AMZ – Predstavljanje projekta “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja” (PRESS)

Poziv na predstavljanje projekta “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja” u četvrtak, 1. listopada 2020. u 17 sati

Mjesto održavanja:
Galerija AMZ
Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb

25. rujna 2020.
Poštovana/i,

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predstavljanje projekta “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja” koje će se održati u četvrtak 1. listopada 2020. s početkom u 17 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb.

Program:
Glavno događanje odvija se u auditoriju Universalmuseuma Joanneuma u Grazu i prenosi se uživo.
17:00 – 18:15 Predstavljanje projektnih partnera – prijenosi uživo putem video veze
18:15 – 19:15 Posebna događanja u partnerskim zemljama

Na događanju je obavezno je nošenje zaštitnih maskica.
Prostor Galerije AMZ može primiti ograničen broj uzvanika. Ljubazno Vas molimo da svoj dolazak potvrdite najkasnije dan prije održavanja na mail pr@amz.hr

Kako bi pokrenuli EU projekt, srdačno vas pozivamo da sudjelujete na hibridnom događanju.
Posjetite nas ili uživajte u događanju iz udobnosti vašeg doma putem poveznice.
Tijekom 30 mjeseci 23 partnera iz 10 zemalja zadala su si cilj da arheološku baštinu, a posebno arheološke krajolike Podunavlja uz pomoć novih tehnologija učine vidljivijim te atraktivnijim na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Pratite nas uživo na:
www.facebook.com/danubesarchaeological
www.youtube.com/channel/UCZElT-SUus1xKDCo4ZCLH-w?view_as=subscriberProjekt „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ za cilj ima stvaranje jake mreže institucija koje se bave upravljanjem i promocijom arheološke baštine na prostoru Podunavlja s namjerom osiguranja buduće podrške za daljnje održivo upravljanje i turističku upotrebu arheološke baštine u Podunavlju kroz poticanje koordiniranog uključivanja velikih muzeja s važnim arheološkim zbirkama i arheoloških istraživačkih institucija s naglaskom na digitalnu vizualizaciju u prezentaciji arheoloških krajolika. Projekt, koji je sufinanciran kroz program prekogranične suradnje interreg Dunav Europske Unije, daje poticaj digitalizaciji europske arheološke baštine.
Projektno partnerstvo projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ okuplja institucije i stručnjake s područja čak 10 država regije (Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije) te se sastoji od 11 projektnih partnera te 11 pridruženih strateških partnerskih institucija. Vodeći partner je Universalmuseum Joanneum iz Graza. Iz Hrvatske partneri projekta su Arheološki muzej u Zagrebu, Institut za antropologiju, Centar za prapovijesna istraživanja i Općina Donja Voća.

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Vijesti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 19 / 07 / 2020 (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu jedan od osnivača novoosnovane „Udruge staza željeznog doba Podunavlja“

Arheološki muzej u Zagrebu jedan je od osnivača novoosnovane neprofitne, stručne, znanstvene i kulturne „Udruge Staza željeznog doba Podunavlja“. Udruga djeluje na području Republike Hrvatske, Republike Austrije, Mađarske i Republike Slovenije i ostalih država Podunavlja.

Spajajući postojeće izvore znanja te stvarajući čvrstu interdisciplinarnu međunarodnu mrežu institucija i stručnjaka iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije s područja arheologije, očuvanja kulturne baštine, turističkih djelatnika te lokalnih dionika, osnovana je Udruga Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton). Zajednički cilj stručnjaka okupljenih u Udruzi, vođenih visokim standardima zaštite, istraživanja te predstavljanja arheološke baštine, jest povezivanje te promocija podunavske regije kao i nalazišta te muzeja u kojima se ona nalazi i čuva.

Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) bavi se jednim izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim prapovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Karakterizirani monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, kao i elementima koji ukazuju na složenu organizaciju prostora, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije.

Udruga Staza željeznog doba Podunavlja, također će služiti kao platforma u sklopu koje će, na ovaj način uspostavljeno partnerstvo, ovu vrijednu arheološku baštinu učiniti vidljivijom i dostupnijom, istovremeno stvarajući gospodarsku i kulturnu dodana vrijednost današnjim stanovnicima regije.

Kao jedna od vodećih arheoloških institucija u Hrvatskoj, Arheološki muzej u Zagrebu dijeli viziju udruženog partnerstva te je prepoznao važnost ciljeva Udruge. Kao jedan je od osnivača Udruge Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton), Arheološki muzej u Zagrebu će svojim djelovanjem aktivno doprinositi njihovom ostvarenju.

Rad Udruge Staza željeznog doba Podunavlja moguće je pratiti na društvenim mrežama i mrežnoj stranici:
www.facebook.com/Iron-Age-Danube-Route-115262343567900/
www.instagram.com/ironagedanuberoute/
www.ironagedanuberoute.com

Suosnivači Udruge Staza željeznog doba Podunavlja:
Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska
Archaeolingua Alapítvány, Mađarska
Centrar za prapovijesna istraživanja, Hrvatska
Općina Kaptol, Hrvatska
Narodni muzej Slovenije, Slovenija
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Universalmuseum Joanneum, Austrija
Magyar Nemzeti Múzeum, Mađarska
Zavod za varstvo kulturne dedinščine Slovenije, Slovenija
JU „Park prirode Papuk“, Hrvatska
Dolenjski muzej, Slovenija


Ciklus radionica za odrasle – Kožarstvo u pretpovijesti

U sklopu aktivnosti projekta Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu Arheološki muzej u Zagrebu organizira Ciklus radionica za odrasle Kožarstvo u pretpovijesti

Program radionica

 • Uvod o kožarstvu u pretpovijesti (tehnike, uporaba kože, predmeti…itd.)
 • Upoznavanje s alatima te demonstracija izrade predmeta
 • Samostalna izrada predmeta od kože uz stručno vodstvo Ane Mrazek Horvat te razgovori vezani uz temu tijekom cijele radionice

Na svakoj radionici polaznici izrađuju drugi predmet od kože (novčanik, etui, korice za rokovnik) koji ostaje u njihovom vlasništvu. Prijava je moguća za pojedinu radionicu ili čitav ciklus radionica.

