AMZ – Otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije ‘Osluškujući tintu – Hearing The Ink’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu, MEMU ART i Hrvatsko kinesko društvo prijateljstva Vas pozivaju na otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije
Osluškujući tintu – Hearing The Ink, 
triju umjetnika iz Kine – Liao Qipeng, Wang Linlin i Yang Yunlin
u petak, 21. srpnja u 19 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6

Izvor

AMZ PRESS

GMVk – Predstavljanje publikacije ’20 top arheoloških destinacija Hrvatske’ (PRESS)

Povodom Dana Grada Vinkovaca

Gradski muzej Vinkovci ima čast pozvati Vas na

Promociju publikacije

 „20 TOP ARHEOLOŠKIH DESTINACIJA HRVATSKE“

Izdavač: Ministarstvo turizma RH

u utorak, 18. srpnja 2017. god.

s početkom u 13,00 sati,

u Velikoj vijećnici grada Vinkovaca

 Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske određenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Ministarstvo turizma izdavanjem ove publikacije, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija. Zadovoljstvo nam je što su u ovoj publikaciji navedena dva lokaliteta s prostora naše županije: Vinkovci i Vučedol te je time dan značaj kvaliteti i mogućnostima razvoja turizma naše županije što podržavaju sve lokalne turističke zajednice.

U neprekinutom trajanju od 8 tisuća godina na području Vinkovaca nasljeđuju se naselja različitih stanovnika, zbog čega su Vinkovci jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Vinkovci se mogu pohvaliti i s dvije eponimne kulture – sopotskom i vinkovačkom kulturom, a od prvog stoljeća ovdje se razvija rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, u čijem je središtu 2012. pronađena jedna od najvećih ostava kasnoantičkog srebrnog posuđa.

Pozivamo Vas na predstavljanje publikacije „20 top arheoloških destinacija Hrvatske“ u utorak, 18. srpnja 2017. god. s početkom u 13,00 sati  u Velikoj vijećnici grada Vinkovaca.

GOVORNICI:

Anita Rapan Papeša, zamjenica ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu

Bosiljko Domazet, voditelj odjela za informiranje i održavanje mrežnih stranica, Ministarstvo turizma RH

Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca

Image may contain: one or more people, text and food

Izvor

GMVk PRESS

AMI – Poziv na prezentaciju projekta ‘COME-IN!’ (PRESS)

COME-IN! Smjernica”
Utorak, 25. srpnja 2017. – 11.00 h
Višenamjenski prostor Gradske knjižnice i čitaonice Pula
Kandlerova 39, direktan ulaz u prostore sa ulice Sv Ivana
Kontakt osobe: Darko Komšo, ravnatelj; Đeni Gobić-Bravar, viši restaurator
e-mail: komsodarko@gmail.com; geni.gobic.bravar@gmail.com
Arheološki muzej Istre
www.ami-pula.hr
Carrarina 3, 52100 Pula

Pozdrav i uvodna riječ ravnatelja AMI-ja, Darko Komšo
Prezentacija projekta COME-IN! – Đeni Gobić-Bravar
Prezentacija projekta iz perspektive Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije – Zlatko Kuftić
Prezentacija “COME-IN! Smjernica” – Đeni Gobić-Bravar
Primjeri dobre prakse

Projekt COME-IN!
Arheološki muzej Istre, Pula aktivan je partner u Europskom projektu financiranom sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE naziva COME-IN!, Cooperating for Open access to Museums – towards a widEr INclusion.
Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine i trajati će 3 godine. Ukupna je vrijednost projekta malo više od 2.700.000,00 eura od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800,00 eura uz sufinanciranje od 15%.
Svrha COME-IN! projekta jeste otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Mnogobrojne muzejske ustanove željele bi prikazati svoje zbirke svim uzrastima i svim zainteresiranim osobama. Međutim, kada je riječ o osobama s invaliditetom često nemaju niti dovoljan stupanj opremljenosti niti dovoljno predznanja da bi pružale potpuni olakšati prezentaciju zbirki doživljaj bogatstva predmeta koje čuvaju. Projektom COME-IN! želi se djelovati na nekoliko nivoa:
– pružiti mogućnost institucijama da se sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi zgrade postale pristupačne osobama sa smanjenom mobilnošću
– omogućiti nabavljanje tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki
– djelovati na osvještenost institucija u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom
– posljednje, ali vjerojatno i najvažnije, educirati muzejsko i ostalo zainteresirano osoblje kako bi na najbolji mogući način učinili izložbe vidljivima i istinskim doživljajem za osobe s raznim vidovima invaliditeta.

Arheološki muzej Istre planira sredstvima projekta realizirati pristupne rampe u nekoliko objekata te nabaviti opremu kako bi mogao svoje zbirke približiti svima. Kroz edukaciju osoblja realizirati će privremenu izložbu koja će u svim svojim dijelovima biti pristupačna. Također će tijekom projekta aktivno sudjelovati na širenju dobivenih znanja, djelovanju s udrugama te na poboljšanju zakonodavstva.

