MDC – Predavanje ‘DIGITALIZACIJA BAŠTINE – PRIMJERI DOBRE PRAKSE IZ POLJSKE’ (PRESS)

DIGITALIZACIJA BAŠTINE – PRIMJERI DOBRE PRAKSE IZ POLJSKE

Znamo li koju baštinu treba digitalizirati i u kojoj količini? Koji su standardi koje treba primijeniti? Tko je doista zainteresiran za online pristup muzejskim zbirkama? To su samo neka od pitanja na koja će odgovore ponuditi predavanje stručnjaka iz Poljske – Marcina Kłosa pod nazivom „Digitalizacija u poljskim muzejima – pogled s različitih perspektiva“, koje će se održati u ponedjeljak, 10. rujna 2018. u 10 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.

Budući da je Ministarstvo kulture RH pokrenulo projekt “Digitalizacije hrvatske kulturne baštine” predavanje stručnjaka iz Povijesnog muzeja grada Gdanjska približit će nam poljska iskustva, njihovu politiku i praksu digitalizacije kulturne baštine. Kako bi se prikazala postignuća digitalizacije kulturne baštine u Poljskoj, projekti digitalizacije će na predavanju biti prezentirani prema razinama na kojima se provode: na nacionalnoj, regionalnoj (DigiMuz Intermuseal Digitalization Group), institucionalnoj (Povijesni muzej grada Gdanjska) i korisničkoj. Bit će riječi o prednostima i nedostacima rada stručnih skupina na nacionalnoj razini koje je osnovao Nacionalni institut za muzeje i javne zbirke, kao i o DigiMuz – mreži muzeja, osnovanoj 2009. godine.

Važnu ulogu u koordiniranju digitalizacije u 354 javna i 289 privatna muzeja u Poljskoj, koja se provodi u okviru programa Culture.pl, ima Nacionalni institut za muzeje i javne zbirke čija je zadaća promicanje tehnoloških promjena u procesu digitalizacije zbirki muzeja, provođenje obuke i promidžbenih aktivnosti, koordiniranje rada na kreiranju, pohranjivanju i osiguravanju korisničkog pristupa digitalnim muzejskim zbirkama te definiranje standarda za digitalizaciju.

Posebno mjesto u provedbi digitalizacije ima Povijesni muzej grada Gdanjska te će se na predavanju uz organizaciju procesa digitalizacije predstaviti njegova strategija digitalizacije, infrastruktura te korisnička platforma. Također, predavač će zainteresirane upoznati i sa standardima za imenovanje i katalogiziranje slikovnih datoteka, radom na prevođenju i usklađivanju sa SPECTRUM standardom, a predstavit će se i projekti unutar programa Culture.pl, Digital Culture i Digital Poland.

O predavaču:

Marcin Klos prvo je ime digitalizacije baštine u Poljskoj. Diplomirao je povijest na Sveučilištu u Gdanjsku te je od 2007. do 2015. zaposlen u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdanjsku kao kustos zbirki odjela Povijesti brodogradnje, voditelj radne grupe muzeja za digitalizaciju i kreator Digizaurusa te kao voditelj IT odjela. Od 2011. radi kao stručnjak za digitalizaciju u Nacionalnom institutu za muzeje i javne zbirke, a od 2015. do 2016. radio je kao voditelj Odjela digitalizacije u Povijesnom muzeju grada Gdanjska.

Bio je predavač na Sveučilištu „Nicolaus Copernicus“ u Toruńu na postdiplomskom studiju konzervacije i upravljanja muzejskim zbirkama (katedra “IT in museums – creation of databases”) te je aktivno je sudjelovao kao voditelj i savjetnik na mnogim projektima digitalizacije kulturne baštine od kojih su najznačajniji projekti „Centralne Muzeum Morskie – Cyfrowe Muzeum Morskie” („Kultura +“ program poljske vlade, Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, 2012. -2014.) i „Shipwreck Conservation Centre with Studio Warehouse in Tczew – construction of new cultural infrastructure of the National Maritime Museum in Gdansk“ (Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, 2015. -2016.).

