HAD – Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #27 (PRESS)

Hrvatsko arheološko društvo, Newsletter #27  6.6.2018.
View this email in your browser

Newsletter

Znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva
PRIJAVE SU ZAVRŠILE – NAKNADNE PRIJAVE POŠALJITE ŠTO PRIJE
na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).“Arheologija Požeške kotline
i zapadne Slavonije”
održat će se od 8. do 12. listopada 2018. g. u Požegi

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej Požega. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja.  Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.

Predavanja će se održati u prostorijama Gimanzije u Požegi  (Ulica Dr. Franje Tuđmana 4/A) od 8. do 12. listopada 2018. Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se  na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).
Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10.

Znanstveni skupovi

5. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije – život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku.
6. 6. 2018. — 7. 6. 2018.Program možete naći ovdje
TRAIL 2018 (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara), 29. – 31- 10. 2018. Postojna, Slovenija.
4. susret TRAIL (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara) namijenjen je istraživačima, te posebno doktorandima i poslijedoktorandima s ciljem usavršavanja znanja o arheološkoj interpretaciji Lidara kroz radionice i predavanja.

Više o četvrtom susretu TRAIL 2018 i registraciji možete pronaći na stranici: https://trail.zrc-sazu.si/

Poseban nalaz

NOVI ULOMAK LUMBARDSKE PSEFIZME

Na brežuljku Koludrt u Lumbardi, arheološka ekipa na čelu s dr.sc. Hrvojem Potrebicom jeu svibnju pronašla je još jedan ulomak Lumbarajske psefizme

NOVI REDOVITI ČLAN HAZU

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije u Razredu za društvene znanosti za akademika je izabran dr.sc.  Željko Tomičić.
Željko Tomičić je 1990. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što je bio kustos Gradskog muzeja u Varaždinu, zatim kustos i ravnatelj Muzeja Međimurja u Čakovcu, godine 1986. prelazi na Institut za arheologiju u Zagrebu. Od 1992. ravnatelj je Instituta za arheologiju i redoviti naslovni profesor srednjovjekovne arheologije na Sveučilištu u Zadru. Tomičićeva bibliografija ima više stotina znanstvenih jedinica, od kojih su mnoge na stranim jezicima. Napisao je i dvije monografije, a suautor je još devet knjiga. Istraživao je brojne arheološke lokalitete u Hrvatskoj, posebno u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Slavoniji te na sjevernojadranskim otocima.
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2018. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

Izdanja Hrvatskog

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti» primaju su se do 1. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju  se do 20. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

 

 

 

Fotografija dr. sc. Tomičića iz Newslettera preuzeta je iz članka Susreti – Znanstveni skup ‘Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812.-2012.’ [Dan prvi – osvrt Vendi Jukić Buča] http://www.arheologija.hr/?p=3196 autorice VJB. #autorstvo #authorship

Izvor
HAD PRESS

IARH – Institut za arheologiju, Newsletter #39 (PRESS)

Institut za arheologiju, Newsletter #39  12. 6. 2018.
Pogledaj u web pregledniku

Izložba

Exhibition
Tajne crkve sv. Lovre – otkrivena prošlost Crkvara

6. lipnja – 19. kolovoza 2018. g.
Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Zagreb

Secrets of St. Lawrence church – the revealed history of Crkvari

June 6th – August 19th 2018
Archaeological Museum in Zagreb
Nikola šubić Zrinski square 19
Zagreb

Pozivamo Vas na izložbu Tajne crkve sv. Lovre – otkrivena prošlost Crkvara autora T. Tkalčec, S. Krznar i A. Dugonjić, čije je otovorenje održano u Arheološkom muzeju u Zagrebu 6. lipnja 2018. godine. Izložbom se predstavljaju rezultati dugogodišnjih arheoloških istraživanja oko crkve sv. Lovre u Crkvarima kod Orahovice.
Izložba će biti otvorena do 19. kolovoza 2018.

Veselimo se Vašem dolasku!

