HAD – Newsletter Hrvatskog arheološkog društva br. 21 (PRESS)

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #21  27.6.2017.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup
„Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“
Kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić
od 2. do 6. listopada 2017

Prijave do 1. lipnja 2017.

Znanstveni skup „Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Muzej grada Kaštela. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od od paleolitika, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Okolica Kaštelanskog zaljeva i danas je gusto naseljena, a ostaci prošlosti vidljivi su na svakom koraku. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Zato pozivamo kolege koji su istraživali ovo područje da sudjeluju i doprinesu uspjehu ovog skupa svojim prilozima. Skup će se održati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću od 2. do 6. listopada 2017. Naslovi predavanja i kraći sažetci primale su  se do 1.6.2017. na mail Društva. Naknadne prijave javite što prije.
Smještaj za sudionike skupa biti će u Hotelu Štacija, Šetalište Miljenka i Dobrile 34,
Kaštel Lukšić
Prijave za smještaj moguće su do 1.9.2014. na mail Društva.
Predavačima Društvo snosi troškove jednog noćenja u dvokrevetnim sobama.
Kotizacija iznosi 200 kn. Predavači su, ukoliko su platili članarinu za 2017. godinu oslobođeni plaćanja članarine, a ako nisu, dužni su i oni platiti kotizaciju.
Cijene smještaja možete naći ovdje.
Prijavnicu možete naći ovdje. OBAVEZNO ISPUNITI!

Projekt „Iron-Age-Danube“

Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima „Iron-Age-Danube“, šifra projekta DTP1-1-248-2.2, provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijeme provedbe projekta je od 01.01.2017. do 30.06.2019. godine.

U projektu uz vodećeg partnera, Muzej Joanneum iz Graza, sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke. Djelatnosti institucija okupljenih oko projekta „Iron-Age-Danube“ međusobno su komplementarne u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma.

Kao projektni partneri iz Hrvatske, na projektu sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima: Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

Jedna od projektnih aktivnosti je održavanje istraživačkih kampova u Kaptolu i Jalžabetu od 4.9. do 14.10. Svečano otvorenje kampa biti će 4.9. u Gradskom muzeju Varaždin u 18 sati.

NAJAVA SKUPA

Poziv za 4. Međunarodni arheološki

kolokvij u Crikvenici

Objavljen je poziv za 4. Međunarodni arheološki kolokvij Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru i šire. Kolokvij će se, kao i do sad, održati u Crikvenici, 8. i 9. studenog 2017. g.
Organizatori kolokvija su Institut za arheologiju (Projekt RED, HRZZ) i Muzej grada Crikvenice, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru (Projekt AdriaS) i Sveučilištem u Ghentu.Poziv i formular za prijavu možete pronaći na stranici projekta RED ovdje.

POSEBAN NALAZ

Svjetiljka s iglom 

Tijekom iskopavanja rimkse keramičarske peći u Crikvenici pronađen je i kasnoantički grob ukopan u vrijeme kada je radionica prestala s radom. U grobu je pronađen skelet djeteta izmeđtu 4 i 5 godina, vrč, trioblitna perla, čavao i svjetiljka s neobičnim detaljem. Naime u otvor za uljevanje ulja je utaknuta oštečena brončana igla. Igla je mogla poslužiti za namještanje fitilja što je dokumentirano i u antičkim izvorima. Grob je objavljen u zborniku  okruglog stola “Rimske i kasnoantičke svjetiljke: Proizvodnja i distribucija, kontakti na Mediteranu“, a koji je održan u Institutu za arheologiju 2. veljače 2015. g.,  kao jedna od aktivnosti.  projekta RED financiranog od Hrvatske zaklade za znanost. Online izdanje Zbornika možete pronaći na stranici projekta RED.

IZBORI 2017

Kandidacijski postupak

Prošle godine morali smo uskladiti naš statut sa Zakonom o udrugama pa je rezultat toga i promjena našeg izbornog sustava. U skladu sa zakonskim odredbama kao i sa demokratskim standardima prema našem statutu svi članovi Društva mogu biti izravno birani u Središnji odbor Društva bez obzira na geografsku zastupljenost. Radi toga treba pojasniti pravila kandidacijskog  postupka prema kojima ćemo provesti ovogodišnje izbore. Dokument možete pronaći ovdje.