IARH – Otvorenje izložbe i prezentacija kataloga “Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače” (PRESS)

Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače

Otvorenje izložbe i prezentacija kataloga “Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače” održat će se u ponedjeljak 27.08. 2018. u 19 sati u Narodnoj knjižnici u Dugopolju. Izložba je realizirana u suradnji Općine Dugopolje, Narodne knjižnice Dugopolje, udruge LAG Zagora,  Odsjeka za arheologiju i Instituta za arheologiju.

Izvor
IARH PRESS

HAD – Newsletter Hrvatskog arheološkog društva #29 (PRESS)

Newsletter

Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije
8. do 12. listopada 2018.

PRELIMINARNI PROGRAM

NALAZI SE OVDJE

PROGRAM

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo, Gradski muzej Požega i Centar za prapovijesna istraživanja. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja.  Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.
Predavanja će se održati u prostorijama Gimanzije u Požegi  (Ulica Dr. Franje Tuđmana 4/A) od 8. do 12. listopada 2018.

Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10. Molim Vas da ispunite prijavu ili pošaljete nam ili sami napravite rezervaciju u hotelu. Napominjemo da su u Požegi kapaciteti ograničeni, stoga Vas molimo da požurite s prijavama.  (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko redovito plaćaju članarinu Društvu, oslobođeni plaćanja kotizacije, dok za predavače koji nisu članovi Društva ona iznosi 200 kn. Kotizaciju je moguće platiti na žiro račun Društva (podaci na web stranicama Društva).

Veselimo se Vašem dolasku i do skorog viđenja u Zlatnoj dolini!

Nagrade HAD-a

DRUŠTVENE NAGRADE

Molimo članove da u skladu s Pravilnikom o nagradama Hrvatskog arheološkog društva predlože kandidate za ove nagrade:

  • „Don Frane Bulić“ – Nagrada za životno djelo,
  • „Josip Brunšmid“ – Nagrada za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu,
  •  Počasne članove Društva.
Pismeno obrazloženi prijedlozi primaju se do 1. rujna, a mogu se slati na e-mailove (jbalen@amz.hr  ili hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr) ili na adresu Društva.

Poseban nalaz

Lješnjak i jabuke iz željeznog doba

Nekropola Gradci iz starijega željeznog doba dio je kompleksnoga arheološkog nalazišta u blizini mjesta Kaptol kraj Požege. Tijekom 2007. godine istraživan je tumul 13, čija je starost tipološki određena prema nalazima, a smješta ga u razdoblje Ha C2/D1. Tijekom 2010. godine istražen je tumul 14 koji se datira u Ha C2 razdoblje, odnosno u drugu polovinu 7. st. pr. Kr. Tijekom istraživanja iz oba su tumula uzimani uzorci  za arheobotaničku analizu a rezultati su  predstavljenji u  ovom radu.

U tumulu 13 nađeno je 140 karboniziranih biljnih ostataka; prevladavaju različiti plodovi sakupljeni u prirodi, a najzastupljeniji je lješnjak (Corylus avellana). U tumulu 14 izdvojeno je 3880 karboniziranih biljnih os-tataka. U nalazima dominiraju različite vrste žitarica, ali su u određenom postotku prisutni i  „voćni” prilozi, prije svega plodovi divlje jabuke (Malus sylvestris). Prilozi biljnog podrijetla nesumnjivo su imali veliko značenje u grobnom ritualu halštata. Podaci arheobotaničkih analiza poslužili su kao inspiracija za interpretaciju kulinarskih običaja u sklopu projekta Interreg Iron Age Danube KAPTOL Hallstatt food workshop & COOKBOOK . Više podataka  možete pronaći i u prigodno izdanoj kuharici. A zadnji dan skupa u Požegi fakultativno možete sudjelovati i radionici.
KUHARICA

NASTAVAK RADOVA NA

ARHEOLOŠKOM PARKU VUČEDOL

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisali su  Ugovor o realizaciji cijelog projekta Arheološkog parka Vučedol čija je ukupna vrijednost 117.229.998,51 kn, od čega je 99.704.988,73 kn bespovratna potpora kroz Europski fond za obnovu i razvoj.

