AMZ | HRZ – Otvorenje izložbe ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku – konzervatorsko-restauratorski radovi’ [PRESS]

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatski restauratorski zavod imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe:

Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši
Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku – konzervatorsko-restauratorski radovi

u utorak, 21. ožujka 2017. godine u 12 sati.

Na otvorenju će govoriti:

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu
Ana Azinović Bebek, Služba za arheološku baštinu, Hrvatski restauratorski zavod, autorica izložbe
Tajana Pleše, v.d. ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda
Zdenko Šiljak, načelnik općine Žumberak
Mons. Juraj Jerneić, kaljski župnik

Izložbu će otvoriti:
Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture

Svečano otvorenje biti će popraćeno nastupom KUD Žumberčani.

Izložbu će otvoriti Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, uz govore Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ane Azinović Bebek, autorice izložbe (Hrvatski restauratorski zavod), Tajane Pleše, v. d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zdenka Šiljaka, načelnika općine Žumberak i mons. Juraja Jerneića, kaljskog župnika. Svečano otvorenje bit će popraćeno nastupom KUD Žumberčani.

Kroz preko 160 eksponata autori Ana Azinović Bebek i Ljubo Gamulin govore priču srednjovjekovne žumberačke crkve sv. Nikole biskupa, građevine s dugom poviješću i kontinuitetom korištenja te donedavnim središtem župe.  Arhivska i povijesna istraživanja upotpunila su otkrića vezana uz arhitekturu crkve te njezine faze i opremu. Iako radovi još nisu u potpunosti završeni, rezultati iznenađuju i oduševljavaju. Groblje oko crkve sv. Nikole biskupa u funkciji je od 14. do 18. stoljeća. Do sada su arheološki istražena 254 groba, kao i kosturnica s posmrtnim ostacima 223 pokojnika. Time su otkriveni običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništvu vezani uz život i smrt te posebno bogatu i jaku pobožnost. Dok su u 14. i 15. stoljeću pokojnike ukapali u zemljane rake umotane u mrtvačko platno pa su stoga ti grobovi uglavnom bez arheoloških nalaza, u 16. stoljeću dolazi do promjene pogrebnih običaja. Pokojnici se u novom vijeku ukapaju odjeveni u bolju odjeću, najčešće s nabožnim predmetima kao što su križevi, krunice i svetačke medaljice. Ovi predmeti svjedoče ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima nego i o mobilnosti stanovnika. Žumberčani su odlazili na hodočašća unutar današnje Hrvatske, ali i u Italiju, Austriju i Njemačku. U kripti u svetištu crkve pronađen je svileni prsluk i kožne cipele u lijesu plemkinje. Strpljivim i zahtjevnim radovima rekonstruirana je plemićka nošnja 17. stoljeća, a prsluk i cipele plemkinje iz Žumberka prvi će puta biti predstavljeni javnosti. Ova izložba rezultat je višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda te može služiti kao primjer interdisciplinarnog pristupa i izvrsne suradnje među znanstvenim i kulturnim institucijama.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2017.
Ciklus događanja uz izložbu

Izvor

AMZ PRESS

MAS – Otvorenje izložbe ‘Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području’ i demonstracija puhanja stakla [PRESS]

NAJAVA DOGAĐANJA U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA U ZADRU

Izložba, predavanje i demonstracije puhanja stakla

PROGRAM

četvrtak, 30. 03. 2017.

Otvorenje izložbe

Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području

autorica: arheologinja dr. sc. Nikolina Topić

(18,00 h – Mala dvorana Muzeja antičkog stakla)

Demonstracija puhanja stakla – William Gudenrath, staklopuhač

Corning Museum of Glass, NY (USA)

(18,30 h-20,30 h – demo-radionica Muzeja antičkog stakla)

petak, 31. 03. 2017.

Predavanje – William Gudenrath, Corning Museum of Glass, NY (USA)

(12,00 h – Mala dvorana Muzeja antičkog stakla)

subota, 01. 04. 2017.