NOVI BROJ OBAVIJESTI HAD-A

Novi broj Obavijesti HAD-a možete pronaći na academia.edu profilu društva.
https://www.academia.edu/30959235/Obavijesti_Hrvatskog_arheolo%C5%A1kog_dru%C5%A1tva_God._XLVIII._2016
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2017. GODINU. Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva «Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva» primale su se do 1. travnja 2017. Naknadne radove pošaljite što prije.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primale  su se do 20. travnja 2017. Naknadne priloge pošaljite što prije.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI 

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

Our mailing address is:
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr
arhiv newslettera možete pratiti na stranicama društva
http://www.hrvatskoarheoloskodrustvo.hr/

HKA – Predavanje ‘Arheološka istraživanja Viline špilje iznad izvora Omble’ (PRESS)

Hrvatska komora arhitekata najavljuje novo predavanje iz Programa stručnog usavršavanja HKA-a, u organizaciji Područnog odbora Dubrovnik HKA-a

dr. sc. Domagoja Perkića

Arheološka istraživanja Viline špilje iznad izvora Omble

u Dubrovniku, u četvrtak, 29. lipnja 2017. u 17:00h u Sveučilišnom kampusu, Ulica branitelja Dubrovnika 41.
Prijava

Arheološko nalazište Vilina špilja predstavlja samo manji dio špiljskog sustava Vilina špilja – izvor Omble.

Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja obavljao je istraživanja špilje tijekom dvije kampanje 2014. i 2015. godine. Za sada, Vilinu špilju kao arheološko nalazište možemo promatrati u dva različita konteksta. Prvi je iz ranijih prapovijesnih razdoblja od ranog neolitika do srednjeg brončanog doba, kada je špilja korištena kao izvjesni oblik povremenog staništa. Sljedeći kontekst korištenja Viline špilje imamo u razdoblju mlađeg željeznog doba, tj. njegova susreta s naprednijom grčkom civilizacijom. Naime, iz vremena 4. i 3. stoljeća prije Krista, u Vilinoj špilji nalazimo izvjesno domaće, ilirsko svetište.

U svakom slučaju riječ je o arheološkom nalazištu koje nam je donijelo brojne spoznaje o identitetu, religiji i materijalnoj kulturi Ilira, te načinu kako su se oni uključivali u svijet Mediterana, prvo u okviru grčke i helenističke, a potom i rimske civilizacije.

Predavanje će održati voditelj istraživanja dr. sc. Domagoj Perkić.

Predavanje se u Programu stručnog usavršavanja HKA-a vrednuje s ukupno dva (2) sata iz područja:

C GRAĐENJE, ODRŽIVA GRADNJA I KONTEKST

C3.1 Nasljeđe

Izvor

HKA PRESS

IARH – 4. međunarodni skup srednjovjekovne arheologije ‘Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti’ (PRESS)

Poštovani,

Pozivamo Vas da prisustvujete na 4. međunarodnom skupu srednjovjekovne arheologije pod nazivom

Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti / Fortifications, defence systems, structures and features in the past

koji Institut za arheologiju organizira u suorganizaciji s Hrvatskim institutom za povijest.

Partneri Organizatora su i Arheološki muzej u Zagrebu te Muzej Grada Zagreba.

Skup će se održati u prostorima Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10, Zagreb) u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017.

Na skupu sudjeluje 123 izlagača (74 predavanja i 14 postera) iz 16 različitih zemalja, a tematika skupa osim srednjovjekovnog razdoblja pokriva i starija (prapovijest, antika) te mlađa razdoblja (novi vijek).

U sklopu znanstvenog skupa u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu održat će se 7. lipnja 2017. g. u 19 h otvorenje izložbe Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – strukturne odrednice (materijal kamen i opeke) autora Ratka Ivanušeca (Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH) i dr. sc. Zorislava Horvata.

U prostorima Hrvatskog instituta za povijest tijekom održavanja Skupa moći će se razgledati izložba fotografija Susreti s utvrdama autora Darka Antolkovića.

Program skupa i Knjiga sažetaka predavanja i postera dostupni su na web stranici skupa ma.iarh.hr – http://ma.iarh.hr/

Veselimo se Vašem dolasku!

U ime Organizacijskog odbora:

dr. sc. Tatjana Tkalčec

Izvor

IARH PRESS

HMD – 9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva (PRESS)

9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

24. i 25. svibnja 2017. 