We have the pleasure to invite you to the exhibition Secrets of St. Lawrence church – the revealed history of Crkvari, of the authors T. Tkalčec, S. Krznar and A. Dugonjić opened at the Archaeological Museum in Zagreb on June 6th. The exhibition presents the results of archaeological excavations around the church of St Lawrence in Crkvari near Orahovica.
The exhibition is open until August 19th 2018.
We are looking forward to your visit!

Održano

Past events
Predavanje

Avaroslavenska i ranohrvatska arheološka nalazišta

Pia Šmalcelj Novaković

8. svibnja 2018. g.
Velika dvorana Matice Hrvatske
Zagreb

Lecture

Avar-Slav and early Croatian archaeological sites
Pia Šmalcelj Novaković

May 8th 2018
Great Hall of the Matica hrvatska
Zagreb
U organizaciji KGZ, Knjižnica Vladimira Nazora i Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske, u sklopu projekta Život na rimskoj cesti – komunikacije, trgovina i identiteti na rimskim cestama u Hrvatskoj od 1. do 8. st. LRR (UIP-05-2017-9768) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, dana 8. svibnja 2018. g. održano je popularizacijsko predavanje o razdoblju avarske dominacije, slavenske ekspanzije i začecima starohrvatske kulture na našim prostorima. Predavanje je održala Pia Šmalcelj Novaković.
Organized by KGZ, Library of Vladimir Nazor and the Department of Archeology and Ethnology of Matica hrvatska, as a part of the project Life on the Roman Road – Communications, Trade and Identities on Roman Roads in Croatia from 1st to 8th century LRR (UIP-05-2017-9768) financed by Croatian Science Foundation, a popularization lecture was held at the Great Hall of the Matica hrvatska in Zagreb, on 8th of May 2018, about the Avar age period, Slavic expansion and the beginning of old Croatian culture in our regions. The lecture was held by Pia Šmalcelj Novaković.
Međunarodni znanstveni skup

Život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku

6. i 7. lipnja 2018. g.
Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Zagreb
International Scientific Conference

Life and death in mediaeval and early modern times
June 6th – 7th 2018
Archaeological Museum in Zagreb Nikola šubić Zrinski square 19 Zagreb
Zagreb
Institut za arheologiju, u suorganizaciji s Arheološkim muzejom u Zagrebu, 6. i 7. lipnja 2018. g. organizirao je 5. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju s temom Život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku.

Program skupa možete pogledati OVDJE.

The Institute of Archeology, in co-operation with the Archaeological Museum in Zagreb, organized on June 6th and 7th, 2018 the 5th International Scientific Conference on Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology – Life and death in mediaeval and early modern times. The conference programme is available HERE.

Terenska istraživanja

Field research
Arheološko istraživanje nalazišta Veliki Zdenci – Crni Lug
Od 11. do 21. lipnja 2018. g.
Archaeological research of the Veliki Zdenci – Crni Lug site

June 11th – 21st 2018

U razdoblju od 11. do 21. lipnja 2018. g. Institut za arheologiju će pod vodstvom dr. sc. Tatjane Tkalčec provesti arheološka istraživanja nalazišta kasnosrednjovjekovne utvrde Veliki Zdenci – Crni Lug. Istraživanja se provode u suradnji s Gradom Grubišno Polje. Radujemo se vašem posjetu na terenu!
The Institute for Archaeology will conduct archaeological investigations (under leadership of Dr. Tatjana Tkalčec) of the late medieval fortification Veliki Zdenci – Crni Lug in the period between 11th and 21st of June 2018. Research is carried out in cooperation with the City of Grubišno Polje. We look forward to your visit on the site!
Arheološka istraživanja nalazišta Pakrac – stari grad
Od 18. lipnja do 13. srpnja 2018. g.
Archaeological research at the site Pakrac – Old town