Demonstracija puhanja stakla – William Gudenrath, staklopuhač

Corning Museum of Glass, NY (USA)

(10,30 h-12,30 h – demo-radionica Muzeja antičkog stakla)

O IZLOŽBI:

STAKLO II. TISUĆLJEĆA POSLIJE KRISTA – ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA 

DUBROVAČKOM PODRUČJU

30. ožujka 2017. godine Muzej antičkog stakla u Zadru ugostit će izložbu „Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području“, autorice dr. sc. Nikoline Topić, arheologinje koja se sustavno bavi novovjekovnim staklenim materijalom na našem prostoru, primarno obalnom dijelu Dalmacije, prateći naravno i sve ostale pravce distribucije, proizvodnje i svakodnevne uporabe staklenih rukotvorina. Njezino višegodišnje proučavanje stakla s raznovrsnih arheoloških lokaliteta dubrovačkog područja, koji su aktivno istraživani u razdoblju od 2005. do 2016. godine, rezultiralo je vrijednom doktorskom disertacijom, a zatim i odgovarajućom znanstveno-edukativnom izložbom kao osnovom za buduća istraživanja te uske specijalističke tematike.

Predstavljanje istraženog materijala započeto je premijernom izložbom  „Traganje za renesansom – arheološka istraživanja na dubrovačkom području“ kojom se Muzej Dom Marina Držića u Dubrovniku priključio manifestaciji Noći Muzeja 2017. godine. Sukladno interesnom području u kojem dubrovački Muzej djeluje, izložba se temeljila na selekciji materijala XV. i XVI. stoljeća s naglaskom na prepoznatljivim tehnologijama renesansnog staklarstva u čijem okrilju se uspješno razvila i lokalna dubrovačka radionica. Na podatke o proizvodnji stakla u Dubrovniku, namijenjenog ne samo za domaće potrebe nego i za izvoz u velikim količinama (u balkansko zaleđe, Otomansko carstvo, Aleksandriju, Albaniju, južnu Italiju, Siciliju), uglavnom nailazimo u arhivskim dokumentima, uključujući imena majstora, pozicije radionica i trgovina stakla. Izravna materijalna svjedočanstva proizvodnje, kao i sveprisutnog uvoza stakla iz venecijanskih te mnogih drugih talijanskih ili zapadnoeuropskih radionica (a la façon de Venise), koja su zahvaljujući detaljnim, savjesnim istraživanjima danas dostupna javnosti, savršeno upotpunjuju predodžbu o kulturno-društvenoj atmosferi renesansnoga grada, tradicijama i općoj kulturi življenja.

Drugo, zadarsko izdanje izložbe, obogaćeno je ranijim (XII.-XIII. stoljeće) i kasnijim predmetima (XVII. – kraj XIX. stoljeća) čime je naglašeno i vrlo važno razgraničenje u ukupnoj tehnologiji staklarstva – prijelaz iz ručne u strojnu izradu. Izložba je koncipirana prema tematskim jedinicama koje se primarno temelje na tipologiji staklenog materijala prožetoj brojnim podatcima o karakteru i specifičnostima nalazišta, te samom tijeku istraživanja. Obuhvaćeno je ukupno 11 lokaliteta, široko rasprostranjenih od Konavala do Stona, uključujući neka otočna područja i naravno samu gradsku jezgru Dubrovnika: samostan sv. Marije od Kaštela u Dubrovniku, crkva sv. Stjepana u Dubrovniku, Kula gornji ugao, ispod Mosta od Pila, Knežev dvor u Dubrovniku, Knežev dvor na Lopudu, samostan sv. Nikole na Lopudu, samostan Gospe od Špilice (Sv. Marija) na Lopudu, samostan sv. Marije na Mljetu, crkva sv. Vlaha u Stonu i utvrda Sokol u Dunavama (Konavle).

Zastupljeni stakleni predmeti bili su u svakodnevnoj primjeni: kao stolno posuđe (čaše, čaše na nozi, tazze, boce i zdjelice), kao rasvjetna tijela (svjetiljke s ručkama za vješanje), građevinsko staklo (prozorska okna – oculi), kao ukrasni predmeti – medaljoni i perle, te krunice koje pripadaju kategoriji devocionalija, iako često imaju i ukrasnu notu, pogotovo kada su, poput dubrovačkih primjeraka, sastavljene od vrlo efektnih staklenih zrna kobalt plave ili smaragdno zelene boje. Prema zastupljenim tehnikama izrade, kao što su prepoznatljive renesansne tehnike a retortoli ili filigransko staklo (filigranna), te samoj vještini oblikovanja, neki fragmenti čaša i zdjelica mogu se pripisati luksuznijem, skupljem posuđu kojega je u dubrovačkim palačama, samostanima i crkvama zasigurno bilo u izobilju. Nadopunu zadarskoj izložbi predstavljaju i ljekarničke posude XIX. i samog početka XX. stoljeća, pretežno ručne izrade, vrlo dobro očuvane, te ambalažno staklo i tintarnice koje pripadaju novom valu mehanizacije staklarstva.

