HAD – Newsletter Hrvatskog arheološkog društva br. 21 (PRESS)

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #21  27.6.2017.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup
„Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“
Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić
od 2. do 6. listopada 2017

Prijave do 1. lipnja 2017.

Znanstveni skup „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Muzej grada Kaštela. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od od paleolitika, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Okolica Kaštelanskog zaljeva i danas je gusto naseljena, a ostaci prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Zato pozivamo kolege koji su istraživali ovo područje da sudjeluju i doprinesu uspjehu ovog skupa svojim prilozima. Skup će se održati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću od 2. do 6. listopada 2017. Naslovi predavanja i kraći sažetci primale su  se do 1.6.2017. na mail Društva. Naknadne prijave javite što prije.
Smještaj za sudionike skupa biti će u Hotelu Štacija, Šetalište Miljenka i Dobrile 34,
Kaštel Lukšić
Prijave za smještaj moguće su do 1.9.2014. na mail Društva.
Predavačima Društvo snosi troškove jednog noćenja u dvokrevetnim sobama.
Kotizacija iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko su platili članarinu za 2017. godinu oslobođeni plaćanja članarine, a ako nisu, dužni su i oni platiti kotizaciju.
Cijene smještaja možete naći ovdje.
Prijavnicu možete naći ovdje. OBAVEZNO ISPUNITI!

Projekt „Iron-Age-Danube“

Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima „Iron-Age-Danube“, šifra projekta DTP1-1-248-2.2, provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijeme provedbe projekta je od 01.01.2017. do 30.06.2019. godine.

U projektu uz vodećeg partnera, Muzej Joanneum iz Graza, sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke. Djelatnosti institucija okupljenih oko projekta „Iron-Age-Danube“ međusobno su komplementarne u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma.

Kao projektni partneri iz Hrvatske, na projektu sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima: Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

Jedna od projektnih aktivnosti je održavanje istraživačkih kampova u Kaptolu i Jalžabetu od 4.9. do 14.10. Svečano otvorenje kampa biti će 4.9. u Gradskom muzeju Varaždin u 18 sati.

NAJAVA SKUPA

Poziv za 4. Međunarodni arheološki

kolokvij u Crikvenici

Objavljen je poziv za 4. Međunarodni arheološki kolokvij Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru i šire. Kolokvij će se, kao i do sad, održati u Crikvenici, 8. i 9. studenog 2017. g.
Organizatori kolokvija su Institut za arheologiju (Projekt RED, HRZZ) i Muzej grada Crikvenice, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru (Projekt AdriaS) i Sveučilištem u Ghentu.Poziv i formular za prijavu možete pronaći na stranici projekta RED ovdje.

POSEBAN NALAZ

Svjetiljka s iglom 

Tijekom iskopavanja rimkse keramičarske peći u Crikvenici pronađen je i kasnoantički grob ukopan u vrijeme kada je radionica prestala s radom. U grobu je pronađen skelet djeteta izmeđtu 4 i 5 godina, vrč, trioblitna perla, čavao i svjetiljka s neobičnim detaljem. Naime u otvor za uljevanje ulja je utaknuta oštečena brončana igla. Igla je mogla poslužiti za namještanje fitilja što je dokumentirano i u antičkim izvorima. Grob je objavljen u zborniku  okruglog stola “Rimske i kasnoantičke svjetiljke: Proizvodnja i distribucija, kontakti na Mediteranu“, a koji je održan u Institutu za arheologiju 2. veljače 2015. g.,  kao jedna od aktivnosti.  projekta RED financiranog od Hrvatske zaklade za znanost. Online izdanje Zbornika možete pronaći na stranici projekta RED.

IZBORI 2017

Kandidacijski postupak

Prošle godine morali smo uskladiti naš statut sa Zakonom o udrugama pa je rezultat toga i promjena našeg izbornog sustava. U skladu sa zakonskim odredbama kao i sa demokratskim standardima prema našem statutu svi članovi Društva mogu biti izravno birani u Središnji odbor Društva bez obzira na geografsku zastupljenost. Radi toga treba pojasniti pravila kandidacijskog  postupka prema kojima ćemo provesti ovogodišnje izbore. Dokument možete pronaći ovdje.

