AMZ – Radionica A SAD MALO O GLAGOLJICI (PRESS)

U sklopu cjelogodišnjeg programa BRANIMIROVA GODINA

radionica A SAD MALO O GLAGOLJICI

u subotu 15. prosinca s početkom u 11 sati u prostoru pedagoškog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu,
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Cijena sudjelovanja na radionici 10,00 kuna

Radionica je namijenjena djeci i mladima starosti od 8 do 12 godina, ali i svima ostalim koji žele nešto napisati na glagoljici.

Obavezna najava sudjelovanja na mail: zbabic@amz.hr

Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je živio knez Branimir. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. stoljeću, a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik – Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice datiramo u 9. stoljeće, vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.
Info
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje – TRAGOVIMA IZGUBLJENIH TROJANACA I UKRADENOGA TROJANSKOGA BLAGA (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
poziva Vas na predavanje u sklopu ciklusa Godina Troje u Hrvatskoj 

TRAGOVIMA IZGUBLJENIH TROJANACA I UKRADENOGA TROJANSKOGA BLAGA

koje će se održati u utorak, 11. prosinca s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

O predavaču:
Helena Tomas diplomirala je arheologiju i grčki jezik i književnost 1997. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a iduće godine zaposlila se na Odsjeku za arheologiju. 2003. godine doktorirala je na Sveučilištu u Oxfordu, Velika Britanija, s disertacijom “Understanding the transition between Linear A and Linear B scripts” (mentor: prof. dr. sc. John Bennet). Od 2004. godine na Odsjeku za Arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje kolegije: Osnove egejske arheologije, Egejska arheologija, Mikenska epigrafija, Mikensko društvo kroz Linear B, Grčki jezik za arheologe I, Grčki jezik za arheologe II. 2006. godine izabrana je u zvanje docenta, a 2011. u zvanje izvanrednog profesora. Od 2011. godine pročelnica je Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Njeni istraživački interesi obuhvaćaju egejska brončanodobna pisma i administraciju te povezanost Egeide, Balkana i središnje Europe tijekom brončanoga doba.

Predavač: dr. sc. Helena Tomas, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Predavanje - Godina Troje u Hrvatskoj
Info
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Traume i invalidnost u srednjem vijeku (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina

Traume i invalidnost u srednjem vijeku

koje će se održati u četvrtak 6. prosinca s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

predavač: prof. dr. sc. Mario Šlaus, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Antropološki centar
Ulaz je slobodan!
Analiza trauma u arheološkim populacijama daje podatke o ključnim ili presudnim događajima u životima naših predaka. Omogućuje nam da odredimo i kroz vrijeme pratimo učestalost nesreća i namjernog nasilja u različitim društvenim, političkim i ekološkim sustavima.
U ovom predavanju predstavit će se rezultati analize trauma u hrvatskim arheološkim populacijama s naglaskom na identificiranje vrste, vjerojatnosti preživljavanja i oružja s kojim su nanesene.
Predavanje

Info
AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje dvije izložbe u sklopu izložbenog projekta Dvije prapovijesne riznice Portugala: arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
Izložbe

Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho
Od 2. prosinca 2018. godine do 24. veljače 2019. godine

 Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti
Od 2. prosinca 2018. godine do 10. veljače 2019. godine

u okviru izložbenog projekta: Dvije prapovijesne riznice Portugala – arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho

U nedjelju, 2. prosinca 2018. godine u 12 sati, u okviru izložbenog projekta: Dvije prapovijesne riznice Portugala – arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho, otvorit će se dvije izložbe koje prezentiraju dva važna svjetska nalazišta „Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho“ i „Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audio-vizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest ovog važnog nalazišta. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côe nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama.

Autori izložbe: Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory); Vânia Carvalho (Leiria Museum); Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque)

Autori likovnog postava: Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory); Vânia Carvalho (Leiria Museum); Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque); Nina Gostinski i Sunčica Nagradić Habus (Arheološki muzej u Zagrebu)

 Likovne rekonstrukcije: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

 Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Nedjeljko Špoljar (Sensus Design Factory)

Suorganizatori izložbenog projekta: Općina i Muzej Leiria (Portugal), Laboratorij arheoloških znanosti Generalne uprave za kulturnu baštinu (LARC|DGPC; Portugal) i Fondacija Côa park (Portugal)

Izložbe

Info
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Skulptura Branimirovog doba (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina

Skulptura Branimirovog doba

koje će se održati u srijedu 28. studenoga s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

predavač: dr. sc. Ante Jurčević, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split
Ulaz je slobodan!
Razdoblje vladavine kneza Branimira, od 879. do 892. godine, za razliku od vladavine većine hrvatskih srednjovjekovnih vladara, poznato nam je preko povijesnih izvora kao što su Venetske kronike, pisama papa Ivana VIII. i Stjepana V. te Čedadskog evanđelistara, ali i preko arheoloških nalaza. Upravo zahvaljujući jednom nalazu – gredi oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću 1871. godine na kojoj se spominje knez Branimir i godina 888. – pokrenuta je inicijativa za istraživanjem srednjovjekovnih lokaliteta kako bi se pronašli slični nalazi i dodatno potvrdila autentičnost srednjovjekovne hrvatske države koja se u to vrijeme dovodila u pitanje. Nakon grede u Muću pronađeno je još pet ulomaka crkvenog namještaja s imenom kneza Branimira i to u Ninu, Šopotu kraj Benkovca, Ždrapnju kraj Skradina, Otresu kraj Bribira i Lepurima.
Likovno – morfološkom analizom ornamenata koji su se nalazili uz natpise izdvojene su dvije klesarske radionice koje su izrađivale crkveni namještaj, a to su tzv. Dvorska i Benediktinska klesarska radionica. Njihovo djelovanje utvrđeno je na pedesetak lokaliteta; od Smiljana u Lici na zapadu do Potočana kod Livna na istoku te od Splita na jugu do Drvara na sjeveru.
U izlaganju o klesarskim radionicama iz vremena kneza Branimira bit će riječ i o sarkofagu odnosno mauzoleju u kojem je Branimir (navodno) sahranjen.
Predavanje

Info
AMZ PRESS

AMZ – Predavanje Relazione delle rovine di Troja, esistente in faccia al Tenedo (Izvještaj o ruševinama Troje) (PRESS)

Povodom Godine Troje u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Turske, Institut Yunus Emre u Zagrebu i Arheološki muzej u Zagrebu organiziraju niz događanja i predavanja o Troji.

Jedno od posebno zanimljivih predavanja posvećeno je velikom hrvatskom znanstveniku i filozofu Ruđeru Josipu Boškoviću i njegovoj studiji Relazione delle rovine di Troja, esistente in faccia al Tenedo (Izvještaj o ruševinama Troje), koja se u tiskanom obliku pojavila kao dodatak talijanskog izdanja njegova Dnevnika putovanja iz Carigrada u Poljsku u Bassanu 1784.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na ovo zanimljivo predavanje i prezentaciju studije koje će održati prof. dr. sc. Stipe Kutleša, znanstveni savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu i redovni profesor na sveučilištima u Zagrebu i Mostaru te Oğuz Aydemir, turski poduzetnik i filantrop, u utorak, 27. studenog u 18,30 sati, u Turskom kulturnom centru Yunus Emre, Hebrangova 34 u Zagrebu.

Info
AMZ PRESS