HMD – 9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva (PRESS)

9. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

24. i 25. svibnja 2017. 

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

24. i 25. svibnja 2017. godine održat će se Susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, deveti po redu što potvrđuje interes kako stručne tako i šire javnosti za ovaj izuzetno važan segment muzejske djelatnosti koja se bavi očuvanjem, zaštitom i istraživanjem naše bogate kulturne baštine.

Do sada je bila praksa da se ovo stručno druženje organizira u institucijama u koje imaju konzervatorsko-restauratorski studio sa zaposlenim restauratorima i preparatorima. Ove je godine naš muzej domaćin Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, i premda nema zaposlene djelatnike konzervatorsko-restauratorske struke, ima mnogo razloga zbog kojih je zanimljiv za naše okupljanje. Jednako je važno uspostavljanje kontakta s kolegama drugih stručnih muzejskih zvanja, jer konzervatorsko-restauratorski je posao interdisciplinaran.

Naš je skup do sada uvijek pobuđivao zanimanje šire publike, a nadamo se da će potaknuti i osnivanje restauratorskih odjela u riječkim muzejima.

U sklopu Susreta organizirana je i Izložba plakata sa tridesetak radova iz petnaest muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja. Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala. Prikazani  konzervatorsko-restauratorski radovi hrvatskih muzeja su toliko raznoliki i zanimljivi upravo zbog različitih vokacija muzeja u kojima se odvijaju. Putem plakata posjetitelji se mogu upoznati sa muzejskom djelatnošću koja uglavnom ostaje skrivena a predstavlja temelj svih muzejskih prezentacija i izložbi.

Izložba plakata 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora ostaja otvorena za publiku do 1. rujna 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja u Rijeci.

Predavanja na Susretima također su otvorena za javnost. Kroz kratku prezentaciju konzervatorsko-restauratorskih postupaka na raznolikim predmetima iz fundusa različitih muzeja te drugih tema iz područja restauratorske struke kao što su prezentacija i održavanje muzejskih predmeta, istraživanja, povijest konzervatorsko-restauratorskih odjela i drugo, otvaramo publici pristup našoj  stručnoj djelatnosti koji im prilikom posjeta muzeju nije dostupan poput ostalih muzejskih programa.

Drugi dan Susreta rezerviran je za upoznavaje Rijeke i mnogobrojnih lokacija u gradu na kojima se provodi zaštita i restauracija, a čija je povijesno-kulturna vrijednost motiv za detaljnije upoznavanje s procesima rada na tim kulturnim dobrima.

Realizaciju 9. Susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a te tisak stručne publikacije omogućili su svojom financijskom potporom Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Hrvatsko muzejsko društvo.

Galerija fotografija

Program Susreta https://gallery.mailchimp.com/d87aa6ffdf45209ce5c8b632e/files/c4df6cdc-c86c-4843-a16e-38f148cee01c/Program_9._susreta_Sekcije_restauratora_i_preparatora_HMD_a_.pdf

Izvor

HMD PRESS

 

 

IARH – Radionica ‘Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu’ (PRESS)

Institut za arheologiju poziva na radionicu u sklopu izložbe 845°C, Ad Turres u subotu 27. svibnja 2017. u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

11.00 – 11.30. vodstvo kroz izložbu 845°C

11.30. – 12.30 radionica Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu

 

primjerena je djeci od 1. – 4. razreda i predškolcima.

Opis: U sklopu izložbe 845°C u kojoj je predstavljen repertoar keramičkog posuđa proizveden unutar keramičarske radionice Seksta Metilija Maxima organizirana je radionica za djecu pod naslovom Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu.  Inspirirani predmetima s izložbe izrađivati će se male replike posuđa (od glinamola) kako bi se uredile prostorije unutar jedne rimske vile u kojoj stanuju drvene lutke. Uz to prostorijama će biti potreban i lijepo uređeni pod te će se inspirirani motivima iz rimskog razdoblja izrađivati mozaički podovi od papira.   Drvene lutke  će u replikama kuhinje i dvije blagovaonice moći uživati u prostoru uređenom samo za njih. Djeca će postati keramičari i mozaičari. Djevojčice mogu donijeti i svoje “Barbike” kako bi se družile s Rimljankama i  odjenule se kao Rimljanke.

