MGST – Dođite na “Došašće u Muzeju grada Splita!” (PRESS)

Dragi naši posjetitelji, prijatelji Muzeja grada Splita,

ulazimo u zadnji tjedan kulturno – znanstvenih predavanja u sklopu „Došašća u Muzeju grada Splita“, stoga Vas i ovim putem pozivamo da nam se pridružite u Gotičkoj dvorani u utorak, dana 18. prosinca u 12 sati.

I ovaj put smo samo za Vas priredili zanimljiva predavanja i to:

Pučki Božić u Splitu i okolici, dr. sc. Branka Vojnović Traživuk
Ikonografski prikazi  jaslica, mr. sc. Branko Jozić
Bogorodica i jaslice kao umjetničko nadahnuće,  ak. kiparica Ljubica Buble Dragojević
I to sve uz glazbene izvedbe studenata splitske Umjetničke akademije te domjenak i druženje.

Radujemo se Vašem dolasku!

Muzej grada Splita

Još uvijek možete posjetiti i uživati svim osjetilima: u Poklonstvu kraljeva u dvoru Muzeja grada Splita, u skulpturi Jaslice Ljubice Dragojević Buble,  u Diorami: Božićno jutro u splitskom tinelu, u prikazu Badnje večeri u pučkoj kući, izložbi Matka Trebotića i izložbi Nives Čičin Šain, u raznim kulturno-znanstvenim razgovorima, koncertima i radionicama.

Bez naslova

U nastavku je i PROGRAM do kraja „Došašća u Muzeju grada Splita!

  1. prosinca – 6. siječnja, Podrumi Dioklecijanove palače

Pedeset godina samoće –izložba Matka Trebotića

  1. prosinca – 8. siječnja, Galerija Muzeja grada Splita (Dioklecijanova ulica)

| SVJETLOPISI, izložbA Nives Čičin-Šain

Na svetu  Luciju, zaštitnicu vida i navjestiteljicu Božićnoga svjetla, počinje izložba koja tematizira pojavnost svjetla.  Posjetitelji će sudjelovati prizivajući dobre želje i odbacujući ružne od kojih će, do zatvaranja izložbe, umjetnica napraviti posebnu skulpturu.

  1. prosinca, 11–14 sati, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

Zasvijetlimo – radionica s umjetnicom Nives Čičin-Šain

Zajedno ćemo izrađivati unikatne svjetiljke s umjetnicom Nives Čičin-Šain. Svaka svjetiljka koju izradi posjetitelj postat će njegovo vlasništvo, to je dar Umjetnice i Muzeja.

  1. – 22. prosinca, Podrumi Dioklecijanove palače

| Zimski otvoreni atelje

Udruga Kultura Split će upoznati posjetitelje s umjetnicima i njihovim djelima. U edukativnim radionicama najmlađi će naučiti stvaralačkom izražavanju različitim umjetničkim sredstvima.

  1. prosinca u 12 sati, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

Treći kulturno-znanstveni utorak

Pučki Božić u Splitu i okolici, dr. sc. Branka Vojnović Traživuk

Ikonografski prikazi  jaslica, mr. sc. Branko Jozić

Bogorodica i jaslice kao umjetničko nadahnuće,  ak. kiparica Ljubica Buble Dragojević

Glazbene izvedbe studenata splitske Umjetničke akademije

Domjenak i druženje

  1. prosinca u 18 sati, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

Treća glazbena srijeda, nastupi učenika Glazbene škole Josip Hatze, izvedbe solista i asambla

  1. prosinca u 12 sati, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

BOŽIĆNI KONCERT

Koncert tradicijskih adventskih i Božićnih pjesama, odjevenih u novo glazbeno ruho, svojim dragim prijateljima i suradnicima daruju Muzej i Umjetnička akademija.

  1. prosinca, 11–13 sati, Dvorana za povremene izložbe Muzeja grada Splita

ANĐELI, radionica s ak. kiparicom Ljubicom Buble Dragojević

Sudjelujte s nama u radosti oblikovanja Božićnih ukrasa prema predlošcima i kalupima koje je za ovu prigodu izradila naša draga Kiparica.

