AMZ – Izložba ‘Artefakt + dizajn = prototip’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

Artefakt + dizajn = prototip

u utorak 19. veljače s početkom u 19 sati
u  Arheološkom muzeju u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Press informacija, 13. veljače 2019.
U utorak, 19. veljače 2019. godine u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorit će se izložba Artefakt + dizajn = prototip.

Izložba Artefakt + dizajn=prototip prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”.
Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore.
Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.
U Osijeku sudionike projekta inspirirali su predmeti iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su nakon održanih kulturno – umjetničkih radionica nastali proizvodi: društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, „Stalak za butelje“, „Laurina ogledala“ i „Omotničar“.
U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala „Keltix-Meltix“ i suvenira „Kocka“.
Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak, inspirirala je sudionike za nastanak suvenira „Kozmetički sapuni Sis“, društvena igra „Bogovi Rima“ i web stranica „Vremenska kapsula – Trezor generacija“.
Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu izložba “Artefakt + dizajn = prototip” bit će otvorena od 20. veljače do 13. ožujka 2019. godine.
Osim u Zagrebu, izložba će biti postavljena i u Osijeku, Virovitici i Sisku. U Arheološkom muzeju Osijek izložba će biti otvorena od 18. travnja do 12. svibnja, u Gradskom muzeju Virovitica izložba će biti otvorena od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine.
Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt + dizajn = prototip”, namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Sisačko – moslavačke, Virovitičko – podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici na projektu: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Sisak

Impresum izložbe:
autori izložbe: Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus
autori postava/likovni postav: Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza
stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman – Livaja, Ana Đukić

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Arheološkog muzeja u Zagrebu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

MIS KOD: UP. 02.1.1.02.0251
Naziv projekta: OD STRUKOVNIH ZANIMANJA DO KREATIVNE INDUSTRIJE
Naziv poziva: UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE
OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“ 2014 – 2020
EUROPSKI SOCIJALNI FOND

Plakat ZAGREB

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Izložba 'Artefakt + dizajn = prototip' (PRESS), ≥http://www.arheologija.hr/?p=12310. Fotografije ustupio AMZ

Objavljuje ArheologijaČetvrtak, 14. veljače 2019.

AMZ – Izložba ‘Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu

Izložba ‘Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar’

Od 7. veljače do 5. ožujka 2019.

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar

U četvrtak, 7. veljače 2019. godine u 12 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorit će se gostujuća izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“.

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

Izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar, autorice Dušanke Romanović, kustosice Arheološkog muzeja Zadar, prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike, a koji se nisu značajno promijenili sve do modernog doba. Izložba također donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, ali i o proizvodima i gospodarskoj djelatnosti vezanih uz more, pridonoseći na taj način do sada slabo poznatim saznanjima o ribolovu u antičko vrijeme naših krajeva.

Izložbu prati deplijan i bogato ilustriran katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je bila u funkciji u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Izložba je do sada gostovala u Ninu, Dubrovniku i Puli.

Izložba je otvorena do 5. ožujka 2019. godine.

Autorica izložbe i postava: Dušanka Romanović (Arheološki muzej Zadar)

Izrada replika ribarskog alata: Predrag Kurtin, Dušanka Romanović (Arheološki muzej Zadar)

Plakat Covjek I More AMZ Web

Info:
AMZ PRESS

AMZ – Izložba 'Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar' (PRESS), ≥http://www.arheologija.hr/?p=12285. Fotografije ustupio Arheološki muzej u Zagrebu

Objavljuje ArheologijaPetak, 1. veljače 2019.

PPMI – Izložba ‘Čuvari istarskih fresaka’ (PRESS)

Izložba:
Čuvari istarskih fresaka
petak, 1. 2. 2019. u 18,00 sati

Čovjekova potreba za uređenjem mjesta za svakodnevni život i molitvu odredila je izgled gotovo svih vrsta reprezentativnih građevina u Istri od antičkog razdoblja do današnjih dana. Sastavni dio uređenja bilo je i oslikavanje unutrašnjosti, kako nam potvrđuju nalazi sve većeg broja arheoloških istraživanja antičkih vila i domusa od Pule do Katora, ali i ranosrednjovjekovnih crkava u arheološkim ostacima poput onih u Guranu, Balama, Dvigradu i mnogim drugim mjestima. U našoj svijesti upravo je srednji vijek i renesansa, točnije, razdoblje od 11. do 16. st., vrijeme koje donosi pravi bum u oslikavanju crkvenih prostora, ali taj je dojam dijelom lažan jer je posljedica povijesnih okolnosti i građevinske logike propadanja materijala po kojoj su mlađe građevine u većoj mjeri sačuvane a starije u većoj mjeri propale. Sliku o velikoj produkciji u 15. i prvoj polovini 16. st. upotpunit će i redovita pojava potpisanih radionica poput onih Ivana i Vincenta iz Kastva, Alberta iz Konstanza, obitelji Klerigina iz Kopra, Dominika iz Udina, Antona iz Padove, čije su zidne slike dijelom u 16. st. završile pod vapnom uslijed odluka Tridentskog koncila, možda najtežeg udara na maštovite uratke naših majstora koji su se rijetko držali dozvoljenih kanona. Uz taj ljudski faktor, ali i prirodno propadanje materijala, Istra je uspjela sačuvati gotovo 150 lokacija sa zidnim slikama, što nije slučajno. Izravna je to posljedica ovdašnje svijesti o važnosti zaštite kulturne baštine pa time i zidnog slikarstva koje nužno vremenom propada.

