AMI – Otvorenje izložbe ‘Sv. Križ – gradina kroz vrijeme’ (PRESS)

Tijekom 2011. godine, Služba za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, provela je zaštitna arheološka iskopavanja prapovijesne gradine Sv. Križ kraj Završja u općini Grožnjan. Gradina je bila naseljena od brončanog doba, tijekom antike pa do srednjeg vijeka. Tijekom istraživanja pronađeni su ostaci stambenih i gospodarskih objekata kao i velik broj uporabnih kućanskih predmeta.
Autor izložbe je Tihomir Percan, konzervator arheolog Hrvatskog restauratorskog zavoda.
Izložba će biti postavljena u Augustovom hramu u Puli od 15.03.2018. do 13.05.2018.

Izvor

AMI PRESS

AMZD – Predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana i otvorenje izložbe ‘Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi’ (PRESS)

Arheološki  muzej Zadar i Muzej vučedolske kulture imaju čast pozvati na prigodno predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana i otvorenje izložbe Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi u petak, 9. ožujka 2018. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Autori stručne koncepcije izložbe su prof. dr. sc. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec i Darko Puharić. Gostovanjem u Arheološkom muzeju Zadar ujedno se obilježava dan od izuzetnog značaja u vučedolsko vrijeme koji je zapisan na terini iz kolektivnog groba. Uz izložbu Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi održat će se i prigodno predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana.

Cilj izložbe je kroz suvremeno i zanimljivo interpretirane astralne simbole na vučedolskoj keramici, posjetiteljima približiti i promovirati arheologiju, te astronomiju koja je kao znanost prilično zapostavljena. Na izložbi se prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Aleksandar Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.

Nakon što su prošli kroz Plejade (Mars – 7. veljače, Venera – 22. veljače 2889. g. pr. Kr.), kako je zapisano na jedinstvenoj vučedolskoj terini iz kolektivnog groba otkrivenog na Vučedolu 1985. godine, na dan 09. ožujka 2889. g. pr. Kr. Mars i Venera našli su se u konjunkciji – Vučedolci su ih vidjeli u istoj noći na istome mjestu.  Posebna zanimljivost je da je u tom trenutku kroz njih prošao komet Enke i činilo se kao da ih je razdvojio, te su oni slijedeće noći nastavili svoje kretanje i otišli svaki na svoju stranu.

Konjunkcija Marsa i Venere na nebeskom je svodu atraktivan događaj, a izuzetno rijedak ako se dogodi u zviježđu Plejada. Ako bi se pak dogodio uoči ili na sam dan proljetnoga ekvinocija bio je i posebno znakovit, pa možda i „vrijedan“ tolikih ljudskih žrtava. (Durman: Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar, str. 52., Zagreb, 2000.)

Događaj koji su Vučedolci zabilježili na vučedolskoj terini, a koji je 2000 godina kasnije u Odiseji zabilježio Homer, koji nebeskim komponentama pridružuje božanske likove / Mars – Ares, Venera – Afrodita, nevidljiva mreža – Plejade, te nebeski lovac Orion – Hefest / na Vučedolu je označen ljudskom žrtvom u slavu vučedolskog boga vatre, koji je imao svoje zemaljske zastupnike, a povod je mogao biti rijedak nebeski događaj u kojemu je i taj bog sudjelovao.

Više o ovoj zanimljivoj temi saznajte u petak, 9. ožujka 2018. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Izvor

AMZD PRESS

AMI – Izložba Muzeja grada Kaštela ‘Helenistička reljefna keramika iz Sikula’ (PRESS)

Gostujuća izložba Muzeja grada Kaštela, Helenistička reljefna keramika iz Sikula, nastala je kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, koja se datira od 2. st. pr. Kr do 5. st. pos. Kr. Nalazište je antičko (ima helenističku i rimsku fazu), a nalazi se na zapadu Kaštelanskog polja, uz more, na području hotelskog kompleksa Resnik. Osobitost ove vrste keramike je reljefnost i bogatstvo motiva. Jedna od pretpostavki je kako se proizvodila u Sikulima, u dva osnovna oblika – krater, što je posuda za miješanje vina i vode te čaše, odnosno zdjelice, posude iz kojih se pilo vino. Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također ima i geometrijskih motiva. Izloženi predmeti predstavljaju presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima, a na panoima je opisan proces proizvodnje i nalazišta na istočnoj obali Jadrana.
Izložba će biti otvorena u Galeriji C8 u Carrarinoj ulici 8 u Puli, u utorak, 06.03.2018. u 12,00 sati, a može se pogledati svakoga dana od 09,00 do 21,00 sat do 04. travnja 2018. Ulaz je slobodan.

No automatic alt text available.
Izvor
AMI PRESS

The Ashmolean Museum – Imagining the Divine: Art and the Rise of World Religions (osvrt Vendi Jukić Buča)

Na dan moga dolaska u Oxford, 19. listopada 2017. godine, u Ashmolean-u je otvorena izložba Imagining the Divine: Art and the Rise of World Religions. Radi intenzivnog volonterskog angažmana vezanog uz događanja u okviru GLAM-a (Gardens, Libraries and Museums of the University of Oxford) uspjela sam ju posjetiti tek dan prije zatvaranja.

Privremene izložbe postavljaju se u galeriji na trećem katu Muzeja, koja zauzima desno krilo etaže s izlazom u manju suvenirnicu (veća se nalazi na -1 etaži muzejske zgrade). Razgled stalnog postava Ashmolean-a je besplatan (donacija je dobrodošla), a za povremene izložbe treba kupiti ulaznicu čija cijena iznosi 10 funti (za 10 funti mogu se popiti otprilike 3.5 do 4 eat-in kave).