Ovu radionicu darujemo djeci koja će dovesti u Muzej mame i tate ili bake i djedove.

  1. prosinca u 12 sati, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

BOŽIĆNI KONCERT

Koncert tradicijskih adventskih i Božićnih pjesama, odjevenih u novo glazbeno ruho, daruju Muzej, profesori i studenti  Umjetničke akademije i Turistička zajednica Grada Splita.

  1. prosinca u 12 sati, rodna kuća Emanuela Vidovića, obilježavanje rođendana E. Vidovića.

Emanuel Vidović rođen je na Badnji dan 1870., godine. Muzej grada Splita i ove godine obilježit će rođendan začetnika modernog slikarstva stavljanjem vijenca na slikarevu rodnu kuću na Šperunu.

Muzej grada Splita ima čast da u Galeriji Emanuela Vidovića  čuva i trajno izlaže djela slikara koji je obilježio splitsku i nacionalnu likovnu kulturu 20. stoljeća.

Dođite i posjetite nas!

Info
MGST (PRESS)

MGST – 136. obljetnica pohrvaćenja splitske Općine (PRESS)

Poštovane, poštovani,
Grad Split, Muzej grada Splita i Društvo prijatelja kulturne baštine Split vas pozivaju na proslavu 136. obljetnice pohrvaćenja splitske Općine 28. i 29. listopada 2018. godine.
U nedjelju 28. listopada u 10:00 sati će biti upriličeno polaganje cvijeća na grobove splitskih gradonačelnika na gradskom groblju Lovrinac. Istoga dana u 10:30 sati gradonačelnik grada Splita, gdin. Andro Krstulović Opara će postaviti vijenac na spomen-ploču na kući Pavlović, današnjoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea. U ovoj je kući izabrana prva hrvatska općinska uprava u Splitu.
Na svečanoj akademiju u Muzeju grada Splita, u ponedjeljak 29. listopada s početkom u 19:00 sati, biti će promovirana publikacija “Spomenica povodom 135. obljetnice pohrvaćenja splitske Općine”. Spomenica je tiskana u nakladništvu Društva prijatelja kulturne baštine Split i Muzeja grada Splita i promovirat će je izv. prof. dr. sc. Mladenko Domazet sa Filozofskog fakulteta u Splitu. Ova publikacije je još jedan doprinos znanstvenoj valorizaciji veličanstvene pobjede Narodne stranke na izborima za splitsko Općinsko vijeće 1882. godine. Autori radova u Spomenici su: Andro Krstulović Opara, Ante Rendić-Miočević, akademik Nenad Cambj, dr. sc. Stanko Piplović, dr. sc. Katja Marasović, mr. sc. Tea Blagaić Januška, Branka Despotušić i Marijan Čipčić, koji je ujedno i urednik izdanja. Na svečanoj akademiji će biti izložena povijesna zastava pohrvaćene splitske Općine iz 1882. godine, koja se čuva u fundusu Muzeja grada Splita. Akademiju će svojim nastupom oplemeniti učenici Glazbene škole Josipa Hatzea. Spomenica se može kupiti na recepciji Muzeja grada Splita po cijeni od 50 kuna.
Radujemo se Vašem dolasku!

Print

Izvor
MGST PRESS

MGST – IZLOŽBA ‘Crkvena baština Marjana’ (PRESS)

27. 9. 2018. u 20.00 sati: OTVARANJE IZLOŽBE „Crkvena baština Marjana”, Stara gradska vijećnica

POPRATNA DOGAĐANJA UZ IZLOŽBU

28. 9. 2018. u 18.30 sati: PREDAVANJE „Sveti Jere Dalmatinac”, prof. dr. sc. don Josip Dukić, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

29. 9. 2018. u 9.30 sati: POUČNA ŠETNJA „Stazama marjanskih crkvica” Prva vidilica, Botićevo šetalište, crkva sv. Nikole, Marangunićevo štalište s pogledom na Sustipan i Kaštelet, Sedlo, crkva Gospe od Betlema, crkva sv. Jere i antinestine

