Virutalna izložba “Pisma i pismenost otoka Hvara” (PRESS)

Izložbom Pisma i pismenost otoka Hvara predstavljena je do danas sačuvana pisana kulturna baština otoka Hvara od 4. stoljeća prije nove ere do početka 20. stoljeća, nastala na tri povijesna pisma te na različitim materijalima, kamenu, žbuci, keramici, novcu, pergameni i papiru, različitim tehnikama, pokazujući istodobno kulturni razvitak otoka kroz prošlost. Također je predstavljen pregled razvoja pismenosti od antičkog vremena do danas, prvenstveno kroz razvoj hvarskog organiziranog školstva te drugih oblika obrazovanja i opismenjavanja stanovništva koje ove godine obilježava 600. obljetnicu.

LINK NA IZLOŽBU

Info:
Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa PRESS

MGST – IZLOŽBA MLETAČKI KAŠTEL U SPLITU – Tri crkve u susjedstvu kaštela (PRESS)

U blizini kaštela bile su tri crkve. Dvije su bile smještene uz zapadni zid Palače i to crkva sv. Mihovila in ripa maris južno, a sv. Julijane sjeverno, na mjestu današnjeg frizerskog salona. Iza palače Milesi bila je crkva sv. Jakova de Colonia.

U drugoj polovini 19. stoljeća crkva sv. Mihovila bila je zapuštena i nakon što ju je Općina otkupila, srušena je 1906. godine. Na fotografiji prije rušenja vide se dijelovi edikule u kojoj je stajao kip sv. Mihovila, a spominje se zbog spora Bratovštine sv. Mihovila i Bratovštine topnika sv. Barbare. Konzola s grbom splitskog nadbiskupa Bartolomeja Zabarelle (1428. – 1439.), dijelovi edikule, konzole s ljudskim glavama i grb splitskog nadbiskupa Lovre Zane (1452. – 1473.) čuvaju se danas u Arheološkom muzeju u Splitu i Muzeju grada Splita. Južno od ostataka crkve sv. Mihovila in ripa maris još od prije Prvoga svjetskog rata nalazi se Hotel Salonae, nekadašnji gostinjac koji je obitelj Marchi kupila u drugoj polovini 16. stoljeća i u njemu se naselila te je postala njihova stojna kuća.

Crkva sv. Julijane na dnu današnje Marulićeve ulice opisana je u izvorima kao dvoetažni objekt posvećen sv. Julijani s kapelom Svih svetih, pa se i ulica u 17. stoljeću zvala Ulica Svih Svetih. Danas je prostor dio stambeno-poslovnog bloka sa sačuvanom polukružnom apsidom jednobrodne crkve. Nadvratnik s natpisom s kraja 11. stoljeća svjedoči o posveti crkve u čast sv. Julijane, sv. Luke i sv. Vitala te da je podižu braća, đakon Dobre, Fusko i Domčo.

Crkva sv. Jakova nalazila se iza palače Milesi. Spominje se 1366. i kasnije dok se dodatak de Colonia ustalio u 16. stoljeću. Godine 1928. već je bila zapuštena i služila je kao skladište, a iste godine je i srušena. Romanička tranzena s dva kruga iznad apside prenesena je u Arheološki muzej u Splitu.

_______

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo. Autorica izložbe je viša kustosica Elvira Šarić Kostić. Oblikovanje postava: restauratorica Helena Tresić Pavičić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Megalhaes.

Izložba se može razgledati u Muzeju grada Splita i to u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, a na dan 24.12. (Badnjak) i 31.12. 2020.g. (Silvestrovo) od 9-12 sati. Blagdanom ne radimo.

Posjet će biti organiziran u skladu sa preporukama HZJZ i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Za daljnje informacije pratite nas na webu i društvenim mrežama…

mmmmmmmmmmmmm

Info:
MGST PRESS

MGST – Muzej grada Splita i Grad Split obilježavaju 150-tu godišnjicu rođenja Emanuela Vidovića (PRESS)

Na Badnjak prije 150 godina rodio se Emanuel Vidović, jedan od začetnika hrvatske moderne umjetnosti, umjetnik koji je sve do kraja svoga života participirao u modernizaciji hrvatske umjetnosti. Kao slikar, pokretač kulturno-umjetničkih zbivanja i nastavnik crtanja godine ostavio je neizbrisiv trag u kulturnoj povijesti Splita.

Muzej grada Splita, u čijem sastavu je i memorijalni dom Emanuela Vidovića, Galerija Emanuel Vidović, najavio je ovu značajnu obljetnicu velikom monografskom izložbom Emanuela Vidovića koju u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu priredio u Zagrebu i Splitu 2018. godine.

