ArheoKalendar© 2019.

Arheologija.hr

Projekt: ArheoKalendar© 2019.

‘An Elephantastic Adventure in Petra’ by Judith McKenzie

U suradnji s foto arhivom Manar al-Athar Sveučilišta u Oxfordu (projekt Faculty of Classics, na kojem je zaposlena Vendi Jukic Buca, glavna urednica Portala), kreirali smo ArheoKaledar u formi slikovnice. Priču o dva slona koji traže svoje kljove u Petri inspirirao je pravi ‘mali princ’ Hashem, sin jordanske HRH princeze Dane Firas koji obožava slonove. Priča će biti objavljena u formi slikovnice početkom iduće godine.

Fotografije Petrinih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti ilustriraju avanturu dvoje slonova koji na svome putu, u potrazi za kljovama, sreću druge životinje i mitološka bića koja im pomažu u njihovoj misiji.

ArheoKalendar© objavljujemo na engleskom jeziku, uz prijevod na hrvatski jezik u ovom postu i na FB stranici Arheologije.

Sve fotografije su autorske | Sva prava rezervirana

Autori fotografija: HRH Princess Dana Firas, Kristina Gwirtzman, Sean Leatherbury, Maria Lidova, Judith McKenzie, Otto Nieminen, Steve Walsh.

Naslov: Berislav Buča, Marlena Whiting, Vendi Jukić Buča, Beatrice Leal

Oblikovanje Kalendara: Vendi Jukić Buča

Kalendar je izrađen u verziji formata A4 panorama

Kalendar

Čestitka 2019. u znaku je ArheoKalendara©.

Oxford, 31. 12. 2018.

Glavni i odgovorni urednik

Vendi Jukić Buča

00. Naslovnica.

01. Siječanj.

02. Veljača.

3. Ožujak.

4. Travanj.

5. Svibanj.

6. Lipanj.

7. Srpanj.

8. Kolovoz.

9. Rujan.

10. Listopad.

10. Studeni.

12. Prosinac.

ArheoKalendar© 2018.

Arheologija.hr

Projekt: ArheoKalendar© 2018.

‘Kitten Pritten in Great Britain* – Maca Oxfordaca* – PULCI predstavlja OXFORD’

Portal Arheologija.hr i petu godinu nastavlja s projektom izdanja kalendara s motivima arheoloških nalaza, muzejskih predmeta ili lokaliteta te umjetničkim reprodukcijama.

Od posljednjeg tjedna listopada 2017. redakcija portala Arheologija.hr djeluje iz Oxforda, Velika Britanija, u koji su preselili njegovi osnivači Vendi Jukić Buča i Berislav Buča, zajedno s ljubimcem Pulcijem. Dr. sc. Berislav Buča prihvatio je poslijedoktorsku poziciju na Odsjeku za fiziku Sveučilišta u Oxfordu, što je bio povod preseljenju.

*Autor Berislav Buča

O Kalendaru 2018.

Predstavljamo vizure oxfordskih znamenitosti ‘po odabiru’ Mačka Pulcija, kućnog i internetskog ljubimca portala Arheologija.hr.

Sve fotografije su autorske | Sva prava rezervirana

Autori fotografija*: Berislav Buča i Vendi Jukić Buča.

Oblikovanje Kalendara: Vendi Jukić Buča

Kalendar je izrađen u verziji formata A4 panorama

Kalendar

Čestitka 2018. u znaku je ArheoKalendara©.

ArheoMačak Pulci portretiran je u naručju oxfordskog post-doca Berislava ispred ceremonijalne hale The Sheldonian Theatre. Black board s natpisima inspiriran je pločom s Einsteinovim rukopisom koja se čuva u Museum of the History of Science, u neposrednoj blizini Sheldonian-a. Čestitka je izrađena u suradnji s portalom www.FILM-mag.net.

Autori: Vendi Jukić Buča & Berislav Buča.

Oxford, 28. 12. 2017.

Glavni i odgovorni urednik

Vendi Jukić Buča MA MSc PhD ACIfA

 

Popis fotografija

0. The Sheldonian TheatreSheldonian Theatre izgrađen je sredinom 17. stoljeća prema dizajnu Christophera Wrena za University of Oxford. Građevina nosi ime svog financijera, Gilberta Sheldona, onodobnog kancelara Sveučilišta i nadbiskupa Canterburyja. U Sheldonianu se održavaju glazbena događanja, koncerti, predavanja i sveučilišne ceremonije.