 

Fragmentiranost nalaza svakako je jedno od najupečatljivijih obilježja izložbe u cjelini, što je zahtijevalo posebne napore u osmišljavanju likovnog postava, odnosno prezentacije temeljem koje će najvažnije poruke i spoznaje o povijesti staklarstva i staklu u arheologiji doprijeti do svakog posjetitelja. Posegnulo se stoga za izradom odabranih replika tipološki najprepoznatljivijih predmeta, koji su mahom zastupljeni u fragmentima nožica, stopica, oboda, ručkica ili vrata. Ukupno 9 predmeta (2 čaše na visokoj nozi, 3 velike reljefno ukrašene čaše, 1 reljefno ukrašena boca dugog vrata, 1 vrč s trilobnim lijevkom, 1 reljefno ukrašena zdjelica i 1 svjetiljka s ručkicama za vješanje prepoznatljive bikonične forme) replike su nastale u Studiju (The Studio) jednog od najpoznatijeg svjetskog muzeja stakla Corning Museum of Glass, u izvedbi Williama Gudenratha, vrsnog poznavatelja tehnologije i povijesnih tehnika staklarstva. Svi su predmeti rađeni od prozirne, posve bezbojne staklene smjese kako bi se naglasila njihova uloga prezentacije izvornih formi, bez namjere doslovne reinterpretacije konkretnih predmeta čiji mali fragmenti i ne dozvoljavaju u cijelosti pouzdanu rekonstrukciju. Replike neupitne vjerodostojnosti forme i kvalitete izvedbe trajno će obogatiti fundus Muzeja Dom Marina Držića koji je uz autorice izložbe prvenstveno i zaslužan za uspješnu suradnju dviju institucija.

Kao muzejska institucija čija se interesne sfere prirodno šire na ukupnu povijest staklarstva Muzej antičkog stakla u Zadru sa zadovoljstvom promiče i promovira vrlo pozitivne pomake u proučavanju arheološke staklene građe tzv. post-antičkih razdoblja, a takvim se svakako može okarakterizirati stručna i znanstvena obrada, te vrlo važna javna prezentacija najnovijeg materijalnog svjedočanstva dubrovačke kulturno-društvene povijesti prožete staklarstvom, staklarima, staklarskim tvorevinama.

Izložba Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području moći će se razgledati do 30. travnja 2017. godine u Maloj multimedijalnoj dvorani Muzeja antičkog stakla.

Gostovanje staklopuhača Williama Gudenratha

Corning Museum of Glass, NY (USA)

Zadar, 30. 03. – 01. 04. 2017. 

Povodom otvorenja gostujuće arheološke izložbe Staklo II. tisućljeća poslije Krista – arheološka istraživanja na dubrovačkom području u Muzeju antičkog stakla u Zadru pripremljen je višednevni program predavanja i demonstracijskih radionica puhanja stakla uz gostovanje Williama Gudenratha – stalnog savjetnika i stručnog suradnika u Studiju Muzeja stakla u Corningu (StudioCorning Museum of Glass, NY), svestranog staklopuhača, predavača i instruktora međunarodne reputacije najvećeg autoriteta po pitanju poznavanja povijesnih staklarskih tehnika.

Realizaciji ovog značajnog gostovanja prethodila je suradnja organizatora premijerne izložbe o najnovijim nalazima stakla s dubrovačkog područja i suorganizatora zadarske izložbe Muzeja Dom Marina Držića u Dubrovniku i Muzeja stakla u Corningu u čijem su Studiju izrađene vrijedne replike dubrovačkih nalaza, predstavljene u konačnici kao dio postava same izložbe. Dogovorenim gostovanjem izložbe u zadarskom muzeju otvorila se mogućnost daljnje suradnje s Muzejom u Corningu, kroz gostovanje staklopuhača Williama  Gudenratha i njegovo aktivno sudjelovanje u prigodnom trodnevnom programu. Na veliko zadovoljstvo i čast Muzeja antičkog stakla u Zadru, uz demonstraciju izrade stakla u muzejskoj radionici gospodin Gudenrath će održati i javno predavanje na temu povijesnih staklarskih tehnika.

