AMZ – POP-ART SOLINJANKA (osvrt Vendi Jukić Buča)

Glava mlade djevojke pronađene u Solinu, skulptura poznata kao Solinjanka (možda Plautilla, supruga rimskog cara Karakale), jedan je od najpoželjnijih arheoloških suvenira, kao artefakt koji je, uz vučedolsku golubicu, vjerojatno najpoznatiji arheološki nalaz s područja Hrvatske. Glava Solinjanke izložena je u stalnom postavu Antičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu, čiji je prepoznatljivi zaštitni znak.

U muzejskoj Suvenirnici bilo je moguće kupiti vjernu repliku ovog antičkog portreta u originalnoj veličini izrađenu od gipsa.

Radi proširenja ponude kroz fascinaciju ovom jedinstvenom skulpturom, povodom Međunarodnog dana muzeja 2016. godine Arheološki muzej u Zagrebu koncipirao je posebno izdanje svog zaštitnog znaka – repliku skulpture u smanjenoj veličini te intenzivno obojanu skulpturu u obje veličine (izvornoj i smanjenoj).

Boje su različite te se kombiniranjem različito obojanih glava u prostoru postižu efektne vizualne kompozicije. Koncept je inspiriran pop-artom, umjetničkim pokretom sredine prošlog stoljeća, i djelima njegovog najpoznatijeg predstavnika, Andy Warhola.

Solinjanke u ovom izdanju predstavlje su u razdoblju od 14. do 22. svibnja 2016. godine, a čega se uvrštene u stalnu ponudu Suvenirnice AMZ-a.

Podaci o suvenirima

Originalna visina: 22,5 cm
Umanjena visina: 13 cm
Materijal gips, boja

Cijena skulpture u originalnoj visini: 400 kn
Cijena sculpture smanjenih dimenzija: 200 kn

 

Galerija (fotografije ustupio AMZ PRESS)

Galerija (autor Vendi Jukić Buča)

Vendi Jukić Buča

Oxford, 7. studenog 2017.

AMZ – Koncert Ansambla za ranu glazbu Elly Bašić (PRESS)

22.09. u 20h u Velikoj dvorani AMZ-a.
Porta Aurea
Koncert Ansambla za ranu glazbu Elly BašićProgram:
Giovanni Battista Pergolesi: Se tu m’ami
Gottfried Heinrich Stölzel: Bist du bei mir
Antonio Caldara: Alma del core
Francesco Gasparini: Lasciar d’amarti
Alessandro Scarlatti: O cessate di piagarmi
Giuseppe Torelli: Tu lo sai
Jean-Baptiste Lully: Sè que me muero
Salamone Rossi: Correnta prima
John Dowland: Now, o now, I needs must part
Giulio Caccini: Amarilli mia bella
Claude Gervaise: Pavane Dellestarpe
Claudin de Sermisy: Tant que vivray
Anonimus: Greensleeves
Henry VIII: Pastime with good company
Ludwig Senfl: Ach Elslein, liebes Elselein mein
Llibre Vermell de Montserat: Laudemus Virginem
Polorum Regina
Cuncti simus concanentes
Cantigas de Santa Maria: Quen a omagen da Virgen
Como poden per sas culpas

FILM: Mumija, akcijski horor (osvrt Robert Jukić)

Mumija
The Mummy (2017.)
Universal Pictures, Dark Universe, Perfect World Pictures, 2017.
Trajanje: 98 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Auro 11.1 | Dolby Atmos | Dolby Surround 7.1
Redatelj: Alex Kurtzman
Glume: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Simon Atherton, Stephen Thompson, James Arama, Matthew Wilkas, Sohm Kapila, Sean Cameron Michael, Rez Kempton, Erol Ismail

Mumija – Movie Site
The Mummy – IMDb

Universal studio je, kao odgovor drugim studijima (Foy, Disney Warner Bros) na akcijske franšize sa superjunacima, započeo svoju franšizu s malo drugačijim superjunacima. S obzirom da nema autorska prava za Marvel ili DC Comics, polaže autorska prava na vlastite superjunake ili supernegativce, i može ih varirati do beskonačnosti. Prvi u seriji filmova je ‘Mumija’ s Tomom Cruisom u glavnoj ulozi, ne ulozi Mumije, nego lovca na blago koji će otvoriti svojevrsnu Pandorinu kutiju, i na kraju steći božanske (superjunačke) moći.

