AMZ – Radionica ‘A sad malo o glagoljici’ (PRESS)

U subotu, 16. lipnja 2018. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održava se radionica “A SAD MALO O GLAGOLJICI“.

Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Sigurno već znate kako je 2018. godina posvećena knezu Branimiru. U sklopu cjelogodišnjeg programa, 16. lipnja organiziramo radionicu na temu glagoljice. Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je knez Branimir živio. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. st., a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik – Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice je u 9. st., vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.

Radionica se održava u subotu, 16. lipnja, s početkom u 11 sati. Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Branimirova godina - radionica "A sad malo o glagoljici"

Izvor

AMZ PRESS

 

AMZ – Predavanje prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF) „Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“ (PRESS)

U sklopu projekta „Mend the Gap/Premosti jaz“,
Arheološki muzej u Zagrebu
poziva na predavanje
prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF)
Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“,
koje će se održati u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 19 sati
u Velikoj dvorani muzeja.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Branimirova godina – Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe (PRESS)

U srijedu, 20. 6. 2018. godine s početkom u 20 sati, u susret Svjetskom danu glazbe, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, u sklopu cjelogodišnjeg programa „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – Branimirova godina“, darujemo posjetiteljima Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo.

ULAZ JE BESPLATAN!

Program: Defte lai (Bizant, XI. st.), Evo je prišal (Hvar, XV. st.), O Virgo splendens (Libre Vermell, Španjolska, XIV. st.), Joan Ambrosio Dalza, Bartolomeo Trombocino, Luys de Narvaez, Alonso Mudarra, Mateo Flecha, Alfonso X el Sabio, Marizapalos (Španjolska, XVII. stoljeće)

Branimirova godina - Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe

Izvor

AMZ PRESS

MGST – Predavanje ‘Mozaici antički i ranokršćanski u Dalmaciji’ (PRESS)

HISTORIA MAGISTRA VITAE

PREDAVANJE

Dr. sc. Marija Buzov

Institut za arheologiju, Zagreb

Mozaici antički i ranokršćanski u Dalmaciji

MUZEJ GRADA SPLITA

Papalićeva palača – Gotička dvorana, četvrtak,14. lipnja 2018. u 20h

Dr. sc. Marija Buzov na izboru primjera antičkih i ranokršćanskih mozaika vezanih uz kasnu antičku arhitekturu u Dalmaciji govoriti će o njihovim osobinama, ali i o natpisima koji se na njima pojavljuju. U zapaženoj monografiji koju je objavila ona je na primjerima kao što je Eufrazijeva bazilika u Poreču donijela sveobuhvatna saznanja o umjetnosti mozaika, osobito omiljenoj slikarskoj tehnici kršćanske umjetnosti, Polivalentno je obradila temu ove stare slikarske tehnike, prateći rasprostranjenost mozaičkog slikarstva u antičkom vremenu i prostoru, dvojnu primjenu ukrašavanja podnih i zidnih površina, baveći se ikonografijom, vrstama materijala i tehnikom izrade. Dragocjeno je također i njezino poznavanje kulturne baštine Boke i čitavog prostora Zapadnog Balkana.

Izvor

MGST PRESS

AMZD | AMI – Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre  imaju čast pozvati vas na otvorenje izložbe „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ koja će se održati u petak, 8. lipnja 2018. u 20:00 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre u Arheološkom muzeju Zadar kojom će biti  predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.

Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.
Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.
Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko – francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) – Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre – Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Izvor

AMZD PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
Izložba „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“
Od 6. lipnja do 19. kolovoza 2018. godine

Arheološki muzej u Zagrebu izložbom “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.” obilježava 28 godina provođenja istoimene muzejsko-edukativne akcije tijekom koje su njeni idejni začetnici, trio Zoran Gregl, Nenad Jandrić i Željko Kovačić, obilježili dvanaest lokacija u gradu Zagrebu.