Cilj projekta „Arheološki park Vučedol” je značajno doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije izgradnjom i uređenjem Arheološkog parka kroz unapređenje kulturne, turističke, komunalne infrastrukture, promociju turizma, razvoj poduzetništva i ruralnog prostora, korištenjem novih tehnologija i kreativnih ideja pri obrazovanju, prezentaciji i promociji jedinstvene kulture i povijesne baštine na prostoru parka.

U Arheološkom parku, tako će se naći planetarij, info pult, izletište, Vučedolska farma sa životinjama iz vremena Vučedolske kulture, poučne staze, izletnička zona, vidikovac, radionice starih zanat, pristan za turističke brodove kao i smještajni kapaciteti od 24 bungalova.

Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2018. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti» primalasu se do 1. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primala su se do 20. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Izvor

HAD PRESS

HAD – Prijavnica za Znanstveni skup u Požegi newsletter HADa #28 (PRESS)

Newsletter

Znanstveni skup

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo, Gradski muzej Požega i Centar za prapovijesna istraživanja. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja.  Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.
Predavanja će se održati u prostorijama Gimanzije u Požegi  (Ulica Dr. Franje Tuđmana 4/A) od 8. do 12. listopada 2018.

Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10. Molim Vas da ispunite prijavu ili pošaljete nam ili sami napravite rezervaciju u hotelu. Napominjemo da su u Požegi kapaciteti ograničeni, stoga Vas molimo da požurite s prijavama.  (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko redovito plaćaju članarinu Društvu, oslobođeni plaćanja kotizacije, dok za predavače koji nisu članovi Društva ona iznosi 200 kn. Kotizaciju je moguće platiti na žiro račun Društva (podaci na web stranicama Društva).

Veselimo se Vašem dolasku i do skorog viđenja u Zlatnoj dolini!

Nagrade HAD-a

DRUŠTVENE NAGRADE

Molimo članove da u skladu s Pravilnikom o nagradama Hrvatskog arheološkog društva predlože kandidate za ove nagrade:

  • „Don Frane Bulić“ – Nagrada za životno djelo,
  • „Josip Brunšmid“ – Nagrada za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu,
  •  Počasne članove Društva.
Pismeno obrazloženi prijedlozi primaju se do 1. rujna, a mogu se slati na e-mailove (jbalen@amz.hr  ili hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr) ili na adresu Društva.

Poseban nalaz

SREBRO

Koristimo priliku da Vas podsjetimo na neke ostave sa srebrnim nalazima koje su pronađene u Hrvatskoj. Pri tome se nećemo osvrtati na Seusovo blago nego na  ostave iz Vinkovaca, Petrijanca i iz Siska.

Vinkovačko srebro je ostava bogato ukrašenog rimskog srebrnog posuđa s početka 4. st., otkrivena 23. ožujka 2012. u Vinkovcima, prigodom zaštitnih arheoloških istraživanja u Dugoj ulici 26. Ostava se sastoji od 46 predmeta: pladnjeva, zdjela, tanjura, čaša, vrčeva i žlica, ukupne mase oko 36 kg, od kojih su neki ukrašeni tehnikama pozlate i niella.

Ostava pronađena u mjestu Petrijanec kod Varaždina u listopadu 2005. godine.  sadrži 27735 komada posrebrenog brončanog novca te tri srebrna tanjura. Prema nalazima novca ostava se datira u 294. godinu. Postoji mogućnost da ostava tvori cjelinu s ostavom zlatnih predmeta iz Petrijanca iz 1805. godine.

Ostava od 2000 komada srebrnog novca  s kraja 3. stoljeća, otkrivena je u Sisku u  Rimskoj ulici 1953. godine.

Uz sjećanje na ove posebne nalaze želimo Vam uspješna arheološka istraživanja!

Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske
Institut za arheologiju (BAZA)

 Projekt Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA) kao svoj temelj koristi bogatstvo hrvatskih arheoloških lokaliteta. Stvorena je u cilju strukturiranja podataka sakupljenih pri radu Instituta. Kao izvor podataka korištena je dostupna literatura, saznanja koja su prikupljena znanstvenom djelatnošću Instituta te pohranjena u arhivi Instituta za arheologiju.
Riječ je o stvaranju baze podataka o arheološkim lokalitetima koja je temelj za znanost, kulturu, očuvanje hrvatske baštine, ali i prezentaciju kulturnoga turizma.
BAZA se od svibnja nalazi online na stranici Instituta za arheologiju, a novosti možete pratiti i na Facebook profilu.
Ako u bazu upišete pojam npr. ostava dobit ćete 91 lokalitet (za sada) na kojemu su pronađene ostave.
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2018. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti» primalasu se do 1. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primala su se do 20. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Izvor

HAD PRESS

IARH – Newsletter Instituta za arheologiju br. 40 (PRESS)

Institut za arheologiju, Newsletter #40  4. 7. 2018.
Pogledaj u web pregledniku

Baza podataka

Database

Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA)

The database of antique archaeological sites of the Republic of Croatia of the Institute of Archeology (DATABASE)
Projekt Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA) kao svoj temelj koristi bogatstvo hrvatskih arheoloških lokaliteta. Stvorena je u cilju strukturiranja podataka sakupljenih pri radu Instituta. Kao izvor podataka korištena je dostupna literatura, saznanja koja su prikupljena znanstvenom djelatnošću Instituta te pohranjena u arhivi Instituta za arheologiju. Riječ je o stvaranju baze podataka o arheološkim lokalitetima koja je temelj za znanost, kulturu, očuvanje hrvatske baštine, ali i prezentaciju kulturnoga turizma.BAZA se od svibnja nalazi online na stranici Instituta za arheologiju, a novosti možete pratiti i na Facebook profilu.

The project The database of antique archaeological sites of the Republic of Croatia of the Institute of Archeology (DATABASE) uses up the treasures of Croatian archaeological sites as a fundemantal basis. It has been set up in order to structure the data collected in the work of the Institute. As a source of data the available literature is used together with knowledge gathered from the Institute’s scientific activities and all of those stored in the archives of the Institute of Archeology. It is about creating a database of archaeological sites, in other words, the foundation for science, culture, preservation of Croatian heritage, as well as the presentation of cultural tourism.The DATABASE is online since May, and can be accessed here, while you can follow our news through our Facebook profile as well.

Međunarodni znanstveni skup

International conference
Kasna antika i vrijeme Velike seobe naroda u svjetlu geoarheoloških zapisa s istočnog Mediterana, istočnog Jadrana i susjednih regija
2. poziv
23. i 24. listopada 2018. g. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Late Antiquity and Migration period in the light of geoarchaeological records from the eastern Mediterranean, eastern Adriatic and adjacent regions
2nd call
23. i 24. listopada 2018. g. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Poštovane kolegice i kolege!
Pozivamo Vas da sudjelujete na 5. geoarheološkom znanstvenom skupu pod naslovom Kasna antika i vrijeme seobe u svjetlu geoarheoloških zapisa s istočnog Mediterana, istočnog Jadrana i susjednih regija koji organiziraju Institut za arheologiju, Sveučilište Kardinal Stefan Wyszynski u Varšavi, Institut za arheologiju u Zagrebu te Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Međunarodni znanstveni skup održat će se u Zagrebu 23. i 24. listopada 2018.
Više o skupu pogledajte ovdje.Međunarodni skup će pratiti drugi sastanak Međunarodne fokusne skupine o kvartarnoj stratigrafiji sjeveroistočne Afrike (NAQS) koja djeluje u okviru INQUA komisije za stratigrafiju i kronologiju (INQUA-SACCOM).

Dear colleagues!
We are kindly inviting You to participate in the 5th Geoarchaeological conference entitled Late Antiquity and Migration period in the light of geoarchaeological records from the eastern Mediterranean, eastern Adriatic and adjacent regions, organized by the Institute of Archaeology, Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw, the Institute of Archaeology in Zagreb and Department of Archaeology, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb.
The Conference will be held in Zagreb on the 23rd and 24th of October 2018.
More about the conference please find here.The conference will be accompanied by the 2nd meeting of the International Focus Group on Northeastern African Quaternary Stratigraphy (NAQS) acting in frames of INQUA Commission on Stratigraphy and Chronology (INQUA-SACCOM).