18th June – 13th July 2018

Tijekom lipnja i srpnja 2018. g. Institut za arheologiju (Juraj Belaj uz sudjelovanje vanjskih suradnika arheologa Tee Lokner iz Muzeja grada Pakraca te studenata i studentica Dalibora Brankovića, Katarine Franušić, Karle Genda, Franke Ovčarić i Ivana Vidovića) arheološki će istraživati lokalitet Pakrac – stari grad u samom centru grada Pakraca.
Ove će se godine istraživanja usredotočiti na lani otkrivenu građevinu u dvorištu grada, za koju se pretpostavlja da bi mogla biti ostatak gotičke ivanovačke crkve iz 13. ili 14. stoljeća.
Svi zainteresirani dobrodošli su na teren, a nakon istraživanja održat će se i javna prezentacija rezultata.
During June and July 2018 he Institute of archaeology (Juraj Belaj in cooperation with Tea Lokner from the Pakrac city Museum and students Dalibor Branković, Katarina Franušić, Karla Genda, Franka Ovčarić and Ivan Vidović) will carry out archaeological research at the site Pakrac – Old town located in the very centre of the town Pakrac.
This year’s campaign will concentrate on the building discovered within the old town’s courtyard, and which might be interpreted as the gothic 13th – 14th c. church belonging to the Order of Saint John.
Everyone interested in our activities is welcome on the site, while a public presentation of the results will be held after the excavation.
Naselja

Arheološko istraživanje nalazišta Osijek Vojakovački – Mihalj
Srpanj 2018. g.
Archaeological research of the Osijek Vojakovački – Mihalj site

July 2018

Tijekom srpnja 2018. g. Institut za arheologiju (Tatjana Tkalčec) provodi arheološka istraživanja kasnosrednjovjekovnog kompleksa Osijek Vojakovački – Mihalj (Koprivničko-križevačka županija). Lokalitet se sastoji od drveno zemljane utvrde te dva objekta s ostacima kamenih temelja za koje se pretpostavlja sakralni karakter.
Posjeti na teren su dobrodošli!
During July 2018 the Institute of Archaeology (Tatjana Tkalčec) will carry out the archaeological research of the late mediaeval complex Osijek Vojakovački – Mihalj (Koprivnica-Križevci County). The site consists of a wooden earthen fortress and the remains of two buildings with stone foundations for which we presume sacral purpose.
You are welcome to visit us on the field!
Tehnologija i gospodarstvo

Terenske aktivnosti projekta RED: Rimska ekonomija u Dalmaciji (HRZZ)
Svibanj – lipanj 2018. g.
Field activities within project RED: Roman economy in Dalmatia (HRZZ)

May – June 2018

Krajem svibnja i početkom lipnja istraživači projekta RED (HRZZ IP-11-2013-3973) proveli su niz terenskih aktivnosti  koje su obuhvatila terenske preglede, podvodna i geofizička istraživanja u uvali Plemići (Rtina, općina Ražanac) te na otoku Krku. Cilj interdiscilinarnih istraživanja bila je definicija lokaliteta keramičarskih radionica, njihova krajolika i uz njih povezane infrastrukture. U istraživanju su, uz voditeljicu projekta G. Lipovac Vrkljan, sudjelovali i članovi projektne grupe M. Ilkić (Sveučilište u Zadru), F. Welc (UKSW, Varšava), A. Konestra (Iarh) te vanjski suradnici.

Više detalja možete saznati ovdje.

Throughout the end of May and the begging of June project RED’s (HRZZ IP-11-2013-3973) researchers carried out a series of filed activities comprising underwater, geophysical and reconnaissance at Plemići bay (Rtina, Ražanac municipality) and on the island of Krk. The main aim of these activities was a better definition of pottery workshops sites, the landscape they developed in and the infrastructure linked to them.  The research was carried out by G. Lipovac Vrkljan, projects PI, and research group members M. Ilkić (University of Zadar), F. Welc (UKSW, Warsaw), A. Konestra (Iarh) and external collaborators.
More details are available here.
Lokalitet na zaglavlju Newslettera –
Ivanec – Stari grad, višefazni lokalitet, istražene strukture

Site in Newsletter’s header –
Ivanec – Castle, multi-phased site, uncovered structures

 

Izvor

IARH PRESS

 

HAD – Newsletter Hrvatskog arheološkog društva #27 (PRESS)

 

Newsletter

Znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva
PRIJAVE SU ZAVRŠILE – NAKNADNE PRIJAVE POŠALJITE ŠTO PRIJE
na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).

