AMZ – Otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije ‘Osluškujući tintu – Hearing The Ink’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu, MEMU ART i Hrvatsko kinesko društvo prijateljstva Vas pozivaju na otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije
Osluškujući tintu – Hearing The Ink, 
triju umjetnika iz Kine – Liao Qipeng, Wang Linlin i Yang Yunlin
u petak, 21. srpnja u 19 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – 10. – 13. srpnja – Ljeto u AMZ-u – projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića (PRESS)

LJETO U AMZ
10.-13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu
Projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića

Arheološki muzej u Zagrebu otvara peto po redu Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30 u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove “Veliki muzej” i “Muzej nevinosti”, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

ULAZ SLOBODAN
Fotografije (download)

ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30
projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej
– pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču

“Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. “Veliki muzej” osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.”

utorak, 11. srpnja u 21:30
projekcija filma Muzej nevinosti
-kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

srijeda i četvrtak, 12. & 13.srpnja u 21:00
predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana “Corso”, Matoš, Krleža…

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke  Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane “Corso”, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u “Esplanadi”. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija –  A. Šenoe, A.G.Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti “Hrvatskog Panoptikuma” Josipa Horvata.

Pozivamo vas da se s nama ukrcate u vremeplov i posjetite Zagreb kakav je nekoć bio!

Fotografije (download)

Više informacija na:

Branimir Ivić
bivic@amz.hr
095 4323188

Milana Vuković Runjić
mvr@dzepna.com
091 505 8215

Daniel Rafaelić
091 543 1315

Izvor
AMZ PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Japodi, zaboravljeni gorštaci’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na otvorenje izložbe ‘Japodi, zaboravljeni gorštaci’ u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati.

Ostvarena u suradnji sa Zemaljskim muzejom BIH u Sarajevu izložba predstavlja prvu samostalnu izložbu vrijedne japodske zbirke u 170 godina postojanja Arheološkog muzeja. Kroz preko 400 predmeta izrađenih od keramike, bronce, jantara, stakla i drugih materijala izložba donosi  priču o drevnim Japodima, narodu koji je nastanjivao sjeverozapadni dio doline rijeke Une i Gorsku Hrvatsku u posljednjem tisućljeću stare ere.

Bili su snažan i divlji narod, odbili su Rimljane dva puta u manje od dvadeset godina.

(Apijan, 2. st.)

Japodi su, sudeći po arheološkim nalazima, nedvojbeno živjeli već od kraja 10. st. pr. Kr., a po vijestima grčkih pomoraca na Jadranu iz 6. st., prvi ih spominje Hekatej (Hekataios). Nakon pada pod rimsku vlast su dijelom romanizirani Japodi tu većinom nastavili živjeli bar do propasti Rimskog carstva, tj. ukupno tisućljeće i pol.

U njihovu šarolikom društvenom ustroju su bili najvažniji rudari, kovači, seljaci, pastiri, i ratnici. Japodski seljaci su uzgajali raznoliku stoku, žitarice i mahunarke. Njihova umjetnost ima razmjerno malo osobitosti i uglavnom je mješavina raznih ilirskih, panonskih, rimskih i grčkih utjecaja. Njihovi su ukrasi iz metala i od jantara kao ogrlice, te spiralni i trokutasti privjesci. Prije dolaska Rimljana Japodi su uglavnom bili nepismeni i tek nakon rimskih osvajanja se kod njih nalaze vlastiti nadgrobni natpisi na latinici. Zato je njihov jezik ostao većinom nepoznat i jedini zapisi o tom su njihova nadgrobna imena (tafonimi) i od Rimljana popisan mjestopis japodskih naselja i rijeka (toponimi).

Japodi su po vjeri bili mnogobošci, a glavni bog bio je Vodenbog Bindus, a ruševine čijeg su hrama nađene kod Bihaća. Japodski etnički totem je bio lik konja, a također su štovali i svete zmije kao duhove svojih predaka. Prema rimskim izvorima japodski gradovi imali su organiziranu lokalnu samoupravu s glavnim gradom Metulumom kod današnjeg Josipdola.

Pored izloženog materijala na izložbi će biti predstavljen i bogat izložbeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Stručna vodstva, kreativne radionice i popularna predavanja bit će dostupna tijekom cijelog trajanja izložbe koja se zatvara 17. rujna.

>Galerija fotografija (ustupio AMZ PRESS)

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Ljetni kamp u Arheološkom muzeju u Zagrebu (PRESS)

Ljetni kamp u Arheološkom muzeju u Zagrebu

(press priopćenje)

Ljetni kamp održat će se od 17. do 21. srpnja i od 21. do 25. kolovoza, svaki dan od 9 do 16,30h. Na jedan dan svi ćemo biti arheolozi, upoznat ćemo prapovijesne Japode te pisati starim pismima. Ekipa Mozgaonice naučit će nas kako novim i kreativnim igrama uposliti naš mozak, a potom će nas odvesti u jedan skroz drugačiji muzej. Nećemo vam još otkriti o kojem se muzeju radi, neka to bude pravo iznenađenje!

Naravno, sporta i rekreacije nikad dosta, pa vas to očekuje pomalo svaki dan, a posebno na zadnji dan kampa.
Opis programa koji smo osmislili možete pogledati ovdje

Nudimo vam boravak djece u Arheološkom muzeju u Zagrebu s ručkom i dvjema voćnim užinama od 9 do 16,30h. Djeca će imati stručno vodstvo i nadzor.
Cijena cjelotjednog programa je 700,00kn, a za Klub prijatelja AMZ-a, s aktivnim članskim paket Mladi arheolog, cijena je 500,00kn.
Prijave primamo putem mail-a na adresu zbabic@amz.hr. Požurite se prijaviti, broj sudionika je ograničen!