Projekti

Projects
EU Projekt akronima Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista za RegioStars Awards 2018
EU project “Iron-Age-Danube” in the final of the RegioStars Awards 2018
S ponosom vas obavještavamo da je Projekt Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja, akronima Iron-Age-Danube, projekt sufinanciran fondom Europske unije iz programa Interreg program transnacionalne suradnje Dunav 2014.–2020., proglašen jednim od najboljih inovativnih europskih regionalnih projekata i time zaslužio ulazak u finale natjecanja EU-wide RegioStars 2018.
Na jednom od pet najboljih inovativnih europskih regionalnih projekata, od 20 projektnih partnera sudjeluju i dva projektna i tri pridružena projektna partnera iz Hrvatske. To je Institut za arheologiju u Zagrebu s pridruženim partnerima Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturne baštine i Turističkom zajednicom Varaždinske županije. Drugi hrvatski partner je Arheološki muzej iz Zagreba u suradnji s pridruženim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja.
RegioStars Awards priznanja su Europske komisije za najbolje inspirativne i inovativne regionalne projekte podržane i sufinancirane Kohezijskom politikom Europske unije. Nagradu će predstaviti povjerenik Europske unije za regionalnu politiku i predsjednik žirija RegioStars Corina Creţu te zastupnici Lambert van Nistelrooij i Kerstin Westphal. Žiri od petnaest članica ocjenjivao je 102 projekta iz Europe financiranih sredstvima Europske unije te odabrao 21 finalista iz 20 zemalja, podijeljenih u pet kategorija.
Projekt Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista u kategoriji Ulaganje u kulturno naslijeđe. Natjecatelji će biti uključeni u europsku promotivnu kampanju, nakon ceremonije potvrđivanja u Strasbourgu 3. srpnja 2018. Pobjednici u svakoj kategoriji, čiji će odabir započeti od 3. srpnja 2018. javnim glasovanjem na europskoj razini, bit će objavljeni 9. listopada 2018. na Europskom tjednu regija u Bruxellesu.Molimo glasujte za naš projekt!
Više ovdje i ovdje.
DG REGIO’s social media accounts (Twitter, Facebook)

Programme co-funded by European Union funds (ERDF)

The Project Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin, acronym Iron-Age-Danube is EU-project with 20 project partners from five countries co-funded by the European Union from Interreg Danube Transnational Program and European Regional Development Fund. The Iron-Age-Danube project succeeded to become one of the Europe’s most innovative regional projects and therefore is included in the final of the EU-wide RegioStars 2018 competition.
The RegioStars Awards is the European Commission’s recognition award for the most inspiring and innovative regional projects supported by EU Cohesion Policy funding. The award will be presented by EU Commissioner for Regional Policy Corina Creţu and Members Lambert van Nistelrooij and Kerstin Westphal. A jury of fifteen members has evaluated 102 projects across Europe funded by EU funds and created a list of 21 finalists from 20 countries, divided into five categories. The Iron-Age-Danube project is one of five finalists in the Investing in Cultural Heritage category. The finalists will be involved in a Europe-wide promotion campaign, following a certificate ceremony in Strasbourg on 3rd July 2018. The winners in each category will be determined by a European-wide public vote from 3rd July 2018 that will be announced on 9th October 2018 at the European Week of Regions in Brussels.
Please vote for our project!
More here and here.
DG REGIO’s social media accounts (Twitter, Facebook)

Programme co-funded by European Union funds (ERDF)

Terenska istraživanja

Field research
Bršadin – Pašnjak pod selom
12.–23. lipnja 2018. g.
Bršadin – Pašnjak pod selomJune 12th – 23rd 2018