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primale su se do 1. travnja 2017. Naknadne radove pošaljite što prije.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primale  su se do 20. travnja 2017. Naknadne priloge pošaljite što prije.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI 

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Our mailing address is:
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr
arhiv newslettera možete pratiti na stranicama društva
http://www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr/

HAD – Newsletter #20 Hrvatskog arheološkog društva

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #20  10.04..2017.
View this email in your browser

Newsletter

Poziv na predavanja

Pozivamo Vas na predavanja Dr. Margarite Glebe i Dr. Manuela Fernández-Götza koja će se održati u sklopu projekta „Monumetalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin“  (akronim: Iron-Age-Danube, kod projekta: DTP1-1-248-2.2) sufinanciranog iz sredstava Europske Unije (Europskog fonda za regionalni razvoj).
Organizatori predavanja su Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za arheologiju, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Hrvatsko arheološko društvo te Odjel za arheologiju i etnologiju Matice Hrvatske. Kratke biografije predavača možete pronaći ovdje.
Predavanje dr. Margarite Glebe pod nazivom„Archaeological textiles and what we can learn from them“održat će se u četvrtak, 27. 04. 2017. u 12.00 sati Arheološkom muzeju u Zagrebu (velika dvorana).
Predavanje dr. Manuela Fernández-Götza pod nazivom „Europe’s oldest cities: the emergence of urbanism in the Iron Age“ održat će se u utorak, 02. 05. 2017. u  18.00 sati u prostorima Matice Hrvatske u Zagrebu.
Znanstveni skup
„Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“
Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić
od 2. do 6. listopada 2017
Prijave do 1. lipnja 2017.

Znanstveni skup „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Muzej grada Kaštela. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od od paleolitika, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Okolica Kaštelanskog zaljeva i danas je gusto naseljena, a ostaci prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Zato pozivamo kolege koji su istraživali ovo područje da sudjeluju i doprinesu uspjehu ovog skupa svojim prilozima. Skup će se održati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću od 2. do 6. listopada 2017. Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se do 1.6.2017. na mail Društva.
IN MEMORIAM
Dr.sc. Zoran Gregl, muzejski i znanstveni savjetnik preminuo je u srijedu, 29. ožujka 2017. Od 1979. radio je u Arheološkome muzeju u Zagrebu. Bavio se antičkim razdobljem u sjevernoj Hrvatskoj. Vodio je arheološka istraživanja u Zagrebu, Đakovu, Žumberku (Gornja Vas, Mrzlo Polje, Bratelji). Značajnija djela: Rimljani u Zagrebu (1991), Rimske nekropole sjeverne Hrvatske (1997), Žumberak i Latobici: hommage jednoj planini (2009). Projektom pod naslovom Zagreb, dok ga još ni bilo – prije 1094. godine uljepšao je grad Zagreb postavljajući replike arheoloških nalaza na mjestima po cijelom gradu.  
Prof. emer. Dr. Dr. h. c. mult. Bernhard Hänsel Prof. Bernhard Hänsel, dugogodišnji voditelj Instituta za prapovijesnu arheologiju, Slobodnog sveučilišta u Berlinu – Insitut für Prähistorische Archäologie, Freie Universität Berlin (1981. – 2006.), preminuo je 01. travnja 2017. godine. Rođen je 24. svibnja 1937. u Stuttgartu. Studirao je u Berlinu, Beču, Jeni i Heidelbergu.  Od 1976. do 1981. bio je redoviti profesor na Sveučilištu u Kielu. Bio je počasni doktor Slovačke akademije znanosti, Sveučilišta u Bukureštu, suradnik Poljske i Saske akademije znanosti, Njemačkog arheološkog instituta i počasni član Hrvatskog arheološkog društva. Njegovo polje interesa bilo je brončano i rano željezno doba. Pored brojnih značajnih radova, od Beiträge zur Chronologie der mittleren Bronzezeit im Karpatenbecken, pa dalje.  Osim s Arheološkim muzejom Istre i Zavičajnim muzejom Grada Rovinja, prof. Hänsel je surađivao s mnogim kolegama i institucijama u Hrvatskoj. Bio je vrlo otvorena osoba s ogromnim znanjem koje je nesebično dijelio i razmjenjivao sa svima, a mladima je uvijek davao poseban poticaj za rad i usavršavanje.

Poziv na znanstveni skup

AARG Aerial Archaeology Research Group
Slijedeći AARG godišnji skup održat će se u  Puli 13-15. rujna 2017. Detalje o skupu i prvi poziv možete naći na službenoj stranici izraživačke grupe.

NAJAVA SKUPA

„Održivi razvoj – Mi i Oni ili Mi ili Oni“,

9. i 10. studenog 2017. godine u

Vinkovcima

Pozivamo da se odazovete na skup „Održivi razvoj – Mi i Oni ili Mi ili Oni“, koji Gradski muzej Vinkovci organizirapovodom obilježavanja 45.-te godišnjice uspostavljanja Zaštićene arheološke zone grada Vinkovaca i 75.-te godine života dr. sc. Ivane Iskre-Janošić, kojoj i dugujemo zaslugu za uspostavljanje  iste. Prijava je bila do 1. travnja 2017. Za informacije se obratite tajnici skupa Aniti Rapan Papeša.