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

24. i 25. svibnja 2017. godine održat će se Susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, deveti po redu što potvrđuje interes kako stručne tako i šire javnosti za ovaj izuzetno važan segment muzejske djelatnosti koja se bavi očuvanjem, zaštitom i istraživanjem naše bogate kulturne baštine.

Do sada je bila praksa da se ovo stručno druženje organizira u institucijama u koje imaju konzervatorsko-restauratorski studio sa zaposlenim restauratorima i preparatorima. Ove je godine naš muzej domaćin Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, i premda nema zaposlene djelatnike konzervatorsko-restauratorske struke, ima mnogo razloga zbog kojih je zanimljiv za naše okupljanje. Jednako je važno uspostavljanje kontakta s kolegama drugih stručnih muzejskih zvanja, jer konzervatorsko-restauratorski je posao interdisciplinaran.

Naš je skup do sada uvijek pobuđivao zanimanje šire publike, a nadamo se da će potaknuti i osnivanje restauratorskih odjela u riječkim muzejima.

U sklopu Susreta organizirana je i Izložba plakata sa tridesetak radova iz petnaest muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja. Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala. Prikazani  konzervatorsko-restauratorski radovi hrvatskih muzeja su toliko raznoliki i zanimljivi upravo zbog različitih vokacija muzeja u kojima se odvijaju. Putem plakata posjetitelji se mogu upoznati sa muzejskom djelatnošću koja uglavnom ostaje skrivena a predstavlja temelj svih muzejskih prezentacija i izložbi.

Izložba plakata 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora ostaja otvorena za publiku do 1. rujna 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja u Rijeci.

Predavanja na Susretima također su otvorena za javnost. Kroz kratku prezentaciju konzervatorsko-restauratorskih postupaka na raznolikim predmetima iz fundusa različitih muzeja te drugih tema iz područja restauratorske struke kao što su prezentacija i održavanje muzejskih predmeta, istraživanja, povijest konzervatorsko-restauratorskih odjela i drugo, otvaramo publici pristup našoj  stručnoj djelatnosti koji im prilikom posjeta muzeju nije dostupan poput ostalih muzejskih programa.

Drugi dan Susreta rezerviran je za upoznavaje Rijeke i mnogobrojnih lokacija u gradu na kojima se provodi zaštita i restauracija, a čija je povijesno-kulturna vrijednost motiv za detaljnije upoznavanje s procesima rada na tim kulturnim dobrima.

Realizaciju 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a te tisak stručne publikacije omogućili su svojom financijskom potporom Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Hrvatsko muzejsko društvo.

Galerija fotografija

Program Susreta https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/c4df6cdc-c86c-4843-a16e-38f148cee01c/Program_9._susreta_Sekcije_restauratora_i_preparatora_HMD_a_.pdf

Izvor

HMD PRESS

 

 

IARH – Radionica ‘Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu’ (PRESS)

Institut za arheologiju poziva na radionicu u sklopu izložbe 845°C, Ad Turres u subotu 27. svibnja 2017. u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

11.00 – 11.30. vodstvo kroz izložbu 845°C

11.30. – 12.30 radionica Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu

 

primjerena je djeci od 1. – 4. razreda i predškolcima.

Opis: U sklopu izložbe 845°C u kojoj je predstavljen repertoar keramičkog posuđa proizveden unutar keramičarske radionice Seksta Metilija Maxima organizirana je radionica za djecu pod naslovom Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu.  Inspirirani predmetima s izložbe izrađivati će se male replike posuđa (od glinamola) kako bi se uredile prostorije unutar jedne rimske vile u kojoj stanuju drvene lutke. Uz to prostorijama će biti potreban i lijepo uređeni pod te će se inspirirani motivima iz rimskog razdoblja izrađivati mozaički podovi od papira.   Drvene lutke  će u replikama kuhinje i dvije blagovaonice moći uživati u prostoru uređenom samo za njih. Djeca će postati keramičari i mozaičari. Djevojčice mogu donijeti i svoje “Barbike” kako bi se družile s Rimljankama i  odjenule se kao Rimljanke.