Izvor

IARH PRESS

IARH – Newsletter #31 Instituta za arheologiju (PRESS)

Institut za arheologiju, Newsletter #31  17.5.2017.
Pogledaj u web pregledniku

Predstavljanje projekta

Project prestentation

Javno predstavljanje projekta FEMINE

Dana 18. svibnja 2017. godine održati će se javno predstavljanje znanstvenoga istraživačkog projekta Željeznodobni ženski identiteti u južnom dijelu Karpatske kotline / FEMINE (IP-06-2016-1749), koji se financira iz sredstava Hrvatske zaklade za znanost u trajanju od četiri godine. Projekt će predstaviti Marko Dizdar, voditelj projekta, iz Instituta za arheologiju.

Predstavljanje će se održati u Knjižnici Instituta za arheologiju u Ulici Ljudevita Gaja 32, Zagreb, s početkom u 11.30 h.

Istraživačka grupa: Asja Tonc, Saša Kovačević, Hrvoje Potrebica, Marija Ljuština, Aleksandar Kapuran, Carola Metzner-Nebelsick, Aurel Rustoiu, Mathias Mehofer
Konzultanti: Mario Novak, Daria Ložnjak Dizdar
Trajanje projekta: 01.4.2017. – 31.3.2021.

Public presentation of the FEMINE project

On May 18th, 2017, a public presentation of the scientific research project Iron Age Female Identities in the Southern CarpathianBasin / FEMINE (IP-06-2016-1749), funded from the Croatian Science Foundation for a period of four years, will be held. The project will be presented by Marko Dizdar, principal investigator, from the Institute of Archeology.

Presentation will take place at the Library of the Institute of Archeology, Ljudevita Gaja street 32, Zagreb, starting at 11.30.

Team members: Asja Tonc, Saša Kovačević, Hrvoje Potrebica, Marija Ljuština, Aleksandar Kapuran, Carola Metzner-Nebelsick, Aurel Rustoiu, Mathias Mehofer
Consultants: Mario Novak, Daria Ložnjak Dizdar
Project duration: 1st April 2017 – 31st March 2021

Međunarodni znanstveni skupovi

International Conferences

3. IARPotHP konferencija “Exploring the neighborhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World”
3rd IARPOtHP conference “Exploring the neighbourhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World”

3. IARPotHP konferencija, pod naslovomExploring the neighborhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World, održat će se od 1. do 4. lipnja u dvorcu Vitturi, u Kaštel Lukšiću.

Skup organiziraju Muzej grada Kaštelazajedno s Institutom za arheologijuHRZZ RED projektom i međunarodnim IARPOtHP udruženjem.

Program je dostupan na ovom linku.
Srdačno pozivamo sve zaintersirane da nam se pridruže u ovom događanju!
From 1th to 4th of June the Museum of Town Kaštela and Institute of Archaeology, together with International IARPotHP association and HRZZ Project RED organise 3rd IARPOtHP conference Exploring the neighbourhood: The Role of Ceramic in Understanding Place in the Hellenistic World.
The conference will take place in Castle Vitturi, Kaštel Lukšić, and the conference’s program can be dowloaded here.
We invite all interesed to join us in this event!
Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti“
Fortifications, defence systems, structures and features in the past”
Institut za arheologiju, u suorganizaciji s Hrvatskim institutom za povijest,u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017. organizira 4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologijeInstituta za arheologiju s temom „Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti“. Skup će se održati u prostorima Hrvatskog instituta za povijest.
Informacije o programu te Knjigu sažetaka možete pogledati OVDJE.
From 7th till 9th June 2017 the Institute of Archaeology organizes the 4thInternational Scientific Conference on Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology Fortifications, defence systems, structures and features in the past in the cooperation with Croatian Institute of History. The conference will be held in the Croatian Institute of History.
Information on the conference programme and the Book of Abstracts are available HERE
.