KRATKI OPIS PROGRAMA

  1. DAN – I JA SAM ARHEOLOG

Što je arheologija i čime se bavi? Kako se postaje arheologom? Kako izgleda rad na arheološkom lokalitetu? Želiš li i ti biti arheolog? – ovo je dan kada svi koji žele isprobati arheološki rad, imaju prilike!

  1. DAN – JAPODI

Japodi su bili narod koji je živio na prostoru Like i Gorskog kotara od 10. st. pr. Kr. pa sve do dolaska Rimljana krajem 1. st. pr. Kr. Danas ih upoznajemo kroz njihovu bogatu materijalnu baštinu koju čuvamo u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tko su oni zapravo bili? Kako su živjeli, oblačili se, ukrašavali? Što su sve radili? Znamo da su voljeli nositi nakit od staklene paste, ali i jantara. Kakav je to materijal te zašto je i danas vrlo omiljen u nakitu, doznajmo u drugom danu ljetnog kampa.

  1. DAN – ŠTO U PISMU PIŠE?

Jedno od najvećih dostignuća ljudske civilizacije bilo je pismo. Razvijalo se kroz nekoliko tisuća godina da bi danas izgledalo ovako kako izleda te nam omogućavalo raznovrsnu komunikaciju u cijelom svijetu. Kako je to bilo pri samim počecima razvoja pismenosti? Saznajmo u trećem danu ljetnog kampa kada ćemo naučiti i pisati drevnim pismima.

  1. DAN – MOZGAONICA

Ovog dana u goste nam stiže ekipa Mozgaonice kako bi nas naučili kreativnom razmišljanju i logičnim rješenjima raznih problema. Želite li se zabaviti i istovremeno razviti svoje moždane vijuge? Mozgaonica je pravi fitness centar za dobru formu vašeg mozga! Tko je ekipa mozgaonice, što nam sve pripremaju te u koji nas muzej kasnije vode, otkrijmo zajedno!

  1. DAN – REKREACIJA

Nakon fitnesa za mozak, slijedi fitnes za tijelo! Sport i rekreacija oduvijek imaju svoje posebno mjesto kako danas tako i u prošlosti. Zajedno ćemo otkrivati neke stare i neke nove vrste aktivnosti i sporta te ćemo se na taj način i malo rekreirati!

 

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predstavljanje 49. sveska 3. serije Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati na predstavljanje 49. sveska 3. serije Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu
utorak, 20. lipnja 2017. u 12 sati

Na predstavljanju će govoriti:

Sanjin Mihelić, ravnatelj AMZ-a i glavni urednik VAMZ-a

Tomislav Bilić, član Uredništva VAMZ-a, te kao predstavljači sveska:

Ljubica Perinić, znanstvena suradnica pri Odsjeku za arheologiju HAZU

Ivan Mirnik, znanstveni i muzejski savjetnik u miru

Velika dvorana na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Predavanje u sklopu izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu ‘Voda u glavi’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu
u sklopu izložbe
Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetupoziva na predavanje

VODA U GLAVI
koje će održati
prof. dr. sc. Marijan Klarica
dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
i
prof. dr. sc. Miroslav Vukić
predsjednik Hrvatskog neurokirurškog društva

u četvrtak 8. 6. 2017. godine u 18 sati
u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Saznajte koja su ranija i koja su  nova shvaćanja fiziologije tekućina unutar glave. Koji čimbenici reguliraju tlak tih tekućina, te kakve su bile antičke, a kakve su današnje mogućnosti liječenja povišenog tlaka u glavi. Intrakranijska hipertenzija (povišeni tlak u glavi) i danas predstavlja izuzetno težak klinički problem koji se teško liječi, a trauma mozga uz  povišeni tlak u glavi predstavlja vodeći uzrok smrti u mlađoj populaciji u razvijenim zemljama.

Dva predavača od kojih je jedan istraživač, a drugi kliničar te zanimljiva tema osiguravaju dinamično i interesantno predavanje.

Prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEFZG), pročelnik Zavoda za farmakologiju (MEFZG) i Odsjeka za neurofiziologiju na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga više od 30 godina bavi se istraživanje fiziologijie i farmakologije  cerebrospinalnog likvora i intrakranijskog tlaka.
Ta istraživanja su ukazala  na manjkavosti dosadašnjih koncepata i spoznaja o stvaranju, cirkulaciji i apsorpciji kranio-spinalnih tekućina, te regulacije likvorskog tlaka.  Rezultati istraživanja su ukazala na nove mehanizme razvoja hidrocefalusa (vodene glave)  i otvorila nove pristupe u liječenju hidrocefalusa i intrakranijske hipertenzije.Prof. dr. sc. Miroslav Vukić, specijalist neurokirurg Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, predsjednik Hrvatskog neurokirurškog društva, višegodišnji predavač Europskog neurokirurškog društva je uvodio postupke i procedure u kliničku praksu liječenja povišenog  ntrakranijskog tlaka, hidrocefalusa, te operativne zahvate na kralješnici. Prikazat će najnoviji klinički pristup liječenju spomenutih stanja prema preporukama svjetskih strukovnih društava.

Izvor

AMZ PRESS