POSEBAN NALAZ

Krušni idol – enigmatski predmet / pločica Brotlaibidole – Oggetti / tavolette enigmatiche 

Tijekom iskopavanja na Monkodonji pronađeno je 6 „krušnih idola“ ili „enigmatskih predmeta“, većinom na području akropole.
Keramičke pločice s utisnutim znakovima: poprečno urezane crte s na sredini otisnutom točkom, kružićima, kvadratima i sl., ili bez crta s otisnutim znakovima bez reda ili složenih u nizove. Najčešće se tumače kao kultni predmeti, nosači posebnih informacija koje mogu biti i brojčane, te predstavljati dokument o isporuci robe ili izvršenom poslu.
Pojavljuju se na vrlo velikom prostoru, između sjeverne Italije, Slovačke i donjeg toka Dunava u razdoblju kraja ranog i početka srednjeg brončanog doba.

IZBORI 2017

Kandidacijski postupak

Prošle godine morali smo uskladiti naš statut sa Zakonom o udrugama pa je rezultat toga i promjena našeg izbornog sustava. U skladu sa zakonskim odredbama kao i sa demokratskim standardima prema našem statutu svi članovi Društva mogu biti izravno birani u Središnji odbor Društva bez obzira na geografsku zastupljenost. Radi toga treba pojasniti pravila kandidacijskog  postupka prema kojima ćemo provesti ovogodišnje izbore. Dokument možete pronaći ovdje.

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primale su se do 1. travnja 2017. Naknadne radove pošaljite što prije.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Izvor

HAD PRESS

HAD – Newsletter #19 Hrvatskog arheološkog društva [PRESS]

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #19 06.03..2017.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup

„Okolica Kaštelanskog zaljeva u

prošlosti“

Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić

od 2. do 6. listopada 2017

Znanstveni skup „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Muzej grada Kaštela. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od od paleolitika, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Okolica Kaštelanskog zaljeva i danas je gusto naseljena, a ostaci prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Zato pozivamo kolege koji su istraživali ovo područje da sudjeluju i doprinesu uspjehu ovog skupa svojim prilozima. Skup će se održati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću od 2. do 6. listopada 2017. Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se do 1.6.2017. na mail Društva.

PRVA REDOVITA SJEDNICA

HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG

DRUŠTVA 2017.

Prva redovita sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog arheološkog društva održana je u prostorijama Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u utorak, 21. veljače 2016., s početkom u 10 sati.
Zapisnik možete pročitati ovdje.Nagrade društva

Na svečanosti u Velikoj dvorani Matice hrvatske, uručene su nagrade. Nagrada ‘don Frane Bulić’za životno djelo je uručena dr. sc. Korneliji Minichreiter. Nagrada ‘Josip Brunšmid’ za 2015. godinu dodijeljena je dr. sc. Tatjani Bradara i Ondini Krnjak za projekt ‘Istra, lav i orao’.
Još jednom čestitamo dobitinicama.

NAJAVA DOGAĐANJA

Izložba, predavanja i demonstracije
puhanja stakla

uz gostovanje staklopuhača Williama GudenrathaMuzej antičkog stakla u Zadru
30. ožujka – 01. travnja 2017. g.

Povodom otvorenja gostujuće arheološke izložbe Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području autorice Nikoline Topić, u Muzeju antičkog stakla u Zadru pripremljen je višednevni program predavanja i demonstracijskih radionica puhanja stakla uz gostovanje Williama Gudenratha, jednog od najpoznatijih staklopuhača svjetske reputacije majstora povijesnih staklarskih tehnika.
Trodnevno događanje obuhvaća i stručno predavanje gospodina Gudenratha na temu povijesnih staklarskih tehnika i bogatih iskustava u njihovom usavršavanja, te naravno samu demonstraciju izrade u muzejskoj radionicI. Program možede pročitati ovdje.

NAJAVA SKUPA

I. skup hrvatske ranokršćanske

arheologije 15. – 17. ožujka 2018.

Arheološki zavod Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u
Zagrebu organizira  Prvi skup hrvatske ranokršćanske arheologije. Skup će se
održati od 15. do 17. ožujka 2018. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Detalje o skupu pogledajte u pozivnici.