Međunarodni arheološki kolokvij – poziv

International Archaeological Colloquy – Call for papers

4. međunarodni arheološki kolokvij “Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru i šire” održat će se u razdoblju od 8. do 9. studenog 2017. g. u Crikvenici.
Poziv za prijavu radova, odnosno predavanja i postera, možete pronaći ovdje, a rok za prijavu je 1. srpanj 2017. g.Kolokvij se organizira u sklopu projekta RED (IP-11-2013-3973) Hrvatske zaklade za znanost.

The 4th International archaeological colloquy “Roman ceramic and glass manufactures. Production and distribution in the Adriatic area and beyond” will be held at Crikvenica on the 8th – 9th November 2017.
The Call for Papers, i.e. both oral and poster presentations, is available here, while the deadline for submission is July 1st 2017.
The Colloquy is organised within the framework of the Project RED (IP-11-2013-3973) of the Croatian Science Foundation.

Izložba

Exhibition

Ciklus događanja uz izložbu
845⁰C Ad Turres

(9.5. – 11.6.2017.)
Events linked to the exhibition 
845⁰C Ad Turres
(9th May – 11 th June 2017)
PREDAVANJA:
utorak, 16.05. u 19 sati (ODRŽANO)
Ad Turres
dr. sc. Goranka Lipovac Vrkljan, Institut za arheologijuutorak, 23.05. u 19 sati
Arheološka baština Vinodola
Ranko Starac, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci

četvrtak, 01.06. u 19 sati
Jama Vrtare male
dr. sc. Kazimir Miculinić

LECTURES:
Thuseday, 16.5. at 19 h (HELD)

Ad Turres
Goranka Lipovac Vrkljan, PhD, Institute of ArchaeologyThuseday, 23.5. at 19 h
Archaeological heritage of the Vinodol
Ranko Starac, Maritime and History Museum of the Croatian Littoral, Rijeka

Thursday, 1.6. at 19 h
Vrtare male pit cave
Kazimir Miculinić, PhD

EDUKATIVNE RADIONICE:
subota, 20.05. 11.00-12.30 edukativna radionica za djecu – Ad Turres
Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja, AMZsubota, 27.05. 11.00-12.30
edukativna radionica za djecu -Uredi rimsku kuhinju i blagovaonicu
dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, Institut za arheologiju

subota, 03.06. 11.00-12.30
edukativna radionica za djecu – Ad Turres
Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja, AMZ

09.05.-11.06. Nagradna igra – pet dana za dvoje u hotelu Kaštel u Crikvenici u terminu poslije 5.9.2017.

Izvlačenje dobitnika nagradne igre održat će se 11.6.2017. u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Sponzor: Hoteli Jadran d.d.

EDUCATIONAL WORKSHOPS:
Saturday, 20.5., 11-12.30 h
children’s workshop – Ad Turres
Zorica Babić, senior museum pedagogist, AMZ
Saturday, 27.5., 11-12.30 h
children’s workshop – Decorate a roman kitchen and Uredi rimsku kuhinju and dining room
Ivana Ožanić Roguljić, PhD, Institute of Archaeology

Saturday, 3.6., 11-12.30 h
children’s workshop – Ad Turres
Zorica Babić, senior museum pedagogist, AMZ

9th May – 11th June: Prize game – five days for two at the Hotel Kašel in Crikvenica, after September 5th 2017.

Winners will be extracted on the 11th June 2017 at 12 h at the Archaeological Museum at Zagreb.
Sponsor: Hoteli Jadran d.d.

Terenska istraživanja

Field research

NASELJARITUAL

Arheološka i geofizička istraživanja nalazišta Vojakovački Osijek – Mihalj

Tijekom druge polovine svibnja i prve polovine lipnja 2017. godine Institut za arheologiju (Tatjana Tkalčec), uz suradnju s tvrtkom GEARH d.o.o. provodi geofizička istraživanja srednjovjekovnog kompleksa Vojakovački Osijek – Mihalj (Koprivničko-križevačka županija).

Lokalitet se sastoji od drveno zemljane utvrde te dva objekta s ostacima kamenih temelja za koje se pretpostavlja sakralni karakter.
Posjeti na teren su dobrodošli!