Program je otvoren svim posjetiteljima.

autorica tekstova:

Vedrana Jović Gazić, viši kustos

Muzeja antičkog stakla u Zadru

Izvor

MAS PRESS

AMN – Otvorenje izložbe ‘Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona’ i premijera dokumentarnog filma Gorana Vukovića ‘Ideja, projekt, realizacija’ [PRESS]

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe Deset godina od izgradnje Arheološkog muzeja Narona i primijeru dokumentarnog filma Gorana Vukovića Arheološkog muzeja Narona ‘Ideja, projekt, realizacija’, u subotu, 25. veljače 2017. godine u 17 sati, u Arheološkom muzeju Narona, Naronski trg 6, Vid.

Izvor

AMN PRESS

‘Magnifique Lyon’ – Musée africain de Lyon [osvrt Vendi Jukić Buča]

U Lyonu se nalazi najstariji muzej posvećen Africi u Francuskoj – Musée africain de Lyon. Ovaj muzej ujedno je i jedan od najstarijih u Lyonu. Ustanovila ga je 1861. godine Société des missions africaines, organizacija rimokatoličkih misionara, pod utjecajem osnivača Društva monsinjora Melchior-Marie-Joseph de Marion-Brésillaca (1813. – 1859.). Materijalna građa prezentirana u Muzeju priskbljena je djelovanjem misionara na području Zapadne Afrike.

Na današnjoj adresi, Cours Gambetta 150, Muzej se nalazi od 1930. godine. Cours Gambetta avenija je koja dijeli 3. i 7. arrondisement. Iako se ovo područje nalazi izvan najužeg centra grada, radi se o mirnoj četvrti kojoj se najjednostavnije pristupa podzemnom željeznicom, a u produžetku iz smjera centra nalazi se i znameniti Institut Lumiere. Obnova građevine i njezina restauracija, koja je započela 1998. godine, dovršena je 2001. kada je Muzej formalno otvoren. Gradska višekatnica adaptirana je u 750 m² muzejskog prostora.

Prostor prizemlja namijenjen je povremenim tematskim izložbama. U vremenu naše posjete bila je postavljena izložba ‘Jeux d’enfants – figurines rituelles’  kojom su bile izložene ritualne antropomorfne figurice koje čuva Muzej, ali i iz kolekcija drugih muzeja.

Postav je, uz figurice izrađene od drva, keramike i tkanine, uključivao i figurice suvremenih autora, izrađene od modernih materijala, primjerice plastike.

Antropomorfne figurice tipična su igračka djece s područja Subsaharske Afrike i koriste se u igri te, prema vjerovanjima, potiču fertilnost.

Stalnom izložbom prezentirana materijalna građa obuhvaća preko 2000 (od 8000 koliko ih se nalazi u muzejskoj kolekciji) arheoloških, povijesnih, povijesnoumjetničkih i etnoloških izložaka s područja Zapadne Afrike.

Uz originalne artefakte izrađene pretežno od kamena, kostiju, metala i keramike nalaze se suvremene brončane stilizirane figurice malih dimenzija postavljene u vitrine, kojima je cilj demonstrirati lokalne i tradicionalne radnje i običaje te upotrebu (izloženih) artefakata u Africi. Ljudi i životinje, zajedno s originalnim artefaktima, postavljeni su u međusobne odnose i poze koji čine određenu scenu (primjerice lova ili produkcije određenih proizvoda). Ovim načinom omogućen je vizualni doživljaj određenog konteksta.

Stalna izložba tematski je podijeljena na veće cjeline: Svakidašnji život, Socijalni život i Religijski život.

Prvi kat građevine zauzima dio stalnog postava koji tematizira svakidašnji život. Izloženi su artefakti koji su izrađeni kao rezultat kreativnosti i osnovnih potreba za sakupljanjem, pripremanjem i konzerviranjem hrane te njegom tijela i međusobnom komunikacijom.

Ističu se brojni primjerci posuda izrađenih od tikve vrg (lat. Lagenaria siceraria) koje su ukrašene urezivanjem. Uz arheološke artefakte obuhvaćeni su i oni etnološki – prezentiran je materijal, proces tkanja, te konačni rezultat.