 

“Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije”

održat će se od 8. do 12. listopada 2018. g. u Požegi

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej Požega. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja.  Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.

Predavanja će se održati u prostorijama Gimanzije u Požegi  (Ulica Dr. Franje Tuđmana 4/A) od 8. do 12. listopada 2018. Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju se  na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@ zg.t-com.hr).
Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10.

Znanstveni skupovi

5. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije – život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku.
6. 6. 2018. — 7. 6. 2018.

Program možete naći ovdje

TRAIL 2018 (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara), 29. – 31- 10. 2018. Postojna, Slovenija.
4. susret TRAIL (Training and Research in the Archaeological Interpretation of Lidar – Obuka i istraživanje u arheološkom tumačenju Lidara) namijenjen je istraživačima, te posebno doktorandima i poslijedoktorandima s ciljem usavršavanja znanja o arheološkoj interpretaciji Lidara kroz radionice i predavanja.

Više o četvrtom susretu TRAIL 2018 i registraciji možete pronaći na stranici: https://trail.zrc-sazu.si/

Poseban nalaz

NOVI ULOMAK LUMBARDSKE PSEFIZME

Na brežuljku Koludrt u Lumbardi, arheološka ekipa na čelu s dr.sc. Hrvojem Potrebicom jeu svibnju pronašla je još jedan ulomak Lumbarajske psefizme

NOVI REDOVITI ČLAN HAZU

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije u Razredu za društvene znanosti za akademika je izabran dr.sc.  Željko Tomičić.
Željko Tomičić je 1990. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što je bio kustos Gradskog muzeja u Varaždinu, zatim kustos i ravnatelj Muzeja Međimurja u Čakovcu, godine 1986. prelazi na Institut za arheologiju u Zagrebu. Od 1992. ravnatelj je Instituta za arheologiju i redoviti naslovni profesor srednjovjekovne arheologije na Sveučilištu u Zadru. Tomičićeva bibliografija ima više stotina znanstvenih jedinica, od kojih su mnoge na stranim jezicima. Napisao je i dvije monografije, a suautor je još devet knjiga. Istraživao je brojne arheološke lokalitete u Hrvatskoj, posebno u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Slavoniji te na sjevernojadranskim otocima.
Poštovani članovi!

PODSJEĆAMO NA UPLATU ČLANARINE ZA 2018. GODINU.
Uplatnice se NEĆE slati poštom!

Članarina iznosi: 100 kuna za umirovljenike i pripravnike, 200 kuna za redovite članove 250 kn za članove u inozemstvu Članarina se uplaćuje na račun Društva IBAN HR 3023600001101512624 (općom uplatnicom ili putem Internet bankarstva), uz napomenu da se pod poziv na broj upiše članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici Uplatnice se više neće slati poštom.

Prilikom zaprimljene uplate na Vašu kontakt adresu biti će poslana markica za 2017. godinu. Nakon uplate slobodno kontaktirajte tajnicu Društva kako bi ubrzali proces dostave markica. Ukoliko Vašu članarinu plaća Vaš muzej koji prema fiskalnoj odgovornosti treba račun kako bi platio članarinu molim kontaktirajte tajnicu Društva kako bi Vam računovodstvo HAD-a ispostavilo isti.

OBAVIJESTI IZ RADA DRUŠTVA

 

Izdanja Hrvatskog

 

arheološkog društva

Prilozi za iduća Izdanja Hrvatskog arheološkog društva « Okolica Kaštelanskog zaljeva u prošlosti» primaju su se do 1. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Ukoliko se još niste odazvali na ovu obavijest molimo obratite pažnju!
Prema novom zakonu o udrugama svaka udruga je dužna voditi popis svojih članova s podacima koji sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo, ako već niste da nam što hitnije dostavite ove podatke na email društva. hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

 

Obavijesti HAD-a upute autorima

Prilozi za idući broj Obavijesti HAD-a primaju  se do 20. travnja 2018.