SETTLEMENTSRITUAL

Archaeological and geophysical research of the Vojakovački Osijek – Mihalj site

During the second half of May and the first half of July 2017 the Institute of Archaeology (Tatjana Tkalčec) will carry out the geophysical research of the archaeological complex Vojakovački Osijek – Mihalj (Koprivnica-Križevci County) in the cooperation with GEARH d.o.o.
The site consists of a wooden earthen fortress and the remains of two buildings with stone foundations for which we presume sacral purpose. You are welcome to visit us on the field!
Arhivu newslettera možete pregledati ovdje / Newsletter’s archive is available here.
Za prijavu na newsletter kliknite ovdje / Register here to receive our newsletters
Dodatne informacije o Institutu i događanjima možete pratiti i preko naše webstranice www.iarh.hr.
Further information about the Institute and our events is available on our website www.iarh.hr.Pratite nas i na academia.edu / Follow us on academia.edu

 

Izvor

IARH PRESS

HRZ – Dodijeljene Nagrade EU za kulturnu bastinu/Nagrade Europe Nostre i Grand Prix g. Mederu! POZIV na svecanosti u Starom Brodu i Zagrebu, 22.5.2017. (PRESS)

U ponedjeljak 15. svibnja 2017. u finskome gradu Turkuu dodijeljene su prestizne Nagrade Europske unije za kulturnu bastinu / Nagrade Europa Nostra Hrvatskom restauratorskom zavodu za konzervatorsko-restauratorsku obnovu kapele sv. Martina u Starom Brodu i g. Ferdinandu Mederu za predani dugogodisnji rad. Posebno smo ponosni da je g. Mederu uruceno i najvise priznanje Europske unije i Europe Nostre – Grand Prix.

POZIV – 22. 5. Stari Brod i Zagreb
Hrvatski restauratorski zavod takoder Vas poziva na svecanosti predstavljanja Nagrada koje ce se odrzati u ponedjeljak 22. svibnja 2017. u Starom Brodu i Zagrebu. To ce biti prigoda za predstavljanje projekta konzervatorsko-restauratorske obnove kapele sv. Martina u Starom Brodu kao i opusa g. Medera.
Srdacno Vas pozivamo i nadamo se da cete ove vrijedne svecanosti medijski popratiti!

European Heritage Awards Ceremony 2017 - group photo

Fotografija: HRZ PRESS.

Turku, 15. svibnja 2017. – Dobitnici Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu u 2017. godini / Nagrade Europe Nostre, koje su najuglednije u tom području, slavili su kasno poslijepodne na eminentnom događanju organiziranom u crkvi sv. Mihovila u finskom gradu Turku. Maestro Plácido Domingo, predsjednik Europe Nostre, vodeće baštinske organizacije u Europi i Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport zajednički su bili domaćini svečane dodjele nagrada za kulturnu baštinu Europe. Proglasili su i predstavili 7 Grand Prix dobitnika kao i nagradu po izboru publike, odabranih između 29 ovogodišnjih pobjedničkih projekata.

Sedam Grand Prix pobjednika, od kojih će svaki primiti €10,000 nagrade, izabrali su nezavisni žiriji čiji su članovi uvaženi međunarodni stručnjaci:

Kategorija Konzervacije

Barokni kompleks i vrtovi u Kuksu, regija Hradec Králové, Češka

Kraljev put preko Filefjell-a, Norveška

Palača kulture u Blaju, Transilvanija, Rumunjska

Krov za ruševine samostana St. Juan, Burgos, Španjolska

Kategorija Istraživanja

Istraživačko-konzervatorski projekt iz Hertogenbosch-a, Nizozemska

Kategorija Predane službe

Gospodin. Ferdinand Meder, Zagreb, Hrvatska

Kategorija Obrazovanje, usavršavanje i promidžba svijesti o očuvanju baštine

Centar za vizualne umjetnosti i istraživanja, Nikozija, Cipar

Nagrada po izboru publike, kojoj je ovo šesto izdanje, dodijeljena je gospodinu Zoltánu Kallósu, koji je tijekom 70 godina predano sakupljao značajne kolekcije glazbe, plesa, pripovjetki i obrta u zajednicama Mađara, Rumunja, Saksonaca i Roma u Translivaniji u Rumunjskoj. Ovo je prvi puta da je postignuće u kategoriji predane službe u području baštine dobilo najviše glasova. Preko 11,500 ljudi glasovalo je za najbolja baštinska postignuća u Europi putem internetskog upitnika u organizaciji Europe Nostre.

