ANIMIRANI FILM ‘1202.’ [osvrt Iva Brčić]

Nakon godinu dana produkcija animiranog filma “1202.” redatelja Tomislava Gregla približava se kraju. Montaža i grafička obrada privedena je kraju, a upravo se dovršava originalna glazba. Monumentalnu glazbenu kulisu filma podario je maestro Darko Hajsek, inače dobitnik Zlatne Arene za glazbu u filmu “Snivaj, zlato moje”.

“1202.” je ekranizacija istoimenog romana autora Frane Herende o križarskoj opsadi Zadra dotične godine. Roman je dotiskivan nekoliko puta, preveden je na engleski jezik, a po njemu je snimljen i radio roman. U Gradskoj knjižnici Zadar u srpnju je bila održana i izložba filmske glinene scenografije akademskog kipara Ante Strinića, uz književni predložak i trailer filma.

1202. ; Fotografiju ustupila IB

Ovo je umjetnički animirani film u trajanju od osam minuta, koji će se predstavljati na međunarodnim festivalima. Priča je oživljena tradicionalnim tehnikama – reljefnim pozadinama od gline i animiranim crtežima na papiru. Kompjuter je korišten samo u postprodukciji da bi se postigao željeni izgled oživljenih duhova prošlosti.

Redatelj filma Tomislav Gregl bavi se filmskim stvaralaštvom u svojstvu snimatelja i redatelja od 1987. godine. Snimio je velik broj umjetničkih kratkometražnih filmova i sudjelovao u stvaranju sva tri hrvatska dugometražna animirana filma. Njegov “Malformance-Performance” iz 2007. nagrađen je na Danima hrvatske animacije 2007. i Montpellieru 2008., a “Zulejku” iz 2013. francuska distribucijska kuća Gonella Productions otkupila je za svjetsku distribuciju.

Scenaristica “1202.” je Maja Gregl, dizajner likova i animator Dario Kukić, skladatelj Darko Hajsek, umjetnički direktor Tihoni Brčić, glinenu scenografiju kreirao je Ante Strinić, a dizajneri zvuka su Bojan Kondres i Žana Lončarić. Renomiranoj producentskoj kući Maxima film d.o.o., ovo je tek prvi, nadamo se u nizu budućih animiranih filmova. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zadra.

Iva Brčić

Tekst je preuzet s portala Film-mag.net

ANIMIRANI FILM ‘1202.’ [osvrt Iva Brčić], >http://film-mag.net/wp/?p=40653. Fotografije ustupila IB

Objavljuje F.I.L.M.Subota, 26. listopada 2019.

MHAS – 5. MEĐUNARODNI FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA (PRESS)

Pozivamo vas na otvorenje 5. Međunarodnog festivala arheološkog filma u četvrtak 8. 11. u 18,00h u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika – Split.

Napomena, kao uvertira festivalskih događanja 7. 11. u srijedu u 17,30 u prostorijama Alliance Francaise Split u Marmontovoj ulici bit će predavanje Gerarda Sabatiera, Vauban i suvremene fortifikacije.

http://www.mhas-split.hr/ostalo/novosti/artmid/671/articleid/167/5-me%c4%90unarodni-festival-arheolo%c5%a0kog-filma

Izvor
MHAS PRESS

 

FILM: Mumija, akcijski horor (osvrt Robert Jukić)

Mumija
The Mummy (2017.)
Universal Pictures, Dark Universe, Perfect World Pictures, 2017.
Trajanje: 98 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Auro 11.1 | Dolby Atmos | Dolby Surround 7.1
Redatelj: Alex Kurtzman
Glume: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Simon Atherton, Stephen Thompson, James Arama, Matthew Wilkas, Sohm Kapila, Sean Cameron Michael, Rez Kempton, Erol Ismail

Mumija – Movie Site
The Mummy – IMDb

Universal studio je, kao odgovor drugim studijima (Foy, Disney Warner Bros) na akcijske franšize sa superjunacima, započeo svoju franšizu s malo drugačijim superjunacima. S obzirom da nema autorska prava za Marvel ili DC Comics, polaže autorska prava na vlastite superjunake ili supernegativce, i može ih varirati do beskonačnosti. Prvi u seriji filmova je ‘Mumija’ s Tomom Cruisom u glavnoj ulozi, ne ulozi Mumije, nego lovca na blago koji će otvoriti svojevrsnu Pandorinu kutiju, i na kraju steći božanske (superjunačke) moći.