Rukopis treba dostaviti isključivo na CD/DVD-u, ili pak poslati na e-mail Društva
(hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr).

POTPUNI TEKST S DETALJNIM UPUTAMA MOŽETE NAĆI OVDJE.

Unutar rubrike pod nasovom POSEBAN NALAZ možete poslati uredništvu newsletter-a informaciju o nečem novom iz Vaših  istraživanja,  bilo da je riječ o izuzetno zanimljivom lokalitetu, pokretnom nalazu, podatku iz arhive ili  novim analizama. Kako je navedeno i kod uputa za Vaše obavijesti, tekst ne smije biti veći od 700 slovnih mjesta i mora biti popraćen fotografijom.  Poželjno bi bilo da  je lektoriran. U svakom newsletteru predstavit ćemo po jedan takav nalaz. Nalaz može biti i povezan uz muzejsku izložbu,  stalni postav ili objavu kao u oglednom primjeru, ali prihavćamo i informacije koje  nisu  predviđene za izlaganje ili objavu. Iskoristite Newsletter društva za diseminaciju vašeg rada i podijelite s nama vaše posebne nalaze.

UPUTE ZA NEWSLETTER

VAŠE OBAVIJESTI

Vrlo rado ćemo i Vaše obavijesti (o muzejskim izložbama, projektima, publikacijama, znanstvenim skupovima, te za rubriku Poseban nalaz) slati kroz naš newsletter koji će izlaziti više puta godišnje. Kako bi i Vaše obavijesti, koje Vam šaljemo ovim putem, bile što kvalitetnije molimo Vas da uredništvu olakšate posao te da tekst ne prelazi 700 slovnih mjesta, a za najave izložbi i znanstvenih skupova molimo vas da tekst oblikujte u kratke natuknice. Načelno, kao model možete koristiti prethodni broj Newslettera. Ukoliko su informacije o događanju koje najavljujete postavljene na mrežne stranice molimo Vas nam da nam dostavite i link na njih. Uvijek je ljepše ako je popraćeno fotografijom po Vašem izboru. Također ukoliko imate informaciju da netko od članova društva ne prima newsletter biti ćemo zahvalni ako ga proslijedite te sugerirajte članu da se može prijaviti na listu klikom na predviđeni link na dnu newslettera ili neka valjanu adresu pošalje na službeni mail Društva.
hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr

Arhiva zapisinika i izvještaja o radu

godišnja skupština i zapisnik sjednice Središnjeg odbora

Navedene zapisnike možete pročitati na stranici “zapisnici Središnjeg odbora” ili “zapisnici godišnjih skupština“. (na stranice možete otići i pritiskom na link)

Izvještaj o radu Društva možete naći ovdje.

Academia.edu profil Društva

Pratite publikacije društva na našem Academia.edu profilu

 

MCPA Zadar – Međunarodna konferencija ,,Potopljena baština Prvog svjetskog rata” (PRESS)

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru,u sklopu projekta NETWORLD (‘’Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries”) te u suradnji s Ustanovom INOVAcija, organizira međunarodnu konferenciju o  kulturnom turizmu s naglaskom na Prvi svjetski rat.

plakat st istvan

Dio je to ukupnog programa obilježavanja Godine kulturne baštine i na taj ćemo se način priključiti europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

Konferencija pod nazivom „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ održat će se dana 12. lipnja (09:30-17:00), u prostoru crkve sv. Nikole u sklopu MCPA Zadar.

Datum konferencije je simbolično odabran povodom 100. obljetnice potonuća austro-ugarskog broda Szent István, koju ovim putem obilježavamo.

Republika Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj ronilačkog turizma te će konferencija ići u smjeru njegove popularizacije. Stručnjaci iz područja povijesti, kulturnog turizma i podvodne arheologije predstavit će povijesne pomorske događaje i flote Prvog svjetskog rata na Jadranu.  Jednako tako naglasak će biti na samim lokacijama olupina brodova koje su turistički atraktivne i koje je potrebno dodatno valorizirati.