1. Magdalen CollegeMagdalen je osnovan sredinom 15. stoljeća, a danas je jedan od najbogatijih koledža u Oxfordu. Nalazi se uz rijeku Cherwell i posjeduje velike zelene površine na kojima obitavaju jeleni. Zatvorenim prostorom dominira masivni četverokutni toranj s kojega tradicionalno, još od vremena Henrika VII, zbor Koledža pjeva na prvi maj u 6 sati ujutro (May Morning on May Day).

2. Keble CollegeKeble je jedan od koledža s najvećim brojem studenata. Ustanovljen je 1870. godne i sagrađen u neogotičkom stilu od cigle karakterističkog izgleda – varijacijama u boji oblikovani su cik-cak motivi i motivi šahovnice.

3. Radcliffe Camera – Kružnog oblika, Radcliffe Camera jedan je od najprepoznatljivijih oxfordskih znamenitosti. Sagrađena je sredinom 18. stoljeća u neoklasicističkom stilu za potrebe Radcliffe znanstvene biblioteke (Radcliffe Science Library).

4. Oxford Castle – Zamak je sagrađen 1071. godine kao motte-and-bailey castle, odnosno zamak na umjetno podignutoj uzvisini s ograđenim dvorištem i zaštićen vodenim opkopom, za monastičku zajednicu s kapelicom i stambenim odajama monaha. Najstariji danas sačuvani dio zamka je St George’s tower, s čijeg vrha se prostire impresivan pogled na Oxford.

5. Christ ChurchChrist Church objedinjuje koledž i katedralu oxfordske dijeceze. Kralj Henry VII osnovao ga je 1546. godine, a danas je jedan od najvećih i najbogatijih koledža. Christ Church posjeduje Christ Church Meadow – veliku livadu usred grada okruženu rijekama Thames i Cherwell.

6. University Church of St Mary the Virgin Tower – Sveučilišna crkva smještena je na sjevernoj strani High Street te predstavlja centar iz kojeg se razvio University of Oxford. Njezina župa sastoji se gotovo u potpunosti od sveučilišnih građevina i koledža. Crkveni toranj iz 13. stoljeća završava vrhom (spire) za koji se smatra da je jedan od najljepših u Engleskoj (nadimak Oxforda je The City of Dreaming Spires).

7. University Church of St Mary the Virgin na križanju High Street i St Mary’s Passage.

8. The Sheldonian Theatre.

9. Hertford Bridge (‘the Bridge of Sighs’) – Ovaj zatvoreni most spaja dvije građevine Hertfort koledža iznad ulice New College Lane. Nadimak je dobio radi pretpostavljene sličnosti s poznatim Mostom uzdaha u Veneciji, iako više nalikuje venecijanskom mostu Rialto.

10. Lamb & Flag Passage – Pasaža spaja ulicu St Gile’s s Museum Road, od puba Lamb & Flag do ulaza u Keble College. Pub posjeduje St John’s College. Nazvan je prema simbolu Krista kao janjeta (Agnus Dei) koje nosi križ s barjakom (Knjiga Otkrivenja). Križ s barjakom povezuje se i s Ivanom Krstiteljem, čime se demonstrira vlasništvo koledža St John the Baptist.

11. Carfax Tower – Križanje glavnih ulica (Carfax) najstarijeg, zemljom ograđenog, naselja, postoji i danas (križanje St Aldate’s Street, Cornmarket Street, High Street i Queen Street) te se smatra središtem Oxforda. Nekoć je na ovoj poziciji postojala St Martin’s Church s tornjem (danas Carfax Tower) na kojem su se nalazili bell-ringeri u obliku drvenih rimskih vojnika iz 16. stoljeća. Oni se danas čuvaju u Museum of Oxford, a zamijenjeni su replikama.

12. Radcliffe Camera u pozadini te All Souls College s Codrington Library i Hertford College na desnoj strani.

Prethodni ArheoKalendari©

 

ArheoKalendar© 2017.

Arheologija.hr

Projekt: ArheoKalendar©

‘PULCI predstavlja SVIJET’

Portal Arheologija.hr i četvrtu godinu nastavlja s Projektom izdanja kalendara s motivima arheoloških nalaza, muzejskih predmeta ili lokaliteta te umjetničkim reprodukcijama.