IZBORI 2017

Kandidacijski postupak

Prošle godine morali smo uskladiti naš statut sa Zakonom o udrugama pa je rezultat toga i promjena našeg izbornog sustava. U skladu sa zakonskim odredbama kao i sa demokratskim standardima prema našem statutu svi članovi Društva mogu biti izravno birani u Središnji odbor Društva bez obzira na geografsku zastupljenost. Radi toga treba pojasniti pravila kandidacijskog  postupka prema kojima ćemo provesti ovogodišnje izbore. Dokument možete pronaći ovdje.

POSEBAN NALAZ

ARHEOLOŠKA KARIKATURA 

Ivan Šarić, arheolog,  karikaturom se bavio od studentskih dana, kao član zagrebačke škole karikature izlagao je od 1964. do 1974. Nastavlja se baviti karikaturom te samostalno izlaže od 1978. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i festivalima karikatura. Dobitnik je nekoliko nagrada. Nagrada na II. svjetskoj galeriji karikatura u Skoplju 1970.; specijalne nagrade na III. svjetskoj galeriji karikatura u Skoplju 1971.; Nagrade za karikaturu na Sajmu cvijeća u Zagrebu 1975.; Prve nagrade za najbolju sportsku karikaturu revije Sprint 1987. te Treće nagrade za karikaturu na temu glazbe u Olenu (Belgija) 1991. Godine 1993. objavljena mu je zbirka karikatura s predgovorom Mladena Pejakovića u biblioteci PRIZMA Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Bio je član Hrvatskog društva karikaturista i ULUPUH-a. Obavijesti HAD-a su također često bile popraćene njegovim karikaturama. Našem dragom kolegi u čast, koji nas je nedavno zauvijek  napustio, i u Newsletteru HAD-a u rubrici Poseban nalaz prikazujemo jednu njegovu uvijek aktualnu karikaturu.

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primaju su se do 1. travnja 2017. 

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju  su se do 20. travnja 2017.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI 

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Our mailing address is:
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr
arhiv newslettera možete pratiti na stranicama društva
http://www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr/unsubscribe from this list    update subscription preferences

Email Marketing Powered by MailChimp

HAD – Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2015. godinu [PRESS]

HRVATSKO ARHEOLOŠKO DRUŠTVO i ODJEL ZA ARHEOLOGIJU I ETNOLOGIJU MATICE HRVATSKE pozivaju na

Dodjelu nagrada Hrvatskog arheološkog društva

Nagrada za životno djelo Don Frane Bulić
Kornelija Minichreiter (Zagreb)

Godišnja nagrada Josip Brunšmid
Tatjana Bradara (Pula)
Ondina Krnjak (Pula)

U glazbenom dijelu programa nastupit će
Tamara Jurkić Sviben, klavir
Hrvoje Pintarić, rog

Laura Mjeda Čuperjani: Horn play
izvode: Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
C. Debussy: Reflets dans l’eau (Images, I)
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
A. Kabiljo: Kasno jutro
Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir

Utorak, 21. veljače 2017. u 13 sati

Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb
www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr
www.matica.hr

Pozivnicu preuzmite OVDJE.

 

 

GODIŠNJA DODJELA NAGRADA HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA 

Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu, ali i cjeloživotni profesionalni rad.

Svečana dodjela nagrada za 2015. godinu biti će upriličena 21. veljače 2017. godine u svečanoj dvorani Matice hrvatske. Uz redovitu nagradu ‘Josip Brunšmid’ koja se dodjeljuje za godišnja postignuća na polju arheologije, u iznimnim godinama dodjeljuje se i nagrada ‘don Frane Bulić’.

Riječ je o nagradi za životno djelo koja se časno dodjeljuje visoko istaknutim arheolozima koji su svojim nesebičnim davanjem struci posvetili svoj život i mnoga odricanja te je zadužili svojom iznimnom znanstveno-istraživačkom ostavštinom. Ona će biti uručena dr. sc. Korneliji Minichreiter, znanstevnoj savjetnici koja je svoju profesionalnu karijeru izgradila kao zaposlenica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku te Instituta za arheologiju u Zagrebu.

Nagrada ‘Josip Brunšmid’ dodjeljuje se za jednokratni doprinos na području arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Nagrada ‘Josip Brunšmid’ za 2015. godinu. dodijeljuje se dr. sc. Tatjani Bradara i Ondini Krnjak za projekt ‘Istra, lav i orao’ koja je rezultirala impresivnom izložbom s popratnim katalogom. Svečanost dodjele nagrada glazbeno će obogatiti pijanistica Tamara Jurkić Sviben i hornist Hrvoje Pintarić.

