MAS – Otvorenje izložbe ‘GRAD MRTVIH NAD POLJEM ŽIVOTA’ (PRESS)

U petak, 05. svibnja 2017. godine u 19 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru u sklopu programa obilježavanja osme godišnjice rada MAS-a  biti otvorena izložba

„GRAD MRTVIH  NAD POLJEM ŽIVOTA“

Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli

Na izložbi će se predstaviti rezultati arheoloških istraživanja nekropole gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli, jednog od značajnijih lokaliteta željeznog doba, važnog za sagledavanje povijesnih i kulturnih interakcija indigenog stanovništva s grčkim i rimskim kolonizatorima istočne obale Jadrana.

Izložba je realizirana u suradnji s Općinom Blato, Centrom za kulturu Vela Luka te Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru Anamarija Eterović Borzić.

Izložba će biti otvorena do 10. kolovoza 2017. godine.

KRATKO O LOKALITETU

Gradinsko naselje Kopila ili Stražišće nalazi se na prirodno branjenoj uzvisini sjeverno od Blatskog polja na otoku Korčuli. U arheološku znanost uvodi ga Nikola Ostoić 1878. g. koji u svojoj knjizi Compendio storico dell isola Curzola donosi opis bedema te popis slučajnih površinskih nalaza. Lokalitet se nadalje spominje kao vjerojatno mjesto nalaza mnoštva vrlo vrijednih predmeta koji su krajem 19. i početkom 20. st. nepoznatim kanalima u nekoliko navrata stizali do Dubrovačkog muzeja. Riječ je prije svega o 5 korintskih posuda iz sredine 6. st. pr. Kr. te velikom broju metalnih predmeta (fibula, privjesaka, igala i dr.) koji su svoje mjesto našli u iznimno velikom broju znanstvenih članaka koji tematiziraju problematiku posljednjih nekoliko stoljeća južnojadranskog prostora. Ipak, unatoč tako rano prepoznatoj atraktivnosti, lokalitet se arheološki istražuje tek od 2013. g. i to u sklopu projekta Kopila, do ove godine financiranog kroz trogodišnji ciklus od strane Ministarstva kulture preko Općine Blato kao nosioca projekta, a u izvedbi Centra za kulturu Vela Luka, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru te Muzeja antičkog stakla u Zadru. Projekt je do sada urodio značajnim podatcima o topografiji naselja i njegove neposredne okoline (akropola, podgrađe i nekropola, pristupne komunikacije i sl.), te arheološkim saznanjima o jednom segmentu nekropole, odnosno materijalnim i duhovnim aspektima života. Najznačajnije spoznaje tiču se nekropole smještene na linguli podno naselja, a nad Blatskim poljem. Njezina prostorna organizacija u vidu nukleusa sastavljenog od barem desetak međusobno spojenih nepravilno potkovičastih grobnih parcela za sada nema potvrđene analogije na istočnojadranskom arealu, a monumentalnost izvedbe svake od njih ukazuje na materijalne i izvedbene sposobnosti zajednice naseljene na ovom prostoru. Istraženo je ukupno 5 grobnica putem kojih se na vrlo ilustrativan način čita pogrebni ritual, ali i položaj ovog naselja u civilizacijskim kretanjima na Jadranu tijekom posljednja 4 stoljeća prije Krista. Grobnice su bile višestruko korištene, bez spolne diferencijacije, a svaka od njih je pružila iznimno puno sitnog arheološkog materijala sastavljenog od grobnih priloga te osobnih predmeta pokojnika. Svojim brojem i raznovrsnošću ističu se prije svega velike količine (barem 200) keramičkih posuda isključivo importirane helenističke proizvodnje (npr. Keramika tipa Gnathia apulske i isejske produkcije, crnopremazana, sivopremazana, crvenopremazana i dr.), nakit sastavljen od nekoliko stotina staklenih i jantarnih perlica i privjesaka, numizmatički nalazi, dijelovi nošnje (fibule, igle, toke i dr.) te velike količine željeznog navalnog oružja (koplja i bodeži) i dr.

Rezultati istraživanja ovog lokaliteta utoliko su važni jer su pružili sasvim novi pogled na snagu korčulanske protopovijesne zajednice, odnosno općenito položaj domorodačkog stanovništva južnojadranskog areala u trenutcima prodora grčkih i rimskih kolonijalnih, odnosno osvajačkim tendencija.

Izvor

MAS PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘120 godina Vučedola’

Arheološki muzej u Zagrebu i Mala povijest AMZ-a pozivaju na otvorenje izložbe

120 godina Vučedola

u petak, 21. travnja u 12 sati
u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu
ULAZ SLOBODAN

Vučedol je jedan od najpoznatijih hrvatskih lokaliteta, a povijest njegovog otkrića i daljnjih istraživanja usko je vezana i uz povijest Arheološkog muzeja u Zagrebu. Prvo zaštitno iskopavanje na lokalitetu Vučedol provodi 1897. godine tadašnji ravnatelj Arheološkog odjela Narodnog muzeja profesor Josip Brunšmid, stoga ovom izložbom obilježavamo 120 godina od početka arheoloških istraživanja na Vučedolu.
Izvor
AMZ PRESS

[SLO] NMS – Poliranje kratkega meča vakizašija v delavnici mojstra Massima Rossija

450-LETNO JAPONSKO REZILO V PRVOTNEM SIJAJU
Poliranje kratkega meča vakizašija v delavnici mojstra Massima Rossija
Ljubljana, 13. aprila 2017

V sklopu priprav na občasno razstavo Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova od 30. maja 2017, smo se odločili, da enega bolje ohranjenih mečev predamo v tradicionalno obdelavo. Lepoto japonske kovaške umetnosti je namreč mogoče zares občudovati, šele ko je rezilo na finih brusnih kamnih ustrezno polirano, in sicer tako, kot cenjeno obrt na Japonskem ohranjajo že dolga stoletja.