O Kalendaru 2017.

Predstavljamo vizure arheoloških lokaliteta i starih gradskih jezgri diljem svijeta ‘po odabiru’ Mačka Pulcija, kućnog i internetskog ljubimca portala Arheologija.hr.

Sve fotografije su autorske | Sva prava rezervirana

Autori fotografija*: Berislav Buča, Kristina Dragčević Gwirtzman, Vendi Jukić Buča, Pavla Peterle Udovič, Julija Vuljanko

*abecednim redom

Oblikovanje Kalendara: Vendi Jukić Buča

Kalendar je izrađen u verziji formata A4 panorama

Kalendar
Split, 13.12.2016.

Glavni i odgovorni urednik

dr. sc. Vendi Jukić Buča

 

0. Mačak Pulci s mini meksičkim šeširom (sombrero charro) kao maskota ArheoKalendara© za 2017. godinu. Šeširić je originalni suvenir iz Meksika. Autori: Vendi Jukić Buča, Berislav Buča.

1. Italija, Cividale, luneta iznad portala katedrale Santa Maria Assunta. Prva crkva na ovom mjestu potječe iz razdoblja 8. stoljeća. Autor: Pavla Peterle Udovič.

2. Italija, Venecija, detalj bazilike sv. Marka iz 11. stoljeća s pozlaćenim mozaikom koji prikazuje scenu Posljednjeg suda u luneti iznad glavnog portala zapadne fasade. Prva bazilika sv. Marka potječe iz 9. stoljeća. Autor: Vendi Jukić Buča.

3. Italija, Trst, Arco di Riccardo na Piazetta Barbacan – vrata izgrađena u okviru rimskih zidina 33. godine. Ime su dobila prema vjerovanju da je kroz njih prošao engleski kralj Rikard I. Lavljeg Srca pri povratku iz Križarskih ratova. Autor: Berislav Buča.

4. Francuska, Lyon, pogled na ranokršćanski centar, koji obuhvaća dvije trobrodne crkve (Saint-Etienne i Sainte-Croix) i krstionicu, te stražnji dio današnje katedrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon u pozadini. Autor: Vendi Jukić Buča.

5. Kina, Šangaj, Yuyuan vrtovi iz 16. stoljeća. Autor: Kristina Dragčević Gwirtzman.

6. Makedonija, Ohrid, manastir Svetog Nauma osnovan krajem 9. st. Autor: Kristina Dragčević Gwirtzman.

7. Izrael, Safed, pogled na ulice svetog grada. Prema legendi grad je osnovao Noin sin nakon Velikog potopa. Autor: Kristina Dragčević Gwirtzman.

8. Izrael, Timna, pogled na Hatorin hram u sklopa lokaliteta prapovijesnih rudnika bakra. Autor: Kristina Dračević Gwirtzman.

9. Meksiko, Xochicalco, pogled na arheološki park sa piramidalnim građevinama pretkolumbovskog grada, od kojih je najpoznatiji Hram pernate zmije. Autori: Vendi Jukić Buča, Berislav Buča.*

10. Meksiko, Ciudad de México, mala piramida unutar stanice podzemne željeznice Pino Suárez. Autori: Berislav Buča, Vendi Jukić Buča.*

11. Šri Lanka, dagoba (svetište). Autor: Julija Vuljanko.

12. Slovenija, Mengeš, crkva sv. Mihaela s kraja 13. stoljeća s krstionicom koju je slovenski arhitekt Jože Plečnik izradio po uzoru na krstionice iz razdoblja ranog kršćanstva. Prvotna crkva iz 9. ili 10. st. vjerojatno je bila drvena. Autor: Pavla Peterle Udovič.

**U pripremi je opširna reportaža o Meksiku i meksičkim arheološkim lokalitetima koje su Vendi i Berislav posjetili 2016. godine.

Prethodni ArheoKalendari©

ArheoKalendar© 2016. ‘PULCI predstavlja SPLIT’

Arheologija.hr

Projekt: ArheoKalendar©

‘PULCI predstavlja SPLIT’

Portal Arheologija.hr i treću godinu nastavlja s Projektom izdanja kalendara s motivima arheoloških nalaza, muzejskih predmeta ili lokaliteta te umjetničkim reprodukcijama.

O Kalendaru 2016.