Imagining the Divine | Zamišljanje božanskog prezentira vizalnu kulturu najranijeg perioda najvećih svjetskih religija: budizma, kršćanstva, hinduizma, islama i židovstva. Autori izložbe su Jaś Elsner i Stefanie Lenk. Izložba je nastala kao rezultat novih istraživanja proizašlih iz suradnje kroz projekt Empires of Faith, s Britanskim muzejem i Sveučilištem u Oxfordu uz priloge vodećih znanstvenika s ciljem demonstracije fundamentalnog značaja vizualizacije u razvoju i objašnjenju religijskih ideja.

This is a groundbreaking show. Not just fabulous things to look at (though there are plenty of those) – but an attempt to raise big questions about how different cultures have made their gods visible to themselves, how the imagery was formed and evolved, and how different traditions of representation interacted with one another. It couldn’t be more relevant.

Konzultantica izložbe, klasičarka Mary Beard

Statue of Dionysus
Cyrene, Libya, 2nd century Marble, H 175cm
© Trustees of the British Museum
Ustupio: The Ashmolean Museum

Izložbom su prezentirani artefakti iz muzeja Ashmolean, ali i iz drugih brojnih muzeja, kolekcija i privatnih zbirki koje su posudile izloške (the British Museum, the Victoria & Albert Museum, National Institution Archaeological Museum of Macedonia, National Museum Scotland, Bodleian Library, British Library, the Nasser D Khalili Collection of Islamic Art, Sarikhani Collection, Corpus Christi College Cambridge, Lichfield Cathedral and Birmingham Museums Trust).

Izložba započinje prikazima rimskih božanstava (kovrčavi Jupiter), njihovom transformacijom u okviru asimiliranih orijentalnih kultova (kovrčavi Jupiter Serapis, kovrčavi rogati Jupiter Amon) i u konačnici razvojem u pojedine aspekte kršćanske simbolike (kovrčavi, ispočetka golobradi, a kasnije bradati, Krist).

Bust of Jupiter Serapis
Roman Empire, 2nd century Marble, H 59cm
© Trustees of the British Museum
Ustupio: The Ashmloean Museum

Ovaj kontinuitet predočava i izrazito značajan najstariji prikaz Krista na području sjeverne Europe, svakako najstariji u Velikoj Britaniji u tehnici mozaka. Pronađen je u Hintonu, u crkvi Sv. Marije, kao dio veće cjeline. U pozadini se nalazi hi-ro monogram, koji označava prva slova imena Isusa Krista na grčkom jeziku. Ostali dijelovi mozaka bili su ornamenirani poganskim scenama što ukazuje na međusobno ispreplitanje imbolike.

Central roundel from the Hinton St Mary Mosaic Dorset, early-4th century
© Trustees of the British Museum
Ustupio: The Ashmolean Museum

Osim rijetke kultne statue Dioniza iz 2. stoljeća, ističe se detaljno ornamentiran ulomak staklenog ovala a fondo d’oro iz Ashmolean-a, kakvih se nekoliko skromnijih primjeraka pronašlo i na području Dalmacije. Po prvi puta prezentirani su ranokršćanski sarkofazi iz Ashmolean-a.

Base of an oval, gold-glass serving dish: a married couple surrounded by biblical scenes of salvation
Italy, 3rd-4th century
D 10.8 cm
© Ashmolean Museum, University of Oxford
Ustupio: The Ashmolean Museum

U nastavku su predočeni rani figurativni i predfigurativni prikazi Bude, poput Budinih stopala, svitci s prikazima deset avatara Višne, brončane i kamene skulpture Višne, te fotografija danas uništenog Bude iz Bamiyana. Izloženo je nekoliko najstarijih sačuvanih Kurana te kasnoantičkih židovskih artefakata. Ostali izlošci obuhvaćaju izbor različitih karata, svitaka, crteža, novaca, manuskripata, keramičkih posuda i posuda od plemenith metala te škrinja i amuleta.

Footprints of the Buddha
Dome-slab sculpture carved on the front with Buddhapada (footprints of the Buddha), each foot bearing a dharmacakra (wheel of the law) and lotuses
Deccan, India, 2nd century
Carved stone, H 10.5 x W 64.8 x D 70.2 cm
© Trustees of the British Museum Central
Ustupio: The Ashmolean Museum

Posljednja prostorija posvećena je razvoju religije na Britanskim otocima. Ističu se kameni obostrano ornamentirani križevi te nakit, od kojih je zanimljiv tzv. Ballycottin Cross – fibula u bliku križa na čijem se križanju hasti nalazi islamski pečat, pronađena u mjestu Ballycottin u Irskoj. Postavlja se pitanje da li su kreatori artefakta znali o čemu se radi li su pečat smatrali lijepim kuriozitetom.

Ballycottin Cross – Brooch with cross and Islamic seal Found in Ballycottin, Ireland
Gilt copper alloy and glass, H 4.4 cm
© Trustees of the British Museum
Ustupio: The Ashmolean Museum

Izložba prezentira isprepletenost najvažnijih svjetskih religija, njihov međusoban utjecaj i interakciju.Zahvaljujemo The Ashmolean Museum na mogućnosti obilaska izložbe i ustupljenim fotografijama.

Vendi Jukić Buča

Oxford, 26. 2. 2018.

AMZ | MHZ DVT – Otvorenje izložbe ‘Iz bronce u željezo – Gradina Špičak’ (PRESS)

Arheološki muzej u ZagrebuMuzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor imaju čast pozvati na otvorenje izložbe “IZ BRONCE U ŽELJEZO – GRADINA ŠPIČAK”, koje će se održati u četvrtak, 1. ožujka s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izvor

AMZ PRESS