Drugi kat posvećen je demonstraciji društvenog života. Izloženi su artefakti koji su cirkulirali u procesu razmjene i trgovine, u odajama poglavica i sezonskim ceremonijama. Oblici mnogih artefakata, uz svoju praktičnu funkciju, odražavaju određeno društveno značenje. Kontakti i razmjene utjecaja s drugim kulturama uočavaju se u promjeni izgleda, oblika i ukrasa, lokalnih artefakata.

Na trećem katu nalazi se dio stalnog postava posvećen religijskom životu. Izlošci podrazumijevaju artefakte značajne u formiranju i održavanju komunikacije. Ističu se brojne maske različitih stilova, značenja i upotrebe. Maske, izrađene rezbarenjem u drvetu, dio su tradicionalnog kostima koji pokriva tijelo, izrađenog od tkanine, rafije ili drugih materijala. Svaka maska simbolizira utjelovljenje duha, a služi kao kanal za komunikaciju kroz ples i pjesmu, u zajednici s drugim maskama.

Izlošci su prezentirani u zaštićenim vitrinama, kojih je 140, a uz artefakte nalaze se i brojne fotografije, karte te rekonstrukcije.

Praktične informacije http://www.musee-africain-lyon.org/musee-pratique.html

Više o Lyonu http://www.arheologija.hr/?p=9449

Galerija fotografija [autor Vendi Jukić Buča] | Fotografije su objavljene uz dozvolu ustanove Musée africain de Lyon, kojoj ovom prilikom zahvaljujem na mogućnosti fotografiranja i individualnom vodstvu.

Vendi Jukić Buča

U Splitu, 30. 1. 2017.

[SLO] NMS – Događanja u veljači 2017. [PRESS]

 

FEBRUAR 2017              
PREŠERNOV DAN – DAN ODPRTIH VRAT
Sreda, 8. februarja 2017
Vabljeni, da se nam pridružite na dnevu odprtih vrat! Obisk muzeja in vse prireditve so brezplačni.


NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – PREŠERNOVA 

10.00-18.00: Živa odkriva
, nagradna pustolovščina za družine
10.00-18.00: Živini kotički, samostojno raziskovanje za otroke
11.00: Rimske zgodbe s stičišča svetov, vodeni ogled razstave za družine
15.00-18.00: Žvenket zlata, žvenket srebra, otroška delavnica
17.00: Zlati prah. 25. obletnica monetarne samostojnosti Slovenije, vodeni ogled razstave, vodi dr. Andrej Šemrov

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – METELKOVA  

10.00: Druga eksplozija – 90. leta
vodeni ogled razstave, vodi Tadej Pogačar
10.00-18.00: Živa odkriva, nagradna pustolovščina za družine
10.00-13.00: Ustvari zvok
, otroška delavnica
15.00: Druga eksplozija – 90. leta
vodeni ogled razstave, vodi Nina Skumavc
16.00: Zgodovinske in umetnostne zbirke
, vodeni ogled razstave za družine
  OBČASNE RAZSTAVE  
Napovedujemo razstavo! Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Matevž Košir, Prostozidarstvo na Slovenskem
Torek, 7. februarja 2017, ob 18. uri, MetelkovaPredavatelj bo pregledno predstavil prostozidarsko gibanje pri nas in v širšem mednarodnem prostoru od 18. Stoletja do danes. Več
Brezplačno.   Občasna razstavaSKRIVNOST LOŽEProstozidarstvo na SlovenskemNa ogled od 28. februarja do 14. maja 2017, Prešernova
Prvič bo na ogled prostozidarska dediščina slovenskih in tujih muzejev, arhivov in knjižnic, ki bo prikazala zgodovino prostozidarstva od začetkov do danes. Popeljali vas bomo skozi prostozidarski ritual in poskrbeli za izjemno izkušnjo, ki fascinira že 300 let. VečOdprtje razstave bo v torek, 28. februarja 2017, ob 18. uri.Vljudno vabljeni!
Občasna razstava

ZLATI PRAH. 25. obletnica monetarne samostojnosti Slovenije

Na ogled do 8. februarja 2017, Prešernova

 

Vodeni ogled razstave:
Sreda, 8. februarja 2017, ob 17. uri
Vodi dr. Andrej Šemrov.
Brezplačno (slovenski kulturni praznik).