Izvor

HAD PRESS

HAD – Newsletter #17 Hrvatskog arheološkog društva [PRESS]

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter 16  #11.10..2016.
View this email in your browser

Newsletter

DODJELA NAGRADA HRVATSKOG

ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA

društva za 2015. godinu

Dobitnici nagrada za 2015. godinu

Na znanstvenom skupu „Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva” proglašeni su dobitnici nagrade za životno djelo „Don Frane Bulić“ i godišnje nagrade  „Josip Brunšmid“ za 2015. godinu.
Dobitnica nagrade za životno djelo je dr. sc. Kornelija Minichreiter, a dobitnice godišnje nagrade su dr. sc. Tatjana Bradara i Ondina Krnjak za izložbu i popratni katalog ‘Istra, lav i orao, arheološka sjvedočanstva istarskog novovjekovlja’.

Nagrade će biti uručene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati  21. veljače 2017. godine u 13 sati. 

Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

IN MEMORIAM

IVAN ŠARIĆ (Zagreb, 5.8.1943. – Zagreb, 20.11.2016.)

Ivan Šarić rođen je 5. kolovoza 1943. u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Rijeci, a gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je 1968. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao arheolog-konzervator bavio se zaštitom hrvatske kulturne baštine. Znanstvene i stručne članke objavljivao je u brojnim.časopisima,.Bio je predsjednik Hrvatskog arheološkog društva. Karikaturom se bavio od studentskih dana i kao karikaturist dobitnik je nekoliko nagrada.

POSEBAN NALAZ

STARČEVAČKI ŽRTVENICI 

U sustavnim arheološkim istraživanjima ranoneolitičkoga starčevačkog naselja na Galovu u Slavonskom Brodu otkriveno je do sada 74 žrtvenika.U skupini običnih žrtvenika na 4 noge može se izdvojiti pet različito oblikovanih recipijenata: žrtveni stolić (tip 1), žrtvenici s posudicom na sredini recipijenta (tip 2), žrtvenici vodoravnog recipijenta sa životinjskim protomama na uglovima (tip 3), žrtvenik izvana četverokutnog, a s unutrašnje strane kružnog recipijenta s protomama na uglovima (tip 4) i žrtvenik poput oltara (tip 5).

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primaju su se do 1. travnja 2017. 

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju  su se do 20. travnja 2017.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI 

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Izvor
HAD PRESS

Zbornik – Istraživanja na otocima [prikaz Vendi Jukić Buča]

Hrvatsko arheološko društvo, Lošinjski muzej, Zagreb, 2015.
HAD
Tip: zbornik
Izdavači: Hrvatsko arheološko društvo, Lošinjski muzej
Nakladničko vijeće: Sanja Ivčević, Iva Kaić, Tatjana Kolak, Ondina Krnjak, Daria Ložnjak-Dizdar
Odgovorni urednici: Zrinka Ettinger Starčić, Domagoj Tončinić
Prijevod: Assia Barić
Jezik: hrvatski, engleski, sažeci na hrvatskom, engleskom, francuskom
Stranica: 176

ISBN HAD 978-953-6335-07-7
ISBN Ministarstvo kulture 978-953-7902-124
ISSN 0351-8884

Galerija fotografija [autor: VJB]

Naslovnica zbornika 'Istraživanja na otocima'. Fotografija: VJB.

Naslovnica zbornika ‘Istraživanja na otocima’. Fotografija: VJB.

 

‘Istraživanja na otocima’ (Izdanja HAD-a br. 30/2012.) zbornik je istoimenog znanstvenog skupa koji su 2012. godine u Velom Lošinju organizirali Hrvatsko arheološko društvo i Lošinjski muzej. Tijekom Skupa održano je dvadeset i jedno predavanje na temu arheoloških istraživanja provedenih na otocima, poglavito Lošinju i Cresu, te predstavljeno šest postera u okviru sekcije Novitates. U okviru Skupa održana je godišnja skupština Hrvatskog arheološkog društva, a kao prateći sadržaj Skupa organiziran je cjelodnevni stručni izlet po otocima Lošinju i Cresu, u okviru kojeg su, uz lokalne povijesne i prirodne znamenitosti, posjećeni objekti Lošinjskog muzeja – Muzejsko-galerijski prostor Kula u Velom Lošinju, Palač Fritzy u Malom Lošinju te Arheološka zbirka Osor u Osoru.

 

Sadržaj

9 – 18

Zrinka Ettinger Starčić, Jasminka Ćus Rukonić

‘Pregled povijesti arheoloških istraživanja na cresko-lošinjskom arhipelagu u posljednjih stotinjak godina’

Na cresko-lošinjskom arhipelagu Osor je najbolje istraženi arheološki lokalitet, jedno od najstarijih i najznačajnijih otočnih naselja. Slijede drugi arheološki lokaliteti na otoku Cresu i cijelom cresko-lošinjskom arhipelagu. Osim kompnenih sustavnih pregleda te arheoloških istraživanja, sustavno se pregledavalo i arheološki istraživalo i podmorje arhipelaga.