Raspored radionica u trajanju od 3 sata:
1. 1. srpnja 2020. u 18:00 sati
2. 8. srpnja 2020. u 18:00 sati
3. 22. srpnja 2020. u 18:00 sati

Mjesto održavanja
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.
Zbog ograničenog broja polaznika prijava sudjelovanja je obavezna na mail: mrakvin@amz.hr

Projekt Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu izvodi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020., a 85 % projekta sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR).


INA donira 2.400.000 kuna zagrebačkim kulturnim i znanstvenim institucijama stradalima u potresu

INA donira 2.400.000 kuna zagrebačkim kulturnim i znanstvenim institucijama stradalima u potresu

Financijska sredstva dobivaju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u ZagrebuINA je do sada za borbu protiv pandemije COVID-19 i sanaciju šteta nastalih potresom već donirala više od 1.500.000 kn 

Zagreb, 18. lipnja 2020. – Svojim svakodnevnim poslovanjem  i društveno odgovornim ponašanjem INA nastavlja biti partner i oslonac zajednici. Svjesna teške situacije u kojoj se našla povijesna jezgra grada Zagreba nakon razornog potresa, INA je odlučila dodatno donirati sa po 800.000 kn Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Arheološki muzej u Zagrebu i na taj način olakšati razdoblje neizvjesnost i nesigurnosti u kojem su se ove institucije našle.

U ime svih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i svoje osobno želim iskreno zahvaliti na velikodušnoj donaciji koju ste nam uputili, a koja nam je u ovim teškim trenucima stvarno potrebna. Potporom najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi INA je kao jedna od povijesno vodećih tvrtki u Hrvatskoj opet iskazala svoju društvenu odgovornost pruživši inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Neizmjerno cijenimo vašu vrijednu i brzu pomoć koja će biti od neprocjenjivog značaja pri obnovi Akademijinih dobara“, rekao je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u čijem vlasništvu su oštećene zgrade koje se nalaze u povijesnom zaštićenom dijelu grada.

U svoje ime i u ime svih djelatnika MUO-a, i uvjeren sam, cjelokupne kulturne javnosti, izražavam veliku zahvalnost Ini na vrijednoj donaciji koja će nam biti poticaj da, usprkos svim nedaćama, što prije osposobimo muzejsku zgradu za posjetitelje i nastavimo s programima važnima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas. Hvala Ini što je prepoznala naš trud i viziju u nastojanjima da vratimo sjaj jednoj od najstarijih temeljnih nacionalnih kulturnih institucija u Hrvatskoj Muzeju za umjetnost i obrt“, izjavio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt koji je uslijed teških oštećenja zatvoren za javnost.

Hvala vam što ste svojim doprinosom omogućili da u što skorije vrijeme vratimo građanima grada Zagreba i svekolikoj javnosti mogućnost ponovnog izlaganja arheološke građe. Vjerujemo kako ćemo uz dobivenu pomoć i podršku uspjeti vratiti stalni postav u stanje prije potresa, poboljšati prezentaciju i osigurati sigurnost našim posjetiteljima. Osobito Vam srdačno zahvaljujemo na prepoznavanju hitnosti djelovanja, čime ste nam omogućili da što prije započnemo sa zahvatima na sanaciji zgrade, restauracijom i drugim intervencijama“ rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić. Palača Vranyczany-Hafner, izgrađena 1879. godine, a u kojoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu, dobila je žutu oznaku „privremeno neuporabljivo“ te je muzej zatvoren za posjetitelje zbog oštećenja nastalih u potresu.

 „Naftna i plinska industrija pogođena je krizom, koja ne zaobilazi ni Inu. Prilagođavamo naše poslovanje i primorani smo revidirati naše investicijske planove, no čak i u takvoj situaciji, u Ini i cijeloj MOL Grupi koja svjesni smo potrebe ulaganja u kvalitetu života društva u kojem živimo i radimo. Stanovnici Zagreba, kao i brojne institucije u zaštićenoj povijesnoj jezgri koje su stradale u potresu, susreću se s teškim okolnostima. Naša je dužnost pomoći, jer ovo je trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode. INA je na tom putu već godinama i kontinuirano pruža potporu znanstvenim, kulturnim i umjetničkim insitutcijama, a to ćemo nastaviti činiti i dalje“, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.
Kako bi pomogla u sanaciji šteta nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb INA je u travnju donirala 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ i 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb. Pored toga, za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa donirano je po 250.000 kn Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna, Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn. Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima koje je ta škola donirala hrvatskim bolnicama. INA je pomogla i u opskrbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske deficitarnim dezinficijensom za površine donirajući mu 720 litara INA Denizola, novog proizvoda koji proizvode INA MAZIVA koji je također doniran i zagrebačkim Domovima za starije osobe.