Meč po poliranju, fotografija Tomaž Lazar, © Narodni muzej Slovenije

Brusaškemu mojstru Massimu Rossiju smo tako zaupali obdelavo rezila kratkega meča – vakizašija, ki ga je okrog leta 1560 skoval mojster Kanenaga. Ta primerek sodi medzgodovinsko najpomembnejše in najkakovostnejše predstavnike japonskega hladnega orožja v Narodnem muzeju Slovenije.

Čudovito polirano rezilo Kanenagovega meča je zaenkrat edino iz muzejske zbirke, obdelano v skladu z japonskim izročilom. Tako se očesu razkrije zapletena, heterogena struktura jekla z jasno vidnim prehodom med zakaljeno ostrino in mehkim hrbtiščem. Za varno hrambo in transport rezila je bila izdelana tudi provizorična lesena oprava z nožnico – širasaja.

O tem in drugih predmetih, ki bodo predstavljeni na razstavi, boste lahko brali v izjemno zanimivem in slikovitem katalogu, ki ga v Narodnem muzeju Slovenije pripravlja avtor razstave dr. Tomaž Lazar. Publikacija je temeljito raziskovalno delo, v katerem bodo prvič celostno predstavljene zgodovinske povezave med Japonsko in Slovenijo. Na poti samurajev se bomo spoznali z usodami zanimivih predmetov, razvojem različnih japonskih bojnih tehnik in zgodbami posameznikov, ki so zaslužni za uveljavitev japonskega izročila v slovenskem prostoru.

Izvor

NMS PRESS

[SLO] DMNM – Uradno odprtje jantarnega leta in priložnostnih razstav

Dolenjski muzej Novo mesto i Mestna občina Novo mesto pozivaju na otvorenje

JANTARNEGA LETA V NOVEM MESTU IN PRILOŽNOSTNIH RAZSTAV

Jantar dragulji Baltika v Novem mestu / Slovenija
Jantarna soba / Rusija
Jantar in oblika / Poljska

20. travnja 2017, u 20.00 sati.

Link: http://www.dolenjskimuzej.si/si/jantar/

Link letka na hrvatskom jeziku: http://www.dolenjskimuzej.si/media/objave/2017/Jantar_2017/Zlozenke/jantar_e_zlozenka_hr.pdf

Izvor

DMNM PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’

četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu. 

Na izložbi će biti prikazan dio jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Pričom o liječenju u antičko vrijeme predstavljamo Zbirku povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave. U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Izložbu prati niz predavanja i radionica koje će biti realizirane uz podršku brojnih suradnika; Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zdravstvenog Veleučilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska te mnogih drugih. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Izložba je otvorena do 14. lipnja 2017. godine.

O izložbi „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku medicinskog i kozmetičkog pribora iz Siska, jednu od najvećih zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koju predstavljamo povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.

Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Taj proces započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, u kojem, uz božanstva, glavnu ulogu posrednika pri ozdravljenju imaju svećenici. Stoga se izložba otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higieja i dr.

Razvojem filozofije i znanosti, uzroci bolesti počinju se tražiti u prirodi ljudskog organizma. Hipokratov način razmišljanja promijenio je iz temelja antičku medicinu, a na njegovom tragu stoljećima ostaju brojni grčki i rimski liječnici. Pregled tog procesa prikazan je s naglaskom na antičko poimanje ljudskog organizma, što utječe na njega te kakav pristup liječnik ima prema bolesti i oboljelom.

Slijedeći Hipokratov nauk ulazi se u prostor posvećen farmaciji. Prikazom prikupljanja, pripreme i skladištenja sastojaka ukazuje se na niz ljekovitih pripravaka koji oboljelom stoje na raspolaganju.

Kao posljednji korak pri liječenju, onaj koji se primjenjuje samo kada je to neizbježno, navodi se nekoliko invazivnih zahvata. Izabrani su prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija). Kao potvrda prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje.

Obljetnica vezana uz Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska Arheološkog muzeja u Zagrebu veže se uz još jednu veliku obljetnicu, stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Stoga smo u Arheološkom muzeju u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja  2017. godine, za različite dobne skupine posjetitelja, pripremili niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja sa suradnicima Medicinskim fakultetom u Zagrebu, Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zdravstvenim Veleučilištem Zagreb, Školom za medicinske sestre Vinogradska, Gradskom ljekarnom Zagreb i mnogim drugima.

Autori izložbe su Slađana Latinović (Arheološki muzej Zagreb), Sunčica Nagradić Habus i Danijel Lončar. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

Izvor

AMZ PRESS