 

19 – 30

Dražen Maršić

‘Ugradbeni nadgrobni reljefi Arbe’

Među bogatom spomeničkom baštinom antičke Arbe nalazi se i nekoliko primjeraka ugradbenih nadgrobnih reljefa s portretima pokojnika. Taj tip nadgrobnog spomenika na istočnoj je obali Jadrana prvi put prepoznat upravo na temelju jednog primjerka s Raba, a u novije se vrijeme pojavila još nekoliko spomenika sličnih karakteristika. Posebice je vrijedan fragment reljefa s imenom dekuriona Tita Bebija Justa. Za razliku od nadgrobnih stela, s kojima iskazuju najviše formativnih sličnosti, ugradbeni reljefi nisu slobodno stajali u prostoru, već su bili ugrađeni u različite oblike nadgrobne arhitekture. Njihova je pojava još jedan element u sagledavanju kulturnog i društvenog profila antičke Arbe.

No automatic alt text available.

 

31 – 38

Marija Kolega, Mate Radović

‘Rezultati završne arheološke kampanje na lokalitetu Banovac u Ninu’

U nastavku istraživanja otkriveno je istočno krilo rimske stambene kuće (domus) s ostacima nekoliko prostorija i dijelovi atrija s impluvijem. U najvećoj istraženoj prostoriji otkriven je mozaički pod izrađen od crnih i bijelih tesera ukrašen geometrijskim motivima (kvadrat, pravokutnik). Ostaci mozaičkog poda u ostalom krilu kuće sačuvani su u manjim segmentima u pojedinim prostorijama in situ ili urušeni u kulturnom sloju. Uz sam istočni profil otkriven je suhozid ranosrednjovjekovne građevine, uz čiju vanjsku liniju su istraženi istovremeni grobovi. To je kontinuitet nastanjivanja i korištenja prostora potvrđen ranijim iskopavanjima na terenu.

 

39 – 56

Meri Zornija, Marko Menđušić

‘Ranokršćanski sakralni kompleks u uvali Tarac na Kornatu (istraživanja 2006.-2011.)

Već nekoliko godina, počevši od pripremnih radnji 2006. godine za obnovu crkvice Gospe od Tarca (sv. Marije) na Kornatu, traju radovi na ovom značajnom lokalitetu. Zamišljeni prvotno kao građevinski i konzervatorski u trajanju od godinu ili dvije, dobili sui svoj arheološko-istraživački nastavak, iniciran pronalaskom zidova ranijeg zdanja za nužnih iskopa uz vanjske i unutrašnje stijenke ziđa srednjovjekovne crkvice. Rezultat istraživanja su saznanja da je današnja sv. Marija sagrađena na temeljima ranije, ranokršćanske crkve, čiji tloris i ostavi zidova govore da je doživjela više intervencija u smislu dogradnji i preinaka određenih dijelova. Zapravo, radi se o višeslojnom lolalitetu koji pokazuje tragove naseljenosti još od liburnskih vremena, a nije isključeno, čak je i vrlo vjerojatno, da sakralnom kompleksu prethodi rimsko ladanjsko ili gospodarsko zdanje. Pretpostavke se temelje na osnovi nekoliko antičkih ulomaka, a daljnja israživanja će, koja svakako treba nastaviti, to potvrditi ili demantirati.

No automatic alt text available.

 

57 – 66

Kristina Vodička Miholjek

‘Arheološki lokalitet Poje – antička vila u Njivicama na otoku Krku’

Istraživanjima izvedenim 2006. i 2007. godini, arheološki likalitet Poje, kao i cijelo naselje Njivice dobivaju mnogo dužu povijest, koja seže, u dosad, na ovome prostoru neistražena razdoblja antike. Rezultati dobiveni preliminarnim istraživanjem antičkih objekata govore o lokalitetu ‘Poje’ kao antičkom gospodarstvu u vremenu 3. i 4. st. po. Kr. al ii u kasnijim vremenima. Pronalazak kružnog trijema vile, hipokaust, tesere i ulomci višebojnih freski dodatan su razlog za daljnje istraživanje lokaliteta jer upućuju na luksuzno urešeno gospodarstvo u 3. st., a vrlo vjerojatno i ranije.

No automatic alt text available.