Korporativna odgovornost i društveni angažman sastavni su dio Ininog poslovanja i dugogodišnje tradicije koja je usmjerena na društveni i gospodarski napredak. Očuvanje kulturnog javnog dobra svakako je jedna od ključnih značajki za daljnji razvoj našeg društva.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.


Europski dani arheologije

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Europske dane arheologije!

Europski dani arheologije 2020

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije vam nudi digitalne sadržaje:

 • dvije virtualne izložbe:
  “Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega”
  “Iz školskih udžbenika povijesti – remix”
 • 3D virtualnu šetnju stalnim postavom
 • razgled 3D modela arheoloških predmeta
 • vodiče kroz pojedine zbirke u pisanom obliku popraćene fotografijama
 • edukacijske igre (video i kviz o vučedolskoj kulturi, puzzle o bakrenom dobu, puzzle Avari i Slaveni i mobilnu aplikaciju o arheologiji koja na zabavan način približava pojedinosti o detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti).

Svi sadržaji dostupni su u Virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu na linku:
https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/

Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije koje sudjeluju, publici nude mnoštvo aktivnosti kao što su to 3D rekonstrukcije, virtualni sadržaji, posebni izvještaji i ostale digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije.

Iz Hrvatske sudjeluju Muzej vučedolske kulture, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Institut za arheologiju i Muzej Grada Koprivnice.

Do sada prijavljeni program kako hrvatskih tako i svih ostalih europskih institucija možete potražiti na službenoj mrežnoj stranici:

https://journees-archeologie.fr/

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Zbog specifične ovogodišnje zdravstvene situacije Europski dani arheologije ovaj put obilježavaju se i u digitalnom obliku pod nazivom #Archeorama.

Novo u Virtualnom AMZ-u:
Virtualna izložba
Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, među više od četvrt milijuna predmeta, čuva i numizmatičku zbirku konfisciranu od strane režima kvislinške NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Numizmatičkom analizom dijela zbirke koji obuhvaća antički novac utvrđeno je da zbirka najvjerojatnije potječe iz područja istočnog dijela Savsko-Dravsko-Dunavskog međurječja, koje danas pripada Republici Hrvatskoj. Istovremeno, arhivsko istraživanje rezultiralo je pronalaženjem podataka i donošenjem zaključaka koji se podudaraju s onima dobivenima numizmatičkom analizom.

Moguće su dvije verzije rekonstrukcije okolnosti oduzimanja zbirke: prema vjerojatnijoj varijanti, ona je zaplijenjena u Iseljeničkom i useljeničkom logoru Slavonska Požega tijekom ljeta 1941. godine, no postoji i mogućnost da je oteta nekom lokalnom požeškom kolekcionaru židovske vjere i/ili etničke pripadnosti u gradskoj ispostavi Ustaškog pokreta.

Impresum:
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Autor virtualne izložbe: Tomislav Bilić
Stručni suradnici: Miroslav Nađ, Anja Bertol Stipetić
Fotografije: Igor Krajcar
3D virtualna šetnja: Powered by Matterport/Presented by Tornado 360
Platforma virtualne izložbe: Genial.ly
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Vijesti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 13 / 06 / 2020 (PRESS)

VIRTUALNA IZLOŽBA
IZ ŠKOLSKIH UDŽBENIKA POVIJESTI – REMIX

Virtualna izložba „Iz školskih udžbenika povijesti – remix“ prikazuje su najpoznatije predmete koje čuva Arheološki muzej u Zagrebu a koji se pojavljuju fotografijom u svim hrvatskim udžbenicima za nastavu povijesti.

Virtualna izložba “Iz školskih udžbenika povijesti – remix” osim fotografija predmeta sadrži visoko kvalitetne 3D modele i elemente 3D šetnje stalnim postavom omogućujući gledatelju novo i interaktivno iskustvo. Namijenjena je svima, posebno djeci i mladima te nastavnicima povijesti, koji će sigurno pronaći puno zanimljivih materijala za pripremanje svoje nastave.

Impresum izložbe:
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Autorica virtualne izložbe: Zorica Babić
Stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Ivan Radman-Livaja, Igor Uranić
Fotografije: Igor Krajcar
3D modeli: Ana Solter
3D virtualna šetnja: Powerd by Matterport/Presented by Tornado 360
Zabava: Wordwall.net
Platforma virtualne izložbe: Genial.ly
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Razgledajte izložbu OVDJE


VIRTUALNI MUZEJ
ZABAVA ZA DJECU I MLADE

SAZNAJTE NEŠTO O AVARIMA I SLAVENIMA SLAŽUĆI PUZZLE

Saznajte ponešto o Avarima i Slavenima, dvije populacije koje su obilježile vrijeme od sredine 6. do sredine 9. stoljeća slažući tri puzzle.  Ove popularne slagalice prate kratki informativni edukacijski tekstovi i primjerene su za sve dobne skupine odabirom broja komada slagalice od 9 do 1024 puzzli.

Krenite sa slaganjem već sada na linku Avari i Slaveni

Puzzle predstavljaju ilustracije Ane Mrazek Lugarov koja ih je načinila za potrebe publikacije „Avari i Slaveni za djecu i mlade” autorice Zorice Babić, više muzejske pedagoginje Arheološkog muzeja u Zagrebu.


ONLINE STRUČNE EDUKACIJSKE RADIONICE U SKLOPU PROJEKTA PREHISTORY ADVENTURE

U sklopu aktivnosti projekta Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu Arheološki muzej u Zagrebu organizira serijuonline stručnih edukacijskih radionica.

