola: Marijana Buratović, Đoana Marija Deletis, Noemi Dužević, Marta Grabić, Dora Makjanić, Ana Milatić, Marta Miloš, Pia Miloš, Lorena Novak, Benjamin Peronja, Zara Radonić, Korina Stančić i Josipa Tepić.
Fotoradionicu je vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, a suradnici su bili Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza, Vinko Tarbušković, učitelj i Katija Barbić, učiteljica.
Mladi su autori u trodnevnoj fotoradionici slijedili put Petra Hektorovića opisan u „Ribanju i ribarskom prigovaranju“, na Hvaru, Braču i Šolti istraživali i bilježili slikovne senzacije, osobitu pozornost posvetili su Dvorcu Petra Hektorovića, odnosno samom Starom Gradu na Hvaru.

***

U utorak, 9. svibnja u 12 sati u zagrebačkom arheološkom muzeju otvara se izložba  “845⁰C Ad Turres”.

Iza ovog kratkog i zanimljivog naziva krije se priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina. Organizirana u suradnji s Muzejom grada Crikvenice te Institutom za arheologiju, izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja na području Crikvenice i Vinodola.

Godinama su povjesničari i arheolozi pretpostavljali da se antička cestovna postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, no osim spomena u nekoliko povijesnih izvora i male količina pokretnih nalaza, pravih materijalnih dokaza za ovu tvrdnju nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkih nalaza na području nogometnog igrališta bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Već 2006. godine Institut za arhelogiju, na čelu s voditeljicom istraživanja, Gorankom Lipovac Vrkljan, počinje sustavna arheološka iskopavanja.

Rezultati tih istraživanja, odnosno otkriće antičke keramičke radionice s ostacima sačuvanih keramičarskih peći i i cijelog niza različitih keramičkih proizvoda, bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelike je rasvjetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice ali i šireg područja Vinodola. Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja te povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi i granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na karti antičkih arheoloških nalazišta Europe. Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Crikvenice i Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji će moći vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice u Crikvenici.

Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja.

 

Izvor
AMZ PRESS