AMZ- Predstavljen projekt ‘Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu’ (PRESS)

Dana 14. siječnja održano je u Arheološkom muzeju  u Zagrebu predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turističa organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Predstavljanju projekta nazočili su brojni visoki uzvanici, posjetitelji te predstavnici medija. U ime domaćina okupljene je pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te je naglasio da je Muzeju izuzetna čast biti partnerom na ovom značajnom projektu te da ga izrazito veseli što će Muzej imati priliku surađivati s brojnim međunarodnim stručnjacima u razmjeni iskustava i znanja na projektu. Pozdrav okupljenima uputio je i načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec koji je istaknuo da mu je čast raditi s eminentnim institucijama na ovom projektu. Nadodao je kako općina Donja Voća nastavlja širiti svoje iskustvo stečeno na prijašnjim Interreg projektima i da se nada usmjeriti snagu i pažnju projekta na jedno od najpoznatijih hrvatskih nalazišta koje se nalazi na području općine, a to je špilja Vindija.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića okupljenima se kratko obratio Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu koji je prenio pozdrave gradonačelnika i pohvalio rad Arheološkog muzeja u Zagrebu koji svojim sudjelovanjem u europskim projektima širi značenje pojma muzej i  njegove temeljne funkcije. Saborski zastupnik Davor Ivo Stier naglasio je povijesno vrlo dobre odnose Hrvatske i Slovenije te ih istaknuo kao svijetli primjer u Europi. Suradnju kroz EU projekte vidi kao produžetak dobrih odnosa u kojoj obje države pronalaze korist i prednosti za sebe. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar istaknuo je kako ga ovaj projekt i osobno veseli jer mu je špilja Vindija vrlo bliska te ju često posjećuje. Pohvalio je rad općine Donja Voća koja dokazuje da ne postoje mala mjesta kada su veliki projekti u pitanju. Ujedno je  zaželio sreću projektnim partnerima.

Predstavljanje projekta nastavljeno je prezentacijama projektnih partnerima. Prednost su imali naši slovenski gosti, tako je Občinu Zreče predstavio župan Boris Podvršnik koji je istaknuo da općina vidi svoju budućnost u EU projektima. Občinu Radenci predstavila je gđa Mojca Marovič koja nam je pružila zanimljiv prikaz razvoja općine okrenute lječilišnom turizmu. Profesor Matija Črešnar s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani na primjeru nedestrukvinih metoda u arheologiji prikazao je ulogu svoje ustanove u projektu. U ime Muzeja Turopolja govorila je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla koja je osobito ponosna što je njezin muzej pozvan da sudjeluje u projektu te ga vidi kao izuzetnu priliku da Muzej Turopolja prezentira brončanodobnu baštinu Turopolja.

Službeni dio konferencije zaokružili su domaćin Sanjin Mihelić te Krunoslav Jurgec koji su naglasili sa je ovo odličan početak jedne velike avanture te pozvali sve prisutne da prate projektne partnere i njihov rad kroz sve faze projekta.

Ivor Karavanić – Foto RJ

Uslijedilo je predavanje dr.sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu upravo špilje Vindije u kojoj su između ostalog pronađeni ostaci najmlađih neandertalaca u Europi.

Prisutni su imali prilike posjetiti dvije tekuće izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu izložbenog projekta “Dvije prapovijesne riznice Portugala – arheološka nalazišta Coa i Lagar Velho” koje donose dva svjetski važna prapovijesna nalazišta čiji nalazi mijenjaju percepciju javnosti o prapovijesti.

Nakon kraćeg druženja uz domijenak okupljeni su se uputili u Galeriju AMZ-a u Hatzovoj ulici gdje su imali prilike pogledati izložbu “Majstor Giotto  – kapela Scoverni” u cijelosti realiziranu uz pomoć novih tehnologija.

Info
AMZ PRESS

U Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavljen projekt 'Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu', ≥http://film-mag.net/wp/?p=38092. Foto RJ

Objavljuje F.I.L.M.Ponedjeljak, 14. siječnja 2019.