Tijekom svečanosti dodjele Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu u Europi / Nagrade Europe Nostre one su uručene 29 pobjednika iz 18 zemalja koje su sudjelovale u EU programu Kreativna Europa. Također su i dva izuzetna projekta iz Švicarske i Turske, dakle europskih zemalja koje ne sudjeluju u tom programu, dobila nagrade Europa Nostra.

“Bila mi je posebna čast i zadovoljstvo upoznati pobjednike i predati im nagrade u prekrasnom povijesnom gradu Turkuu u prigodi kada Finska slavi 100. obljetnicu svoje nezavisnostii. Svaki od pobjednika je blistav primjer za sve nas koji brinemo i radimo za dobrobit zajedničke baštine. Naša dodjela nagrada i kongres u Turkuu također su bili odlična prilika kako bi se pobjednici i partneri mobilizirali za aktivni doprinos Europskoj godini kulturne baštine u 2018. Ne smijemo propustiti povijesnu priliku za pozicioniranje naše kulturne baštine tamo gdje ona zaista pripada – u samo srce europskog projekta kojega trebamo probuditi!” izjavio je Plácido Domingo, poznati operni pjevač i predsjednik Europe Nostre.

“Još jednom su Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / Nagrade Europa Nostra proslavile nadarenost izvrsnih umjetnika i profesionalaca, neumoran rad volontera i predanost onih koji obrazuju ljude u području baštine kako bi u njemu mogli danas uživati I očuvati ju za buduće generacije. Kulturna baština Europe jedan je od njezinih najvrednijih resursa. Njezina vrijednost nije samo simbolična – ona ima pozitivan učinak na našu kvalitetu života, na naše gospodarstvo i na naše društvo. Oduševljen sam što će 2018. biti Europska godina kulturne baštine. To će nam omogućiti podsjetiti građane Europske unije, bez obzira na njihovo porijeklo, na vrijednost naše zajedničke kulturne baštine, na rizike s kojima se ona susreće i na prilike koje nam nudi u promicanju društvene uključenosti i u izgradnji budućeg društva” kazao je Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Dodjeli nagrada u gradu Turku bilo je nazočno oko 1200 sudionika, uključujući baštinske stručnjake, volontere te one koji podržavaju događanje dijem Europe, uz nazočnost uglednih predstavnika iz institucija Europske unije, zemalja članica i zemlje domaćina.

Dodjelom nagrada završio je Europski baštinski kongres, javno događanje koje je okupilo stotine baštinskih stručnjaka iz cijele Europe u Turkuu između 11. i 15. svibnja 2017. U organizaciji Europe Nostre i predstavnika zemlje domaćina – Europe Nostre Finske, održavanje kongresa su pomogli Grad Turku, brojne javne i privatne institucije iz Finske i drugih zemalja kao i program Kreativna Europa kao potpora Europske unije.

U 2018, Nagrada Europske unije za kuturnu baštinu / Nagrada Europa Nostra iskoristiti će se kao osnovni instrument za promociju ciljeva i poruka Europske godine kulturne baštine. Poziv za kandidate u 2018. godini zajedno sa specijalnim izdanjem za dodjelu nagrada biti će objavljen 1. lipnja 2017. na posebnoj web stranici za nagrade: www.europeanheritageawards.eu/apply

FOTOGRAFIJE S CEREMONIJE                                      VIDEO S CEREMONIJE 

Biti će uskoro dostupne                          Biti će uskoro dostupan

 

Ferdinand Meder, Zagreb

Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA

Fotografija: HRZ PRESS.