Izvor

IARH PRESS

IARH – Newsletter #31 Instituta za arheologiju (PRESS)

Institut za arheologiju, Newsletter #31  17.5.2017.
Pogledaj u web pregledniku

Predstavljanje projekta

Project prestentation

Javno predstavljanje projekta FEMINE

Dana 18. svibnja 2017. godine održati će se javno predstavljanje znanstvenoga istraživačkog projekta Željeznodobni ženski identiteti u južnom dijelu Karpatske kotline / FEMINE (IP-06-2016-1749), koji se financira iz sredstava Hrvatske zaklade za znanost u trajanju od četiri godine. Projekt će predstaviti Marko Dizdar, voditelj projekta, iz Instituta za arheologiju.

Predstavljanje će se održati u Knjižnici Instituta za arheologiju u Ulici Ljudevita Gaja 32, Zagreb, s početkom u 11.30 h.

Istraživačka grupa: Asja Tonc, Saša Kovačević, Hrvoje Potrebica, Marija Ljuština, Aleksandar Kapuran, Carola Metzner-Nebelsick, Aurel Rustoiu, Mathias Mehofer
Konzultanti: Mario Novak, Daria Ložnjak Dizdar
Trajanje projekta: 01.4.2017. – 31.3.2021.

Public presentation of the FEMINE project

On May 18th, 2017, a public presentation of the scientific research project Iron Age Female Identities in the Southern CarpathianBasin / FEMINE (IP-06-2016-1749), funded from the Croatian Science Foundation for a period of four years, will be held. The project will be presented by Marko Dizdar, principal investigator, from the Institute of Archeology.

Presentation will take place at the Library of the Institute of Archeology, Ljudevita Gaja street 32, Zagreb, starting at 11.30.

Team members: Asja Tonc, Saša Kovačević, Hrvoje Potrebica, Marija Ljuština, Aleksandar Kapuran, Carola Metzner-Nebelsick, Aurel Rustoiu, Mathias Mehofer
Consultants: Mario Novak, Daria Ložnjak Dizdar
Project duration: 1st April 2017 – 31st March 2021

Međunarodni znanstveni skupovi

International Conferences

3. IARPotHP konferencija “Exploring the neighborhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World”
3rd IARPOtHP conference “Exploring the neighbourhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World”

3. IARPotHP konferencija, pod naslovomExploring the neighborhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World, održat će se od 1. do 4. lipnja u dvorcu Vitturi, u Kaštel Lukšiću.

Skup organiziraju Muzej grada Kaštelazajedno s Institutom za arheologijuHRZZ RED projektom i međunarodnim IARPOtHP udruženjem.

Program je dostupan na ovom linku.
Srdačno pozivamo sve zaintersirane da nam se pridruže u ovom događanju!
From 1th to 4th of June the Museum of Town Kaštela and Institute of Archaeology, together with International IARPotHP association and HRZZ Project RED organise 3rd IARPOtHP conference Exploring the neighbourhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World.
The conference will take place in Castle Vitturi, Kaštel Lukšić, and the conference’s program can be dowloaded here.
We invite all interesed to join us in this event!
Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti“
Fortifications, defence systems, structures and features in the past”
Institut za arheologiju, u suorganizaciji s Hrvatskim institutom za povijest,u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017. organizira 4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologijeInstituta za arheologiju s temom „Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti“. Skup će se održati u prostorima Hrvatskog instituta za povijest.
Informacije o programu te Knjigu sažetaka možete pogledati OVDJE.
From 7th till 9th June 2017 the Institute of Archaeology organizes the 4thInternational Scientific Conference on Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology Fortifications, defence systems, structures and features in the past in the cooperation with Croatian Institute of History. The conference will be held in the Croatian Institute of History.
Information on the conference programme and the Book of Abstracts are available HERE
.

Međunarodni arheološki kolokvij – poziv

International Archaeological Colloquy – Call for papers

4. međunarodni arheološki kolokvij “Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru i šire” održat će se u razdoblju od 8. do 9. studenog 2017. g. u Crikvenici.
Poziv za prijavu radova, odnosno predavanja i postera, možete pronaći ovdje, a rok za prijavu je 1. srpanj 2017. g.Kolokvij se organizira u sklopu projekta RED (IP-11-2013-3973) Hrvatske zaklade za znanost.

The 4th International archaeological colloquy “Roman ceramic and glass manufactures. Production and distribution in the Adriatic area and beyond” will be held at Crikvenica on the 8th – 9th November 2017.
The Call for Papers, i.e. both oral and poster presentations, is available here, while the deadline for submission is July 1st 2017.
The Colloquy is organised within the framework of the Project RED (IP-11-2013-3973) of the Croatian Science Foundation.