AMZ – Predstavljanje monografije ‘Arhitektura izložbe’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu i ULUPUH
pozivaju Vas na predstavljanje monografije

 Arhitektura izložbe

autora mr. sc. Maria Beusana

u četvrtak 24. siječnja 2019. godine s početkom u 12 sati
u velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu

Monografiju će predstaviti: dr. sc. Snješka Knežević, dr. sc. Željka Čorak, Mario Beusan i Sanja Bachrach-Krištofić.
Ulaz na je slobodan!
Predstavljanje monografije

Info
AMZ PRESS

ZRC SAZU – Konferencija ‘Dolgoročne spremembe okolja 2019’ (PRESS)

Vabljeni na konferenco:
 
Dolgoročne spremembe okolja 2019
14.5.2019, Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU,
Gosposka ulica 16, Ljubljana
 
Prijave sprejemamo do 15. marca, prijavnica in vec informacij o konferenci je v priponki.
 

Vabljeni vsi; se prav posebej ste vabljeni mladi raziskovalci J Konferenca je lepa priloznost da predstavite najnovejse rezultate svojih raziskav ter se seznanite z delom drugih raziskovalcev.


P  R I  J A V  N I C A

Dolgoročne spremembe okolja 2019

  1. maj 2019, Dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU

Gosposka ulica 16, Ljubljana

Prosim, prijavite se najkasneje do 15. marca 2019!

če bo prijav veliko, bo konferenca potekala 14. in 15. 5.2019

Ime in priimek:

Raziskovalna organizacija/naslov:

Elektronska pošta:

Naslov predavanja:

Povzetek (največ 200 besed):

K sodelovanju na konferenci vabimo raziskovalce, ki proučujejo dolgoročne spremembe okolja (kvartar, lahko tudi starejše), dolgoročne in današnje ekološke procese, nastanek kulturne krajine in človekov vpliv na okolje nekoč in danes. Konferenca je izrazito multidisciplinarna in sega na različna raziskovalna področja, npr. paleoekologija, ekologija, biologija, geologija, kemija, varstvo narave, arheologija, geografija,… Tisti, ki se konference udeležujete prvič, informacije o dosedanjih srečanjih najdete na naši spletni strani: http://iza2.zrc-sazu.si/sl/strani/palinologija-konference#v

Kotizacije ni (za kavo/čaj bo poskrbljeno, kosilo pa ni organizirano). Točna dolžina predavanj (ca. 15–30 minut) bo določena naknadno (konec marca 2019) glede na število prijavljenih predavateljev. Sprejemamo tudi predloge za posebne tematske sklope, delavnice, okrogle mize.

Hvala 🙂

dr. Maja Andrič
ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo, Novi trg 2, SI-1001 Ljubljana

maja.andric@zrc-sazu.si, tel. (01) 4706 434, 051 63 73 44


 

Info
ZRC SAZU PRESS

AMZ – Predstavljanje projekta ‘“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
Predstavljanje projekta
“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”

  1. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati Vas na predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11:00 sati.

U ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Sama prapovijesna baština programskog područja do sada nije prezentirana kao dovoljno atraktivan sadržaj niti se s njom upravljalo na održiv način. Projekt “Prehistory Adventure” donijeti će promjenu u vidu primjene novih, zanimljivih sadržaja bez štetnih utjecaja na zaštićenu baštinsku jezgru. Uz pomoć moderne IKT tehnologije na području proširene stvarnosti “Augumented Reality” projekt će povezati i ujedno aktivirati prapovijesni potencijal u pet različitih regija programskog područja te ciljnim skupinama pružiti nezaboravno iskustvo susreta s udaljenim povijesnim razdobljima. Kompleksnost programskog područja te važnost i raznolikost arheoloških nalazišta preduvjet su za prijeko potrebnu međugraničnu suradnju hrvatskih i slovenskih stručnjaka čija je zadaća definirati nove metodološke pristupe da bi u konačnici stvorili sveobuhvatnu interpretaciju prapovijesti kroz različite inovativne i interaktivne elemente. U okviru projekta svaki projektni partner u suradnji s ostalima ostvaruje specifični vlastiti cilj stremeći prema onom zajedničkom, ostvarivanju punog potencijala programskog područja u prezentaciji prapovijesne baštine.

Elektronsku pozivnicu predstavljanja projekta s rasporedom aktivnosti donosimo u prilogu.

Interreg Znak

Predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine s početkom u 11 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu prilika je da se mediji i zainteresirana javnost upoznaju s planom rada i projektnim partnerima te njihovim specifičnim ciljevima.