Predstavljamo vizure grada Splita i njegovih znamenitosti ‘po odabiru’ Mačka Pulcija, kućnog i internetskog ljubimca portala Arheologija.hr, koji je ujedno maskota prvog hrvatskog internetskog portala o filmu i bliskim područjima kulture FILM-mag.net, >vidi logo Portala.

Sve fotografije su autorske | Sva prava rezervirana

Autor fotografija: Vendi Jukić Buča

Oblikovanje Kalendara: Vendi Jukić Buča

Kalendar je izrađen u verziji formata A4 panorama

>Kalendar

>FILM-mag.net

Split, 8.12.2015.

Glavni i odgovorni urednik

dr. sc. Vendi Jukić Buča

 

ArheoKalendar© 2016. ‘PULCI predstavlja SPLIT’

ArheoKalendar© 2016. ‘PULCI predstavlja SPLIT’

Popis fotografija:

0. Ispred dovratnika Jupiterovog hrama

1. Pogled na renesansnu Uru podignutu na ostacima rimske kule (danas na Narodnom trgu – Pjaca)

2. Pogled na Protiron Peristila i dvije naknadno izgrađene kapelice

3. Maskeron u obliku lavlje glave kamenog žlijeba za vodu zapadne kapelice na Peristilu

4. Tri mace (lav, sfinga i Pulci) ispred ulaza u zvonik katedrale sv. Dujma na Peristilu

5. Pogled na vanjski plašt Dioklecijanovog mauzoleja, današnje katedrale sv. Dujma

6. Pogled na Dioklecijanov mauzolej – današnju katedralu sv. Dujma sa zvonikom

7. Dovratnik Jupiterovog hrama, koji je u 6. st. posvećen u krstionicu sv. Ivana Krstitelja, ukrašen biljnim motivima i likovima djece

8. Prolaz između Peristila i Jupiterovog hrama

9. Pogled prema poziciji drugog hrama na Peristilu, čiji su ostaci pronađeni ispod kavane ‘Luxor’

10. Sjeverna vrata Dioklecijanove palače, od 16. st. poznata kao ‘Zlatna vrata’

11. Kapitel izložen ispred sjevernog zida Dioklecijanove palače, na području srednjovjekovnog ženskog benediktinskog samostana

12. Ulica Ispod Ure

 

Literatura

T. Marasović. Dioklecijanova palača. Izdavačka organizacija ‘Sloboda’ Beograd, 1982.

J. Marasović, T. Marasović, B. Gabričević. Istraživanje i uređenje Peristila Dioklecijanove palače u Splitu 1956. – 1961. Književni krug Split, 2014.

Projekt: ArheoKalendar© 2015. ‘Reprodukcije prošlosti’

Arheologija.hr

Projekt: ArheoKalendar©

‘Reprodukcije prošlosti’  

Portal Arheologija.hr i drugu godinu nastavlja Projekt izdanja kalendara s motivima arheoloških nalaza, muzejskih predmeta ili lokaliteta te umjetničkim reprodukcijama.

O Kalendaru 2015.

Predstavljamo kolekcije rekonstruirane rimske odjeće branda ArchaeoROBE s potpisom Vendi Jukić Buča, diplomirane arheologinje, magistrice akademske modne dizajnerice i urednice portala Arheologija.hr.

Sve fotografije su autorske | Sva prava rezervirana

Autorica fotografija: Vendi Jukić Buča.

Modeli (abecednim redom): Jasmina Bejtovič, Berislav Buča, Kristina Dragčević Gwirtzman, Manja Jereb, Maja Lukanc i Mačak Pulci.

Većina fotografija snimljena je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu i Mestnem muzeju Ljubljana kojima zahvaljujemo na suradnji.

Oblikovanje Kalendara: Vendi Jukić Buča

Kalendar je izrađen u verziji formata A4 panorama.

>Kalendar

>ArchaeoROBE.com

Zagreb | Ljubljana, 5.12.2014.

Uredništvo

Popis fotografija:

1. Kristina Dragčević Gwirtzman u rimskoj tunici i stoli, uz kip carice Livije. Fotografija je snimljena u okviru izložbe Klasični Rim na tlu Hrvatske u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb.

2. Kristina Dragčević Gwirtzman u rimskoj tunici i stoli i Berislav Buča u tunici i penuli, uz kip carice Livije. Fotografija je snimljena u okviru izložbe Klasični Rim na tlu Hrvatske u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb.