Nakon gotovo tri desetljeća života na gradskim ulicama, interakcije s prolaznicima, svjedočenja o kulturnom i prirodnom nasljeđu Zagreba, noseći dašak muzeja u urbanu vrevu, zabilježeni camerom obscurom, mamut, supruga kakvih je malo, bradonja, kit i ostali, doduše, ovaj puta supstituirani originalima – vraćaju se u muzej. Intencija Izložbe jest prenijeti dinamiku gradskog života u statičnost muzejskog okoliša, obilježiti 28 godina Akcije i prisjetiti se prvog iz trija. Prijatelja, kolege i prethodnika Zorana Gregla.

Osim autora Akcije, tandema Kovačić-Jandrić, u oblikovanje ovogodišnje Izložbe aktivno su uključeni i sami građani, koji su kao autori u tehnici camera obscura, a kroz suradnju s Hrvatskim fotosavezom, fotografirali i prezentirali spomenike. Tako i oni kojima je Izložba namijenjena – građani Zagreba, nastupaju kao njeni koautori, izražavajući svoju impresiju vizualno upečatljivom fotografskom tehnikom.

Izložba nikako nije završetak Akcije, ona je samo jedan segment u njenom kontinuiranom provođenju pa u nadolazećim godinama Zagrepčani mogu očekivati još spomenika kojima će biti obilježena autentična mjesta pronalaska.

Planirani projekti Akcije u nadolazećim godinama:
Brončanodobna ostava u Dežmanovoj
Novac rimskog cara Hadrijana na zgradi Županijskog suda na Zrinjevcu
Srednjovjekovne naušnice na Kaptolu
Nadgrobna ploča rimskog stogodišnjaka u Podsusedu
Rimskodobna posuda u Zagorskoj

Autori u suradnji sa Z1 televizijom snimaju dokumentarnu reportažu o Akciji i pratećoj Izložbi, a posebno će radovati ako Izložba, uz suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba, bude popraćena i obilascima grada s paleontološkog i arheološkog rakursa, prateći obilježene lokacije u užem gradskom središtu, kao i ona mjesta koja nisu obilježena spomenikom, ali su pouzdano znana kao mjesta pronalaska pojedinih predmeta iz razdoblja pije 1094. godine.

Nositelj vizualnog identiteta izložbe Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine jest preslika Felicijanove isprave od 6. svibanja 1134.godine, svojevrsni rodni list Grada Zagreba, koja je ujedno i gornja vremenska granica Akcije i Izložbe. Dopuštenje za korištenje preslike: Zagrebačka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol, Riznica zagrebačke katedrale.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Tisak kataloga uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Muzejsko-edukativna akcija
“Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.”

Tijekom 28 godina sustavnog provođenja muzejsko-edukativne akcije „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ dvanaest je muzejskih predmeta, a u vidu svojih replika, iz statičnog muzejskog okoliša izašlo u vrevu zagrebačkih ulica, na autentična mjesta njihova pronalaska. Njihovo je poslanje osvijestiti prirodno i kulturno nasljeđe Zagreba te živućem gradskom tkivu udahnuti dašak muzealnosti.

Do danas je obilježeno dvanaest lokacija u gradu Zagrebu:

1. Kerestinec– nadgrobni spomenik Poncija
2. Petrinjska ulica – mramorna glava Rimljanina
3. Frankopanska ulica – kost kuka mamuta
4. Stenjevec – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – ploča sa zapisom koja obilježava rimsko naselje iz 1. – 2. stoljeća te kasnije starohrvatsko groblje iz 11. – 13. stoljeća
5. Križanje Savske i Vukovarske ulice – ploča s reljefom keramičkog vrča s dvije ručke kao podsjetnik na dva antička paljevinska groba datirana u 1.- 2. stoljeće
6. Banjačićeva ulica – brončani kipić boga Jupitera
7. Kaptol – rimski nadgrobni spomenik Akonije Salvije
8. Gornji Bukovec – ulomak kruništa stele rimskodobnog nadgrobnog spomenika
9. Podsused – kostur kita
10. Mirogojska cesta – ranokršćanska lampica u obliku janjeta s Kristovim monogramom
11. Park Ribnjak – rimski nadgrobni spomenik Lucija Egnatuleja Florentina
12. Trg bana Josipa Jelačića – novac rimskog cara Dioklecijana

http://amz.hr/media/315742/50x70-plus-logo.jpg