Mogu se istaknuti dvije zanimljivosti ovog filma. Prva – Studio unaprijed nameće za razdoblje narednog desetljeća ukus filmske poblike kroz jednu novu franšizu, ali uz njezin upitni opstanak jer je već došlo do zasićenja s ovom vrstom filmova koji jedan na drugog liče kao jaje jajetu, a osobnost kao da se izgubila u masovnoj konzumaciji franšiznih sadržaja. Drugo je to da se Tom Cruise opet pojavljuje kao glavni lik, jer je očigledno da je njegova karijera filmske zvijezde u padu pa je to još jedan od pokušaja da se održi na površini filmske slave. Čini se da Jack Reacher (junak Lee Childeovog serijala o samotnom umirovljenom policajcu koji diljem Amerike provodi pravdu na sebi svojstven način) nije polučio nadani uspjeh, Tom Cruise nije na najbolji način ‘ušao’ u taj karizmatični lik, a nešto slično dogodilo mu se i u ‘Mumij’.

Nick Morton (Tom Cruise) u ratom zahvaćenom Iraku s prijateljem Vailom (Jake Johnson) traži arheološke artefakte koje preporodaje bogatim kolekcionarima. Na jednom mjestu sukoba naiđu na, kako su pomislili u prvom trenutku, grobnicu, u kojoj je mumija zaboravljene egipatske princeze Ahmanet (Sofia Boutella). Već i sama činjenica da je egipatska princeza sahranjena u Iraku izaziva znatiželju kod znanstvenice Jenny Halsey (Annabelle Wallis), koja se nalazi u misiji na ratom zahvaćenim područjima. Stvar je složenija, jer Ahmanet nije sahranjena, već je  zatočena u svojevrsnom zatvoru zbog pakta s egipatskim bogom Setom, kako bi stekla neograničene moći na ovom svjetu. Sada joj se pruža jedinstvena prilika za oslobođenje, a ima i sredstvo kojim će to postići, a to je nitko drugi do Nick Morton…

Akcijski horori imaju nedostatak da težište stavljaju na akciju, pa tako se i uloga Toma Cruisea doima kao da odrađuje svoju ulogu akcijskog junaka koju ni sam ne može ozbilno prihvatiti pa se akcijske scene doimaju kao dio neke akcijske komedije. Kao što je i rečeno, Ahmanet će u već viđenom stilu akcijskih SF frašiza pokušati pokoriti ovaj svijet, ali uvijek postoji netko tko će je u tome zasutaviti, uz obveznu jurnjavu koja više nalikuje kao videoigri nego filmu. Jedan od likova koji u filmu ima presudnu ulogu je doktor Henry Jekyll, a glumi ga Russell Crowe. Dobro ste pročitali, to je doktor Jekyll iz poznate priče ‘Doktor Jekyll i Mister Hyde’ Roberta Luisa Stevensona, jedan od likova koji će se pojavljivati u sljedećim nastavcima ove franšize. Doktor Jekyll je na čelu znanstvenog tima koji skuplja razna čudovišta, a jedno od njih je i mumija koju želi imati u svojoj kolekciji.

Spomenimo još da se prva Universalova ‘Mumija’ pojavila već 1932. u režiji Karla Freunda, a mumiju je utjelovio Boris Karlof. Poznata akcijska trilogija započeta je 1999. godine u režiji Stephena Sommersa, a mumija je bio Arnold Vosloo kao Imhotep, s time da je Brendan Fraser vodio bitku protiv nadnaravnih sila. Dvije godine kasnije isti redatelj snima ‘Povratak mumije’, a 2008. Rob Cohen zaslužan je za ‘Mumiju: Grobnicu zmajskog cara’. Neka vas ne zbunjuje što se radnja ovih filmova odvija u različitim svemirima, uz mumiju, bilo žensku ili mušku, kao poveznicu između njih. A prava egipatska povijest interpretirana je na holivudski način ili, bolje rečeno, nema veze s poviješću starog Egipta.

