AMZ – Promocija publikacije ’20 top arheoloških destinacija Hrvatske’ [PRESS]

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati Vas na promociju publikacije
„20 TOP ARHEOLOŠKIH DESTINACIJA HRVATSKE“
Izdavač: Ministarstvo turizma RH

u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. god.
u 12,00 sati, 

u Arheološkom muzeju  u Zagrebu

Pozdravni govori:
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
Predstavnik Ministarstva turizma

Osvrt na  publikaciju:
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, recenzent
Vesna Rajković, načelnica Sektora u Ministarstvu turizma

Ukratko o publikaciji:
Dora Kušan Špalj i Vlasta Klarić, autorice

Zaključno, značaj baštine za turizam:
Predstavnik Ministarstva kulture

O publikaciji iz uvoda:

Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske određenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Ministarstvo turizma izdavanjem  ove publikacijom, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija.
U skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020., zadaća publikacije  je ukazati na najbolje arheološke lokalitete otvorene turističkoj javnosti, stvoriti učinkovit alat za poslovne korisnike, turističke agencije i turoperatore, proširiti opseg poslovnih korisnika arheoloških resursa za inovativne programe, ukazati na primjere odgovornog i održivog turizma u destinacijama i na arheološkim lokalitetima, proširiti vremenski raspon posjeta destinacijama, umrežiti resurse, poslovne i privatne korisnike, te uz to stvoriti atraktivan smjerokaz za individualne posjetitelje.

Nazočnim sudionicima bit će dodijeljen po jedan primjerak publikacije.

Izvor

AMZ PRESS

MBP – Izložba i vodič ‘Rimljani u našem zavičaju’

Dana 29. listopada 2013., u sklopu skupa Županijskih stručnih vijeća nastavnika povijesti osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije, u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je arheološka, edukativna, pokretna izložba Rimljani u našem zavičaju i predstavljen je istoimeni vodič s radnim zadatcima za učenike osnovnih i srednjih škola.

Izložba i vodič namijenjeni su učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola brodskog Posavlja, ali i svima onima koje zanima ovo razdoblje i zavičajna prošlost. Cilj im je predstaviti svijet brodskoga Posavlja u doba rimske dominacije. Raznovrsna građa obrađena tijekom pripreme ovog projekta prikupljana je donacijama, kupnjom te terenskim istraživanjima od osnutka Muzeja do danas, a potječe s brojnih rimskodobnih nalazišta brodskog Posavlja. Posebno mjesto zauzimaju rimska vojnička diploma pronađena kod Slavonskog Šamca i štitnik za potkoljenicu iz korita Save, predmeti od izuzetne važnosti kako za brodsku, tako i za hrvatsku i europsku kulturnu baštinu. Međutim, i ostali, možemo reći «uobičajeni» predmeti izuzetno su važni jer odgovaraju na pitanja o tijeku rimske vlasti na ovome području, o smještaju Marsunije i ostalih rimskih naselja i seoskih imanja, o ljudima koji su ovdje živjeli i o svim dijelovima njihovog svakodnevnog života. S obzirom da Muzej Brodskog Posavlja već dvadesetak godina nema stalni postav, ovo je jedan od načina na koje nastojimo javnosti, a posebno djeci i mladima, prezentirati zavičajnu prošlost kroz bogatu muzejsku građu. Nakon predstavljanja u Muzeju izložba će gostovati u osnovnim i srednjim školama brodskog Posavlja.

Ivana Artuković

Izvor

MBP PRESS

MBP - Naslovnica vodiča 'Rimljani u našem zavičaju', Ustupio: MBP PRESS.

MBP – Naslovnica vodiča ‘Rimljani u našem zavičaju’, Ustupio: MBP PRESS.

‘Kratki vodič kroz povijest općine Sućuraj’ prof. Nikše Vujnovića predstavljen u crkvi sv. Marka u Hvaru

Sinoć (četvrtak, 1. kolovoza) u organizaciji Muzeja hvarske baštine, u prostoru arheološke zbirke, predstavljen je povijesni vodič općine Sućuraj autora arheologa i povjesničara Nikše Vujnovića. Knjigu su predstavili viši kustosi Muzeja hvarske baštine Mirjana Kolumbić koja je govorila o autoru i samoj knjizi, dok je Marinko Petrić govorio o njegovom arheološkom radu. Pred prepunim gledalištem zainteresiranih Hvarana i gostiju autor je iznio i kratko predavanje o prošlosti istočnog dijela otoka Hvara uz projekciju fotografija arheoloških nalaza i lokaliteta.