Teme radionica vezane su uz nove načine prezentacije i popularizacije arheološke kulturne baštine u s ciljem edukacije i podizanja javne svijesti o istoj, primjerima dobre prakse institucija koje se bave istraživanjem i zaštitom baštine, kao i njezine uspješne dugoročne inkorporacije u turističke ponude regija u kojima se nalazi.

Radionice su namijenjene stručnjacima i djelatnicima ustanova, tijela i udruga koji djeluju na području prezentacije, popularizacije i zaštite kulturne baštine, studentima arheologije, muzeologije, povijesti umjetnosti te ostalih srodnih predmeta, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Prva radionica na temu Važnost i potencijali edukacije u Muzeju održat će se u četvrtak 4. lipnja 2020. u 10:00 sati

Više informacija o terminima, temama i prijavi na radionice saznajte na našim mrežnim stranicama OVDJE
ili preuzmite pozivnicu OVDJE


Online stručne edukacijske radionice u sklopu projekta Prehistory adventure

Četvrtak, 18. lipnja 2020 u 10:00 sati
Jesenka Ricl, Muzej Slavonije Osijek
Promocija baštine pomoću interpretacije i animacije

Promocija baštine jedan je od važnih elemenata očuvanja i upravljanja kulturnom baštinom, a s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti i značenju kulturološke raznolikosti. U današnje je vrijeme razvoj publike i upravljanje posjetiteljima od iznimne vrijednosti prilikom oživljavanja arheoloških lokaliteta i l i razvoja novih programa u muzejskim institucijama. Tijekom radionice sudionici će se upoznati s pojmovima interpretacija i animacija, kao i načinom primjene i primjerima dobre prakse. Po završetku radionice sudionici će samostalno moći definirati razlike između interpretacije i animacije te razumjeti gdje se procesi primjenjuju i za koje skupine gostiju, putnika ili turista.

Trajanje radionica je sat vremena.

Sudjelovanje na radionicama potrebno je obavezno prijaviti na e-mail mrakvin@amz.hr.
Na navedeni kontakt moguće je dobiti sve dodatne informacije i poveznicu za sudjelovanje.

Radionice će se održati putem platforme Cisco Webex Meetings
(poveznica za besplatno preuzimanje https://www.webex.com/downloads.html).


Online stručne edukacijske radionice u sklopu projekta Prehistory adventure

Utorak, 30. lipnja 2020. u 10:00 sati
Anja Bertol Stipetić, Arheološki muzej u Zagrebu
Lokalni dionici kao važan doprinos prezentaciji i popularizaciji te zaštiti kulturne baštine

Kulturna baština zapravo je materijalna i nematerijalna ostavština prošlih generacija koja se čuva u sadašnjosti kako bi bila ostavljena u naslijeđe budućim generacijama. Stoga ju je važno zaštititi i njome odgovarajuće upravljati kako bi se znanstvenicima omogućilo njeno proučavanje i interpretiranje. Osim toga, jednako ju je važno popularizirati i prezentirati javnosti kako bi se podigla javna svijest, kako bi se stvorila nova publika te kako bi se naposljetku uključila u turistički sektor i ostvarila financijska korist. U tom smislu, važan segment bavljenja kulturnom baštinom upravo je ponuda i komunikacija kulturne baštine široj zajednici putem uključivanja lokalne zajednice, njezina naslijeđa i turističkih resursa u rad kulturnih djelatnika. Pod pojmom lokalna zajednica, tj. lokalni dionici podrazumijevaju se sve institucije koje svojim radom i znanjem mogu doprinijeti prezentaciji i popularizaciji te zaštiti lokalne kulturne baštine. Neki od dionika su lokalna vlast, mali poduzetnici, turističke zajednice, udruge, ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ostali.
U ovoj online edukaciji naglasak će biti na važnosti dionika i njihovoj ulozi u čitavom procesu prezentacije i popularizacije te zaštiti kulturne baštine, kao i njezina inkorporacija u turističke ponude na održiv način. Osim u teoriji, važnost dionika će biti objašnjena i putem nekih primjera dobre prakse.

Trajanje radionica je sat vremena.

Sudjelovanje na radionicama potrebno je obavezno prijaviti na e-mail mrakvin@amz.hr.
Na navedeni kontakt moguće je dobiti sve dodatne informacije i poveznicu za sudjelovanje.

Radionice će se održati putem platforme Cisco Webex Meetings
(poveznica za besplatno preuzimanje https://www.webex.com/downloads.html).

Projekt Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu izvodi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020., a 85 % projekta sufinancira Europski fond za regionalni razvoj

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Vijesti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 02 / 05 / 2020 (PRESS)

VIRTUALNI MUZEJ
ZABAVA

PROŠETAJTE BAKRENIM DOBOM SLAŽUĆI PUZZLE

Prošećite bakrenim dobom u AMZ Virtualnom muzeju kroz sedam puzzli. Saznajte što je obilježilo bakreno doba i što se događa u drugim krajevima svijeta dok je na području današnje Hrvatske vrijeme bakrenoga doba.

Ove popularne slagalice za zabavu svih dobnih skupina možete slagati i prilagoditi njihovu zahtjevnost prilagođavajući broj od 9 do 1024 puzzli.