Autorica izložbe: Sunčica Mustač
Postav i oblikovanje: Mauricio Ferlin
Organizator: Povijesni i pomorski muzej Istre (za organizatora: Gracijano Kešac)
Suorganizator: Arheološki muzej Istre (za suorganizatora: Darko Komšo)

Partneri:

Konzervatorski odjel u Puli i Konzervatorski odjel u Rijeci, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Ministarstvo kulture

Hrvatski restauratorski zavod (za partnera: Tajana Pleše)

Znanstveni i stručni suradnici izložbe (abecednim redom):

Gaetano Benčić, Roberto Benčić, Lana Skuljan Bilić, Željko Bistrović, Tatjana Bradara, Ivan Braut, Davor Bulić, Đeni Gobić-Bravar, Ida Koncani-Uhač, Damir Krizmanić, Dean Krmac, Kristina Krulić, Katarina Marić, Ivan Matejčić, Nataša Nefat, Saša Nikolić, Silvana Petešić, Katarina Pocedić, Radovan Oštrić, Grzegorz Jan Rodak, Toni Šaina, Željko Ujčić, Katarina Zenzerović

Radove na izložbi izveli:

ASAP, Pula
Kapitel, Žminj
Orih, Katun Trviški
Sanja Pecirep
Amerigo Mirković

Fotografije:

Photo Studio Renco, Nova Vas
Ivo Puniš
Ivan Matejčić
Natalija Vasić
Kristina Krulić
Jovan Kliska

Prevoditelji:

Danijela Bilić Rojnić
Rodolfo Segnan

Lektorica i korektorica:

Nives Franić

Izloške i dokumentaciju za izložbu ustupili su, posudili, ili darovali:

Arheološki muzej Istre (AMI)
Zavičajni muzej Buzet (ZMB)
Župni ured Pazin (ŽUP)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (UNIPU)
Hrvatski restauratorski zavod (HRZ)
Konzervatorski odjel u Rijeci (KO Rijeka)
Österreichisches Staatsarchiv (OESTA)
Soprintendenza archeologia, belle arti e paesaggio del Friuli Venezia Giulia (SABAP)
Rose Art, Kaštelir
Željko Bistrović, Rijeka
Grzegorz Jan Rodak, Karlovac

None

Info:
PPMI PRESS

AMZ – Noć muzeja 2019 (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na Noć muzeja 2019. u petak 1. veljače 2019. od 18 do 01 sati

Ulaz je slobodan

P R O G R A M

Inovacije i digitalna budućnost

Primjena modernih tehnologija u arheologiji:
Predstavljanje rezultata Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu rada na projektu „Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin“( Iron-Age- Danube, kod projekta: DTP1-1-248-2.2), sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji se provodi u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav 2014-2020.

Stalni postav
Pretpovijesna, Antička, Srednjovjekovna, Numizmatička zbirka i Lapidarij

Povremene izložbe
• Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho
• Dolina Côe – trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti
• Stipan Kujundžić: Orijentalna glazbala

Museum shop
Promotivna prodaja muzejskih suvenira i publikacija
20% popusta na suvenire vlastite proizvodnje
40% popusta na publikacije Arheološkog muzeja u Zagrebu

Susreti u Lapidariju

Noć muzeja 2019

Info:
AMZ PRESS

ZMB – Izložba ‘Kule i utvrde Ravnih kotara’ (PRESS)

Zavičajni muzej Benkovac i Arheološki muzej Zadar pozivaju Vas na otvorenje izložbe „Kule i utvrde Ravnih kotara“, u Osnovnoj školi Benkovac, u srijedu, 30. siječnja 2019. u 10:00 sati.