29. 9. 2018. u 17.00 sati: LIKOVNA RADIONICA, Stara gradska vijećnica

30. 9. 2018. u 16 sati: SV. MISA u crkvi sv. Jere na Marjanu

3. 10. 2018. u 11.00 sati: OKRUGLI STOL „Marjan i njegovi spomenici”, moderator prof. dr. sc. Ivo Babić, Gotička dvorana Muzeja grada Splita

5. 10. 2018. u 10.00 sati: SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA poučna šetnja za ravnatelje osnovnih kola grada Splita i Splitskodalmatinske županije Prva vidilica Botićevo šetalište crkva sv. Nikole Marjanske skale Dječji grad vožnja vlakićem do Telegrina, antinih stina, Instituta i Bena

6. 10. 2018. u 10.00 sati: LIKOVNA RADIONICA, Stara gradska vijećnica

10. 10. 2018. u 19.00 sati: ZATVARANJE IZLOŽBE uz koncert studenata Umjetničke akademije Split, Stara gradska vijećnicaFoto

MARJAN-pozivnica---

Foto: MGST PRESS.

Izvor

MGST PRESS

MGST – Izložba „CAR I NAS PAR”, radionica i modna revija „FASHION WEEK AD. 4TH CENTURY“ u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače (PRESS)

flajer centar PROGRAM 08 MJ

Otvorenje izložbe „CAR I NAS PAR“, u organiziaciji Udruga Kultura Split u suradnji s Muzejom Grada Splita, održat će se u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u petak, 24. kolovoza 2018. s početkom u 20 sati!

Uz izložbu, u Jugoistočnoj kuli je u pripremi radionica i modna revija za djecu „FASHION WEEK AD. 4TH CENTURY“ u petak, 31. kolovoza 2018. od 12 do 14 sati! Naši najmlađi će na zanimljivoj radionici doznati kako su se oblačili stari Rimljani, što je tada bilo IN, koje modne dodatke su nosili… Vidimo se u Jugoistočnoj kuli u zajedničkoj šetnji kroz vrijeme.

Izvor

MGST PRESS

AMZ – Ljetni kamp u Arheološkom muzeju u Zagrebu (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poručuje:

Tijekom ovih ljetnih praznika za vas pripremamo ljetne kampove u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Oni će se održati u terminima: 16. – 20. 7., 23. – 27. 7. i 20. – 24. 8., svaki dan od 9 do 16 sati.

U terminima od 16. – 20. 7. te od 20. – 24. 8. ljetni kampovi bit će na temu srednjovjekovnih zanata. Te dane upoznat ćemo se s raznovrsnim materijalima poput keramike, metala, drva, kamena i tekstila, saznat ćemo kako su se sve obrađivali i koristili u izradi raznovrsnih proizvoda te ćemo, naravno, i sami postati majstori u stvaranju svojih maštovitih djela. Svemu tome uputit će nas umjetnica Ana Horvat, koja priprema još mnogobrojna iznenađenja za svaki dan.

Na ljetnom kampu koji će se održati od 23. do 27. 7. upoznat ćemo se s Arheološkim muzejom u Zagrebu, što sve Muzej čuva u svom postavu i kako možemo svaki dan otputovati nakratko u vrijeme pretpovijesti, stari Egipat, Grčku i Rim, ali i srednji vijek.

Naravno, rekreacije nikad dosta, pa vas to očekuje pomalo svaki dan, a zabava je zagarantirana!

Opis programa koji smo osmislili možete pogledati na poveznici: Program radionica ljetnog kampa

Prijavnica za Ljetni kamp na poveznici: Prijavnica

Više informacija o Ljetnom kampu i Branimirovoj godini na poveznici: Arheološki muzej u Zagrebu

Nudimo vam boravak djece u Arheološkom muzeju u Zagrebu s ručkom i dvjema voćnim užinama od 9 do 16 sati. Djeca će imati stručno vodstvo i nadzor.

Cijena cjelotjednog programa je 700,00 kn, a za Klub prijatelja AMZ-a, s aktivnim članskim paket Mladi arheolog, cijena je 500,00 kn.

Više informacija i Prijave primamo putem mail-a na adresu zbabic@amz.hr

Požurite se prijaviti, broj sudionika je ograničen!

Branimirova godina - Ljetni kamp

Izvor

AMZ PRESS