Svoj prilog obilježavanju 150-te godišnjice Vidovićeve smrti Muzej grada Splita dao je i pokretanjem  značajnog izdavačkog projekta s ciljem objavljivanja dugo očekivane monografije Emanuela Vidovića iz pera najboljeg poznavatelja Vidovićeva djela, povjesničara umjetnosti Igora Zidića. Monografija autora Igora Zidića u izdanju Muzeja grada Splita pružit će temeljit uvid u umjetničku osobnost Emanuela Vidovića, naglasiti Vidovićev primat u hrvatskom likovnom modernitetu te predočiti relacije Emanuela Vidovića sa  suvremenim mu pojavama i pojedincima u hrvatskoj i i europskoj umjetnosti.  Bit će to prva monografija o životu i djelu ovog velikog hrvatskog slikara nakon monografije pok. dr. Duška Kečkemeta iz daleke 1959. godine koja će prezentirati veliki broj Vidovićevih djela reproduciranih u boji.

Grad Split je također dao svoj doprinos obilježavanju Vidovićeva rođenja. U isto vrijeme kad je svečano otvoren obnovljeni Hrvatski narodni dom, mjesto u kojem je 1908. godine održana „Prva dalmatinska umjetnička izložba“ čiji je glavni pokretač bio Emanuel Vidović kao i mjesto održavanja Vidovićeve „Jubilarne izložbe“ povodom 40 godina umjetničkog djelovanja 1929. godine, Grad je otkupio za Muzej grada Splita zbirku Vidovićevih radova od obitelji dr. Slavana Vidovića, slikareva sina. Tim otkupom zbirka Emanuel Vidović je postala bogatija za 32 Vidovićeva djela, od kojih je jedna slika ulje na drvu iz 1896. godine s prikazom krajolika u okolici Chioggie, a ostalo su crteži s različitim motivima u brojnim crtaćim tehnikama koji su nastali u rasponu od 1900. do 1950. godine.

Predstavnici Muzeja grada Splita su i ove godine Vidovićev rođendan obilježili postavljanjem spomen-vijenca na njegovu rodnu kuću na Šperunu u Splitu, ali je tradicionalnu manifestaciju poremetila pandemija koronavirusa pa postavljanju nisu nazočili predstavnici likovne udruge „Emanuel Vidović“ i nasljednici Emanuela Vidovića.

nž

Info:
MGST PRESS

MAS – Virtualna izložba 10 Božića u MAS-u (PRESS)

Dragi prijatelji Muzeja antičkog stakla u Zadru ovog Božića 2020., nažalost, po prvi put od 2010. godine, zbog loših  epidemioloških prilika neće otvoriti božićnu izložbu, niti održati božićni koncert, pa je božićna virtualna izložba pod nazivom „10 Božića u MAS-u“ način da obilježimo ovo posebno doba godine i prisjetimo se prošlih Božića u MAS-u. Izložbu možete pogledati putem linka na službenoj mrežnoj stranici Muzeja:  http://www.mas-zadar.hr/virtualna-izlozba-10-bozica-u-mas-u/

Sve najbolje za božićne blagdane i u novoj 2021.!!!

Lijepi pozdrav iz Muzeja antičkog stakla u Zadru!

Info:
MAS PRESS

MGST – Izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu (PRESS)

Izložbom Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu javnost će više saznati o skulpturalnim i dekorativnim dijelovima arhitekture carske rezidencije Dioklecijana. Naime, svaka građevina unutar Palače imala je različito klesanu dekoraciju koja je bila u skladu s njezinom funkcijom. Tako je tetrarhijski likovni program krasio građevine i ulaze javnoga karaktera, religijskim dekorativnim repertoarom obuhvaćeni su hramovi dok Mauzolej obiluje sepulkralnom ikonografskom dekoracijom.

Brojni skulpturalni i dekorativni dijelovi arhitekture nestali su zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u kasnoantički kristijanizirani grad. Tijekom višestoljetnoga života unutar Palače njezini stanovnici uklanjali su s izvornoga mjesta stupove, kapitele, klesane kamene blokove i ostali građevinski i dekorativni materijal te ih iskoristili za gradnju privatnih i javnih objekata.

U dvoranama Podrumā deponirani su fragmenti arhitektonskih i dekorativnih elemenata Palače koji potječu s arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od druge polovice 20. stoljeća na raznim lokalitetima unutar i izvan njezinih obodnih zidina kao i podrumskoga dijela prostorija.