 


Občasna razstava
DRUGA EKSPLOZIJA – 90. LETANa ogled  do 12. februarja 2017, Metelkova Vodeni ogledi razstave:Sreda, 8. februarja 2017, ob 10. uri, vodi Tadej PogačarSreda, 8. februarja 2017, ob 15. uri, vodi Nina Skumavc
Brezplačno (slovenski kulturni praznik) Nedelja, 12. februarja 2017, ob 17. uriZaključni vodeni ogled razstave. Vodi Tadej Pogačar.Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. 

Občasna razstava
SVETIŠČA INDIJENa ogled od 24. februarja do 31. marca 2017, Metelkova Ob deseti obletnici obstoja Veleposlaništva Indije v Ljubljani v sodelovanju z Indijskim svetom za kulturne povezave pripravljamo fotografsko razstavo priznanega indijskega fotografa Avinasha Pasriche.Odprtje razstave bo v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18. uri.
 
Vitrina meseca

SKODELICO ČAJA, PROSIM! Knjižno gradivo, povezano s kulturo pitja čaja

Na ogled  do 28. februarja 2017, Prešernova

V hladnih, vlažnih, snežnih dneh se radi pogrejemo ob skodelici črnega, zelenega, belega, zeliščnega, sadnega ali kakšnega drugega čajnega napitka. Več
Novo!
Knjižnica NMS zdaj tudi na socialnem omrežju 
Facebook!

 
Druge občasne razstave  
STALNE RAZSTAVE  

Metelkova
ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE Vodeni ogled DRAGOCENOSTI Narodnega muzeja SlovenijeNedelja, 19. februarja 2017, ob 11. uriVstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Prešernova
Vodeni ogled stalnih razstav ob dnevu turističnih vodnikov
Torek, 21. februarja 2017, ob 17. uri.Vodi Mojca Horjak, turistična vodnica.Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Vodeni ogled razstave EGIPČANSKA ZBIRKA v Narodnem muzeju SlovenijeNedelja, 26. februarja 2017, ob 11. uri.Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila
ZA OTROKE IN DRUŽINE  

Delavnica za otroke
ODVIJ POVOJE IN ODKRIJ VEČNOST
Sobota, 11. februarja 2017, ob 11. uri, 
Prešernova Ljudje si že od nekdaj želimo, da bi dosegli večnost in nesmrtnost. Te zanima, kakšne skrivnosti ti čisto prava mumija lahko prišepne danes? Več
Delavnica je zasnovana za otroke od 6. leta dalje. Trajanje: 90 minut. Cena 5,5 €. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest je omejeno.
Družinska dogodivščina

BREZ HECA: ZABAVNA PRAZGODOVINA

 

Sobota, 21. januarja 2017, ob 11. uri, Prešernova

 

Odpotujmo v najstarejše in najdaljše obdobje človeške zgodovine, ki je še danes delno ovito v meglico skrivnosti. Več

Trajanje: 60 minut. Cena za družino: 6 €. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest je omejeno.

 

POČITNIŠKE DELAVNICE
ZIMSKI POČITNIŠKI 3M – Program 3 muzejev na Metelkovi

Muzeji na Metelkovi Narodni muzej Slovenije (NMS), Muzej sodobne umetnosti (+MSUM) in Slovenski etnografski muzej (SEM) z Lončarskim ateljejem SEM ponovno združujemo ustvarjalne sile in ponujamo pester program počitniških dejavnosti. Otroci, vabimo vas, da počitnice preživite v naši družbi!

 

Zimski počitniški 3M bo potekal od torka, 28. februarja, do petka, 3. marca 2017 med 10. in 13. uro.


Več

PRAZNUJTE ROJSTNI DAN V NAŠI DRUŽBI!

 

MINI in MAXI rojstnodnevna praznovanja – za radovedneže, pri katerih sedenje na mestu ne pride v poštev!

Za imetnike Tuš klub kartice velja v februarju, marcu in aprilu 2017 15-odstotni popust!

 

Že za 100 €!

 

VABIMO VAS K SODELOVANJU!  
RAZPIS: Mladi ambasadorji kulture

Mladi umetniki, oblikovalci, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji,kustosi / kuratorji in raziskovalci, pozor! 