Krenite u šetnju bakrenim dobom već sada na linku Šetnja bakrenim dobom kroz puzzle

Ilustracija:
Puzzle predstavljaju ilustracije Ane Mrazek Lugarov koja ih je načinila za potrebe publikacije za djecu i mlade „Šetnja kroz bakreno doba“ autorice Zorice Babić, više muzejske pedagoginje Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Link na mrežnim stranicama AMZ-a Bakreno doba kroz puzzle
https://www.amz.hr/hr/virtualni-muzej/zabava/bakreno-doba/puzzle/


Arheološki muzej u Zagrebu i Međunarodni dan muzeja 2020

Na današnji dan 18. svibnja 2020. muzeji diljem svijeta obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Arheološki muzej u Zagrebu zatvoren je za posjetitelje zbog šteta nastalih na zgradi, u stalnom postavu i predmetima.

Međunarodni dan muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu obilježavamo radeći sve pripremne radnje kako bi što prije otvorili svoja vrata posjetiteljima, a za naše vjerne i buduće posjetitelje prisutni smo virtualno putem mrežnih stranica, newslettera muzeja i društvenih mreža.

Arheološki muzej u Zagrebu priprema niz online sadržaja koje objavljuje na mrežnoj stranici www.amz.hr. Tako na našim mrežnim stranicama publika može vidjeti sve objave kojima smo obavještavali javnost o događanjima u muzeju nakon potresa. Posebno smo kreirali i Virtualni muzej u kojem publika može virtualno prošetati stalnim postavom koji je snimljen u 3D tehnici. Također su dostupni 3D modeli predmeta popraćeni znanstveno-popularnim tekstovima. Ovi 3D modeli snimljeni najsuvremenijim tehnikama omogućuju publici da istraži i pogleda predmete na način na koji to nije moguće učiniti u samom Muzeju. U pripremi su i vodiči kroz stalni postav muzeja od kojih su za sada objavljeni vodiči Egipatske i Pretpovijesnih zbirki. Za djecu i mlade, ali i za odrasle koji se vole igrati, pripremamo i objavljujemo zabavne sadržaje koji kroz informativne materijale, kvizove, memory igre i puzzle na edukacijski i interaktivan način približavaju svim zainteresiranima informacije iz naše daleke prošlosti.


ARHEOLOŠKI PARK ANDAUTONIJA SPREMAN ZA POSJETITELJE. BESPLATAN ULAZ 16. I 17. SVIBNJA.

Svake godine u proljeće Arheološki park Andautonija se uređuje nakon zime. S obzirom na trenutnu specifičnu situaciju financiranja programa u kulturi, ove godine uređenju Parka priključili su se svi djelatnici Arheološkog muzeja u Zagrebu te su zajedničkim snagama uredili Park i pripremili ga za vas. Radovi su obuhvatili skidanje zimske zaštite (krovića i konstrukcija kojima se tijekom zime natkrivaju osjetljive građevinske strukture kako bi se sačuvale od smrzavice), košenje trave, čišćenje  površina od korova, čišćenje prostora i slično.

Arheološki park Andautonija zbog pandemije koronavirusa ove godine otvara se nešto kasnije. Tako će Park umjesto od 1. svibnja biti otvoren od 16. svibnja do 1. studenoga. Također, zbog trenutne situacije neće se održati manifestacija povodom otvorenja, a za sada se neće održavati niti radionice i igraonice. Zbog toga pozivamo vas da dođete u Arheološki park, razgledate sačuvane dijelove rimskog grada uz koje se nalaze interpretacijske ploče s raznim informacijama o Andautoniji, istraživanjima i načinu života u rimsko vrijeme te provedete ugodno vrijeme uživajući u prirodi.

Ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan 16. i 17. svibnja.

Radno vrijeme od 16 svibnja do 1. studenoga:
Arheološki park je otvoren subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati

Cijena ulaznica
Odrasli                                         20,00 kn
Đaci, studenti i umirovljenici        15,00 kn
Obiteljska ulaznica                      40,00 kn

Arheološki park Andautonija zatvoren je državnim praznicima.

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Vijesti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 01 / 05 / 2020 (PRESS)

IRON AGE DANUBE
ARHEOLOGIJA
BESPLATNA APLIKACIJA ZA MOBILNE UREĐAJE

Vizual mobilne aplikacije Iron Age Danube

APLIKACIJA IRON AGE DANUBE
Što je arheologija?
Što rade arheologinje i arheolozi?
Saznajte putem besplatne mobilne aplikacije koja će vam na zabavan način približiti pojedinosti o ovom detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti.

Provjeri svoje znanje kroz igru.

Link na AMZ mrežne stranice gdje možete preuzeti besplatnu aplikaciju Iron Age Danube

Aplikacija s edukacijskim i zabavnim sadržajem jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodio u sklopu programa Europske unije od 1. siječanjnja 2017. do 30. rujna 2019. godine, a uključivao je institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.


ARHEOLOŠKI PARK ANDAUTONIJA
OTVOREN JE ZA POSJETITELJE
OD 16. SVIBNJA

Arheološki park Andautonija radno vrijeme

Arheološki park Andautonija iznimno ove godine otvaramo za posjetitelje nešto kasnije, odnosno od subote 16. svibnja.

16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom.

U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan.

O eventualnim budućim organiziranim događanjima u Arheološkom parku Andautonija na vrijeme ćemo vas obavijestiti

Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija od 16. svibnja do 31. listopada 2020.

 • subota i nedjelja 12 – 18 sati

VIRTUALNI MUZEJ
ZABAVA ZA DJECU I MLADE

POGLEDAJ VIDEO O VUČEDOLSKOJ KULTURI, A POTOM RIJEŠI KVIZ I PROVJERI ZNANJE

Bakreno doba ili eneolitik (lat. aeneus = mjeden, bakren; grč. lithos = kamen) traje od druge polovice 5. do 3. tisućljeća pr. Kr. a temeljno obilježje mu je uporaba metala, i to bakra i zlata, za izradbu nakita, oružja i oruđa.