Od 12. do 23. lipnja 2018. Institut za arheologiju, pod vodstvom dr. sc. K. Botić, proveo je arheološka istraživanja na lokalitetu Bršadin – Pašnjak pod selom. Lokalitet je smješten južno od sela Bršadin blizu Vukovara, a ovogodišnje je istraživanje bilo nastavak istraživanja iz 2016. Sredstvima Ministarstva kulture djelomično je istražena sonda 1 do dubine od 1,5 m te su ustanovljeni slojevi obnova podnica i konstrukcija koje, prema pokretnoj građi, možemo datirati u kasni neolitik, tj. vrijeme kasne sopotske kulture.
From the 12th to 23rd of June 2018 Institute of Archaeology, under the leadership of Dr K. Botić, carried out the excavation of Bršadin – Pašnjak pod selom site. The site is situated south of the village Bršadin near Vukovar. This year’s excavation was a continuation of the 2016 research. With financial support of the Ministry of Culture Probe 1 was partially explored to a depth of 1.5 m and layers of house floors reconstructions and constructions were defined dated to the period of Late Neolithic, i.e. late Sopot culture according to the small finds.
Slavonski Brod – Galovo
2.–10. lipnja 2018. g.
Slavonski Brod – GalovoJune 2nd – 10th 2018

Od 2. do 10. lipnja 2018. Institut za arheologiju, pod vodstvom dr. sc. K. Botić, proveo je istraživanja na ranoneolitičkom lokalitetu Slavonski Brod – Galovo. Sredstvima Ministarstva kulture istraženo je oko 50 m2. Ovogodišnja istraživanja nastavljena su na južnom dijelu nalazišta i obuhvatila su dijelove pliće ukopanog jamskog objekta najmlađe faze naselja čiji je dio istražen 2017. te su vršena geološka mikro uzorkovanja gornjih sedimentnih slojeva.
From the 2nd to the 10th of June 2018 Institute of Archaeology, under the leadership of Dr K. Botić, carried out the excavation of the Early Neolithic Slavonski Brod – Galovo site. With financial support of the Ministry of Culture some 50 m2 were explored. This year’s excavation continued at the southern side of the site and included parts of a large pit, shallowly dug in and belonging to the youngest phase of the settlement, partially explored in 2017. Geological micro sampling of the upper sediment layers was carried out as well.

Održano

Past events

Ljetna škola

Land use and exploitation of natural resources in the 1st millennium AD – New methods in archaeobotany, archaeometry and modelling
25.–30. lipnja 2018. g., Tar – Crikvenica

Summer school

Land use and exploitation of natural resources in the 1st millennium AD – New methods in archaeobotany, archaeometry and modelling

25th-30th June 2018, Tar – Crikvenica
Tijekom posljednjih pet dana lipnja, u Taru i Crikvenici održana je arheološka ljetna škola posvećena novim metodama u rekonstrukciji korištenja krajolika i prirodnih resursa.
Stručnjaci i doktorandi iz različitih područja, ukupno 33 sudionika iz različitih zemalja (Francuska, Italija, Norveška, Slovenija i Hrvatska), predstavili su projekte i istraživanja iz dendrokronologije, antrakologije, arheometrije, geomorfologije, paleobotanike, arheologije proizvodnje i druga interdisciplinarna istraživanja, uz zajednički nazivnik rekonstrukcije krajolika i njegova korištenja.
Uz niz terenskih obilazaka, posljednji dan ljetne škole bio je posvećen eksperimentalnom paljenju replike rimske keramičarske peći u Crikvenici.
Ljetna je škola organizirana u sklopu aktivnosti projekta RED Hrvatske zaklade za znanost (IP-11-2013-3973), a osim Instituta za arheologiju u organizaciji su sudjelovali Sveučilišta Aix-Marseille i Montpellier, Zavičajni muzej Poreštine, Muzej Grada Crikvenice te niz drugih ustanova.

Više detalja možete saznati ovdje.