Ferdinand Meder posvetio je cijeli svoj radni vijek, od 1970. godine do danas, zaštiti hrvatske kulturne baštine. U tom je vremenu nebrojeno puta prvi reagirao na brojne prijetnje hrvatskoj baštini. Kao konzervator i povjesničar umjetnosti, radio je na njezinu dokumentiranju, konzerviranju i restauriranju te na podizanju svijesti o hrvatskoj kulturi. Tijekom svojega profesionalnog djelovanja bio je ravnatelj nekih od vodećih institucija za zaštitu baštine u Hrvatskoj. Na tim je položajima svojim utjecajem uvelike pridonio unapređenju konzervatorske i restauratorske struke. Na međunarodnoj je razini nastojao osnažiti veze s mnogim ključnim međunarodnim kulturnim i baštinskim institucijama, uključujući ICOM, ICOMOS, UNESCO te Vijeće Europe.

Njegova domišljatost u pronalaženju rješenja, pogotovo kad mu je na raspolaganju bilo malo sredstava, osvjedočena je u opsežnim obnovama koje je svojim djelovanjem omogućio. Stručnost i upornost Ferdinanda Medera bile su jedan od ključnih čimbenika za obnovu Dubrovnika nakon potresa 1979. godine. Ranih devedesetih, u vrijeme Domovinskog rata, hrvatska je kulturna baština pretrpjela golemu štetu i velika razaranja. Kao ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine radio je na spašavanju i zaštiti spomenika kojima je prijetilo uništenje, istovremeno upozoravajući međunarodnu zajednicu o počinjenoj šteti. To je samo dio aktivnosti koje je poduzimao u svojoj dugoj karijeri posvećenoj zaštiti kulturne baštine.

Predanost Ferdinanda Medera struci ogleda se i u sustavnom unapređivanju djelatnosti javnih institucija koje su pak omogućile učinkovito djelovanje struke. Primjerice, sudjelovao je u osnivanju čak triju sveučilišnih studija restauriranja u Hrvatskoj, te u uvođenju i razvijanju polaganja državnog stručnog ispita iz konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Iz obrazloženja ocjenjivačkoga suda:

Ferdinand Meder institucionalizirao je konzervatorsku djelatnost i podigao obrazovne standarde u svojoj zemlji. Izniman je primjer javnog djelovanja na području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. 

Ferdinand Meder činio je mnogo više od onoga što se od njega očekivalo. Prilagođavao se različitim okolnostima, djelujući uvijek u interesu zaštite kulturne baštine. Čak je i u vrijeme ratnih sukoba pokazao nepokolebljivu posvećenost zaštiti baštine te je podizao svijest međunarodne zajednice o vrijednosti hrvatskoga kulturnog blaga.

 

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu / nagrada Europa Nostra

Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine. Od pokretanja dodjelu i izbor nagrada vodi organizacija Europa Nostra. Nagrada slavi i promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volontiranja, obrazovanja i komunikacije. Na taj način pridonosi većem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškog resursa europskog gospodarstva i društva. Nagradu podupire program Europske unije Kreativna Europa.

U proteklih 15 godina, organizacije i pojedinci iz 39 zemalja podnijeli su ukupno 2720 prijava. Prema broju prijava iz pojedine zemlje, Španjolska je prva na ljestvici s 498 projekata, drugo je Ujedinjeno Kraljevstvo s 286 prijava, a treća je Italija s 278 prijava. Prema kategoriji natjecanja, najviše je prijava bilo u kategoriji zaštite baštine (1606). Slijede prijave u kategoriji obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti (457), potom istraživanja (340) te predanog rada (317).

Od 2002. godine neovisno stručno povjerenstvo odabralo je i nagradilo 455 projekata iz 34 zemlje. U skladu s brojem prijava, Španjolska je prva na listi sa 61 nagradom. Ujedinjeno Kraljevstvo je na drugom mjestu sa 60 nagrada, Italija je na trećem mjestu s osvojenih 37 nagrada, dok je Njemačka na četvrtom (29 nagrada), a Grčka na petom mjestu (27 nagrada). Najviše priznanja osvojeno je u kategoriji zaštite baštine (267), zatim u kategoriji predanog rada (67), obrazovanja, usavršavanja i podizanja svijesti (65) i na kraju istraživanja (56).