Mogu se istaknuti dvije zanimljivosti ovog filma. Prva – Studio unaprijed nameće za razdoblje narednog desetljeća ukus filmske poblike kroz jednu novu franšizu, ali uz njezin upitni opstanak jer je već došlo do zasićenja s ovom vrstom filmova koji jedan na drugog liče kao jaje jajetu, a osobnost kao da se izgubila u masovnoj konzumaciji franšiznih sadržaja. Drugo je to da se Tom Cruise opet pojavljuje kao glavni lik, jer je očigledno da je njegova karijera filmske zvijezde u padu pa je to još jedan od pokušaja da se održi na površini filmske slave. Čini se da Jack Reacher (junak Lee Childeovog serijala o samotnom umirovljenom policajcu koji diljem Amerike provodi pravdu na sebi svojstven način) nije polučio nadani uspjeh, Tom Cruise nije na najbolji način ‘ušao’ u taj karizmatični lik, a nešto slično dogodilo mu se i u ‘Mumij’.

Nick Morton (Tom Cruise) u ratom zahvaćenom Iraku s prijateljem Vailom (Jake Johnson) traži arheološke artefakte koje preporodaje bogatim kolekcionarima. Na jednom mjestu sukoba naiđu na, kako su pomislili u prvom trenutku, grobnicu, u kojoj je mumija zaboravljene egipatske princeze Ahmanet (Sofia Boutella). Već i sama činjenica da je egipatska princeza sahranjena u Iraku izaziva znatiželju kod znanstvenice Jenny Halsey (Annabelle Wallis), koja se nalazi u misiji na ratom zahvaćenim područjima. Stvar je složenija, jer Ahmanet nije sahranjena, već je  zatočena u svojevrsnom zatvoru zbog pakta s egipatskim bogom Setom, kako bi stekla neograničene moći na ovom svjetu. Sada joj se pruža jedinstvena prilika za oslobođenje, a ima i sredstvo kojim će to postići, a to je nitko drugi do Nick Morton…

Akcijski horori imaju nedostatak da težište stavljaju na akciju, pa tako se i uloga Toma Cruisea doima kao da odrađuje svoju ulogu akcijskog junaka koju ni sam ne može ozbilno prihvatiti pa se akcijske scene doimaju kao dio neke akcijske komedije. Kao što je i rečeno, Ahmanet će u već viđenom stilu akcijskih SF frašiza pokušati pokoriti ovaj svijet, ali uvijek postoji netko tko će je u tome zasutaviti, uz obveznu jurnjavu koja više nalikuje kao videoigri nego filmu. Jedan od likova koji u filmu ima presudnu ulogu je doktor Henry Jekyll, a glumi ga Russell Crowe. Dobro ste pročitali, to je doktor Jekyll iz poznate priče ‘Doktor Jekyll i Mister Hyde’ Roberta Luisa Stevensona, jedan od likova koji će se pojavljivati u sljedećim nastavcima ove franšize. Doktor Jekyll je na čelu znanstvenog tima koji skuplja razna čudovišta, a jedno od njih je i mumija koju želi imati u svojoj kolekciji.

Spomenimo još da se prva Universalova ‘Mumija’ pojavila već 1932. u režiji Karla Freunda, a mumiju je utjelovio Boris Karlof. Poznata akcijska trilogija započeta je 1999. godine u režiji Stephena Sommersa, a mumija je bio Arnold Vosloo kao Imhotep, s time da je Brendan Fraser vodio bitku protiv nadnaravnih sila. Dvije godine kasnije isti redatelj snima ‘Povratak mumije’, a 2008. Rob Cohen zaslužan je za ‘Mumiju: Grobnicu zmajskog cara’. Neka vas ne zbunjuje što se radnja ovih filmova odvija u različitim svemirima, uz mumiju, bilo žensku ili mušku, kao poveznicu između njih. A prava egipatska povijest interpretirana je na holivudski način ili, bolje rečeno, nema veze s poviješću starog Egipta.