Vabimo vas, da se prijavite na tekmovanje za mlade ambasadorje keramikeFuture Lights in Ceramics, ki poteka pod okriljem evropskega projektaKeramika in njene dimenzije v okviru sheme Ustvarjalna EvropaVeč

 


IŠČEMO: Slovensko modernistično steklo
 Svoje znanje o slovenskem oblikovanju stekla bi radi dopolnili, zato vas vabimo k sodelovanju!Morda doma hranite katerega izmed kosov, ki so na priloženih fotografijah? Te predmete iščemo, ker želimo dopolniti naše znanje o slovenskem oblikovanju stekla, jih dokumentirati in postaviti na ogled, vas pa vabimo, da nam pri tem pomagate! VečRazstavo Umetnost za vsakdan. Slovensko modernistično steklopripravljamo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.
Na ogled bo od 7. marca do 1. oktobra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.
GRAD SNEŽNIK

LITERARNI VEČER OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKUPetek, 3. februarja 2017, ob 18. uriV sodelovanju z Javnim zavodom grad Snežnik vas vabimo na literarni večer ob slovenskem kulturnem prazniku. Preživeli ga bomo ob prijetnem pogovoru in branju literarnih odlomkov romana Nikogaršnja pesnice in pisateljice Vande Šega, ki je letos izšel pri Celjski Mohorjevi družbi. VečVALENTINOV KONCERT Z LJUBEZENSKO ZGODBOSobota, 18. februarja 2017, ob 18. uriNastopil bo ženski pevski zbor Kr’snice pod vodstvom Anemarije Štefančič.
Več

[SLO] MGML – Prešernov dan 2017. [PRESS]

Prešernov dan odpira naša vrata

8. februar 2017  

Letošnji praznik kulture, ki ga praznujemo v sredo, 8. februarja, ponovno odpira vrata muzejev in galerij: v Bežigrajskih galerijah razstavljata Jaka Bregar in Štefan Planinc, v KC Tobačna 001 se predstavlja umetnica Milijana Babić, v Mestni galeriji pa je prav sreda zadnji dan, ko še lahko obiščete razstavo Ulaya Jaz drugi. V Galeriji Jakopič ne zamudite razstave vrhuncev opusa Toneta Lapajneta, v Galeriji Vžigalica pa skupinske razstave umetnic iz Celja: Pozdravi iz Celja. Ljubitelji zgodovine in dediščine vabljeni v Mestni muzej Ljubljana na razstavo o industriji, delu in kapitalu, ki so zaznamovali zadnjih 200 let življenja v Ljubljani, ter v Plečnikovo hišo. Še prej pa preverite, kdaj vas po aktualnih razstavah popeljejo njihovi avtorji in kustosi!
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

10.00–21.00 Nova doba prihaja! Industrija-delo-kapital
Zlati nakupovalni vozički nas peljejo v nove čase. Kot so nas v nove čase peljali certifikati, veliki gospodinjski aparati, samoupravljanje, vojne skrivalnice, prvi velesejmi, boj za delavske pravice, prve tovarne in tovarnarji. Industrija je spremenila podobo mesta, mesta so spremenila življenja delavcev, delavci so spremenili kapital, kapital je spremenil ritem življenja.

10.00 strokovno vodstvo avtorja razstave dr. Blaža Vurnika

10.00–21.00 Interaktiven ogled razstave Nova doba prihaja! za družine 
Oglejte si prikaz delovanja parnega stroja, ki je pognal industrijsko revolucijo, otipajte surovine prvih ljubljanskih tovarn, kjer so zaposlovali tudi otroke, zato se le preizkusite kot delavci v tekstilni industriji. Ali pa zavijte čim več bonbonov ter se posvetite temeljitemu ločevanju odpadkov. Pred odhodom pa si izdelajte še lastno priponko z motivom iz svoje sanjske tovarne.

10.00-21.00 Rimski tlak izpod Slovenske ceste, v zakladnici muzeja razstavljamo aktualna arheološka odkritja
Tlak, ki si ga po odkritju arheologov leta 2016 in restavriranju, lahko prvič ogledate v zakladnici Mestnega muzeja in je izdelan v tehniki opus signinum, priča o spretnosti rimskih gradbenikov. Tlak s Slovenske ceste je narejen iz kosov opek, veliko različnih vrst kamna (dolomit, apnenec, kremen in peščenjak), rečnega peska in apnenega veziva. V rimskem imperiju se je ta način dekorativnega tlakovanja uporabljal za različne prostore v zasebnih hišah in javnih zgradbah, njegove odlike pa so bile vzdržljivost, vodotesnost ter trdnost, primerljiva z betonom.