 

Vedrana 1

Izložba je smještena unutar pet pravokutnih dvorana (cubiculae) na istočnom dijelu Podruma Dioklecijanove palače. U prvoj prostoriji izloženi su ulomci ploča kasetiranog stropa i ulomci ukrasnog vijenca  periptera Mauzoleja. Tri fragmenta ukrasnoga vijenca trijema Mauzoleja s figuralnim i vegetabilnim ukrasnim motivima na konzolama te četiri ulomka kasetiranog stropa trijema s figuralnim motivima teatarskih maski. Dekorativni motivi vanjskoga trijema s prevladavajućom sepulkralnom tematikom i simbolikom potvrđuju funkciju zidane monumentalne oktogonalne građevine kao mjesta vječnoga Dioklecijanova počivališta. Posjetitelji mogu pobliže vidjeti arhitektonske i dekorativne elemente vanjskog trijema Mauzoleja na videu koji se projicira na antičkom zidu prve dvorane. U slijedećoj podrumskoj prostoriji prezentirano je pet antičkih kapitela i ulomci kamenih obloga koji su izvorno  ukrašavali interijere careva stana, veći komad porfira kao mogući ostatak poklopca Dioklecijanovog sarkofaga te ulomak zidne mramorne oplate Vestibula. Mramorne, porfirne i granitne obloge postavljene su unutar vitrine s legendama koje objašnjavaju vrstu kamena i njihovo porijeklo dok ih sa strana prate antički kapiteli većinom dopremljenih iz maloazijskih radionica. U trećoj prostoriji prezentirani su arhitektonski elementi objekata careva stana koji su pronađeni arheološkim istraživanjima 90-ih godina 20. stoljeća. Radi se o ulomcima korniža Bügelkymationom i  zupčastim ukrasom (denticuli) te ulomci ukrasnog vijenca koji je izvorno krasio portal središnje dvorane. Središnja monumentalna dvorana identificirana je kao dio ceremonijalnoga prolaza kojim je počasna careva garda vodila uzvanike prema prijamnom sklopu u jugozapadnom dijelu Palače. Do ulomaka je postavljen prikaz sačuvanog okvira vrata središnje dvorane. Sva navedena kamena građa prezentirana je na podu prekrivenim šljunkom koji daje tzv. arheološku kulisu. U slijedećoj prostoriji postavljena su četiri fragmentirane sfinge, pronađene arheološkim istraživanjima podruma. Sfinge u Palači su najvjerojatnije, kao u Egiptu, imale ulogu čuvarica posljednjega počivališta vladara. U Palaču su dopremljene zajedno s ostalim arhitektonskim i dekorativnim elementima uzetim s različitih hramova i faraonskih grobnica u Egiptu. Egipatske sfinge i granitni stupovi bili su sastavni dio političkog programa veličanja kulta carske osobe. U zadnjoj izložbenoj prostoriji izloženi su mramorni i granitni stupovi te ulomci atičko-jonskih baza i pijedestali. Trupovi slobodnih stupova, za razliku od njihovih baza i kapitela, izrađeni su isključivo od mramora, granita i porfira- maloazijske i egipatske provenijencije. O svemu sve može i pročitati na informativnim panoima smještenih u hodniku ispred svake izložbene dvorane (cubiculae).

Izložbom Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu prvi put će, nakon nekoliko desetljeća, iz tamnih podrumskih prostorija izići na svjetlo dana i ispričati segment o antičkim arhitektonskim i dekorativnim ulomcima koji su reutilizirani ili odbačeni zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u grad Split.

_________

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo.

Autorica izložbe je kustosica Vedrana Supan.

Zahvaljujemo  Jasenki Leskur, novinarki Slobodne Dalmacije, Mladenu Vukoviću, novinaru Radio Splita, Žaklini Jurić, novinarki HINE i Siniši Vickovu novinaru Radio Brača na dolasku i objavama.

U ovo blagdansko vrijeme od 22. prosinca 2020. do 5. siječnja 2021. Muzej grada Splita posjetiteljima daruje besplatan ulaz na izložbu i u Podrume Dioklecijanove palače. Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do nedjelje od 10-14 sati. Blagdanima ne radimo.

Posjet će biti organiziran u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ.

Pripremili smo i video s izložbe.


Izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu u Podrumima Dioklecijanove palače 22. prosinca 2020. godine u 11 sati

Pozivamo vas na snimanje izložbe bez protokola otvorenja, u skladu s epidemiološkim mjerama. Za izjave bit će vam dostupna autorica izložbe, kustosica MGS-a Vedrana Supan, autorica likovnog postava, restauratorica MGS-a Helena Tresić Pavičić i ravnateljica MGS-a Branka Brekalo. Kako bi mogli uzeti izjave i snimiti izložbu molimo svoj dolazak dana 22. 12. 2020. g. u 11 sati potvrdite do ponedjeljka na e-mail: muzej.grada.splita@mgst.net.

