AMZD – Otvorenje izložbe „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati na otvorenje izložbe „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“, koja će se održati u petak, 11. kolovoza  2017. godine s početkom u 19:30 sati u Muzeju ninskih starina u Ninu.

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Ribolov je u antici, kao i danas, bio poželjna ribarska aktivnost, bilo za prehranjivanje bilo za zadovoljstvo. Arheološki ostatci ribarskoga alata i pribora vrlo su čest nalaz na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

Izložba pod naslovom Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar zamišljena je kao manja izložba koja bi publici prikazala ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Upoznat ćemo se s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more. Kroz priču će biti opisan alat i pribor koji se koristio za ribolov te prikazi istog na raznim arheološkim nalazima (mozaici, uljanice, novac, nakit, kameni spomenici i sl.). Dotaknut ćemo se i proizvoda vezanih uz more i ljudsku djelatnost (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Autor muzeološkog i likovnog postava izložbe te tekstova je kustosica Dušanka Romanović. Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa i 6 vitrina s izloženom arheološkom građom. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline. Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, i dvojezični deplijan. Na izložbi je prikazana građa koja se nalazi u fundusu Arheološkog muzeja Zadar, a većim dijelom iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Ukupno ima 112 izloženih predmeta.

 

Izvor

AMZD PRES

AMN – Otvorenje izložbe ‘Gradina Podovača’ (PRESS)

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe Gradina Podovača 4. kolovoza 2017. u 20:00.


Područje delte rijeke Neretve, kao i čitave Donje Neretve, ljudi su nastanili još u prapovijesnomu razdoblju. Pri izgradnji autoceste A1, dionica Ravča – Ploče, na prostoru Općine Pojezerje (Dubrovačko-neretvanskažupanija) 2012. godine su vršena zaštitna iskopavanja sljedećih arheoloških nalazišta: AN 161A – prapovijesna gomila, AN 161B – prapovijesna gomila, AN 162A – prapovijesna gomila,AN 162B – prapovijesna gomila, AN 163 – prapovijesna gomila i AN 164 – prapovijesna gradina Podovača. Svi pronađeni pokretni nalazi trajno su pohranjeni u Arheološkom muzeju Narona. Cilj izložbe Gradina Podovača je pomoću izabranih pokretnih nalaza, nacrta i fotografija javnost upoznati sa svakodnevnim životom stanovnika ove brončanodobne gradine. Autorica izložbe i popratnog kataloga je muzejska kustosica Konstanta Bukovac.
Izvor
AMN PRESS

AMZD – Otvorenje izložbe ‘U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati na otvorenje izložbe „U temeljima grada – iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra“, koja će se održati u ponedjeljak, 31. srpnja 2017. godine u Arheološkom muzeju Zadar s početkom u 21:00 sat.

Živeći u neprekinutom kontinuitetu najmanje tri tisuće godina, grad Zadar je i dalje privlačan kao urbani centar i mjesto za život. Neminovne su promjene, a sve one nose i potrebu za popravcima, ažuriranjima infrastrukturnih mreža i novim izgradnjama. Svakim iskopom na Poluotoku otkriven je neki segment bogate prošlosti, a oni najstariji obično su najosjetljiviji. Rijetko pronalazimo sačuvane i netaknute slojeve iz prapovijesnog, željezno-dobnog odnosno liburnskog razdoblja Zadra, međutim, materijalni ostaci su brojni.

Ovom izložbom prikazuju se odabrana arheološka istraživanja provedena u posljednjih dvadesetak godina i nalaze pronađene u tim prilikama.  Izložbom se  želi prikazati Jadran i Zadar u 1. tisućljeću prije nove ere, a probranim importiranim i domaćim materijalom razotkriti dio svakodnevnog života zadarskih Liburna. Autorice izložbe su Natalija Čondić i Morana Vuković.

Izvor

AMZD PRESS

AMZD | AMZ – Izložba ‘Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj’ (PRESS)

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej u Zagrebu pozivaju Vas na otvorenje izložbe Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj.

u utorak, 25. srpnja u 21 sat u Galeriji Višeslav, Barokna kuća, Nin

Izložba je osmišljena kao muzeološki oblik komunikacije osnovnih podataka o aktualnim arheološkim istraživanjima na području Hrvatske. Svako predstavljeno arheološko istraživanje zastupljeno je sa po jednim posterom koji sažeto prezentira informacije o lokalitetu i istraživanju kroz niz fotografija i slikovnih prikaza koji pružaju zanimljiv pregled rada na terenu, procesa iskopavanja, kao i pronađene građe.
Izvor
AMZ | AMZD PRESS

AMZ – Otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije ‘Osluškujući tintu – Hearing The Ink’ (PRESS)

Arheološki muzej u Zagrebu, MEMU ART i Hrvatsko kinesko društvo prijateljstva Vas pozivaju na otvorenje izložbe radova kineske kaligrafije
Osluškujući tintu – Hearing The Ink, 
triju umjetnika iz Kine – Liao Qipeng, Wang Linlin i Yang Yunlin
u petak, 21. srpnja u 19 sati u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6

Izvor

AMZ PRESS

AMI – Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ (PRESS)

Dana 07. 07. 2017. u 12,00 sati u Galeriji C8, Carrarina 8 u Puli, bit će svečano otvorena izložba „Zambratija – prapovijesni šivani brod“.
Izložbom će se predstaviti rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.
Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.
Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.
Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko – francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) – Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.
Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre – Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.
Izložbu će svečano otvoriti veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Njena Ekselencija Corinne Meunier.
Izložba će biti otvorena do 3. rujna 2017. godine. Ulaz je slobodan.

Izvor

AMI PRESS