Ljubitelji antike, ne spreglejte izida monografije EMONA MM, Urbanizacija prostora – nastanek mesta
V publikaciji je zbranih štirinajst prispevkov, ki so bili predstavljeni na znanstveni konferenci v Mestnem muzeju leta 2015, torej v jubilejnem letu, ko smo beležili 2000 let od nastanka prvega mesta na prostoru današnje Ljubljane, rimske Emone. Ugledni slovenski strokovnjaki v svojih prispevkih osvetljujejo čas nastanka rimske predhodnice Ljubljane, njene prve naseljence, podobo mesta in način življenja v njem ter  pogled na emonsko podeželje. Publikacijo sta izdala Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Muzej in galerije mesta Ljubljane; uredila sta jo Boris Vičič in Bernarda Županek.

10.00–21.00 Obrazi Ljubljane, stalna razstava
Mestni muzej s svojo stalno razstavo Obrazi Ljubljane predstavlja Ljubljano kot raznolik življenjski prostor, kot gospodarsko, politično, upravno in ustvarjalno središče.

Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, Ljubljana 

11.00–21.00  Frank Uwe Laysiepen – Ulay: Jaz drugi
Prva večja samostojna predstavitev Ulaya v regiji nam najprej predstavi nekatera ključna dela, v katerih se umetnik osredotoča na svoje lastno telo in njegovo družbeno odtujitev, in nas nato zaplete v slikovit dialog in prikaz umetnikovih odnosov do sočloveka, najsi bo to dolgoletni prijatelj ali popoln neznanec.

18.00 Vodstvo z Alenko Gregorič, kustosinjo razstave

Plečnikova hiša, Karunova 4 in 6, Ljubljana

10.00–21.00 Vodeni ogledi Plečnikovega domovanja 
za skupine do 7 ljudi. Nujne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo 6. in 7. februarja od 8.00 do 15.00 na prijava@mgml.si.

10.00–21.00 Plečnik na Brionih
Razstava še ne videnih fotografij arhitekta Plečnika na obisku Brionov leta 1956 ob zaključevanju njegovega zadnjega dokončanega projekta – vrtnega paviljona. Razstava je nastala v sodelovanju z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je pridobil dragoceno donacijo dr. Lojzeta Gostiše.

12.00 vodstvo po razstavi Plečnik na Brionih z avtorjema Marijanom Rupertom in Žigom Cerkvenikom, NUK

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana


10.00
21.00 Tone Lapajne: Spomin zemlje
Prva pregledna razstava impresivnega Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh: od skulptur v betonu, železu in lesu do slik z barjansko zemljo.

11.00 strokovno vodstvo kustosinje razstave Barbare Savenc

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

10.00–21.00 Pozdravi iz Celja
Prva razstava iz cikla »Ljubljana se klanja Sloveniji«, s katerim skušamo preseči delitve na »centralno« in »periferno«, skozi dela celjskih umetnic (Andreja Džakušič, Maja Hodošček, Bojana Križanec, Ana Straže, Mia Špindler, Iva Tratnik, Manja Vadla, Hana Vodeb) predstavlja lokalno specifiko celjskega umetniškega okolja.

Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31, Ljubljana  

10.00–18.00 Jaka Bregar, Fotografije 1982–2016
Pregledna razstava fotografij predstavlja avtorjeve bistvene serije črno/belih fotografij z naslovi Drevesa ne znajo bežati, Preproste foto zgodbe – Kaplja, Zeleno črno/belo, Valovanja, Minevanje in Jabolko, ki si sledijo v ciklusih kot kadri iz posameznih filmov.

Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3, Ljubljana


10.00–18.00 Štefan Planinc, Novi svetovi

Pregledna razstava je zasnovana kot izbor likovnih del od 1958 do 2009 enega najbolj samosvojih in najvidnejših umetnikov fantastične likovne umetnosti.

11.00 strokovno vodstvo akademske slikarke Marina Mihelič Satler in kustosa razstave Miloša Bašina

KC Tobačna 001, Tobačna ulica 1, Ljubljana


11.00
21.00 Milijana Babić: Sama si je kriva, samostojna razstava
Reška umetnica Milijana Babić se v svojih delih osredotoča na izsledke različnih raziskav v povezavi s pravicami šibkejših in ranljivih družbenih skupin, kot so starejši, brezposelni in ženske.

Ob Slovenskem kulturnem prazniku v muzejski trgovini nudimo kar 50% popust na nekatere razstavne kataloge.
Izvor
MGML PRESS