Od 5. tisućljeća pr. Kr. područje kontinentalne Hrvatske i cijele Europe bilo je zahvaćeno burnim događanjima povezanim s velikim migracijama, prouzročenim lančanim kretanjem balkansko-maloazijskih i stepskih indoeuropskih naroda iz euroazijskih prostora i naknadnim prodorima iz srednje i zapadne Europe, koji su uništili neolitičke kulture, asimilirali neolitičko stanovništvo te tako donekle prekinuli etnički i kulturni kontinuitet.

Pogledaj video o vučedolskoj kulturi, a potom riješi kviz i provjeri znanje.

Video i link na kviz


U POTRESU STRADALO 25 POSUDA IZ NAJBROJNIJE I NAJZNAČAJNIJE ZBIRKE GRČKIH VAZA U HRVATSKOJ

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu oštećeno je 25 posuda iz najbrojnije i najznačajnije zbirke grčkih vaza u Hrvatskoj, od kojih su neke razlomljene u mnogo dijelova te će zahtijevati vrlo kompleksne konzervatorsko-restauratorske radove. Najveće oštećenje pretrpio je volutni krater, koji se ističe svojom veličinom, visinom od 70 centimetara i vrlo lijepo izvedenim ukrasima u tehnici crvenofiguralnog stila.

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je volutni krater i ustanovio velika oštećenja. Predmet koji se razbio na 26 ulomaka je već ranije restauriran te su neki lomovi nastali na mjestima ranijih restauratorskih zahvata dok se u slučaju ostalih oštećenja radi o sasvim novim lomovima. Prema preliminarnim procjenama konzervatorsko-restauratorski zahvati trajat će dva mjeseca i bit će izvedeni u pet  faza: čišćenje starog ljepila, ponovno sastavljanje i lijepljenje ulomaka, učvršćivanje gipsom zalijepljenih ulomaka kako bi se izbjegla potencijalna puknuća destruktivna za statiku posude, obrada gipsa i toniranje gipsa.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuva se najbrojnija i najznačajnija zbirka grčkih vaza u Hrvatskoj, s gotovo 1500 posuda, različitih oblika i stilova iz razdoblja od 8. do 3. st. pr. Kr.

Najveći dio zbirke čine oslikane grčke vaze među kojima, uz  nekoliko vrlo zanimljivih primjeraka geometrijskoga, orijentalizirajućega i crnofiguralnoga stila, najmnogobrojnije su vaze crvenofiguralna stila iz južnoitalskih radionica te primjerci tzv. gnathia stila. Podatci o podrijetlu i mjestu nalaza pojedinih vaza nisu poznati, osim činjenice da su većinom prikupljene na aukcijama te su za Muzej otkupljene iz privatnih zbirki u 19. i 20. stoljeću.

Više fotografija i informacija o grčkim vazama i volutnom krateru


U POTRESU OŠTEĆENA MRAMORNA SKULPTURA NAGOG MLADIĆA KOJA JE BILA IZLOŽENA U STALNOM POSTAVU ANTIČKE ZBIRKE NA DRUGOM KATU MUZEJA

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, stradala je mramorna skulptura nagog mladića koja je bila izložena u stalnom postavu Antičke zbirke na drugom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je skulpturu i ustanovio velika oštećenja na skulpturi nastala prilikom potresa. Uslijed pada s postamenta skulptura je slomljena na veći broj fragmenata različite veličine pri čemu su neki od lomova nastali na mjestima ranijih restauratorskih zahvata dok se u slučaju ostalih oštećenja radi o sasvim novim lomovima. Zbog visokog stupnja oštećenosti te velike težine spomenika, konzervatorsko-restauratorska obrada će, bez sumnje, biti dugotrajna i najvjerojatnije će se provesti u jednom od specijaliziranih inozemnih laboratorija s kojima Arheološki muzej u Zagrebu već ima dugogodišnju suradnju.

Mramorna skulptura nagog mladića otkrivena je između 1820. i 1825. godine kod crkvice sv. Dujma u Solinu (jugozapadno od Manastirina), a u Arheološki muzej u Zagrebu dospjela je 1870. godine, iz ostavštine Vicka Solitra u Splitu.

Skulptura je u muzej pristigla slomljena na više mjesta: torzo poprijeko iznad pupka, desna nadlaktica po sredini, desna noga na polovini bedra i u koljenu, slomljeno je bilo i pripadajuće lovorovo stablo, zatim lijeva noga na sastavu uz tijelo, u koljenu i na gležnju, gdje su osim toga bili otkrhnuti i još neki komadi mramora. Neki su dijelovi skulpture u potpunosti nedostajali – glava s vratom, obje ruke povrh lakata, ud, komad odjeće i tijela na lijevom boku, desno koljeno s komadom noge (nadopunjeno je gipsom) te stražnja polovica šesterostrane baze. Otučeni su bili dio palca lijeve noge te mjestimice hlamida i površina tijela.

Više fotografija i informacija o mramornoj skulpturi

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Vijesti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu 02 / 04 / 2020 (PRESS)

Arheološka građa iz drugih institucija koja se nalazi na konzervatorsko-restauratorskoj obradi u Arheološkom muzeju Zagrebu nije oštećena u potresu

Arheološka građa koja potječe iz muzejskih i znanstvenih ustanova iz cijele Hrvatske, a nalazi se na konzervatorsko-restauratorskoj obradi u Arheološkom muzeju Zagrebu nije oštećena u potresu. U konzervatorsko-restauratorskim specijaliziranim laboratorijima Arheološkog muzeja u Zagrebu trenutno se nalaze predmeti izrađeni od različitih materijala iz 20-tak hrvatskih institucija koji potječu iz raznih perioda – od pretpovijesti pa sve do novog vijeka.