>Osvrt na Vodič [Robert Tabula]

>Galerija fotografija [Ustupio Nikša Vujnović]

Izvor

NV, MHB

Predstavljanje ‘Kratkog vodiča kroz povijest Općine Sućuraj’ prof. Nikše Vujnovića. Ustupio: NV.

Predstavljanje ‘Kratkog vodiča kroz povijest Općine Sućuraj’ prof. Nikše Vujnovića. Ustupio: NV.

Vodič – Nikša Vujnović ‘Kratki vodič kroz povijest općine Sućuraj’ [Osvrt Robert Tabula]

OPĆI PODACI

  • Nakladnik: Janus tours d.o.o. Sućuraj
  • Fotografije: Nikolaj
  • Lektura: Vesna Barbarić
  • Prijevod na engleski: Lora Tomaš
  • Dizajn: Dino Markić
  • Priprema i tisak: Galešnik d.o.o.
  • Stranice: 12
  • Jezik: hrvatski

Autor ovoga kratkog vodiča zaista održava obećanje kroz zadanu postavku samoga naslova, pa nakon kratkog uvoda o samoj općini Sućuraj i župama koje su se tamo nalazile, započinje kratak povijesni pregled vezan uz tu općinu, ističući najzanimljivije arheološke nalaze i lokalitete. Tako se podaci o prvom spomenu Sućuraja i Bomogolje te nalazi impresso keramike koji potvrđuju najranije prisutstvo ljudi (oko 6000 g. prije Kr.) postavljaju kao početna točka ovog vodiča. Pregled se nastavlja s neolitičkom hvarskom kulturom, bakrenim i brončanim dobom – koja obuhvaćaju kamenu sjekiru s otvorom sa držalo pronađenom početkom 20. st. u Sućurju i ostatke gradina koje su bile smještene na istaknutim i prirodno dobro branjenim područjima. Kao najznačajnije gradine se spominju veliki objekti vidljivi u krajoliku kao Vela Moševčica, Grčka gomila, Liković, Humac i Likova glava.

Željezno dobra predstavlja pronalazak grčko-ilirske kacige iz 5. st. prije Krista koja je izvađena iz mora ribarskom mrežom kod rta Sućuraj. Pisana povijest kreće s osnivanjem grčkih kolonija na Hvaru i Visu, koje iza sebe ostavljaju nalaze helenističke keramike. Rimska prisutnost je vidljiva kroz ville rustice, te ostataka istih koji uključuju antičku keramiku i ostatke rimskog mozaika na mjestu današnjeg samostana u Sućurju, kasnoantički zid u Košćaku, itd. Mletačka vlast se pojavljuje 1420. godine, povlačenje stanovništva s kopna na otoke zbog turskih osvajanja se odvija tijekom 16. st., u kojem je Sućuraj bio više puta spaljen (Ciparski rat 1570. – 1573.).

Nakon nekoliko stoljeća branjenja i obrambenih napora, početkom 18.st., Turci mirovnim ugovorom napuštaju ovo područje, ali se oporavak događa znatno sporije zbog dugotrajnog ratovanja. Gospodarski rast počinje u drugoj polovici 19. st. uslijed ekspanzije vinogradarstva i vinarstva, a s time i trgovine, pomorstva i ribarstva. Osnivaju se i domoljubna društva. Razdoblje prosperiteta traje kratko, bolest vinove loze dovodi do iseljavanja. Koja se nastavljaju tokom, između i nakon svjetskih ratova, zbog čega mnogo Selčana i Sućurana živi na Novom Zelandu, Australiji i SAD-u. I tako jedan kratak vodič, s prigodnom kartom svih spomenutih lokaliteta na otoku, donosi kratki i sažeti povijesni pregled s najvažnijim točkama razvoja i destrukcije u zadnjih 8000 godina.

Autorov pristup kompozicije ovog kratkog vodiča svakako treba istaknuti kao svijetli primjer konstruktivnog spajanja povijesti, arheologije i turizma.

Ovo izdanje će sasvim sigurno biti primamljivo ljudima koji nisu skloni dodatnom čitanju i proučavanju dublje povijesti mjesta u kojem žive (ili samo posjećuju), zbog sažetosti i kratkoće. No to ne umanjuje njegovu informativnu vrijednost za avanturiste, ljubitelje povijesti ili ljude iz struke, kao kratak podsjetnik i dobar uvod za opširnije proučavanje jednog geografskog specifikuma.

U Zagrebu, 16 7 2013

Robert Tabula

Naslovnica 'Kratkog vodiča kroz povijest općine Sućuraj' Nikše Vujnovića. Foto: RT.

Naslovnica ‘Kratkog vodiča kroz povijest općine Sućuraj’ Nikše Vujnovića. Foto: RT.