During the last five days of June, in Tar and Crikvenica, a Summer school dedicated to new methods in the recostruction of landscape and the use of natural resources was held.
Scholars and PhD students from various fileds of research, for a total of 33 participants from various countries (France, Italy, Norway, Slovenia and Croatia), presented their projects and research spanning disciplines such as dendrochronology, antrachology, archaeometry, geomorphology, paleobotany, archeology of productions and others, with a common aim – lansdcape and use of resources reconstruction.
Along  with many field visits, the last day of the Summer school was dedicated to the firing of a replica pottery kiln in Crikvenica.
The Summer school was organised with the activities of project RED (HRZZ, IP-11-2013-3973) and by the Institute of archaeology, Aix-Marseille and Montpellier Universities, the Poreč heritage Museum and the Crikvenica Municipal Museum, along with a series of other insititutions.

Find out more.

Lokalitet na zaglavlju Newslettera –
Arheološka zona Korintija, Bosar – Sokol, kasna antika, srednji vijekSite in Newsletter’s header –
Archaeological zone Korintija, Bosar – Sokol, Late Antiquity, Middle Ages
Arhivu newslettera možete pregledati ovdje / Newsletter’s archive is available here.
Za prijavu na newsletter kliknite ovdje / Register here to receive our newslettersDodatne informacije o Institutu i događanjima možete pratiti i preko naše webstranice www.iarh.hr.
Further information about the Institute and our events is available on our website www.iarh.hr.

Pratite nas i na academia.edu / Follow us on academia.edu

Izvor

IARH PRESS

HAD – Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #27 (PRESS)

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #27  6.6.2018.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva
PRIJAVE SU ZAVRŠILE – NAKNADNE PRIJAVE POŠALJITE ŠTO PRIJE
na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).“Arheologija Požeške kotline
i zapadne Slavonije”
održat će se od 8. do 12. listopada 2018. g. u Požegi

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej Požega. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja.  Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.

Predavanja će se održati u prostorijama Gimanzije u Požegi  (Ulica Dr. Franje Tuđmana 4/A) od 8. do 12. listopada 2018. Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se  na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).
Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10.

Znanstveni skupovi

5. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije – život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku.
6. 6. 2018. — 7. 6. 2018.Program možete naći ovdje
TRAIL 2018 (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara), 29. – 31- 10. 2018. Postojna, Slovenija.
4. susret TRAIL (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara) namijenjen je istraživačima, te posebno doktorandima i poslijedoktorandima s ciljem usavršavanja znanja o arheološkoj interpretaciji Lidara kroz radionice i predavanja.

Više o četvrtom susretu TRAIL 2018 i registraciji možete pronaći na stranici: https://trail.zrc-sazu.si/

Poseban nalaz

NOVI ULOMAK LUMBARDSKE PSEFIZME

Na brežuljku Koludrt u Lumbardi, arheološka ekipa na čelu s dr.sc. Hrvojem Potrebicom jeu svibnju pronašla je još jedan ulomak Lumbarajske psefizme

NOVI REDOVITI ČLAN HAZU

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije u Razredu za društvene znanosti za akademika je izabran dr.sc.  Željko Tomičić.
Željko Tomičić je 1990. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što je bio kustos Gradskog muzeja u Varaždinu, zatim kustos i ravnatelj Muzeja Međimurja u Čakovcu, godine 1986. prelazi na Institut za arheologiju u Zagrebu. Od 1992. ravnatelj je Instituta za arheologiju i redoviti naslovni profesor srednjovjekovne arheologije na Sveučilištu u Zadru. Tomičićeva bibliografija ima više stotina znanstvenih jedinica, od kojih su mnoge na stranim jezicima. Napisao je i dvije monografije, a suautor je još devet knjiga. Istraživao je brojne arheološke lokalitete u Hrvatskoj, posebno u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Slavoniji te na sjevernojadranskim otocima.
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2018. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti» primaju su se do 1. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju  se do 20. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

 

 

 

Fotografija dr. sc. Tomičića iz Newslettera preuzeta je iz članka Susreti – Znanstveni skup ‘Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812.-2012.’ [Dan prvi – osvrt Vendi Jukić Buča] http://www.arheologija.hr/?p=3196 autorice VJB. #autorstvo #authorship

Izvor
HAD PRESS