AMZ – Otvorenje izložbe „DIVINE X DESIGN – DRESSING ANTIQUITY“ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu,
Collection of Antiquities & Glyptothek Münich i
AMD Akademie Mode & Design
imaju iznimnu čast pozvati Vas na otvorenje izložbe
DIVINE X DESIGN – DRESSING ANTIQUITY“,
koje će se održati u srijedu, 18. srpnja 2018. u 18 sati
u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Ljetni festival Troje – otvorenje izložbe “Troja na putu” (PRESS)

Povodom obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj,
Arheološki muzej u Zagrebu i Turski kulturni centar Yunus Emre Zagreb
imaju čast pozvati Vas na otvorenje fotoizložbe
“Troja na putu/Troy on Tour”,
koje će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine
s početkom u 18:30 sati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, u sklopu Ljetnog festivala Troje.

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – EU Projekt Iron-Age-Danube u finalu izbora za nagradu RegioStars 2018 (PRESS)

EU Projekt Iron-Age-Danube u finalu izbora za nagradu RegioStars 2018

U siječnju 2017. godine započeo je arheološki projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“. EU projekt s 20 projektnih partnera iz pet zemalja, koji je sufinanciran u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., jedan je od najinovativnijih europskih projekata Europe što je potvrdio i sam ulazak projekta u finale RegioStars 2018 natjecanja na razini cijele Europske unije.

Projekt „Iron-Age-Danube“ predstavlja monumentalne krajolike starijeg željeznog doba Podunavlja, a financiran je sredstvima programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav s udjelom financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.169.200,00 eura (85% ukupnog volumena projekta od oko 2.552.000,00 eura). Projekt je započeo 1. siječnja 2017. i završit će u lipnju 2019.

Do lipnja 2019. godine jedanaest partnera iz projekta i devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Austrija, Slovačka, Slovenija i Mađarska) koriste moderne tehnologije za istraživanje bogate arheološke baštine starijeg željeznog doba (halštatsko razdoblje) kako bi stvorili novi i uzbudljiv turistički proizvod Dunavske regije i istodobno izgraditi široku međunarodnu mrežu za njegovu zaštitu. Aktivnosti projekta kreću se od razvoja međunarodne strategije za transregionalnu zaštitu i održivu uporabu arheoloških krajolika, arheološkog terenskog istraživanja s najsuvremenijom tehničkom opremom na nove digitalne i analogne proizvode za turiste u odabranim mikro- regijama Großklein (AT), Strettweg (AT), Százhalombatta (HU), Sütto (HU), Sopron (HU), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI) i Dolenjske Toplice (SI). Arheološki muzej u Zagrebu provodi projektne aktivnosti na poznatom nalazištu Kaptol kod Požege.

Nagradama RegioStars Europska komisija dodjeljuje najinspirativnije i najinovativnije regionalne projekte financirane iz Kohezijske politike Europske unije. Nagradu će dodijeliti povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Corina Creţu i predsjednik žirija RegioStars nagrade, zastupnik u Europskom parlamentu Lambert van Nistelrooij i Kerstin Westphal. Žiri od petnaest članova odabrao je 21 finalista u 5 kategorija od 102 prijavljena projekta iz cijele Europe financiranih sredstvima Europske unije.

Projekt Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista u kategoriji Ulaganje u kulturno naslijeđe. Finalisti će biti uključeni promotivnu kampanju diljem Europe, nakon ceremonije predstavljanja 3. srpnja 2018. godine u Strasbourgu. Pobjednici se određuju javnim glasanjem na razini cijele Europe koje će biti otvoreno od 3. srpnja 2018. godine. Pobjednici iz svake kategorije bit će proglašeni 9. listopada 2018. godine na Europskom tjednu regija u Bruxellesu.

Izvor

AMZ PRESS

 

AMZ – Ljetni kamp u Arheološkom muzeju u Zagrebu (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu poručuje:

Tijekom ovih ljetnih praznika za vas pripremamo ljetne kampove u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Oni će se održati u terminima: 16. – 20. 7., 23. – 27. 7. i 20. – 24. 8., svaki dan od 9 do 16 sati.

U terminima od 16. – 20. 7. te od 20. – 24. 8. ljetni kampovi bit će na temu srednjovjekovnih zanata. Te dane upoznat ćemo se s raznovrsnim materijalima poput keramike, metala, drva, kamena i tekstila, saznat ćemo kako su se sve obrađivali i koristili u izradi raznovrsnih proizvoda te ćemo, naravno, i sami postati majstori u stvaranju svojih maštovitih djela. Svemu tome uputit će nas umjetnica Ana Horvat, koja priprema još mnogobrojna iznenađenja za svaki dan.

Na ljetnom kampu koji će se održati od 23. do 27. 7. upoznat ćemo se s Arheološkim muzejom u Zagrebu, što sve Muzej čuva u svom postavu i kako možemo svaki dan otputovati nakratko u vrijeme pretpovijesti, stari Egipat, Grčku i Rim, ali i srednji vijek.

Naravno, rekreacije nikad dosta, pa vas to očekuje pomalo svaki dan, a zabava je zagarantirana!

Opis programa koji smo osmislili možete pogledati na poveznici: Program radionica ljetnog kampa

Prijavnica za Ljetni kamp na poveznici: Prijavnica

Više informacija o Ljetnom kampu i Branimirovoj godini na poveznici: Arheološki muzej u Zagrebu

Nudimo vam boravak djece u Arheološkom muzeju u Zagrebu s ručkom i dvjema voćnim užinama od 9 do 16 sati. Djeca će imati stručno vodstvo i nadzor.

Cijena cjelotjednog programa je 700,00 kn, a za Klub prijatelja AMZ-a, s aktivnim članskim paket Mladi arheolog, cijena je 500,00 kn.

Više informacija i Prijave primamo putem mail-a na adresu zbabic@amz.hr

Požurite se prijaviti, broj sudionika je ograničen!

Branimirova godina - Ljetni kamp

Izvor

AMZ PRESS

AMZ – Radionica ‘A sad malo o glagoljici’ (PRESS)

U subotu, 16. lipnja 2018. godine s početkom u 11 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održava se radionica “A SAD MALO O GLAGOLJICI“.

Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Sigurno već znate kako je 2018. godina posvećena knezu Branimiru. U sklopu cjelogodišnjeg programa, 16. lipnja organiziramo radionicu na temu glagoljice. Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je knez Branimir živio. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. st., a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik – Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice je u 9. st., vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.

Radionica se održava u subotu, 16. lipnja, s početkom u 11 sati. Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr

Branimirova godina - radionica "A sad malo o glagoljici"

Izvor

AMZ PRESS

 

AMZ – Predavanje prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF) „Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“ (PRESS)

U sklopu projekta „Mend the Gap/Premosti jaz“,
Arheološki muzej u Zagrebu
poziva na predavanje
prof. dr. sc. Zlatka Libera (PMF)
Podrijetlo, udomaćenje i širenje graha: dokazi sačuvani u DNA“,
koje će se održati u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 19 sati
u Velikoj dvorani muzeja.

Izvor

AMZ PRESS