Pristupačnost!
Muzeji su važne institucije za razvoj kulturnih osjećaja osoba koje ih posjećuju, bilo da se radi o turistima ili lokalnom stanovništvu. Iz tog osnovnog razloga važno je da muzeji u svoje prostore mogu prihvatiti svaku osobu i ponuditi joj doživljaj koji će je obogatiti. Termin pristupačnost,u sklopu ovoga projekta, ne odnosi se samo na fizičku pristupačnost već puno šire na pristupačnost u prihvaćanju sadržaja koje muzeji nude. Tema izložbe, zajedno sa izloženim predmetima, mora biti lako razumljiva, zanimljiva i donijeti u život posjetitelja nove spoznaje.
Samo ako posjetitelj kroz izložbu osjeti zainteresiranost i ispunjenost izložba se može smatrati pristupačnom.

Smjernice
Tijekom projekta prikupljene su mnogobrojne informacije koje su poslužile pri realizaciji “COME-IN! Smjernica”. Zabilježene su problematike muzeja središnje Evrope pri otvaranju svojih prostora prema osobama s invaliditetom; praćeni su lokalni i svijetski primjeri dobre prakse pri stvaranju pristupačnih muzeja; zajedničkom suradnjom svih partnera definirani su parametri od važnosti za pristupačnost muzejskih institucija osobama s invaliditetom.

Cjelokupna su saznaja sistematično i pregledno iznesena u “COME-IN! Smjernicama”.

Izvor

AMI PRESS

AMZ – 10. – 13. srpnja – Ljeto u AMZ-u – projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića (PRESS)

LJETO U AMZ
10.-13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu
Projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića

Arheološki muzej u Zagrebu otvara peto po redu Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30 u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove “Veliki muzej” i “Muzej nevinosti”, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

ULAZ SLOBODAN
Fotografije (download)

ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30
projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej
– pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču

“Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. “Veliki muzej” osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.”

utorak, 11. srpnja u 21:30
projekcija filma Muzej nevinosti
-kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

srijeda i četvrtak, 12. & 13.srpnja u 21:00
predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana “Corso”, Matoš, Krleža…

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke  Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane “Corso”, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u “Esplanadi”. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

Fotografije (download)

Više informacija na:

Branimir Ivić
bivic@amz.hr
095 4323188

Milana Vuković Runjić
mvr@dzepna.com
091 505 8215

Daniel Rafaelić
091 543 1315

Izvor
AMZ PRESS

AMI – Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ (PRESS)

Dana 07. 07. 2017. u 12,00 sati u Galeriji C8, Carrarina 8 u Puli, bit će svečano otvorena izložba „Zambratija – prapovijesni šivani brod“.
Izložbom će se predstaviti rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.
Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.
Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.
Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko – francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) – Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.
Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre – Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.
Izložbu će svečano otvoriti veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Njena Ekselencija Corinne Meunier.
Izložba će biti otvorena do 3. rujna 2017. godine. Ulaz je slobodan.

Izvor

AMI PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Japodi, zaboravljeni gorštaci’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na otvorenje izložbe ‘Japodi, zaboravljeni gorštaci’ u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati.

Ostvarena u suradnji sa Zemaljskim muzejom BIH u Sarajevu izložba predstavlja prvu samostalnu izložbu vrijedne japodske zbirke u 170 godina postojanja Arheološkog muzeja. Kroz preko 400 predmeta izrađenih od keramike, bronce, jantara, stakla i drugih materijala izložba donosi  priču o drevnim Japodima, narodu koji je nastanjivao sjeverozapadni dio doline rijeke Une i Gorsku Hrvatsku u posljednjem tisućljeću stare ere.

Bili su snažan i divlji narod, odbili su Rimljane dva puta u manje od dvadeset godina.

(Apijan, 2. st.)

Japodi su, sudeći po arheološkim nalazima, nedvojbeno živjeli već od kraja 10. st. pr. Kr., a po vijestima grčkih pomoraca na Jadranu iz 6. st., prvi ih spominje Hekatej (Hekataios). Nakon pada pod rimsku vlast su dijelom romanizirani Japodi tu većinom nastavili živjeli bar do propasti Rimskog carstva, tj. ukupno tisućljeće i pol.

U njihovu šarolikom društvenom ustroju su bili najvažniji rudari, kovači, seljaci, pastiri, i ratnici. Japodski seljaci su uzgajali raznoliku stoku, žitarice i mahunarke. Njihova umjetnost ima razmjerno malo osobitosti i uglavnom je mješavina raznih ilirskih, panonskih, rimskih i grčkih utjecaja. Njihovi su ukrasi iz metala i od jantara kao ogrlice, te spiralni i trokutasti privjesci. Prije dolaska Rimljana Japodi su uglavnom bili nepismeni i tek nakon rimskih osvajanja se kod njih nalaze vlastiti nadgrobni natpisi na latinici. Zato je njihov jezik ostao većinom nepoznat i jedini zapisi o tom su njihova nadgrobna imena (tafonimi) i od Rimljana popisan mjestopis japodskih naselja i rijeka (toponimi).

Japodi su po vjeri bili mnogobošci, a glavni bog bio je Vodenbog Bindus, a ruševine čijeg su hrama nađene kod Bihaća. Japodski etnički totem je bio lik konja, a također su štovali i svete zmije kao duhove svojih predaka. Prema rimskim izvorima japodski gradovi imali su organiziranu lokalnu samoupravu s glavnim gradom Metulumom kod današnjeg Josipdola.

Pored izloženog materijala na izložbi će biti predstavljen i bogat izložbeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Stručna vodstva, kreativne radionice i popularna predavanja bit će dostupna tijekom cijelog trajanja izložbe koja se zatvara 17. rujna.

>Galerija fotografija (ustupio AMZ PRESS)

Izvor

AMZ PRESS