AMZ | MHZ DVT – Otvorenje izložbe ‘Iz bronce u željezo – Gradina Špičak’ (PRESS)

Arheološki muzej u ZagrebuMuzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor imaju čast pozvati na otvorenje izložbe “IZ BRONCE U ŽELJEZO – GRADINA ŠPIČAK”, koje će se održati u četvrtak, 1. ožujka s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Branimirova godina – program u veljači (PRESS)

Nastavljamo s obilježavanjem Branimirove godine  – za Vas smo u veljači pripremili nova zanimljiva događanja, predavanja i radionice !

VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI,    petak 16. veljače u 18:00 sati
 U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održana Večer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti. U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda.

 

RADIONICA UREZIVANJE ORNAMENTALNIH MOTIVA,    subota 17. veljače u 11:00 sati
 U izradi raznih graditeljskih dodataka, umjetnici/ kipari/ građevinari htjeli su dodati jedan svoj osobni prepoznatljivi potpis. Također, razne naizgled pomalo dosadne, ali opet funkcionalne građevinske dijelove, uvijek su ukrašavali. U vrijeme ranog srednjeg vijeka vrlo je poznat pleterni ukras na raznim gredama, stupovima, ogradama i slično. Na radionici Urezivanje ornamentalnih motiva nećemo se baviti kiparenjem, ali zato ćemo pokušati u jednoj vrlo zabavnoj tehnici i sami urezivati razne motive te samim time biti umjetnici po uzoru na one srednjovjekovne. Radionica je namijenjena djeci od 9 godina na više, cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu:  tara.pivac@amz.hr
 
RADIONICA STAROHRVATSKI JEZIK,    četvrtak 22. veljače u 18:00 sati
Jeste li se ikada pitali kako se razvio naš hrvatski jezik kojim danas govorimo? Koje ima poveznice s ostalim slavenskim jezicima, odnosno po čemu se sve razlikuje? Koji jezik je koristio knez Branimir – hrvatski, latinski ili oboje? Zašto je latinski jezik imao prevlast u službenoj komunikaciji? Što se mijenja s braćom Ćirilom i Metodom? Sve ove odgovore i još poneke, kao i zabavni dio koji vas očekuje, možete saznati na radionici 22. veljače u 18h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, sudjelovanje je besplatno i nije ga potrebno najaviti.

Sve dodatne informacije slobodno pogledajte na našim stranicama: http://amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Večer srednjovjekovne književnosti (PRESS)

Nastavljamo s obilježavanjem Branimirove godine – i to posebnim događajem!

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održana VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti.

Tekstovi su preuzeti iz knjige Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo: pjesme, plačevi i prikazanja na starohrvatskom jeziku Amira Kapetanovića, Dragice Malić i Kristine Štrkalj Despot: Šibenska molitva, Pisan svetogo Jurja, Muka svete Margarite (ulomci), Svit se konča i Cantilena pro sabatho.
Sjećanje na srednjovjekovnu kulturnu baštinu prizvat će stihovi Jakše Fiamenga Aleja glagoljaša te Slovim i glagoljam.
U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda: Bela Grah, Jana Špiranec, Tihana Doko, Mihaela Kristina Blaznik, Andrija Žunac, Petar Jurkić, Nika Benjak, Lovro Rimac, Astrid Jakšić, Franko Lončar, Lucija Cvek, Ida Jadro, Matija Margetić te Ivan Val Klašterka (glazbena pratnja).

U veljači također pripremamo radionicu za školski uzrast Urezivanje ornamentalnih motiva koja će se održati 17. veljače i radionicu za odrasle Starohrvatski jezik, koja će se održati 22. veljače povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika.

Izvor

AMZ PRESS