Tijekom konferencije, sudionici će između ostalog imati priliku poslušati predavanja/ vidjeti prezentacije o najvećem ratnom brodu potopljenom na Jadranu – bojnom brodu Szent István, o parobrodu Baron Gautsch koji predstavlja jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Jadranu pa i u svijetu, olupini talijanskih bojnih brodova Regina Margherita i Cesare Rossarol itd.

Na konferenciju su pozvani predstavnici UNESCO-a, Sveučilišta u Zadru te Zadarske županije, a u ime ministrice kulture Republike Hrvatske manifestaciju će otvoriti državni tajnik g. Krešimir Partl.

U okviru konferencije sudionici će moći razgledati Galeriju Međunarodnog centra za podvodnu baštinu te izložbu plakata ,,100 godina samoće pod morem’’ u crkvi sv. Nikole.

Link na službene stranice Centra s najavom međunarodne konferencije http://icua.hr/hr/dogadanja/292-potopljena-batina-prvog-svjetskog-rata

Program

Monday, 11th June 2018

Arrival of participants and accommodation

Tuesday, 12th June 2018

Venue:        ICUA in Zadar, St. Nicholas church, Božidara Petranovića 1

09:00 – 09:30                Registration

09:30 – 10:00                Opening Ceremony

Welcome addresses:

Mr. Luka Bekić, Director of the ICUA in Zadar

Representative of the UNESCO

Representative of the County of Zadar / University of Zadar

Ms. Vesna Kozar, NETWORLD project manager

Mr. Krešimir Partl, State Secretary in the Ministry of culture of the Republic of Croatia

Short documentary film of the battleship SMS St. István sinking

Side event:                    Exhibition One Hundred Years of Solitude Under the Sea, St. Nicholas church

An exhibition dedicated to the sinking of the Austro-Hungarian battleship SMS Szent István on the 10 June 1918 after being torpedoed by the Italian navy off the Dalmatian coast.

10:00 – 16:20                Thematic presentations /speakers

10:00 – 10:15                Szent István

Mr. Igor Miholjek (Croatia), Croatian Conservation Institute

10:20 – 10:35                Szent István

Mr. Dražen Gorički (Croatia), Dragorlux

10:40 – 10:55         Shipwrecks of the First World War in the German North Sea

Mr. Florian Huber (Germany), Submaris

11:00 – 11:15                Coffee break

11:20 – 11:35                Diving on wreck Baron Gautsch

Mr. Filip Višić (Croatia), Diving Network

11:40 – 11:55           The wreck of Italian Battleship Regina Margherita, an unsolved mystery

Mr. Fabio Ruberti (Italy), IANTD EXPEDITIONS

12:00 – 12:15                 Shipwrecks of Albaninen and Euterpe

Mr. Vedran Dorušić (Croatia), Foka d.o.o.

12.20 – 12:35                Discussion

12:40 – 13:40                Lunch (St. Nicholas church)

13:45 – 14:00                Evidence from World War One left on sea bottom

Ms. Mariana Krasteva (Bulgaria), Director of the Naval Museum Varna

14:05 – 14:20              HMSS Britannic

Mr. Edoardo Pavia (Italy), Sea Dveller Divers

14:25 – 14:40           Submarine losses during the World War I in the Adriatic Sea

Mr. Danijel Frka (Croatia), historian, diver and underwater photographer

14:45 – 15:00                Coffee break

15:05 – 15:20                 The fate of Austro-Hungarian protected cruiser Zenta

Mr. Jurica Vučetić (Croatia), Head of Service for Economy and Property Legal Affairs in State Administration Office of Zadar County

15:25 – 15:40                Conservation and restoration works on the objects from two shipwrecks from the WW1

Ms. Antonija Jozić (Croatia), ICUA in Zadar

15:45 – 16:00                 The wreck of the Italian warship Cesare Rossarol 1918 -2018

Mr. Jurica Bezak (Croatia), Croatian Conservation Institute

16:05                            Discussion

16:45                            Closing remarks

17:00                            End of the Conference 

17:00 – 17:30                Guided tour of the ICUA’s Gallery

17:30 – 19:30                Guided visit of the City of Zadar

19:30                            Dinner

 

Izvor

MPCA PRESS