Arheološki muzej u Zagrebu ima izuzetno dugu tradiciju konzerviranja i restauriranja arheološke baštine koja traje praktično od samog njegovog osnutka pa sve do danas. Iako se konzervatorsko-restauratorska djelatnost primarno povezuje sa zaštitom i vraćanjem izvornog sjaja predmetima arheološke baštine, razvojem metoda obrade te raznih dijagnostičkih metoda, muzejski laboratorij sve više postaje i mjesto raznih analitičkih i arheometrijskih istraživanja.

Danas je konzervatorsko-restauratorski odjel muzeja sa svojim specijaliziranim laboratorijima nezaobilazna karika kako u zaštiti, tako i u proučavanju i interpretaciji arheološke baštine. Naime, arheološki predmeti pronađeni tijekom terenskog istraživanja u pravilu moraju proći adekvatnu konzervatorsko-restauratorsku obradu kako bi ih se zaštitilo od daljnjeg propadanja te, vraćanjem izvornog oblika, omogućila njihova daljnja stručna odnosno znanstvena determinacija i prezentiranje javnosti.

S obzirom na specifičnost arheološke građe, proces konzervatorsko-restauratorske obrade je svojevrsni nastavak arheoloških terenskih istraživanja u kontroliranim laboratorijskim uvjetima što se naročito odnosi na tzv. in situ blokove u kojima se izrazito krhki i fragmentirani predmeti ili skupina njih dopremaju u muzejski laboratorij zajedno s okolnom zemljom gdje se pažljivo obrađuju uz pomoć specijalnih alata i opreme.

Kako bi se prikupilo što je moguće više informacija o predmetima, tijekom konzervatorsko-restauratorske obrade uobičajeno se koriste razne dijagnostičke metode poput makroskopskog i mikroskopskog pregleda, radiografije te istražnog čišćenja, a u pojedinim slučajevima provode se i kompleksnija multidisciplinarna arheotehnološka istraživanja s ciljem determinacije izvornih arheoloških materijala i određenih tehnoloških procesa. Dio navedenih istraživanja provodi se u laboratorijima unutar odjela, posebice u muzejskom analitičkom SEM-EDS laboratoriju, dok se kompleksnija istraživanja poput utvrđivanja porijekla sirovina, analiza organskih materijala, metalografije i sl. provode u suradnji s brojnim drugim specijaliziranim ustanovama u zemlji i inozemstvu.


Arheološki muzej u Zagrebu i veliki potres 1880. godine

U utorak, 9. studenoga 1880. godine u 7 sati i 3 minute, Arheološki muzej tada smješten u palači Akademije u Zrinjevcu, dočekao je tzv. Veliki potres u Zagrebu pri kojem je nastala šteta na predmetima. Obližnja palača Vranyczany-Dobrinović, u kojoj je Arheološki muzej smješten danas, također je pretrpjela štetu te joj se nakon potresa promijenio izgled pročelja.


Foto: Palača Vranyczany-Dobrinović, prije potresa 1880., Zrinjevac 19 (1879.; HR DAZG 857, Zbirka Ivan Ulčnik, sig. 138)

U zimi 1880. godine, nedugo nakon preseljenja u palaču Akademije na Zrinjevcu 11, iz Narodnog doma u Opatičkoj ulici, Arheološki muzej je stradao u velikom potresu. Na očevid je u 9 sati došao inženjer Lenuci te je zabranio ulazak u zgradu zbog velike opasnosti od urušavanja. U potresu su najviše stradali predmeti od keramike i stakla. „Mnogo je toga u drobne komade otišlo, tako da se popraviti nikako neda. Sbirka starogrčkih posuda ovom nesrećom lišena je najboljih komada, te tim je njena znanstvena vrijednost, ako se oni ne nadomjeste, silno pala“… napisao je Šime Ljubić, tadašnji ravnatelj, u konceptu dopisa Vladi koji se čuva u dokumentaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Nakon saniranja štete, pri čemu su najveći trošak bile promjene staklenih stijenki ormara, Muzej je u svibnju 1881. godine ponovno otvoren za posjetitelje.

Palača baruna Dragana Vranyczany-Dobrinovića, izgrađena 1879. godine, a u kojoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu, također je stradala u velikom potresu 1880. godine. Ostalo je zabilježeno kako je prije potresa kompozicija pročelja zgrade završavala balustradom s kipovima, koji su uklonjeni nakon velikog potresa. Sačuvana fotografija iz zbirke Ivana Ulčnika, snimljena 1879. godine, prikazuje izgled pročelja palače Vranyczany-Dobrinović, prije potresa 1880. godine.


Par keramičkih askosa i šalica iz Dalja iz vremena starijega željeznog doba pretrpjeli velika oštećenja u potresu

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, stradao je par keramičkih askosa s ručkama u obliku ovnova i dvije keramičke šalice s dršcima u obliku glava ptica iz Dalja iz vremena starijega željeznog doba, odnosno 7. st. pr. Kr., koji su bili izloženi u stalnom postavu Pretpovijesnih zbirki na trećem katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je predmete i ustanovio velika oštećenja. Predmeti su restaurirani sredinom prošlog stoljeća, što je vidljivo i prema materijalima i tehnikama koji su u to vrijeme korišteni za rekonstrukciju (vosak i bojanje gipsa). Prema preliminarnim procjenama konzervatorsko-restauratorski zahvati trajat će minimalno tri mjeseca, vjerojatnije i duže zbog izuzetno tankih stijenki posuda.