Ukupno je dodijeljeno 102 Velikih nagrada (Grand Prix) u vrijednosti od 10.000 eura, koje su bile predstavljene kao izvanredne baštinske inicijative, a odabrane su među nagrađenim projektima.

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu / nagrada Europa Nostra ojačala je sposobnosti sektora zaštite baštine u Europi, ističući najbolje postupke, potičući prekogranične razmjene znanja te povezujući različite dionike u šire mreže kontakata. Također donosi mnoge dobrobiti za pobjednike: veću (inter)nacionalnu prepoznatljivost, poboljšanje mogućnosti financiranja te povećanje broja posjetitelja. Osim toga, podiže se svijest javnosti o našoj zajedničkoj baštini, istovremeno ističući istinski europski identitet. Nagrada je stoga ključni alat za promicanje europske baštine.

Europa Nostra

Europa Nostra je paneuropsko udruženje organizacija civilnog društva koje djeluju na području baštine, a podupire je i široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Djelujući u više od 40 zemalja Europe, organizacija je glas civilnoga društva posvećen očuvanju i promicanju europske kulturne i prirodne baštine. Organizacija Europa Nostra osnovana je 1963. godine, a danas je prepoznata kao najvažnija mreža organizacija posvećenih očuvanju baštine u Europi. Plácido Domingo, svjetski poznati operni pjevač i dirigent, predsjednik je te organizacije.

Cilj kampanja organizacije Europa Nostra je spašavanje ugroženih europskih spomenika, mjesta i krajolika, a posebno kroz program „Sedam najugroženijih“. Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu / nagradom Europa Nostra, slavi se izvrsnost. Nagrada također pridonosi oblikovanju i provedbi europskih strategija i politika vezanih uz baštinu, i to strukturiranim dijalogom s europskim institucijama i koordinacijom Saveza europske baštine 3.3..

Kreativna Europa

Kreativna Europa je novi program Europske unije za potporu kulturnog i kreativnog sektora kojim se omogućuje veći doprinos stvaranju radnih mjesta i napretku. S proračunom od 1,46 milijardi eura (od 2014. do 2020. godine) program Kreativna Europa podupire organizacije na području baštine, izvedbene umjetnosti, likovnih umjetnosti, interdisciplinarnih umjetnosti, izdavaštva, filma, televizije, glazbe i videoigara, kao i desetke tisuća umjetnika, kulturnih i audiovizualnih profesionalaca. Financijska će im sredstva omogućiti da rade diljem Europe, da dopru do nove publike i razvijaju vještine potrebne u digitalnom dobu.

Izvor

HRZ PRESS

MDC – Obilježavanje 37. Međunarodnog dana muzeja pod temom ‘Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima’ (PRESS)

Obilježavanje 37. Međunarodnog dana muzeja održat će se u razdoblju od 16.-21. svibnja 2017. pod temom Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja hrvatski muzeji organizirali su izložbe, predavanja i stručna vodstva na mjestima sjećanja s namjerom komunikacije „teške baštine“ – povijesnih, socijalnih i ekoloških tema koje trebaju postati podloga dijalogu, ozdravljenju društva od kolektivnih trauma i doprinijeti socijalnoj inkluziji ranjivih društvenih skupina.

Za detaljniji program događanja po gradovima kliknite OVDJE.

Za primjere dobre prakse iz kliknite OVDJE.

Govoriti o neizrecivom u muzejima

Stotinjak muzeja diljem Hrvatske pridružiti će se svjetskoj muzejskoj obitelji od 35 tisuća muzeja i brojnim programima od 16.-21. svibnja 2017. obilježiti  37. Međunarodni dan muzeja. Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a ovogodišnja tema »Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima« koju je odredilo Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije u službi društva i njegova razvoja koje komuniciraju univerzalne humanističke vrijednosti – poštovanje ljudskih prava, jednakost i solidarnost, slobodu od diskriminacije i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.