Robert Jukić, Zagreb, 15.06.2017.

AMN – Otvorenje izložbe ‘Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona’ i premijera dokumentarnog filma Gorana Vukovića ‘Ideja, projekt, realizacija’ [PRESS]

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona i primijeru dokumentarnog filma Gorana Vukovića Arheološkog muzeja Narona ‘Ideja, projekt, realizacija’, u subotu, 25. veljače 2017. godine u 17 sati, u Arheološkom muzeju Narona, Naronski trg 6, Vid.

Izvor

AMN PRESS

MDC – Festival muzejskog filma i multimedije MUVI 06 [PRESS]

Uskoro 6. izdanje MUVI festivala muzejskog filma i multimedije

Šesto izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film  održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator ove manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske i multimedijske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta.

Multimedija Gradskog muzeja Vukovar, 2016., produkcija: Gradski muzej Vukovar i Design Studio D, Vinkovci.

Pored uobičajenog prikazivačkog dijela programa MUVI nudi i MUVI lab, blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti mobilne aplikacije, 3D animacije, simulacije virtualne stvarnosti i realizirane virtualne izložbe, a novost 6. izdanja je  Forum dobrih ideja koji okuplja inovatore, poduzetnike, znanstvenike i muzealce koji se bave razvojem inovativnih  tehnologija primjenjivih u muzejima.

Film Statut grada Dubrovnika – restauracija prijepisa iz 1437., 2015., produkcija: Hrvatski državni arhiv, Zagreb.

Prvog dana festivala hrvatska kulturna javnost imat će priliku upoznati se s najnovijim filmskim ostvarenjima koja promiču i valoriziraju baštinu. U prikazivačkom dijelu programa ističe se dokumentarac Barone, dobitnik nagrade na Zagreb Tourfilm festivalu za najbolji film do 60 minuta,koji govori o revitaliziranju šibenske tvrđave Barone smještajući je u kontekst najvećeg grada mletačke Dalmacije i nadolazećeg Kandijskog rata s Osmanskim Carstvom. Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu: Svijet zvukova – Branko Jugec i Svijet zvukova – Anamarija Ribar, dirljive priče koje prikazuju svijet zvukova osoba kojima je među prvima ugrađena umjetna pužnica. U filmu Lov(ci) na rake pokretne slike zauvijek su sačuvale ljude, događaje, običaje i kulturu lova na rakove i račice u najjužnijem mjestu na Istarskom poluotoku – Premanturi. Glavni protagonisti,  ribari Gianni i Roberto Giotto, govore o važnosti lova na rakove za lokalnu zajednicu tijekom povijesti te o tradiciji i tehnikama lova u Premanturi nekada i danas.

Prema virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu, 2012. – 2016., produkcija: Arheološki muzej u Zagrebu.

Iz stranog programa izdvajamo „Gaser“ u Crnoj Gori, potreba i ponos, pomalo duhovitu priču o austrougarskom Gaseru, kultnom crnogorskom oružju ukrašavanom srebrom i koraljima, revolveru koji je s vremenom postao statusni, nacionalni, i etnološki element u životu Crne Gore u 19 st. Iz Srbije nam dolazi Perfect ride, lucidna i zabavna priča o skejteru koji u zatvorenom Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pokušava izvesti savršenu vožnju otkrivajući istovremeno zapušten interijer muzeja značajne povijesti koji je smatran remek-djelom jugoslavenskog modernizma.

Film Reciklirajmo zajedno – staklo, 2015., produkcija: Muzej antičkog stakla, Zadar.