___________
O izložbi

Iznimna vrijednost Palače podno Marjana očituje se u visokom stupnju sačuvanosti izvorne antičke arhitekture koja za istraživače predstavlja jedan od najbogatijih izvora za proučavanje građevinskih tehnika zidanja kao i dekorativnoga repertoara tetrarhijskoga razdoblja.

Brojni skulpturalni i dekorativni dijelovi arhitekture nestali su zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u kasnoantički kristijanizirani grad. U razdoblju vladavine cara Dioklecijana kršćanstvo je, zbog rapidnoga širenja na području Rimskoga Carstva, postalo prijetnja poganstvu na kojem je počivala tetrarhijska politika.

Tijekom višestoljetnoga života unutar Palače njezini stanovnici uklanjali su s izvornoga mjesta stupove, kapitele, klesane kamene blokove i ostali građevinski i dekorativni materijal te ih iskoristili za gradnju privatnih i javnih objekata. Svaka građevina unutar Palače imala je različito klesanu dekoraciju koja je bila u skladu s njezinom funkcijom. Tako je tetrarhijski likovni program krasio građevine i ulaze javnoga karaktera, religijskim dekorativnim repertoarom obuhvaćeni su hramovi dok Mauzolej obiluje sepulkralnom ikonografskom dekoracijom.

U dvoranama Podruma deponirani su fragmenti arhitektonskih i dekorativnih elemenata Palače koji potječu s arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od druge polovice 20. stoljeća na raznim lokalitetima unutar i izvan njezinih obodnih zidina kao i podrumskoga dijela prostorija.

___

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo. Autorica izložbe je kustosica Vedrana Supan.

U ovo blagdansko vrijeme u razdoblju od 23. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine Muzej grada Splita svojim posjetiteljima daruje besplatan ulaz na izložbu i u Podrume Dioklecijanove palače. lzložba se može razgledati u radno vrijeme.

Posjet će biti organiziran u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ.

I dalje pratite naše objave na webu i društvenim mrežama…

01

Info:
MGST PRESS

MGST – Izložba Mletački kaštel u Splitu – Skulptura sv. Barbare (PRESS)

Ulomak donjeg dijela kamene skulpture s draperijom i kulom, koji se čuva u Muzeju grada Splita, ostatak je skulpture sv. Barbare koja potječe iz neke od crkva vezanih za njezin kult ili Bratovštinu bombardjera u Splitu. Poznato je da se skulptura sv. Barbare nalazila na crkvici na Peristilu. Julije Bajamonti (1744. – 1899.) piše da je svojedobno udar groma u zvonik katedrale odvalio neko kamenje koje je oštetilo i svetičin kip te je moguće da je jedan dio bio negdje pohranjen, a došao na vidjelo nakon uklanjanja sklopa stare biskupije.

Sv. Barbara rođena je u Heliopolisu u Egiptu ili u Nikomediji u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Prema predaji, svoju je vjeru u Isusa Krista posvjedočila smrću, i to tako da ju je vlastiti otac ubio jer se nije htjela odreći kršćanstva. Zbog kazne koja je zadesila njezinog oca, sv. Barbara postala je zaštitnicom topništva, općenito vojnika, ljevača topova i vatrogasaca. Zaziva se u pogibelji od nesretnog slučaja ili od nagle smrti. Njezina neizostavna oznaka je kula (toranj) obično s tri prozora.

______

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo. Autorica izložbe je viša kustosica Elvira Šarić Kostić, a autorica oblikovanja postava je restauratorica Helena Tresić Pavičić.

Izložba se može razgledati u Muzeju grada Splita od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

U sklopu izložbe Mletački kaštel u Splitu organizirana su besplatna stručna vodstva po izložbi i to od 15. do 17. prosinca 2020. godine u slijedećim terminima: utorak, srijeda i četvrtak u 10,30 i 12,30 sati uz obveznu najavu na tel. 021 360 171 ili na e-mail: muzej.grada.splita@mgst.net /obavezno navedite potrebne podatke/. Stručnom vodstvu po izložbi istovremeno mogu prisustvovati najviše tri osobe.

Posjet će biti organiziran u skladu sa preporukama HZJZ i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

sv barbara
lustacija: R. Jozić Foto: KO Split, Z. Sunko

Info:
MGST PRESS