Izložba

Exhibition

Ciklus događanja uz izložbu
845⁰C Ad Turres

(9.5. – 11.6.2017.)
Events linked to the exhibition 
845⁰C Ad Turres
(9th May – 11 th June 2017)
PREDAVANJA:
utorak, 16.05. u 19 sati (ODRŽANO)
Ad Turres
dr. sc. Goranka Lipovac Vrkljan, Institut za arheologijuutorak, 23.05. u 19 sati
Arheološka baština Vinodola
Ranko Starac, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci

četvrtak, 01.06. u 19 sati
Jama Vrtare male
dr. sc. Kazimir Miculinić

LECTURES:
Thuseday, 16.5. at 19 h (HELD)

Ad Turres
Goranka Lipovac Vrkljan, PhD, Institute of ArchaeologyThuseday, 23.5. at 19 h
Archaeological heritage of the Vinodol
Ranko Starac, Maritime and History Museum of the Croatian Littoral, Rijeka

Thursday, 1.6. at 19 h
Vrtare male pit cave
Kazimir Miculinić, PhD

EDUKATIVNE RADIONICE:
subota, 20.05. 11.00-12.30 edukativna radionica za djecu – Ad Turres
Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja, AMZsubota, 27.05. 11.00-12.30
edukativna radionica za djecu -Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu
dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, Institut za arheologiju

subota, 03.06. 11.00-12.30
edukativna radionica za djecu – Ad Turres
Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja, AMZ

09.05.-11.06. Nagradna igra – pet dana za dvoje u hotelu Kaštel u Crikvenici u terminu poslije 5.9.2017.

Izvlačenje dobitnika nagradne igre održat će se 11.6.2017. u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Sponzor: Hoteli Jadran d.d.

EDUCATIONAL WORKSHOPS:
Saturday, 20.5., 11-12.30 h
children’s workshop – Ad Turres
Zorica Babić, senior museum pedagogist, AMZ
Saturday, 27.5., 11-12.30 h
children’s workshop – Decorate a roman kitchen and Uredi rimsku kuhinju and dining room
Ivana Ožanić Roguljić, PhD, Institute of Archaeology

Saturday, 3.6., 11-12.30 h
children’s workshop – Ad Turres
Zorica Babić, senior museum pedagogist, AMZ

9th May – 11th June: Prize game – five days for two at the Hotel Kašel in Crikvenica, after September 5th 2017.

Winners will be extracted on the 11th June 2017 at 12 h at the Archaeological Museum at Zagreb.
Sponsor: Hoteli Jadran d.d.

Terenska istraživanja

Field research

NASELJARITUAL

Arheološka i geofizička istraživanja nalazišta Vojakovački Osijek – Mihalj

Tijekom druge polovine svibnja i prve polovine lipnja 2017. godine Institut za arheologiju (Tatjana Tkalčec), uz suradnju s tvrtkom GEARH d.o.o. provodi geofizička istraživanja srednjovjekovnog kompleksa Vojakovački Osijek – Mihalj (Koprivničko-križevačka županija).

Lokalitet se sastoji od drveno zemljane utvrde te dva objekta s ostacima kamenih temelja za koje se pretpostavlja sakralni karakter.
Posjeti na teren su dobrodošli!

SETTLEMENTSRITUAL

Archaeological and geophysical research of the Vojakovački Osijek – Mihalj site

During the second half of May and the first half of July 2017 the Institute of Archaeology (Tatjana Tkalčec) will carry out the geophysical research of the archaeological complex Vojakovački Osijek – Mihalj (Koprivnica-Križevci County) in the cooperation with GEARH d.o.o.
The site consists of a wooden earthen fortress and the remains of two buildings with stone foundations for which we presume sacral purpose. You are welcome to visit us on the field!
Arhivu newslettera možete pregledati ovdje / Newsletter’s archive is available here.
Za prijavu na newsletter kliknite ovdje / Register here to receive our newsletters
Dodatne informacije o Institutu i događanjima možete pratiti i preko naše webstranice www.iarh.hr.
Further information about the Institute and our events is available on our website www.iarh.hr.Pratite nas i na academia.edu / Follow us on academia.edu

 

Izvor

IARH PRESS