Drugi dan festivala donosi nam izlaganja muzealaca, akademskih stručnjaka i IT profesionalaca koji će prezentirati novo realizirane projekte virtualnih izložbi i vodiča kroz postave te praktična dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i multimedijalne produkcije baštinskih sadržaja. Prezentacijama će bit obuhvaćene multimedijske inovacije u stalnim postavima poput Multimedije Studija Galerije Antuna Augustinčića i Multimedije Gradskog muzeja Vukovar kao i tehnologija proširene stvarnosti korištena u realizaciji tvrđave Barone u Šibeniku . Bit će prezentirana i interaktivna aplikacija za pametne telefone Tesla lab nastala u zajedničkoj produkciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog muzeja, koja donosi posjetiteljima informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima , a pažnju će zasigurno privući i inovativan projekt Centra za ženske studije koji je s udrugom Radiona.org. razvio hologram s likom Marije Jurić Zagorke povodom 143. obljetnice njena rođenja.

Multimedijska izložba Starohrvatska baština u novome svjetlu, 2015./2016., produkcija: Arheološki muzej Zadar; Gordana i Zorislav Šojat, Zagreb.

Zanimljivosti na ovogodišnjem MUVI-ju zasigurno neće nedostajati, a više detalja o filmovima i prezentacijama kao i raspored događanja možete pogledati ovdje.

Izvor

MDC PRESS

MHAS – Otvorenje 4. međunarodnog festivala arheološkog filma [PRESS]

Displaying MFAF plakat 2016 .jpg

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika poziva na otvorenje 4. međunarodnog festivala arheološkog filma

u četvrtak 3. studenoga 2016. u 18 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Šetalište Ivana Meštrovića 18, Split.

PROGRAM

Četvrtak / Thursday, 3. 11. 2016.

18:00 Otvaranje / Opening

18:15 Claustra / Claustra

Ana Golja, Helena Traub, Aleš Suk,

Hrvatska, Slovenija / Croatia, Slovenia, 8’

18:25 Velika slagalica: epikurejski natpis Diogena iz Oinoande / A Gigantic Jigsaw Puzzle: The Epicurean Inscription of Diogenes of Oinoanda

Nazım Güveloğlu, Turska / Turkey, 32’

19:00 Ukradeni ratnici / Stolen Warriors

Wolfgang Luck, Njemačka / Germany, 52’

20:00 Tajanstveno kamenje Hakkarija / Mysterious Stones of Hakkari

Bahriye Kabadayi Dal, Turska / Turkey, 40’

20:45 Popratni program: Veljko Barbieri, predstavljanje knjige Ja, Dioklo – Jupitrov sin / Accompanying program: Veljko Barbieri, presentation of the book I, Diocles – Son of Jupiter

21:20 Prilazi / Approaches

Henri-Louis Poirer, Francuska / France, 20’

21:40 Blago iz potonulog broda / Treasure from a Sunken Ship

Mirela Sakoman, Hrvatska / Croatia, 15’

 

Petak / Friday, 4. 11. 2016.

18:00 Most u Avignonu: povratak u prošlost / Recreating the Medieval Bridge of Avignon

Nicolas Baker, Cristophe Gombert,

Francuska / France, 9’

18:10 Zidno slikarstvo u Cumi: interdisciplinarni pristup / The Wall Paintings of Cuma: An Interdisciplinary Adventure

Fulvio Iannucci, Italija / Italy, 28’

18:45 Tà gynaikeia. Ženske priče / Tà gynaikeia. Women’s Affairs

Lorenzo Daniele, Italija / Italy, 52’

19:45 Šapat / Whispers

Marcos Aldaco, Španjolska / Spain, 14’

20:00 Az, Branko pridivkom Fučić / I, Branko by Surname Fučić

Bernardin Modrić, Hrvatska / Croatia, 40’

20:50 Popratni program: projekcija filma Barone i predstavljanje projekata revitalizacije šibenskih tvrđava / Accompanying program: film Barone and Revitalization project of the Šibenik Fortification system – presentation

21:20 Proglašenje nagrađenih filmova / Awards Ceremony

Izvor

MHAS PRESS