 

67 – 76

Andrej Janeš, Ivica Pleština

‘Utvrda Lopar u Novom Vinodolskom – antička i srednjovjekovna utvrda: istraživanja 2011. i 2012. godine’

Služba za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda tijekom 2011. i 2012. g. provela je dvije kampanje arheoloških istraživanja utvrde Lopar u Novom Vinodolskom. Tom prilikom utvrđeni su arhitektonski ostaci preživjeli miniranje utvrde 1936. g. kao i bogati kulturni slojevi koji dokazuju korištenje utvrde od kasne antike, ranog bizantskog razdoblja i ranog srednjeg vijeka. Pronađen je brojan inventor grube keramike koju se, radiokarbonskim analizama i analogijama s materijalom s drugih sličnih nalazišta u regiji, može datirati od 4. do kraja 6. st. te je utrvrđeni horizont ranosrednjovjekovnog zaposjedanja utvrde u 9./10. st.

 

77 – 102

Morana Čaušević Bully, Sébastien Bully

‘Redovnitvo na Kvarnerskim otocima od 5. do 11. stoljeća: nova arheološka istraživanja lokaliteta Sveti Petar kod Ilovika i Martinšćica na Punta Krizi’

Članak u prvom dijelu donosi osnovne podatke o istraživačkom programu ‘Otočno redovništvo na Kvarneru od 5. do 11. stoljeća’. U kratkim crtama postavljena je njegova problematika te su naglašeni razlozi njegova osnutka. U drugom dijelu predstavljeni su prvi rezultati preliminarnih istraživanja dvaju ključnih lokaliteta za razumijevanje mogućeg ranog redovništva kvarnerskog otočja. Ovdje se posebice obaziremo na pitanje vrlo vjerojatne reupotrebe ranijih zdanja, odnosno lokaliteta koji su postojali i u vrijeme klasične antike. Putem kombinranih metoda arheologije zidova, sondažnih istraživanja, rekognosiranja, te izrade mikro-topografskih karata, pokušali smo razviti metodološki pristup koji bi mogao pomoći u budućoj identifikaciji potencijalnih redovničkih lokaliteta.

No automatic alt text available.

 

103 – 128

Sébastien Bully, Miljenko Jurković, Morana Čaušević Bully, Iva Marić

‘Benediktinska opatija sv. Petra u Osoru – arheološka istraživanja 2006.-2013.’

U članku se predstavljaju dosadašnju rezultati sustavnih arheoloških istraživanja samostana sv. Petra u Osoru koja se izvode u sklopu hrvatsko-francuskog znanstvenog projekta u suradnji Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu i francuskog CNRS-a, a koja imaju za cilj utvrditi kronološku sekvencu izgradnje crkve i samostana, kao i njegovo pozicioniranje u postojeću urbanu strukturu iz prethodnih razdoblja. Rezultati su predstavljeni kronološkim redom, počevši od prapovijesnog preko antičkog i kasnoantičkog razdoblja. Veći dio članka posvećen je glavnom predmetu istraživanja, crkvi i samostanu sv. Petra, poglavito najzanimljivijim rezultatima, poput otkrića mauzoleja i klaustra ili kasnoantičke faze crkve, te u venecijanski zid ugrađenih samostanskih građevina, a koji su postignuti kombinacijom različitih metoda istraživanja (detaljna analiza zida, geofizička istraživanja, arheološka iskopavanja). Ta su nova otkrića omogućila definiranje topografije samostanskog sklopa u XI. i XII. stoljeću.

No automatic alt text available.

 

129 – 140

Mario Novak

‘Zdravlje i bolest tijekom antike u Baškoj na Krku’

U članku su prikazani rezultati bioarheološke analize ljudskih koštanih ostataka pronađenih tijekom zaštitnih iskopavanja koja su proveli stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda na nalazištu Sveti Marko u Baškoj na otok Krku 2007. godine.
Ukupan analizirani uzorak sastoji se od 29 osoba: u devet paljevinskih ukopa bili su pohranjeni ostaci devet osoba, a u 17 kosturnih ukopa ostaci 20 osoba. Od projnih patoloških promjena zabilježeno je vise antemortalnih fraktura koje su najvjerojatnije nastale kao rezultat nesretnih slučajeva, pokazatelja intenzivnog mehaničkog opterećenja i teškog fizičkog rada (Schmorlovi defekti i benigni kortikalni defekti na hvatištima mišića), nespecifičnih zaraznih bolesti (periostitis), subaldultnog stresa (hipoplazija zubne cakline i cribra orbitalia) i alveodentalnih lezija. Na temelju određenih patoloških promjena na kostima u dva slučaja (ishijalni bursitis i myositis ossificans) bilo je moguće provesti djelomičnu rekonstrukciju habitualnih aktivnosti kojima su se te osobe bavile tijekom života. Analiza tafonomskih karakteristika paljevinskih ukopa snažno sugerira relativno visoku temperature gorenja pogrebnih lomača u Baškoj (iznad 600 °C) i činjenicu da nije postojao postupak parcijalnog prikupljanja kostiju ili preferiranje određenih dijelova tijela/kostura. S obzirom na paleodemografske i paleopatološke karakteristike analiziranih osoba, ali i arheološke nalaze u grobovima, može se prepostaviti da su na istraženom dijelu antičke nekropole u Baškoj na otoku Krku bili sahranjivani pripadnici nižih staleža, tj. običnog puka.