Da je sve više novih muzeja koji se suočavaju s neugodnom prošlošću, pokazuje i nedavno održana dodjela europskih muzejskih Oskara (EMYA) u Zagrebu, na kojoj su se među odabranima našli brojni muzeji posvećeni rušenju zida šutnje iza kojeg su ostala sakrivena najsramotnija i najrazornija ljudska iskustva. Kod nas se u tome djelomično uspjelo otvaranjem novih memorijalnih muzeja poput Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. i Spomen doma Ovčara kao i prezentiranjem dijela te baštine u okviru kompleksnih muzejskih cjelina poput Memorijalnog centara Lipa pamti koji se nalazi u sklopu Pomorskogi povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja hrvatski su muzeji organizirali izložbe, predavanja i stručna vodstva na mjestima sjećanja s namjerom komunikacije „teške baštine“ – povijesnih, socijalnih i ekoloških tema koje trebaju postati podloga dijalogu, potaknuti na suočavanje s neugodnim aspektima povijesti i ozdravljenje društva od kolektivnih trauma te ohrabriti mlade ljude da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima kako se ideološki motiviranih zločini i kršenja ljudskih prava ne bi ponovila.

Muzej Valpovštine progovorit će izložbom „Zatvoreni krug – povijest jedne nacionalizacije“ o postupcima oduzimanja i vraćanja imovine kao  posljedici odnosa prema pojedincima u nedemokratskim političkim sistemima. Izložba kroz sudbinu obitelji Putterer govori o teškoj subini njemačke manjine na ovim prostorima neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata kada je cijela populacija kolektivno optužena za nacističke zločine, protjerana i pobijena. Upravo je u Valpovu (1945./46.) bio najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske, u kojemu je bilo zatočeno više tisuća civila, od kojih je prema službenim podacima umrlo više od tisuću ljudi premda se vjeruje da je žrtava bilo mnogo više

Tiflološki muzej u Zagrebu izložbom „Obilježje invaliditeta kao predmeta traume – (NE) vidljive oznake“skreće pažnju na diskriminaciju osoba s mentalnim i fizičkim poteškoćama kroz povijest. Posjetitelji će tako moći razgledati oznake koje su slijepe osobe nosile na rukavu kao javno obilježje svojeg invaliditeta te saznati više o teretu stigme i socijalne isključenosti kroz svjedočanstva osoba s poteškoćama u vidu. Ovakav pristup osobama s invaliditetom davno je napušten, no oznake koje čuvamo svjedoče o društvenom stavu prema osobama koje se razlikuju od ostalih, a što se događa kad se počnu obilježavati oni koji su po nečemu različiti –  povijest je pokazala, poručuju iz muzeja.

 Muzej „Staro selo“ Kumrovec pozvao je građane da na izložbi „Umro je drug Tito“ podijele svoja i obiteljska sjećanja na dan Titove smrti postavivši im pitanje:  Što je za Vas značio 4. svibnja 1980. – je li to dan kada je prestalo kucati veliko srce ili dan kada je umro zločinački diktator? Fotografijama, novinarskim polemikama i snimkama pokazat će se kako je izgledao ispraćaj u Zagrebu i Kumrovcu te sprovod u Beogradu. Cilj izložbe nije glorifikacija, pa čak niti pokušaj valorizacije Titova života, već poziv da u muzejima prestanu prešućivati dio vlastite prošlosti.

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja uključio se i Muzej Moslavine Kutina s izložbom  “Židovska zajednica u Kutini i Moslavini”,  kojom se obilježava 140 godina od osnutka Kutinske židovske općine i koja govori o povijesti velike židovske zajednice u Moslavini koja je nestala u Drugom svjetskom ratu i njihovom utjecaju na društveni i kulturni život sredine. Pored izložbe na kojoj su izloženi originalni dokumenti židovske općine, posjetitelji će imati prilike poslušati predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak koja će govoriti o stradanjima Židova u Moslavini u holokaustu, ali i o mnogim akcijama spašavanja koje je poduzelo lokalno stanovništvo.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 37. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

Izvor

MDC PRESS