3. Berislav Buča u rimskoj tunici i togi, uz kip carice Livije. Fotografija je snimljena u okviru izložbe Klasični Rim na tlu Hrvatske u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb.

4. Jasmina Bejtovič, Manja Jereb i Maja Lukanc u rimskim tunikama, u prostoru Mestnega muzeja Ljubljana.

5. Jasmina Bejtovič, Manja Jereb i Maja Lukanc u rimskim tunikama i stolama, u prostoru Mestnega muzeja Ljubljana.

6. Kolekcija rekonstruirane rimske odjeće prezentirana u okviru modne revije ‘Emonska oblačila nekoč in danes’ u arheološkom parku Emonska hiša u Ljubljani.

7. Dva rekonstruirana rimska kostima prezentirana na izložbi ‘Drugačni emonski portreti’ u Kavarni Mestnega muzeja Ljubljana.

8. Rekonstruirani rimski ženski kostim i tematske majice prezentirane na događaju Ave, Emona! u kolovozu 2014. na Kongresnom trgu u Ljubljani.

9. Detalj replike rimske srebrne omega fibule na rimskoj ženskoj nošnji.

10. Jasmina Bejtovič, Manja Jereb i Maja Lukanc u rimskim tunikama i stolama, uz maketu Emone u prostoru Mestnega muzeja Ljubljana.

11. Kristina Dragčević Gwirtzman u rimskoj vjenčanoj tunici, uz kip carice Livije. Fotografija je snimljena u okviru izložbe Klasični Rim na tlu Hrvatske u Galeriji Klovićevi dvori, Zagreb.

12. Mačak Pulci uz rimsku tuniku prilikom fotografiranja.

Projekt: ArheoKalendar© 2015. ‘Reprodukcije prošlosti’

Projekt: ArheoKalendar© 2015. ‘Reprodukcije prošlosti’

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil so se pod mentorstvom prof. Marije Jenko pri predmetu Razvoj tekstilij vživeli v emonske običaje in bivalne navade v mestu. Mestni vrvež je v njihovih mislih živahno vzvalovil kot nekoč. Med korenine današnje Ljubljane pogreznjena geometrija Emone se je v njihovi domišljiji navidezno pretakala iz ene oblike v drugo. Strukture so se med seboj prekrivale in prepletale. Kot lasje tanke niti, stkane v tapiserijo, so v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana narisale ponavljajoč se odmev, v nepravo perspektivo ujet pogled na čas, ki se ohranja v dveh tisočletjih starem kulturnem izročilu.

Študenti so ga interpretirali na različne načine. Po rimskem vzoru je tudi med Emonci  bilo nadvse priljubljeno portretiranje. S poznavanjem sodobnih umetniških stilov so študenti ustvarili drugačne portrete imaginarnih Emoncev, kot jih poznamo iz literature. Antični Ljubljančani so bili znani po svoji družabnosti in iznajdljivosti, pa naj je bilo še na tako zasebnem mestu, kot je stranišče, ki je bilo javno in skupno – nenavaden, a praktičen izum. Njihov dejaven in kritičen odnos do stvarnosti pa je navdušil študente za pisanje izrekov in posvetil – sodobnih grafitov.

Na razstavi sodelujejo: Tea Erste Meškovič, Lovro Ivančić, Vasja Lasič, Reneja Boštnar, Sara Janković, Špela Dobnik,  Ana Jazbec, Eva Jereb, Mateja Klobas, Maruša Kranjc, Valentina Cunja, Nastja Podrekar, Anton Pribožič, Ela Repovš, Katarina Rus, Petra Šink, Sonja Tomić, Ana Vičič, Katja Vilfan, Iris Wala, gostujoči študentki Adrianna Stefanska in Agnieszka Czuksanow ter Vendi Jukić Buča, ki predstavlja del svojega magistrskega dela, narejeno pod mentorstvom prof. Karin Košak.

Prof. Marija Jenko

>Sneak preview postavljanja [Foto: Vendi Jukić Buča]

[SLO] MM | NTF - Izložba 'Drugačni emonski portreti'. Foto: VJB.

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’. Foto: VJB.

[SLO] MM | NTF - Izložba 'Drugačni emonski portreti'. Ustupio: NMS PRESS.

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’. Ustupio: NMS PRESS.