AMZ | MHZ DVT – Otvorenje izložbe ‘Iz bronce u željezo – Gradina Špičak’ (PRESS)

Arheološki muzej u ZagrebuMuzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor imaju čast pozvati na otvorenje izložbe “IZ BRONCE U ŽELJEZO – GRADINA ŠPIČAK”, koje će se održati u četvrtak, 1. ožujka s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor

AMZ PRESS

HAD – Nagrade Hrvatskog arheološkog društva za 2016. godinu (prikaz Robert Jukić )

U utorak, 20. veljače 2018. u 13:00 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske, održana je dodjela Nagrada Hrvatskog arheološkog društva u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva te Odjela za arheologiju i etnologiju Matice Hrvatske. Nagrade su proglašene tijekom održavanja znanstvenog skupa „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti”, održanom u Kaštelima od 2. do 6. listopada 2017. godine.

Biografija
Dr. sc. Kristina Mihovilić rođena je u Puli 1951. godine. Diplomirala je arheologiju 1976. godine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na Oddelku za arheologijo, a doktorirala na istom fakultetu 2001. godine s temom Starije željezno doba Istre. Od 1974. godine radi u Arheološkom muzeju Istre u Prapovijesnoj zbirci.
Participirala je na brojnim terenskim istraživanjima kao suradnica i voditelj: Nezakcij, Gradac – Turan, Sv. Martin (Lim.), Limska gradina, Pećinovac, Pećina na Gradini, Monkodonja, Mušego, Medulin – Punta Kašteja, Maklavun, Pula – AMI jug, Petrovac itd.
Radila je na postavljanju skupnih i samostalnih arheoloških izložbi: Arheologija i umjetnost Istre, Čarobna Istra, Nekropola Limske gradine, Grobnica Epulonovih predaka, Histria – Istra – Istrien, Histri i Etruščani, Monkodonja i Mušego, Histri u Istri i drugih.
Sudjelovala je s referatima na znanstvenim skupovima Hrvatskog arheološkog društva; Handel, Tausch und Verkehr im bronze – und früheisenzeitlichen Südoseuropa u Berlinu 1992.; Preistoria e protostoria del Friuli – Venezia Giulia e dell’Istria u Trstu 1994.; Grčki utjecaji na istočnoj obali Jadrana u Splitu 1998.; I Greci in Adriatico u Urbinu 1999.; I Celti nel Adriatico u Trstu 2001.; La pirateria nell’Adriatico antico u Veneciji 2002.; Carlo Marchesrri e i castellieri 1903 – 2003 u Duinu 2003.; Piceni ed Europa u Piranu 2006. itd.
Autorica je brojnih znanstvenih radova u hrvatskim i inozemnim publikacijama.
Održala je predavanja: Società di Minerva u Trstu, Institut für prähistorische Archäologie u Berlinu, Karl – Franzens Universität u Grazu; Centro Studi per l’Archeologia dell’Adriatico u Ravenni, Odsjek za arheologiju FF u Zagrebu, Oddelek za arheologijo FF u Ljubljani.
Kroz 42 godine radnog staža sudjelovala je u radu raznih tijela: član Uredništva muzejskih publikacija; član Stručnog vijeća, član Upravnog – muzejskog vijeća; voditelj prapovijesne zbirke, voditelj arheološkog odjela. U razdoblju 1995. – 1996., te od 2002. do 2006. obnašala dužnost ravnatelja AMI.
Članica je HAD-a i dopisni član Njemačkog arheološkog instituta.

Dr. sc. Kristina Mihovilić, dobitnica Nagrade za životno djelo. Fotografija: Robert Jukić.

Dobitnici godišnje nagrade „Josip Brunšmid“ su akademik Nenad Cambj, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, prof. dr. sc. Željko Miletić i Joško Zaninović za knjigu „Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja“ u izdanju Nacionalnog parka Krka. Počasna članica Društva postala je Marina Šegvić.

Uz domijenak, program je obilježio nastup Tamare Jurkić Sviben na klaviru.

Program:
Žiga HIRSCHLER: Uspavanka, Majčin ples i Lutkino kolo
Antonio SMAREGLIA: Barcarola
Camille CHAMINADE: Nocturne op. 165

Izvor

HAD | AMI PRESS

AMZ – Branimirova godina – program u veljači (PRESS)

Nastavljamo s obilježavanjem Branimirove godine  – za Vas smo u veljači pripremili nova zanimljiva događanja, predavanja i radionice !

VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI,    petak 16. veljače u 18:00 sati
 U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održana Večer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti. U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda.

 

RADIONICA UREZIVANJE ORNAMENTALNIH MOTIVA,    subota 17. veljače u 11:00 sati
 U izradi raznih graditeljskih dodataka, umjetnici/ kipari/ građevinari htjeli su dodati jedan svoj osobni prepoznatljivi potpis. Također, razne naizgled pomalo dosadne, ali opet funkcionalne građevinske dijelove, uvijek su ukrašavali. U vrijeme ranog srednjeg vijeka vrlo je poznat pleterni ukras na raznim gredama, stupovima, ogradama i slično. Na radionici Urezivanje ornamentalnih motiva nećemo se baviti kiparenjem, ali zato ćemo pokušati u jednoj vrlo zabavnoj tehnici i sami urezivati razne motive te samim time biti umjetnici po uzoru na one srednjovjekovne. Radionica je namijenjena djeci od 9 godina na više, cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu:  tara.pivac@amz.hr
 
RADIONICA STAROHRVATSKI JEZIK,    četvrtak 22. veljače u 18:00 sati
Jeste li se ikada pitali kako se razvio naš hrvatski jezik kojim danas govorimo? Koje ima poveznice s ostalim slavenskim jezicima, odnosno po čemu se sve razlikuje? Koji jezik je koristio knez Branimir – hrvatski, latinski ili oboje? Zašto je latinski jezik imao prevlast u službenoj komunikaciji? Što se mijenja s braćom Ćirilom i Metodom? Sve ove odgovore i još poneke, kao i zabavni dio koji vas očekuje, možete saznati na radionici 22. veljače u 18h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, sudjelovanje je besplatno i nije ga potrebno najaviti.

Sve dodatne informacije slobodno pogledajte na našim stranicama: http://amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx

Izvor

AMZ PRESS

AMZD | MBP – Otvorenje izložbe ‘Stružani – staro hrvatsko selo’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju Vas na otvorenje izložbe  „Stružani – staro hrvatsko selo“, u srijedu, 7. veljače 2018. u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Izložba predstavlja  rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2006. i 2007. godine, na trasi auto-ceste Slavonika na čvorištu Sredanci. Ondje su pored prapovijesnih naselja otkriveni i ostaci naselja iz ranog srednjeg vijeka koje se razvijalo i opstajalo kroz niz stoljeća . To naselje, selo Stružani je nakon ušoravanja u 18, stoljeću premješteno nekoliko stotina metara južnije uz cestu .

Predmeti predstavljeni na izložbi pripadaju srednjovjekovnom i novovjekovnom periodu i datiraju od 8. stoljeća (vremena pojave Hrvata na ovim prostorima) do sredine 18. stoljeća. Izložbu upotpunjuju i tri makete koje prikazuju razvoj sela Stružana u ranom i kasnom srednjem vijeku i u vremenu turske vladavine sa pripadajućim rekonstrukcijama tipičnih stambenih objekata za svako navedeno razdoblje.

Autor izložbe je viši kustos Muzeja Brodskog Posavlja Josip Lozuk.

Izvor

AMZD PRESS