Osiguran tzv. Branimirov natpis, spomenik koji se smatra kamenom temeljcem nacionalne arheologije

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osiguran je ulomak oltarne grede s natpisom u kojem se spominje knez Branimir i 888. godina. Tijekom potresa ovaj spomenik koji se smatra kamenom temeljcem nacionalne arheologije, nije oštećen, no zbog daljnjih potresa i mogućih naknadnih oštećenja prostora, pohranjen je u zaštitnu ambalažu.

Arheološki muzej u Zagrebu 2018. godine obilježio je obljetnicu, 1130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, dijelu nekadašnje crkve izgrađene u vrijeme kneza Branimira.

Cjelogodišnji program pod nazivom „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – 1130. obljetnica od godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ prepoznat je od strane Hrvatskog arheološkog društva, krovne nacionalne udruge arheologa, koje je autoricama, kustosicama Maji Bunčić i Aniti Dugonjić, dodijelilo godišnju nagradu „Josip Brunšmid“ u kategoriji popularizacije baštine. Program o Hrvatskoj u vrijeme kneza Branimira, periodu koji često nazivamo „Branimirovom renesansom” jer u njemu izgradnja crkvi i klesarska aktivnost dosežu značajan procvat, obuhvaćao je niz znanstveno-popularnih predavanja, radionice i kamp za djecu, tri izložbe i izradu rekonstrukcije oltarne pregrade u stalnom postavu Srednjovjekovne zbirke u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izdan je i e-zbornik „Zbornik predavanja održanih tijekom Branimirove godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu“ koji sadrži deset zanimljivih priloga o političkoj povijesti i nekim aspektima materijalne kulture te o svakodnevnom životu ljudi u srednjem vijeku, kojima su arheolozi i povjesničari obogatili program.


Lumbardska psefizma, jedinstveni dokument o osnivanju grčke naseobine, nije oštećen u potresu

Dekret o osnivanju grčkog, točnije isejskog naselja na srednjodalmatinskom otoku Korčuli (Korkyra Melaina), tzv. Lumbardska psefizma, jedinstven je dokument o osnivanju grčke agrarne naseobine, i kao takav rijedak epigrafski spomenik takvog sadržaja u cijelome helenskom svijetu. Inače izložen na drugom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu, unutar stalnog postava Antičke zbirke, nije oštećen tijekom potresa 22. ožujka 2020. godine.

Foto: Lumbardska psefizma u stalnom postavu nakon potresa

Na terasi pri samom vrhu poluotočića Koludrt u Lumbardi, u sjeveroistočnom dijelu otoka Korčule (Korkyra Melaina), tijekom posljednjih desetljeća 19. stoljeća, počevši od 1877. godine, u nekoliko su navrata otkriveni kameni ulomci jedinstvenoga grčkog natpisa, svojevrsne uredbe o osnivanju grčke (isejsko-dorske) naseobine  agrarnog tipa. Dragocjeni natpis, poznat pod nazivom Lumbardska psefizma, prvi je detaljnije objavio i interpretirao Josip Brunšmid, koji je i sam 1895. godine posjetio Lumbardu, nadajući se da će pronaći i preostale dijelove natpisa. U tom naumu nije uspio, no nekoliko ulomaka psefizme je ipak naknadno pronađeno. Posljednji, petnaesti ulomak, koji je očigledno pripadao gornjem dijelu natpisa, tek je nedavno pronađen tijekom arheoloških istraživanja, te mu uskoro slijedi znanstvena valorizacija. Preliminarno se ipak može reći da taj novi fragment, otkriven u svibnju 2018. godine, donosi niz uzbudljivih novih spoznaja.

Više o Lumbardskoj psefizmi


Osiguran portret mlade djevojke iz Solina tzv. Solinjanka

Osiguran je portret mlade djevojke iz Solina, tzv. Solinjanka, koji nije oštećen tijekom potresa 22. ožujka 2020. godine, iako su neki predmeti iz prostorije stalnog postava Antičkih zbirki u kojoj je bila izložena, pretrpjeli štetu. Solinjanka je osigurana na isti dan kada su se dogodili potresi i premještena iz izložbenog u znatno sigurniji prostor muzeja, čuvaonicu Antičkog odjela.

Arheološki muzej u Zagrebu od 1869. godine čuva portret djevojke izveden u bijelom mramoru. Karakterizira ga frizura detaljno urezanih vlasi, podijeljena u dvanaest pramenova u obliku krišaka dinje koji se od tjemena pružaju prema ušima, a na zatiljku su isprepletene u detaljno izvedenu punđu. Oval lica oblikovan je u širokim potezima, usne su blago otvorene i stvaraju privid pokreta facijalne muskulature na prilično ukočenom licu. Duboko urezane očne šupljine sada su prazne, ali su zasigurno nekoć bile ispunjene obojenom staklenom pastom. Sjajan koloristički efekt postignut je kontrastiranjem puti lica uglačanog do svjetline slonovače i tamne kose, čija se boja u tragovima očuvala do danas.

Pogledajte 3D model i pročitajte više o interpretacijama portreta mlade djevojke iz Solina


Fotografije ustupio AMZ

Info:
AMZ PRESS