Za sve prisutne pripremljen je bogat program:

POZDRAVNI GOVORI
11:00 – 11:02 Pozdrav moderatora
11:02 – 11:09 Pozdrav domaćina, ravnatelj Arheološkog muzej u Zagrebu g.
Sanjin Mihelić
11:07 – 11:14 Pozdrav vodećeg partnera, načelnik Općine Donja Voća g.
Krunoslav Jurgec

OBRAĆANJE VISOKIH UZVANIKA
11:14 – 11:21 Ministarstvo kulture, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica
11:21 – 11:28 Ministarstvo tehnologije SLO, glavna direktorica za turizam
Renata Martinčič
11:28 – 11:35 Ministarstvo turizma RH, državni tajnik Matiušić
11:35 – 11:42 Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, državna tajnica
Nikolina Klaić
11:49 – 11:56 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

PREDSTAVLJANJE PROJEKTNIH PARTNERA
11: 56 – 12:01 Općina Zreče
12:01 – 12:06 Općina Radenci
12:06 – 12:11 Filozofski fakultet Ljubljana
12:11 – 12:16 Muzej Turopolja Velika Gorica

ZAVRŠNA RIJEČ
12:16 – 12:25 Sanjin Mihelić i Kruno Jurgec

 

Info
AMZ PRESS

 

AMZ – Predavanje ‘Sacrificial Life and Death In Ancient Andes Of Peru’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje

Sacrificial Life and Death In Ancient Andes Of Peru

koje će se održati u petak 18. siječnja s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

predavač: dr. sc. J. Marla Toyne, izvanredna profesorica na University of Central Florida, SAD

Predavanje je na engleskom jeziku i besplatno za sve posjetitelje.

Dr. sc. Marla Toyne je biološki antropolog sa specijalizacijom u ljudskoj skeletnoj biologiji, paleopatologiji, bioarheologiji i analizi stabilnih izotopa. Svoja istraživanja usmjerila je na Južnu Ameriku i planinski masiv Anda gdje provodi analize drevnih koštanih i mumificiranih ostataka što uključuje biokulturnu identifikaciju nasilja i ratovanja, ritualnih aktivnosti, etničkog identiteta, pogrebnih kompleksa i društvenih kontakata.

Dr. Toyne je izvanredna profesorica na University of Central Florida, SAD, te voditeljica laboratorija za analizu stabilnih izotopa na istom
sveučilištu.

Predavanje se održava u suradnji s Institutom za antropologiju.

Predavanje

Info
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje “Gravettian of Moravia: the Pavlovian mammoth hunters and their world” (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu  poziva Vas na predavanje u sklopu kulturnog programa Four Seasons of Czech Culture

“Gravettian of Moravia: the Pavlovian mammoth hunters and their world”

koje će se održati u srijedu, 16. siječnja u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku!
Ulaz je besplatan!
Martin Novák nakon diplomiranja arheologije i geologije na Komenskeho Sveučilištu u Bratislavi, obranio je doktorsku disertaciju na Odsjeku za arheologiju i muzeologiju Filozofskog fakulteta Masarykova Sveučilišta u Brnu. Radio je kao arheolog u Istraživačkom centru Instituta za arheologiju Slovačke akademije znanosti u Košicama, a od 2002. g. zaposlen je u Institutu za arheologiju Akademije znanosti Republike Češke u Brnu. U njegovom radu bavi se paleolitičkim i mezolitičkim razdobljem u Moravi i u širem europskom kontekstu, specijalizirajući se na litičku industriju s obzirom na tehnologiju, tipologiju i prostorne raspodjele.
Sandra Sázelová profesorica je antropologije na Odsjeku za antropologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Masarykova Sveučilišta u Brnu. Zajedno s Martinom Novákom radi u Istraživačkom centru za paleolitik i paleoantropologiju na Institutu za arheologiju Akademije znanosti Republike Češke u Brnu. U svom se istraživanju fokusira na paleoantropologiju i ljudsko ponašanje u kasnom pleistocenu, tafonomiju, etnoarheologiju i arheozoologiju.
Predavanje - Gravettian of Moravia: the Pavlovian mammoth hunters and their world

Info
AMZ PRESS