 

141 – 146

Zrinka Premužić, Petra Rajić Šikanjić

‘Životinje i zarazne bolesti u arheološkim populacijama’

Zarazne bolesti česta su pojava među današnjim populacijama, a njihovu raširenost moguće je pratiti kroz sva povijesna razdoblja. U najvećem broju slučajeva njihovi uzročnici su patogeni mikroorganzmi. Pojava zaraznih bolesti povezuje se, između ostaloga, i s načinom života i okolišnim čimbenicima. Jedan od načina prijenosa je sa životinja na ljude i to čestim bliskim kontaktom ili konzumacijom mesa i mliječnih proizvoda. U arheološkim populacijama potvrdu prisutnosti zaraznih bolesti nalazimo na skeletnim ostacima. Dva primjera takvih bolesti su tuberkuloza i bruceloza. Njihovo prisustvo upućuje na značajnu ulogu životinja u svakodnevnom životu prošlih zajednica.

 No automatic alt text available.

 

147 – 163

Michael Doneus, Nives Doneus, Christian Briese, Geert Verhoeven

‘Airborne laser scanning and Mediterranean Enviroments’

Coastal archaeology combines research in different environments: land surface, intertidal zone and sub-aquatic area. In consequence of the use of different archaeological methods for these different physical environments, there is a border between land and underwater zones. Archaeological topographic research is mainly confined to land surfaces and intertidal zones. This is unfortunate since knowledge of offshore underwater topography is essential to understand the organization and distribution of sites on islands and coastal zones. Bridging the ‘border’ between land and water in archaeological topographic research therefore requires the development of new archaeological documentation methods.
The latest technique to combine terrestrial and underwater survey is Airborne Laser Bathymetry (ALB, which utilizes a green, water-penetrating laser and therefore can be applied for mapping surfaces under shallow water. Depending on the water clarity these systems can provide a detailed characterization of the underwater topography and even be used to prospect archaeological sites under shallow water.
The presented paper will discuss the actual available ALB hardware and possibilities and limitations to the bathymetric sensor technique using sample data sets in Croatian case study areas in the northern Adriatic Sea. Maritime archaeological prospection is being tested in this area to provide high quality topographic mapping for later research questions regarding the rise and decline of settlements due to the changes in the shipbuilding, topography and navigational routes/natural harbours, and topography and harbor organization.

 

165 – 176

Geert Verhoeven, Nives Doneus, Michael Doneus, Seta Štuhec

‘From pixel to mesh – accurate and straightforward 3D documentation’

Most people like 3D visualizations. Whether it is in movies, holograms or games, 3D (literally) adds an extra dimension to conventional pictures. However, 3D data and their visualizations can also have scientific archaeological benefits: they are crucial in removing relief distortions from photographs, facilitate the interpretation of an object or just support the aspiration to document archaeology as exhaustively as possible. Since archaeology is essentially a spatial discipline, the recording of the spatial data component is in most cases of the utmost importance to perform scientific archaeological research. For complex sites and precious artefacts, this can be a difficult, time-consuming and very expensive operation.
In this contribution, it is shown how a straightforward and cost-effective hard- and software combination is used to accurately document the inventory some of the cultural heritage of the Cres/Lošinj archipelago in three or four dimensions. First, standard photographs are acquired from the site or object under study. Secondly, the resulting image collection is processed with some recent advances in computer technology and so-called Structure from Motion (SfM) algorithms, which are known for their ability to reconstruct a sparse point cloud of scenes that were imaged by a series of overlapping photographs. When complemented by multy-view stereo matching algorithms, detailed 3D models can be built from such photo collections in a fully automated way. Moreover, the software packages implementing these tools are available for free or at very low-cost. Using a mixture of archaeological case studies, it will be shown that those computer vision applications produce excellent results from archaeological imagery with little effort needed. Besides serving the purpose of a pleasing 3D visualization for virtual display or publications, the 3D output additionally allows to extract accurate metric information about the archaeology under study (from single artefacts to entire landscapes).

 

Zahvaljujem izdavaču Hrvatskom arheološkom društvu na ustupljenom primjerku.

Vendi Jukić Buča
Zagreb, 3. 1. 2017.