Robert Jukić, Zagreb, 15.06.2017.

[SLO] MGML – Poletna muzejska noč 2017. (PRESS)

Poletna muzejska noč 2017
7. junij 2017

V soboto, 17. junija, bo imela noč spet posebno moč …

Muzeji in galerije Ljubljane vas pričakujemo vse do polnoči!

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

10.00−16.30, 19.00−24.00 (zaprto med 16.30 in 19.00!)

Nova doba prihaja! Industrija – delo − kapital

Zlati nakupovalni vozički nas peljejo v nove čase. Kot so nas v nove čase peljali certifikati, veliki gospodinjski aparati, samoupravljanje, vojne skrivalnice, prvi velesejmi, boj za delavske pravice, prve tovarne in tovarnarji.

20.00−22.00 Ogled razstave bodo popestrili od 10 do 13 let stari učenci Osnovne šole Trnovo s projekta Muzej v malem.

Indus3ja, otroški vodnik po razstavi Nova doba prihaja!

Podajte se na raziskovanje pestre preteklosti ljubljanske industrije z otroškim vodnikom Indus3ja. V razgibani zloženki vas čakajo zabavne naloge, ki vam bodo razkrile tudi, kako se je spreminjal izgled tovarn skozi različna obdobja.

Hic procul a curis/Tukaj, daleč od skrbi

S pogorišča dvorca Zalog pri Moravčah rešene umetnine

Razstava do danes skorajda nepoznanih iluzionističnih baročnih poslikav Franca Jelovška, ki so bile pred sedmimi desetletij rešene z ruševin dvorca, nedavno pa temeljito restavrirane in raziskane. Bogata baročna likovna in arhitekturna dediščina iz muzejske zbirke prvič na ogled javnosti.

Dediščina Ljubljane: v Zakladnici muzeja razstavljamo aktualna arheološka izkopavanja.

Ob 21.00 Koncert dua Limonium

V muzejskem atriju Duo Limonium se predstavlja z jazzovsko in brazilsko glasbo, ki s svojim ritmom in toplino napoveduje prihod poletja.

Ob 22.00 Večerni sprehod z rimskimi duhovi

Podajte se na večerno vodstvo po stopinjah prebivalcev nekdanje Emone, s pridihom mistike in skrivnostnosti. Pridružite se rimskim duhovom na njihovem sprehodu po antični Emoni. Pohod z baklami se začne v Mestnem muzeju Ljubljana, nadaljuje pa po sledeh ljubljanskih antičnih spomenikov. Na brezplačnem vodstvu si lahko ogledate emonske arheološke parke in druge zanimive sledi 2000 let stare predhodnice naše prestolnice.

Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva 18

18.00−20.00 Pridite na zrak in se imejte fino v rimski družbi – z žabico Ljubo!

Družine, pridružite se žabici Ljubi in Rimljanki Honorati, ki vas bosta popeljali po ostankih rimske hiše. Pomagajte ji pri iskanju izgubljenih predmetov, oglejte si bazenčke v katerih je preživljala svoj prosti čas ter poustvarite svoj mozaik. Udeležite se tudi šolske učne ure, kakršna je potekala na forumu v rimski Emoni in se naučite zapisovati rimska števila. Lahko pa se preizkusite tudi v delu arheologov in poiščete zanimive stvari, ki so skrite v pesku.

Plečnikova hiša, Karunova 4 in 6

10.00–24.00

Plečnik in Praški grad: stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika

18.00–24.00

Brezplačni vodeni ogledi Plečnikovega domovanja

15 minutna vodstva potekajo vsako polno uro za skupine do 7 ljudi. Obvezne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo v petek, 16. 6. od 8.00 do 15.00 na 01 24 12 506.

Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5

11.00-24.00

Ištvan Išt Huzjan: Mere, samostojna razstava

Na povabilo Mednarodnega grafičnega likovnega centra bo Mestna galerija Ljubljana v sklopu Grafičnega bienala gostila razstavo zmagovalca zadnje edicije bienala Ištvana Išta Huzjana. Razstava bo osredotočena na delni pregled Huzjanovega dela, s poudarkom na delih z očitnimi referencami na pomembne mejnike umetnostno zgodovinskega kanona.

Ob 19.00 »Od tu do tu«, performans

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9

10.00-24.00

Maria Bonomi: Za vedno grafika

Maria Bonomi je brazilske umetnice svetovnega slovesa. Njeno delo pomeni afirmacijo grafičnega medija v sodobni svetovni umetnosti in je mejnik v zgodovini lesoreza, predvsem zaradi posebne obravnave tridimenzionalne matrice in njene interpretacije kot skulpture v javnem prostoru. V Ljubljani jo želimo izpostaviti kot umetnico, ki ji je uspelo nežen, skoraj krhek odtis na riževem papirju preoblikovati v umetniška dela, ki niso namenjena le poznavalcem.

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7

12.00-24.00

Svetlobna gverila: Spomini

Mednarodni festival Svetlobna gverila je namenjen predstavljanju umetniških stvaritev, katerih izraznost temelji na mediju svetlobe. Letošnji program vsebuje vrsto projektov, ki raziskujejo in odkrivajo različne vidike spomina in spominjanja. Sodelujoči umetniki se ozirajo k tehnični, umetniški in kulturni dediščini, ki jim služi kot vir navdiha, ali pa se podajajo na pot raziskovanja (lastne) preteklosti in izkušenj, s pomočjo katerih nemalokrat preizprašujejo tudi svojo identiteto.

Ob 21.30: Francesco Della Toffola & Francesco Iberto Capalozza: Defragmentacija spomina, zvočno-vizualni performans, Trg francoske revolucije

Ob 21.30: Gverilski projektorji, začetek: Trg francoske revolucije

Ob 22.00: Vodstvo s kolesi po lokacijah Svetlobne gverile z dr. Savčenkom, začetek: Galerija Vžigalica

Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31

10.00-20.00

Franci Zagoričnik: Podobe besed 1962–1997, Vizualna poezija, knjige, zborniki, fotografije, lepljenke, umetnost po pošti

Razstava enega izmed najpomembnejših avantgardnih umetnikov prejšnjega stoletja. V zbornikih WEST EAST, ki jih je z njim soustvarila njegova družina, je združil in objavil dela umetnic in umetnikov iz vsega sveta. Njihova dela so bila razstavljena na številnih razstavah pri nas in v tujini.

10.00–20.00 Risanje. Oglejte si razstavo in poustvarite svoj vtis!

Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3

10.00-20.00

Metka Krašovec: Potovanje, Risbe in slike 1968 – 2016

Razstava je zasnovana na različnih snovanj prostora v risbah in slikah Metka Krašovec od konca 60. let prejšnjega stoletja do danes. Metka Krašovec je letos dobila Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva.

10.00–20.00 Risanje. Oglejte si razstavo in poustvarite svoj vtis!
Doživljajsko razstavišče Ljubljanica, Kulturni center Vrhnika, Tržaška cesta 32

10.00–24.00

Moja Ljubljanica

Na razstavi Moja Ljubljanica predstavljamo zgodbo edinstvene najdbe – okoli 5.200 let starega lesenega kolesa z osjo. Doslej najstarejša znana najdba lesenega kolesa na svetu sodi tako po starosti kot tudi po tehnološki dovršenosti v sam vrh svetovne kulturne dediščine.
Dokumenti:

Program MGML na PMN 2017

Link

Izvor

MGML PRESS