Autori izložbe su kustos Arheološkog muzeja Zadar, danas pomoćnik ministrice kultre RH dr. sc. Hrvoje Manenica te kustos i ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Zavičajnog muzeja Benkovac koji od 2015. godine surađuju na projektu dokumentiranja kasnosrednjovjekovnih kula i utvrda Ravnih kotara.
Cilj je ove izložbe skrenuti pažnju javnosti na kulturnu baštinu koja postoji na području Ravnih kotara, a do sada je nerijetko bila izložena nemaru i devastaciji pojedinaca i prepuštena nemilosrdnom djelovanju atmosferilija.

Prodajom Dalmacije 9. srpnja 1409. g Mlečanima za 100.000 dukata od strane ugarskog kralja Ladislava Napuljskog cijelo benkovačko područje našlo se na granici mletačke Dalmacije i Hrvatske, koja se tada nalazila u sastavu kraljevine Ugarske. Tada hrvatski plemići potpomognuti moćnicima grade brojne utvrde i kaštele na širem prostoru današnjeg benkovačkog kraja radi zaštite granice Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i posjeda Šubića u Bribiru i dalje prema Kninu

U tom vremenu nastaju brojne utvrde (Kaštel Benković – obitelj Benkovići, Kaštel Perušić – 15. st. Benje Posedarski, Kličevica – Kurjakovići, Ostrovica te brojne osmatračnice i manje utvrde odnosno braničkule (Popovići, Brgud, Lepuri, Budak) koje su služile u obrani od Mlečana. Sistem obrane zasnivao se na vizualnoj komunikaciji i strateškoj dominaciji na kojima su nastale navedene utvrde

Info:
ZMB PRESS

AMZ – Otvorena izložba Laval Nugent – ratnik i kolekcionar (PRESS)

Otvorena izložba Laval Nugent – ratnik i kolekcionar u utorak, 22 siječnja 2019. godine u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Irska

U utorak, 22. siječnja 2019 godine otvorena je izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Laval Nugent – ratnik i kolekcionar“ (“Laval Nugent – Warrior and Art Collector”) u Muzeju irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum) u Dublinu.

Fotografiju ustupio AMZ

Izložba irskoj publici prezentira lik i djelo Lavala Nugenta, austrijskog feldmaršala koji se istaknuo u borbama protiv Napoleona. Grof Nugent, porijeklom Irac, bio je jedna od ključnih ličnosti hrvatske povijesti 19. stoljeća, jedan od osnivača Ilirskog pokreta, strastveni sakupljač umjetnina i vlasnik prvog javnog muzeja u Hrvatskoj, Muzeja Nugent otvorenog na Trsatu u Rijeci. Upravo umjetnine i arheološki predmeti koje je grof sakupio čine jezgru dviju velikih zbirki Arheoloških muzeja u Zagrebu, Zbirku antičkih skulptura i Zbirku grčkih vaza.

Na početku svečanog otvorenja Izložbe okupljene je pozdravio Mervyn Green, direktor Muzeja irske emigracije istaknuvši da mu je osobita čast ugostiti izložbu koja je usko vezana uz djelatnost Muzeja.

Kao domaćin svečanog otvorenja, okupljenima se obratio gospodin Ivan Mašina, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, naglasivši da je upravo ova izložba o Lavalu Nugentu odličan način da se hrvatska kultura prezentira u Irskoj te je najavio daljnja gostovanja Izložbe u Galwayu i Maynoothu.

Kroz kratak presjek propadanja irskog plemstva u 19. stoljeću kao povijesno-sociološke baze okupljene je proveo profesor Terence Dooley sa Sveučilišta u Maynoothu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić, podsjetio je na najsjajnije trenutke Lavalove biografije. Također je istaknuo da je ovo početak jedne velike avanture i suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu s irskim kulturnim institucijama s ciljem vraćanja grofa Lavala Nugenta na mjesto u hrvatskoj i irskoj povijesti koje mu pripada.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner podsjetio je da je i grof Nugent bio član Hrvatskog sabora te da se iako rodom Irac smatrao Hrvatom te Hrvatsku svojom domovinom. Naglasio je da u okviru Hrvatskog Sabora djeluje klub Hrvatsko-irskog prijateljstva kao jedan od najaktivnijih klubova. Između ostalog članovi kluba teže k tome da Laval dobije ulicu koja nosi njegovo ime i u Zagrebu i u Rijeci.

Izložbu je svečano otvorio Sean Ó Feárghaíl, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske.

Izložba u Muzeju irske emigracije ostaje otvorena do 22. veljače 2019 godine.

Izložba je rađena je u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja irske emigracije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Irskoj te Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj.

Izložbu autorski potpisuje Sunčica Nagradić Habus, dok su koordinatori za Dublin Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC) i Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH).

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Gostovanje izložbe

Info
AMZ PRESS